Actualisatie 03-02-2012: over een nieuwe fase
Het Russische koude-transport sinds afgelopen zondag heeft zijn doel bereikt.
Grote delen van West- en Centraal Europa hebben inmiddels bovenluchten waarin de Hpa 850 temp liggen tussen -12/-20 C, ook aan de bodem is het gigantisch afgekoeld
Tevens is een groot deel van het continentaal oppervlak inmiddels bedekt met sneeuw.
Daarom schakelt deze periode vanaf nu over van transportkou naar stralingskou.
Hoewel de onderliggende patronen de komende 48-72 uur redelijk fragiel ogen uit winters oogpunt gaan we een zeer koude vijfdaagse tegemoet.
Gehele betrouwbare periode van 120 uur vooruit, dus t/m midden volgende week, is hogedruk met weersbepalende kern ten noordoosten dominant, voldoende weersbepalend in ieder geval om voor continentale aanvoer te zorgen.
Alleen zondag zorgt een op de Noordzee stagnerend dooifront mogelijk voor enige sneeuw in het (zuid)westen van het land.
Voor het overige is het dagelijks droog, vrij rustig weer met flinke zonnige perioden. In de nacht en ochtend vriest het gemiddeld streng (variatie -10/-20 C), en overdag meest matig.
Verdere vooruitzichten wijzen op een handhaving van het winterse weer zeker tot en met volgend weekend, waarbij na het midden van de komende week wel de grootste kou er uit zal gaan: matige vorst in de nacht, overdag rond het vriespunt.
Mvg, Ronald | Gewijzigd: 3 februari 2012, 22:14 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
In Herwijnen, Stavoren, Lelystad en Berkhout is tussen 23.00 en 23.30 uur poolsneeuw geweest. (bron: knmi) Best zeldzaam!
| Gewijzigd: 3 februari 2012, 23:49 uur, door Tyshane
@JV 4/02/12
We maken bijzondere tijden mee in ons land. Na twee maanden westcirculatie was vrijwel geheel winterminnend Nederland murw geslagen. Tijdens de afgelopen nacht werden - 56 jaar na de grootste Siberische februariwinter van de 20ste eeuw! – de LAAGSTE februariminima in dus meer dan een halve eeuw geregistreerd. De Bilt staat op een voorlopige tussenstand van -18,9º. Voor het laatst was het daar kouder tijdens de gedenkwaardige nacht van 15 op 16 februari 1956. Toen werd het -21,6º. De voorlopig laagste minima van de afgelopen nacht zijn: Cabauw -20,0, Deelen -20,2, Herwijnen -21,4, Berkhout -21,9, Lelystad -22,7 en Marknesse -22,8º.
Het is overigens geen alltimerecord voor Flevoland: op 5 januari 1979 werd het in Emmeloord -24,4º en landelijk was het (ongeacht welke maand) voor het laatst kouder in januari 1985 (Deelen -24,2º). De exceptioneel lage waarden zijn het gevolg van stagnerende arctische luchtmassa’s boven een vers sneeuwdek. Verder zijn op veel plaatsen ijzige ‘aanvriezende’ mistbanken ontstaan.
Bij flink wat zonneschijn loopt de temperatuur vanmiddag op naar waarden tussen -3 en -6 graden. In hardnekkige ‘mistbellen’ komt de temperatuur niet boven -10 graden. In de noordelijke regio’s komt wat meer bewolking voor. De wind is meest zwak en waait uit het zuidoosten.
De as van de Russische hogedrukzone schuift vanavond via Nederland iets naar het zuidoosten. Tegelijkertijd komt vanuit het westen een frontaal systeem dichterbij. Daardoor komt er in de nacht naar zondag geleidelijk wat meer wind uit zuidelijke richtingen. Aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig. De temperatuur zakt eerst naar waarden tussen -8 en -15, in de loop van de nacht langzaam oplopend.
Zondag is het vrij zonnig maar nu en dan trekken ook velden sluierbewolking over. In de westelijke regio’s is de bewolking onder invloed van een front dikker en valt wat lichte sneeuw niet uit te sluiten. Het vriest in de middag licht tot matig: tussen -2 en -6 graden. Er waait een matige wind uit zuidelijke richtingen.
Na het weekeinde blijft het aanhoudend vriesweer met in de nacht eerst nog veelal matige tot strenge vorst. Verder is het overwegend droog en zijn er perioden met zon.
| Gewijzigd: 4 februari 2012, 09:21 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
In Herwijnen, Stavoren, Lelystad en Berkhout is tussen 23.00 en 23.30 uur poolsneeuw geweest. (bron: knmi) Best zeldzaam!
POOLSNEEUW:
Bij rustig weer en zeer lage temperaturen van meer dan 8 graden onder nul kan er zelfs bij een wolkenloze of vrijwel onbewolkte hemel sneeuw vallen, poolsneeuw genaamd. De ijsnaaldjes of ijsplaatjes schitteren zilverkleurig in het zonlicht en kunnen bijzondere haloverschijnselen vertonen. Deze vorm van neerslag komt in de poolstreken veelvuldig voor, in ons land zelden en alleen bij extreme kou. Vermoedelijk ontstaat poolsneeuw als waterdamp uit hogere warme lagen door luchtstromingen dichter bij het aardoppervlak komt, waar zich een koude, winterse inversie heeft gevormd. De kristalletjes zijn naaldjes of plaatjes en nooit sterretjes, meestal slechts enkele tienden van een millimeter groot, zuiver symetrisch en sierlijk opgebouwd.
Opmerking: Veelal treden de laagste minimumtemperaturen tegen of vlak na zonsopgang op. Deze zijn niet in de tabel van het KNMI zichtbaar omdat vanaf 7u tot 19u alleen de maxima worden vermeld. Zo was het vanmorgen -22,7 om 08.30u in Lelystad, maar deze temperatuur zal niet (ook niet morgen) op deze overzichten staan.
(2x klikken voor vergroten)
(bron KNMI) | Gewijzigd: 4 februari 2012, 11:30 uur, door Ben47
Maar ja de winter heeft ook verschillende kanten
MvG Dennis
| Gewijzigd: 4 februari 2012, 11:54 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Hier De Bilt met een enorme afwijking t.o.v. de omliggende stations. Staat die thermometerhut wel goed? Niet te beschut?
(klikken voor vergroten)
EDIT 12u
Dit slaat echt totaal nergens op. Het verschil van De Bilt met omliggende stations wordt steeds groter. Zelfs warmer dan alle kuststations en dat is zeker uniek. Hier moet iets mis zijn!
| Gewijzigd: 4 februari 2012, 13:32 uur, door Ben47