De Westland Toertocht op zondag is afgelast. Uit veiligheidsheidsoverwegingen heeft de organisatie besloten om geen schaatstocht te organiseren. Door de grote belangstelling van de laatste dagen is het ijs niet meer in goede staat. Zaterdag kwamen ongeveer 70.000 schaatsers af op de tocht door het Westland.
Bron: West Online
Schaatsers op het Veluwemeer
Bij de Veluwemeertocht zijn gisteren twee schaatsers ernstig gewond geraakt toen zij met elkaar in botsing kwamen. Een van hen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus de politie vandaag. Op het ijs kwamen beide mannen met de hoofden tegen elkaar. Alle twee zijn ze naar het ziekenhuis gebracht. De andere man is weer bij kennis.
Inhaal
Het bestuur van de organisatie van de Veluwemeertocht zal morgen het incident bespreken. Voorzitter Aalt van den Hul: "Dit is een heel vervelende samenloop van omstandigheden. De mannen schaatsten in tegengestelde richtingen. Bij een inhaalmanoeuvre van de één zijn ze frontaal op elkaar gebotst. Dit is nog nooit gebeurd in al die jaren dat we de tocht al organiseren."
Preventie
In het overleg van morgen zal worden bekeken of dit soort incidenten is te voorkomen. "We zouden de twee stromen verder uit elkaar kunnen leggen, maar dit gebeurde bij een stempelpost en dan komt toch iedereen bij elkaar. Een helm dragen is ook een optie, maar dat is iets wat landelijk ingevoerd zou moeten worden, niet zomaar bij één toertocht. Het is net als op de snelweg, als iemand gaat spookrijden. Dat kun je ook moeilijk voorkomen", aldus een aangeslagen Van den Hul.
Bron: AD + HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:08 uur, door Joyce.s
Je moet het maar willen: een duik in het ijskoude water. Maar echte liefhebbers trotseren de kou om te gaan ijsduiken. Een dak van ijs boven je hoofd blijkt een bijzondere ervaring. Zondag trok een groep duikers van het Delta Duikteam uit Alkmaar naar het meertje van Dirkshorn om de ijsvloer van de andere kant te bekijken.
Met een motorzaag werd een groot wak gemaakt, zodat de duikers onder het ijs konden komen. In tweetallen gingen ze vervolgens het water in en verdwenen onder het twintig centimeter dikke ijs. De duikers zaten voor de veiligheid vast aan een touw. Op de kant stond een seinmeester die, door aan het touw te trekken, communiceerde met de zwemmers. Vanwege de kou bleven de duikers niet langer dan een kwartier in het water.
Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:08 uur, door Joyce.s
Behalve schaatsers, ijszeilers en arrensleden, profiteren ook motorrijders van de dichtgevroren meren. Een twintigtal motorrijders crosste zondagmiddag op crossmotoren met spikes op de banden over een plas nabij de Tjonger aan de Lemsterweg in Langelille. Op de rechte stukken vlogen de motoren met 120 kilometer per uur over het ijs.
Bron: LC | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:08 uur, door Joyce.s
De ziekenhuizen in Zwolle en Meppel hebben de extra drukte door schaatsongevallen goed op kunnen vangen. Zowel in Zwolle als in Meppel was in verband met de Hollands Venetïetocht extra personeel ingezet. In Zwolle meldden zich ongeveer vijftig mensen met verwondingen of breuken, in Meppel 40. Om de ziekenhuizen te ontlasten was ook de polikliniek in Steenwijk vandaag geopend. Hier meldden zich zestien gewonde schaatsers.
Bron: RTV-Oost
De afdelingen Spoedeisende Hulp van de ziekenhuizen hebben het dit weekend flink druk gehad met het verzorgen van verwondingen die mensen op het ijs opliepen. In veel gevallen ging het om een breuk, met name polsbreuken.
Mensen vallen meestal met hun handen vooruit, zei een woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis. In zijn ziekenhuis is 'keihard' gewerkt. Zaterdag melden zich 19 gewonden en zondag 10. Dat is wel zo'n beetje het maximum dat de afdeling kan verwerken. "Anders hebben we niet genoeg ruimte."
Het UMCG in Groningen kreeg zaterdag zo'n 30 mensen voor een behandeling die te maken had met het ijs en met schaatsen. Zondagmiddag waren het er een stuk of 15, "maar er zitten nog aardig wat mensen in de wachtkamer", zei een woordvoerster in het begin van de avond.
Hoofdwond door val op ijs
Ook het Medisch Spectrum Twente in Enschede had het 'erg' druk, maar heeft geen aantallen bijgehouden. De woordvoerster schat het aantal behandelden op 50 Ã 55. Een aantal mensen had een hoofdwond door een val op het ijs. Het ziekenhuis had een extra verbandmeester ingezet.
Het Medisch Centrum Leeuwarden kreeg zondag veel minder gewonden voor behandeling dan zaterdag. Ongeveer 15 gewonden tegen circa 100. "Maar wel veel ellende voor degenen die het betrof", zei een woordvoerder.
Bron: RTL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:08 uur, door Joyce.s
De Overijsselse Merentocht had gehouden kunnen worden op zaterdag 11 februari, als niet vorig jaar november was besloten om de start-/finishlocatie te verplaatsen van Blokzijl naar Steenwijk. Dat zegt bedenker en oud-voorzitter Woud van de tocht. Woud schrijft in een ingezonden brief in De Stentor dat het achteraf gezien een verkeerde beslissing was om uit te wijken naar Steenwijk.
Huidig voorzitter Groen wil inhoudelijk niet reageren op de brief van zijn voorganger. Volgens oud-voorzitter Woud was het ijs overal dik genoeg om de tocht over 200 kilometer te rijden. De huidige voorzitter zegt dat je niet op het laatst alsnog start en finish (terug) kunt verplaatsen naar Blokzijl.
Verplaatsing
Vorig jaar werd besloten tot het verplaatsen van start en finish, omdat Steenwijk beter aansluit op het openbaar vervoer, er meer parkeergelegenheid is en De Meenthe gebruikt kon worden. Over twee weken gaat de organisatie van de OMT de aanpak van dit jaar evalueren. Groen benadrukt dat de toekomst van de tocht absoluut niet in het geding is.
Ingezonden brief
Bron: RTV Oost
De vorstperiode van een paar weken geleden bracht vele schaatsliefhebbers naar het ijs, maar niet altijd zonder nare gevolgen. Uit een rondgang van stichting Consument en Veiligheid blijkt dat maar liefst 13.000 mensen gewond raakten bij het schaatsen.
Schaatsers bij het het Elfsteden Bruggetje in Franeker.
Van de gewonden belandde bijna een tiende (9 procent) in het ziekenhuis. Consument en Veiligheid noemt het aantal gewonden 'dramatisch hoog'. 'Wat je vaak ziet, is dat mensen door vermoeidheid, onkunde of omdat ze met andere dingen bezig zijn, gewoon vallen', zo citeert de NOS Cees Meijer van Consument en Veiligheid.
De bewuste vorstperiode liep van 2 tot 13 februari. Door ziekteverzuim en medische kosten liep de economie in die periode ook schade op: zo'n 46 miljoen euro.
bron: AD | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:08 uur, door Joyce.s