MvG Dennis
Zal daarbij ook elke dag de extremen plaatsen van NL (van de winter) en wat er echt van geworden is van alle mooie kaarten (dagplaatje)
Dagplaatje:
| Gewijzigd: 10 februari 2012, 20:48 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Verslagje: idd de vrieslucht is NL binnengelopen en er was wat sneeuw in NO-Nl op zaterdagavond
Toch is de vrieslucht niet overal geweest - dus moeten we nog een etmaal wachten
Dagkaartje
| Gewijzigd: 29 januari 2012, 13:14 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Er is een sneeuwvoorspelling voor de komende nacht - dus kans dat vorst ook kan toenemen daarna
Geldig: zondag 29 januari 2012 vanaf ca 21 uur gedurende ca 9 uur
KNMI PLUIM
@JV 29/1/2012
Thialf regeert met harde hand in Noord-, Oost- en Zuidoost-Europa. In Letland wees de thermometer vanochtend vroeg in Daugavpils -24,1º aan: in het zwaar besneeuwde Roemenië was met name de hoofdstad Boekarest bar koud met -22,4º. Verder in het Poolse Suwalki -19,2 en in Ivano-Frankivs’k, Oekraïne, -27,2º. De zwaarste kou deed zich gelden in het noordwesten van Rusland en oostelijk Finland ofwel in Karelië. In de bekende wintersportplaats Kuusamo werd -34,5º gemeten (lokaal nog wat kouder), in het Russische Kalevala zelfs -37,2º. De barometers in dat deel van Europa reikten vanochtend tot standen rond 1061 hPa. Ook elders in Noord-Europa is de vorst sterk toegenomen. In Noorwegen meldde Folldal in de oostelijke provincie Hedmark -31,1º, in het Zweedse Nikkaluokta werd het -33,3º. Aan de westzijde van het bijzonder sterke hogedrukgebied hebben zachte luchtmassa’s het voor het zeggen gekregen op onder meer Spitsbergen. Op de 80ste breedtegraad meldde een meetpunt vrijdag 5,5º. | Gewijzigd: 29 januari 2012, 14:35 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
PLUIM
@JV 29/1/2012
Ook deze vorstperiode (mogelijk koudegolf) zal over pakweg een week ‘zijns weegs’ gaan. Ik ben bijvoorbeeld reuze benieuwd hoe de uitwerking zal zijn van het op drift geraakte ‘Siberische koudereservoir’ dat zich tijdens het eerste weekeinde van februari van Midden- en deels West-Europa gaat ophouden. Het lijkt mij niet vanzelfsprekend dat oceaandepressies daar gedurende de tweede week van februari gemakkelijk overheen zullen walsen. | Gewijzigd: 29 januari 2012, 22:27 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
ZEER HOGE BAROMETERSTANDEN IN NOORD- en NOORDOOST-EUROPA
Barometrische hoogstandjes in Zweden en Finland. In het Zweedse Haparanda werd de afgelopen 24 uur een luchtdrukwaarde van 1057.0 hPa gemeten. In 40 jaar heeft de barometer in Zweden niet meer zo hoog gestaan. Voor het laatst werd een hogere ‘luchtdrukking’ waargenomen op 30 januari 1972. Toen, eveneens in Haparanda, 1059.9 hPa. Het record voor Zweden dateert uit 1907. Destijds in Visby en Kalmar 1063.7 hPa. In Finland werd zondag met maar liefst 1062 hPa (in Kuhmo Kalliojoki) eveneens de hoogste luchtdruk van de voorbije 40 jaar geregistreerd. Het Finse record bedraagt 1066 hPa en stamt ook uit 1907.
INMIDDELS is het boven het noordwesten van Europees Rusland een NOG STERKER LUCHTDRUKMAXIMUM ten tonele verschenen. In Hoseda-Hard wees de barometer aan het begin van avond zowaar 1066 hPa aan. Dit SUPERMAXIMUM wordt de smaakmaker van deze week.
VRIESKOU IN EUROPA
De laagste minima in Noorwegen, Finland en Zweden waren vanochtend respectievelijk -33,4º in Folldal, -33,7º in Kuusamo en -34,0º in Naimakka. In Moskou werd op de luchthaven Vnukovo voor het eerst deze winter de grens van -20 onderschreden. Het was daar vanochtend -20,3º. Het voortschrijdend maandgemiddelde komt vandaag beneden normaal. Gisteren was het nog -6,1 tegen normaal -6,5º. Andere grootgrutters uit Oost- en Zuidoost-Europa waren: Tarnow en Zamosc, Polen, met -19,1º (in Stuposiany -27) Rosiori de Vede, Roemenië, -22,8, Valga, Estland, -23,3 en Daugavpils in Letland met -24,0º.
Aangename warmte heerste in de Spaanse provincie Málaga. Vélez rapporteerde 21,3º. Verder veel regen op de Balearen. Op Mallorca viel in Bunyola 80 mm. Op het Italiaanse eiland Pantelleria werd 44 mm opgevangen.
SPROKKELWINTER BLIJFT
Ik ben optimistisch over het welslagen van de sprokkelwinter 2012. De nabijheid van de Siberische koudebel (vrijdag Baltische regio en/of Oostzee) zal mogelijk vanaf vrijdag al tot de vorming van (kleinschalige) sneeuwstoringen kunnen leiden en wellicht ook verstoringen vanuit het noordwesten. Het Russisch hogedrukgebied weet echter van geen wijken en lijkt zich medio volgende week Scandinavisch te gaan versterken. Dan dus weer een verscherping van de vorst. Eerst pas na 10 februari lijkt het aantal zachte oplossingen toe te zullen nemen maar dat is veel en veel te ver in de tijd om enige serieuze waarde aan toe te kennen.
PLUIM:
| Gewijzigd: 31 januari 2012, 00:14 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Uitgezonderd het zuiden en zuidwesten is het inmiddels overal in ons land opgeklaard en vriest het in veel gebieden matig. Tot 07:30 uur meldde Vlieland -5,6, in De Bilt -5,8 en Nieuw Beerta en Twenthe -7,5º aan. Vanmiddag lopen de maxima uiteen tussen -1 in het zuidwesten en -5 in het noordoosten. Verder schijnt de zon: alleen in het zuiden/zuidwesten is het vanochtend eerst nog bewolkt en valt lokaal wat motsneeuw. De wat vlagerige oost- tot noordoostenwind is matig, boven open gebieden en in het Waddengebied (vrij) krachtig. Voor het gevoel doet het daardoor veel kouder aan. In de noordelijke regio’s ligt de gevoelstemperatuur aanvankelijk rond -15 graden.
Extremen
PLUIM
| Gewijzigd: 31 januari 2012, 11:05 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Zo tonen weliswaar de oper en control run van het ECMWF volgens de nieuwste verwachtingskaarten dat de vorst vanaf zondag wankelt: de meeste leden alsmede het Amerikaanse en Britse weermodel laten de kou tot ver in de tweede week van februari voortduren. Vooralsnog lijkt mij dat ook de meest realistische optie.
@KNMI
Verwachting dinsdag 31 januari 2012
Het is vanavond en vannacht helder en koud. De minima liggen tussen de -4 aan zee tot lokaal -9 graden in het oosten. Vannacht en morgenochtend ligt de gevoelstemperatuur in een groot deel van het land rond -15 graden. De oostelijke wind is overwegend matig en aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft.
GFS/EC Morgen 1/2/2012
| Gewijzigd: 31 januari 2012, 20:36 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Nadat vanmorgen, met Tmin -2/8 C, ook boven het zuiden de wolken waren weggetrokken, volop zon in een "gevoelige" oostenwind met maximaal -3.5 C in het noordoosten tot rond het vriespunt in Zeeland.
Eerste kaart, die van morgen, laat zien dat er hoegenaamd geen wijziging zal optreden. Hooguit een iets meer noordoostelijke component in de aanvoer, dat merk je actueel al in Duitsland waar de koudste lucht zich inmiddels niet meer boven het noordoosten maar meer boven het centralere deel van het land zit.
De effecten krijgen we ook hier morgen in de loop van de dag te merken, als in het noorden en noordoosten er meer bewolking zal zijn, met in de loop van de avond zelfs toenemende kans op sneeuwbuien.
De rest van het land houdt weinig tot geen bewolking, O/NO wind 3-5 Bft en Tmin -6/-10 C. Maximaal -1 C op de Wadden tot -5 C in het oosten.
Donderdag geen enkele wijziging in weerbeeld, temp daalt gem over het etmaal nog 1 a 2 graden.
Tweede kaart, as vrijdag, laat zien dat de vanuit het oosten/noordoosten naderende met ijskoude bovenlucht gevulde trog dan inmiddels boven het westen van Europa is aangekomen.
Waarschijnlijk vormt zich die dag in de bijzonder koude lucht een laag, dat van noord naar zuid over ons land zal trekken en de kans op sneeuwbuien tijdelijk zal laten toenemen.
Na een nacht met matige tot strenge vorst (minima tot -13 C), gaan de waarden overdag naar rond het vriespunt op de Wadden tot -8 C in het oosten.
Zaterdag, 3e kaart, laat hogedrukrug weer herstellen. Een droge, rustige en zeer koude winterdag, met in de nacht en ochtend matige tot zeer strenge vorst (onder -15 C, boven sneeuwdek) en overdag -3/-8 C.
Zondag, laatste kaart, laat de effecten van een afgeslaagde zonale aanval van Ijslandlagedruk van de dag ervoor zien. Het systeem zelf is inmiddels al weer noord/noordoostelijk weggetrokken, maar een afgesnoerd deel trekt dan (eigenlijk net zoals afgelopen zondag!) waarschijnlijk via het Noordzeegebied verder zuid/zuidoost waarts.
Het kan dan tot flinke sneeuwbuien komen regionaal, waarbij de temperaturen onveranderd blijven.
Trend verder vooruit: na passage (hoogte) laag op zondag, begin volgende week opnieuw herstel van patroon met zeer sterke hogedruk boven een breed gebied met stromingsbepalende kern ten noord/oosten.
Daarom handhaving van het droge, vrij zonnige en zeer koude winterweer, zeker tot midden volgende week.
Mvg, Ronald.
PLUIM
Eurotemps
| Gewijzigd: 31 januari 2012, 22:48 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Tussen lagedruk boven de mediterrane regio en het imponerende Russische hogedrukgebied (ook vanmiddag nog 'gewoon' 1067 hPa) met uitbouw tot over de Britse Eilanden, stroomt donderdag nog iets koude continentale vrieslucht doorheen ons land. Daarin daalt de temperatuur in de nacht naar waarden tot lokaal -11. Strenge vorst dus! De lucht wordt, door aanvoer vanuit het Oostzeegebied, wel iets vochtiger. Het Waddengebied krijgt vanaf vanavond dan ook te maken met meer bewolking en enkele sneeuwbuitjes.
Donderdag overdag wordt het ondanks flink wat zonneschijn (in de noordelijke regio's enkele sneeuwbuien) niet veel warmer dan tussen -3 en -6 graden. De wind waait uit het noordoosten en is matig, aan zee en boven open gebieden vrij krachtig tot krachtig.
Vrijdag nemen de drukverschillen boven Nederland af. Dat betekent minder wind. Verder in de nacht en ochtend wederom matige tot strenge vorst maar op meer plaatsen kans op enige sneeuw onder invloed van een storing die zich vanaf de Oostzee naar het zuidwesten verplaatst. Tijdens het weekeinde duurt de pittige kou (matige tot strenge vorst) voort maar na een zonnige zaterdag is er zondag weer kans op enige neerslag. Er lijkt dan een eerste poging te worden ondernomen om de winter beentje te lichten. Het blijft trouwens bij een poging: maandag vriest het nog steeds voluit matig.
GFS/EC Morgen
| Gewijzigd: 1 februari 2012, 21:01 uur, door Verwijderde_gebruiker_04