De droogte van de laatste weken heeft er al toe geleid dat de bloeiende bloembollen in het westen van het land gesproeid moeten worden. Foto: Johan Westra.
Met een hogedrukgebied dichtbij – ten westen van de Britse eilanden - is het van groot belang of er in Nederland wind van zee is en zo ja, hoe lang de weg is die de vanaf zee aangevoerde lucht dan over het water heeft afgelegd. Hoe meer vocht de lucht op zijn tocht naar het land onderweg oppikt, des te groter is de kans dat onder de inversie, die bij het hogedrukgebied in onze buurt hoort, bewolking aanwezig is. Bewolking, die boven land eerst moet oplossen, voordat de zon zijn aanwarmende werk kan gaan verrichten.
Een prachtige zonsopkomst vanochtend bij Silvolde. Stan Bouman zag de koeien er in het ochtendrijp liggen.
Vandaag was de wind noordwestelijk en vanochtend dreef daadwerkelijk bewolking binnen. Eerst leek het om een uitgestrekte plak te gaan, maar toen de zichtbaar licht foto’s binnenkwamen, bleek er verrassend genoeg een einde aan te zitten. Vanuit het noordwesten brak dan ook heel snel de zon alweer door en viel het met het weer vandaag enorm mee, een beetje tegen de verwachtingen van gisteren en eerdere dagen in. Beter dan vandaag kon de moeilijkheid, die het huidige weerbeeld in zich heeft, niet in beeld komen.
Frans Schilderman zag de zon bij Doesburg zo opkomen.
Nu is de vraag natuurlijk hoe het wat dit betreft de komende dagen verdergaat. Vanavond en de komende nacht is het rustig. Vooral in het noorden kunnen nieuwe wolkenvelden van zee binnendrijven, maar het midden en zuiden hebben nog flinke opklaringen. Omdat de aangevoerde lucht duidelijk vochtiger is dan gisteren, kan met name daar op uitgebreide schaal mist ontstaan. In het noorden, onder de bewolking, komt er geen mist. Het koelt af tot 2 of 3 graden in het binnenland, in het noorden blijft het wat zachter.
Bij Tiel waren fruittelers met sproeiers in de weer om de fruitbomen tegen vorstschade te beschermen. Een bijna jaarlijks terugkerend tafereel in de Betuwe. Foto: Gerrit van Osch.
Morgen begint de dag op de meeste plaatsen grijs, later komt vooral in het zuiden (na het optrekken van de mist) en westen de zon er steeds beter door. In het noorden en noordoosten blijven nog lang wolkenvelden hangen. Het midden heeft van beide weertypen wat. Tegen de avond drijft laaghangende bewolking van zee waarschijnlijk het westen van het land weer binnen, waarna in de nacht naar zaterdag de rest van het land volgt. Uit de bewolking kan dan plaatselijk tevens wat heel lichte regen of motregen vallen.
Deze foto is van dinsdag. Frans Sijmons zag een laatste stapelwolk bij Marienberg wegkwijnen in de koude, polaire lucht die toen nog boven ons land lag.
Zaterdag wordt de wind geleidelijk noordelijk. Achter de wolkenzone, die boven het zuiden zaterdag nog lang blijft treuzelen en mogelijk af en toe wat motregen veroorzaakt, stroomt koudere lucht binnen. Hoewel de zon er in het noorden weer af en toe doorkomt, wordt het daar waarschijnlijk niet warmer dan tussen 10 en 12 graden. In het zuiden kan het kwik nog 13 graden halen, terwijl daar de zon juist maar minimaal te zien is.
Bij Jannes Wiersema in Roodeschool zag het er dinsdagavond zo uit.
Eerste paasdag komt de as van het hogedrukgebied, dat de dagen daarvoor steeds ten westen van de Britse eilanden wordt berekend, precies boven Nederland te liggen. Dan wordt het echt spannend. Het noorden houdt dan namelijk een westelijke of noordwestelijke wind, met aanvoer van zee en voldoende vocht in de lucht voor de vorming van stapelwolken, vooral later op de dag en dan dieper landinwaarts. In het zuiden is er nauwelijks wind en lijkt de ruimte voor de zon, onder de as van het hogedrukgebied toch groter te zijn. Ook maandag zien we die tweedeling, in elk geval voor wat de windrichting betreft. Nog steeds maakt het noorden de meeste kans op bewolking en het zuiden de beste kans op zonneschijn. De temperaturen gaan omhoog en kunnen maandag in het zuiden tot 18 graden stijgen.
Het behoeft geen betoog dat heel kleine wijzigingen in het luchtdrukpatroon - en dus de windrichting - in de weerssituatie van dit moment grote gevolgen kunnen hebben voor het weerbeeld, zowel in positieve als in negatieve zin. Over de precieze uitwerking hiervan op het weer tijdens het Paasweekeinde kunnen we morgen waarschijnlijk meer zeggen.
De Sierra Nevada, in het uiterste zuiden van Spanje (vlakbij Afrika), vanochtend. Alle pistes in vol bedrijf. Nog niet eerder deze hele winter heeft er zoveel sneeuw gelegen als op dit moment. Voor de komende dagen wordt meer verwacht.
Terwijl het hier maar zacht blijft voor de tijd van het jaar, valt al enige tijd op dat het weer in Spanje en Portugal duidelijk van slag is. Daar is en blijft het voorlopig tamelijk wisselvallig en duidelijk kouder dan normaal voor deze tijd van het jaar. Erg onrustig en koud is het ook in grote delen van Scandinavië. Lagedrukgebieden maken er de dienst uit, brengen veel wind en vooral in noorden lage temperaturen. Daar ligt nog steeds een dikke laag sneeuw. Het rustigste weer de komende dagen is voor West- en Midden-Europa.
Bron: Meteo Consult.
(Novum) - Het mooie weer heeft de Nederlandse toeristenbranche tijdens het paasweekeinde geen windeieren gelegd. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen signaleert opvallend veel dagrecreatie op het strand, het groene achterland en het water. Ook dierentuinen en attractieparken doen het goed, evenals de Waddeneilanden en de grote steden.
Ongeveer negenhonderdduizend buitenlanders hebben Nederland tijdens de paasdagen aangedaan. Dat zijn er vijftigduizend meer dan verwacht. De prognose lag wat lager omdat de sector vorig jaar profiteerde van het Rembrandtjaar. Ook viel Pasen toen een week later, wat volgens het toeristenbureau een gunstig effect heeft op het aantal toeristen. Het mooie weer heeft nu voor meer buitenlandse belangstelling gezorgd. Vooral Belgen en Duitsers wisten Nederland te vinden.
Het aantal Nederlanders dat de paasdagen in eigen land doorbracht, is met vierhonderdduizend gelijk aan vorig jaar. Zij verbleven vooral op bungalowparken en campings.
Musea zijn minder blij met het zonnige weer. Zij kregen minder bezoekers dan vorig jaar.
Copyright, Novum
KNOKKE-HEIST - De toeristische sector aan de kust is tevreden over de eerste week van de paasvakantie. Het paasweekend was een topper. De zon lokte massaal verblijfs- en dagtoeristen naar zee. Omdat het nog iets te koud was om een hele dag op het strand door te brengen, deden ook de tavernes en boetieks gouden zaken. De verwachtingen voor de tweede vakantieweek zijn groot.
Het weer is aan de kust altijd de doorslaggevende factor. Dit jaar zorgde de zon voor een bijzonder goede start van de paasvakantie. ,,Velen kozen voor enkele dagen kust om te ontspannen'', zegt directeur André Desmidt van Toerisme Knokke-Heist.
,,Waarom naar het buitenland trekken als er in eigen land een aangenaam alternatief is? De zon deed dan ook het gemiddelde aantal overnachtingen stijgen. De stijging was er zowel voor de hotels als voor de eigenaars van een vakantieverblijf.''
Volgens Desmidt werd de eerste week van de paasvakantie gekenmerkt door contrasten. ,,Op het strand lagen mensen in bikini te zonnen achter een windscherm terwijl het op de zeedijk door de schrale oostenwind vaak nog koud was. Daar zag je dan weer mensen met een dikke jas. Voor de winkels betekent het uitblijven van strandweer altijd extra omzet. Velen zagen al een groot deel van hun zomercollectie de deur uitgaan.''
De horeca kende topmomenten. Terrassen zaten vol maar ook binnen in de zaken was het soms naar een tafeltje zoeken.
Fileleed
Geen drukte naar zee zonder fileleed. Her en der strooiden wegenwerken roet in het eten. De drukte zorgde nu en dan ook zonder ongevallen of werken voor druk tot zeer druk verkeer. De grootste hinder wordt voor maandagavond verwacht.
Door de zon blijven de toeristen tot het laatste moment aan zee. Daarna wordt het wellicht aanschuiven. De politie raadt aan om eventueel alternatieve wegen te gebruiken om de drukte te spreiden.
Ook veel volk in Ardennen en Oostkantons
Het toerisme in het zuiden en oosten van België draait intussen ook op volle toeren. De toeristische dienst van de Oostkantons kreeg 700 mensen over de vloer. ,,De vakantiewoningen in de Oostkantons zaten goed vol'', zei directeur Manfred Dahmen.
,,De vooruitzichten voor de tweede vakantieweek zijn ook heel goed. Er zijn veel wandelaars gekomen, want het was heel mooi weer. Zij kunnen de prachtige velden met narcissen al bewonderen, die met het zachte weer vroeger in bloei staan.''
Fietsers waren ook op de afspraak en op de terrassen van de cafés zat veel volk. Volgens de toeristische dienst van La Roche-en-Ardenne waren alle hotels en ,,gîtes'' volzet.
Vakantiewoningen ,,werden pas laat gehuurd'', preciseert Annemieke Vermunt van deze dienst. ,,Toch kunnen we zeggen dat we Pasen met een voltreffer hebben ingezet.'' In het natuurgebied van de Botrange waren de wandelaars talrijk. In de slaapgelegenheid voor wandelaars op doortocht in Ovifat, in de Hoge Venen, was het de eerste week van de paasvakantie rustiger, maar de 109 kamers zijn vanaf maandagavond volzet.
©De Standaard