Het bestuur van de Stichting Schaatsmolentocht Alblasserwaard heeft vrijdagochtend 10 februari besloten dat de Molentocht zaterdag 11 februari wordt gereden. Hiermee gaat de grote wens van menig schaatsliefhebber in vervulling. Dagenlang werd naar de beslissing uitgekeken en tot twee keer toe werd die beslissing uitgesteld, maar nu is het definitief: de tocht langs dorpen en polders in de Alblasserwaard gaat door.
Zaterdag kan er vanaf 09.00 uur gestart worden vanaf de dertien lokale ijsclubs. Dit kan tot 13.00 uur. De rijders moeten voor 17.00 uur binnen zijn. Er kan gekozen worden voor afstanden van 25, 50 en 75 kilometer. Langs door routes staan koek-en-zopie stands van onder meer buurtverenigingen, ijsclubs of commerciële uitbaters. De Molentocht gaat door dorpen als Giessenburg, Goudriaan, Groot-Ammers, Bleskensgraaf, Oud-Alblas, Alblasserdam en Kinderdijk. Alleen de schaatser die alle stempels op de kaart heeft, krijgt een herinneringsmedaille.
Besloten is om deze zwakke punten met linten af te zetten, zodat de schaatsers langs de zwakke plekken kunnen schaatsen en er niet overheen hoeven. De Stichting vraagt bij deze dan ook aan alle schaatsers en andere ijsdeelnemers om voorzichtig te zijn, en de afzettingen in stand te houden. “Deze staan er niet zonder reden, maar voor uw en onze veiligheid,†aldus de stichting.
Maatregelen
Er wordt een grote toestroom van schaatser verwacht op de Ammerse boezem de Alblas, De Graaf en de Giessen. Om de wegen langs deze wateren toegankelijk te houden voor het doorgaande verkeer, de busdienst en de hulpdiensten in het bijzonder worden een aantal verkeersmaatregelen genomen.
Deze verkeersmaatregelen bestaan uit:
1. een parkeerverbod langs genoemde wateren,
2. extra tijdelijke parkeerterreinen langs de toeleidende wegen en
3. bewegwijzering vanaf de toeleidende wegen naar deze parkeerterreinen.
Op het gemeentehuis in Alblasserdam wordt het “zenuwcentrum†ingericht. Vanuit hier zullen de hulpdiensten, gemeenten en de stichting alle aspecten van de tocht coördineren.
Wind
De tocht gaat over idyllische riviertjes als de Giessen, Smoutjesvliet, Graafstroom en Alblas. Maar ook door het Achterland, de polder. Het veenweidegebied wordt door de schaatsers vaak als ‘zwaar’ ervaren. Hier kan namelijk een harde striemende westen- of oostenwind de schaatser flink parten spelen. Kilometers kan je de wind tegen hebben of als je geluk hebt de wind in de rug. De getrainde schaatser met conditie zal hier minder moeite mee hebben. Veel deelnemers aan de Molentocht hebben echter nauwelijks getraind voor dergelijke afstanden.
Geschiedenis
De tourtochten kennen in de Alblasserwaard een rijke historie. Al in 1917 organiseerde de toenmalige IJsbond Alblasserwaard tochten. Enkele ijsclubs waren daarbij betrokken. De ‘rondritten’ hadden tot enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog een afstand van 55 kilometer. Na de oorlog kreeg de ijsbond steeds meer de functie van een district van de KNSB. Dat had tot gevolg dat inkomsten moesten worden afgedragen en dat beviel de ijsclubs niet. Het geld kon niet in materiaal of in een accommodatie worden geïnvesteerd.
Afscheiding
In 1954 leidde dit tot een afscheiding. Een aantal ijsclubs ging zelfstandig toertochten organiseren. Bijna tien jaar later, in de barre winter van 1963, zochten ijsclub AYC uit Alblasserdam samenwerking voor het houden van gezamenlijke schaatsmolentochten. De ijsclubs regelden start- en controleposten en kregen tien cent per deelnemer. Aan de eerste schaatsmolentochten namen drieduizend schaatsers deel. Pas op 12 april 1973 werd de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard (aangesloten bij de KNSB-red.) opgericht en groeide het evenement uit tot nationale en zelfs internationale bekendheid. De laatste Molentocht werd in 2009 verreden en telde zo’n 75.000 deelnemers.
Bron: Alblasserdams nieuws
Tijdens een korte vergadering hebben de burgemeesters van Brugge, Damme, Knokke-Heist en Sluis beslist om het ijs van de Damse Vaart nog niet vrij te geven. Zaterdagvoormiddag is nieuw overleg gepland.
De brandweer heeft vrijdagmorgen nieuwe metingen gehouden van de ijsdikte op de Damse Vaart. Er werd tussen de 6 en 13 centimeter gemeten. De voorwaarde voor het openstellen van de Damse Vaart was een ijsdikte van 12 centimeter over de hele lengte van de vaart.
Zaterdagvoormiddag komen alle diensten opnieuw samen. Intussen hoopt de Damse horeca nog steeds dat het ijs vrijgegeven zal worden. De topdag van zondag 11 januari 2009 zijn de horcea-uitbaters nog niet vergeten.
In elk geval zijn in Damme alle voorbereidingen reeds genomen. Er is zelfs een tapijt voorzien tussen de vaart en de horecazaken in het centrum, de muzikale animatie is besteld en de personeelsleden van de Damse stadsdiensten hebben donderdag de hele dag het ijs sneeuwvrij gemaakt. Vooral de sneeuw van vorige week vrijdag is de spelbreker geweest. Daardoor kon het ijs niet snel genoeg aandikken ondanks de vorst.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:05 uur, door Joyce.s
De laatste toertocht Sluis-Brugge-Sluis vond plaats in 2009.
De toertocht Sluis-Brugge-Sluis kan voorlopig nog niet doorgaan. Dat is vrijdagochtend meegedeeld tijdens een persconferentie in het stadhuis in Damme. Het ijs op de Damse vaart kan nog niet worden vrijgegeven. Het is zes tot dertien centimeter dik en daardoor nog te gevaarlijk. Zaterdagmorgen wordt opnieuw overlegd.
Bron: PZC | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:05 uur, door Joyce.s
Een impressie van de schaatsstrijd in Dronten. Foto: Dirk Gommer
Met bijna vierhonderd kinderen op de grachten in Dronten-West was het donderdagmiddag gezellig druk op het ijs. Het ging om leerlingen van basisschool De Zevensprong die hun eigen Elfstedentocht reden op het één kilometer lange parcours op de bevroren wateren. Het enthousiasme kende geen grenzen, want een aantal kinderen legde de route twee keer af. Toen halverwege de middag het zonnetje zich ook nog liet zien en de oudercommissie bij een koek- en zopietent de kinderen trakteerde op warme chocolademelk was het succes van deze schaatsmiddag compleet.
Bron: De Stentor | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:05 uur, door Joyce.s
Op het Donkmeer, de plaats waar de gemeenten Berlare, Overmere en Uitbergen op elkaar uitkomen, vindt zaterdag voor het eerst een ludieke "3-Stedentocht" plaats. Dat meldt het gemeentebestuur van Berlare.
'We willen graag het toerisme aan het Donkmeer promoten', aldus burgemeester Katja Gabriëls. 'We denken dat dit een ludiek en kleinschalig antwoord is op het niet-doorgaan van de Elfstedentocht. Maar het is in de eerste plaats voor de sfeer en de ambiance dat we het doen.'
Drie afstanden
Starten kan zaterdag tussen 14 en 16 uur aan "Museum Donkmeer" of aan één van de drie controlepunten in de verschillende deelgemeenten. Finishen moet voor 17 uur gebeuren.
Er is keuze uit drie verschillende afstanden: drie, zes of negen kilometer. Aan de controleposten in elke deelgemeente staat een dranktent. Dat kan interessant zijn voor wie ambitie heeft om de prijs van de 'traagste schaatser' te winnen. Voor de 'snelste schaatser' is er uiteraard ook een prijs weggelegd.
Deelname is op eigen risico. Volgens de brandweer is de dikte van het ijs toelaatbaar om er een grote massa op los te laten.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
De Elfstedentocht gaat niet door, maar vele honderden mensen hebben toch de schaatsen ondergebonden om zelf de tocht te rijden. De Friesche IJsbond waarschuwde vrijdag dat dat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden bij het kruisen van het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden en Harlingen.
Op internet en sociale media wordt massaal opgeroepen om naar Friesland te komen door mensen die menen dat de hele Elfstedenroute geschaatst kan worden. Maar wie het ijs van het Van Harinxmakanaal oversteekt, speelt met zijn leven, aldus de IJsbond.
Bij Harlingen is een passage alleen mogelijk via de brug of via de Tjerk Hiddessluizen. Bij Leeuwarden moet gekluund worden bij de spoorbrug richting Stavoren om op de Zwette te komen.
Toertochten
Veel veiliger is het om één van de toertochten te rijden, aldus de IJsbond. Voor het eerst in vele jaren staan er komend weekeinde een kleine 30 tochten door de hele provincie Friesland gepland. Het waterschap Friesland zet niet eerder dan maandag, als de dooi intreedt, een aantal poldergemalen weer aan. Daardoor blijft de ijsvloer zaterdag en zondag nog intact.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
De gemeente Steenwijkerland heeft een noodverordening afgekondigd voor de Hollands Venetiëtocht, zondag in Giethoorn. De schaatstocht wordt zondag in het Overijsselse Giethoorn en omgeving verreden. De gemeente verwacht zeker 80.000 mensen die op het evenement afkomen. De noodverordening geldt van zondag van 06.00 uur tot 18.00 uur en geeft onder meer de organisatie het recht verkeerd geparkeerde auto's meteen weg te slepen.
Grote namen
Nu de Elfstedentocht niet doorgaat, worden niet alleen veel mensen verwacht, ook de grote namen uit het marathonpeloton komen waarschijnlijk naar Giethoorn voor de klassieker. De wedstrijd voor de mannen begint om 8:00 uur, de vrouwen starten later.
De Hollands Venetiëtocht is een wedstrijd van 55 kilometer dwars door de natuurgebieden van de Kop van Overijssel. De laatste keer dat de tocht werd verreden, was op 29 december 1996. Erik Hulzebosch won, tweede werd Yep Kramer (de vader van Sven) en derde werd Henk Angenent, de latere winnaar van de Elfstedentocht van 1997.
Bron: RTL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
Duizenden mensen maken zich dit weekeinde op voor misschien wel de laatste ijspret van deze winter. De Elfstedentocht mag er dan niet in zitten, maar in het hele land staan tientallen schaatstochten op het programma.
De rayonhoofden van de Vereniging De Friesche Elf Steden concludeerden eerder dat het ijs voor de 'tocht der tochten' te dun is, maar desondanks wordt ook in Friesland dit weekeinde volop geschaatst. Vooral zaterdag staan er de nodige wedstrijden gepland.
Volgens meteorologen zet de dooi vanaf zondag definitief in. Volgens de meeste berekeningen zet die dooi daarna door, wat betekent dat de ijspret voorbij is.
Bron: de Pers
Op de Wijde Aa wordt zaterdag de Henk Angenent Classic gereden. Zo'n 40 marathonschaatsters uit de topdivisie en 1e divisie rijden een wedstrijdtocht van 200 kilometer. Het peloton rijdt 40 rondes van 5 kilometer. De start was bij Hoogmade. Daar is tussen 13.00 en 14.00 ook de finish. De tocht voor recreanten wordt zondag gereden.
Bron: West Online
Duizenden mensen maken zich op voor misschien wel de laatste ijspret van deze winter. In het hele land staan tientallen schaatstochten op het programma.
Volgens meteorologen zet de dooi vanaf zondag definitief in. Volgens de meeste berekeningen zet die dooi daarna door, wat betekent dat de ijspret voorbij is.
Noodverordening bij schaatstocht
Het is niet alleen ijspret dat verwacht wordt. De gemeente Steenwijkerland heeft een noodverordening afgekondigd voor de Hollands Venetiëtocht, zondag in Giethoorn. De gemeente verwacht zeker 80.000 mensen die op het evenement afkomen. De noodverordening geldt van zondag van 06.00 uur tot 18.00 uur en geeft onder meer de organisatie het recht verkeerd geparkeerde auto's meteen weg te slepen.
De Hollands Venetiëtocht is een wedstrijd van 55 kilometer dwars door de natuurgebieden van de Kop van Overijssel. De laatste keer dat de tocht werd verreden, was op 29 december 1996. Erik Hulzebosch won, tweede werd Yep Kramer (de vader van Sven) en derde werd Henk Angenent, de latere winnaar van de Elfstedentocht van 1997.
Bron: RTL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
Er mag ook dit weekend niet worden geschaatst op de Damse Vaart. Het ijs is er nog steeds onvoldoende dik. Elders in Vlaanderen zijn er wel nog voldoende plaatsen waar u wel mag schaatsen. Wie het ijs opgaat, doet dat wel steeds op eigen risico.
De Damse Vaart blijft ook dit weekend verboden terrein voor schaatsers en wandelaars. Dat hebben de burgemeesters van Brugge, Damme, Knokke-Heist en Sluis vanmorgen na overleg beslist. Om veilig te zijn, zou het ijs overal 12 centimeter dik moeten zijn. En dat is niet het geval.
De ijsdikte varieerde vanmorgen tussen 6,5 en 14 centimeter. Bij het schoonvegen van het ijs, zakte de machine vanmorgen zelfs weg. Ook op de Brugse reien is schaatsen verboden. Door de vele sneeuw is het ijs er onvoldoende aangedikt.
Dezelfde situatie in Gent. Het ijs op de Blaarmeersen is gemiddeld maar 10 centimeter dik en dat is onvoldoende om op te schaatsen. Het ijs op de Watersportbaan vertoont dan weer te veel dunne plekken om veilig te zijn.
Op veel plaatsen is het ijs wel voldoende dik om er te kunnen schaatsen. Naast vijvers in parken en grachten zijn er ook nog de natuurgebieden. Op de website van Natuur en Bos staan alle natuurvijvers waar schaatsen toegelaten is.
Het gaat onder andere om de Kalmthoutse Heide en de Kraenepoel in Aalter. Ook op de Machelenput in Zulte, de Oude Leie in Grammene en Gottem (Deinze), de Kriephoek in Gavere, 't Veer, de Scheyteput en de Meerse in Oudenaarde is het ijs dik genoeg. Daar moet de burgemeester wel nog zijn toelating geven. Natuur en Bos wijst erop dat die toelating nodig is, nét als die van de lokale brandweer.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Een hoop consternatie zaterdagmiddag rond 13.15 uur op het ijs bij de Monnickendammerijweg in Ilpendam.
Een schaatser is door onbekende oorzaak onwel geworden. Diverse hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, arriveerden om eerste hulp te verlenen. In eerste instantie werd het slachtoffer opgevangen door de EHBO van de schaatstocht. Het slachtoffer is per ambulance met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Over de toestand van het slachtoffer is niets bekend.
Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Rijkswaterstaat waarschuwt zaterdag dat schaatsen op kanalen levensgevaarlijk kan zijn. Omdat veel gemalen worden aangezet, komt de stroming weer op gang. Hierdoor schuurt de onderkant van het ijs weg. Ook kan het waterpeil variëren waardoor er een leegte tussen water en ijs ontstaat en het ijs dus zweeft. Het ijs kan er volgens Rijkswaterstaat goed uit zien aan de bovenkant, maar dat zegt niets over de kwaliteit ervan. Veel gemalen zijn de afgelopen tijd uitgezet, zodat het ijs kon aangroeien. Nu de dooi intreedt, gaan ze weer aan.
Bron: RTL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) heeft het maar druk met geblesseerde schaatsers. Gisteren was de 'topdag'. Op de spoedeisende hulp meldden zich 77 mensen, met in totaal 51 breuken en 26 overige verwondingen. Een gebroken pols kwam het meeste voor, maar liefst 26 keer.
Het totale aantal ijsslachtoffers dat zich sinds zaterdag 4 februari in Leeuwarden meldde, komt daarmee op 264. Ook dit weekend zet het ziekenhuis extra mensen in.
Extra personeel ziekenhuis Meppel
Ook het Diaconessenhuis in Meppel heeft flinke maatregelen genomen om dit weekend schaatsers met letsel op te kunnen vangen. Zondag doen in de regio naar schatting 80.000 mensen mee aan de Hollands Venetiëtocht in Giethoorn.
"Als maar een half procent van de deelnemers zich bij ons meldt, dan zijn dat er al honderden," zegt het ziekenhuis. Er is extra personeel ingezet en er worden bedden vrijgemaakt. Militairen uit Havelte zijn ingeschakeld om de gipskamer te versterken.
Noodverordening bij schaatstocht
In Giethoorn heeft de gemeente Steenwijkerland een noodverordening afgekondigd. Die geldt van zondag van 06.00 uur tot 18.00 uur en geeft onder meer de organisatie het recht verkeerd geparkeerde auto's meteen weg te slepen.
Zondag valt dooi in
In het hele land nemen mensen het er nog even van, en nemen deel aan de tientallen schaatstochten die op het programma staan. Volgens meteorologen zet de dooi vanaf zondag definitief in. Volgens de meeste berekeningen zet die dooi daarna door, wat betekent dat de ijspret voorbij is.
Bron: RTL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
Gert Jakobs is vanochtend tijdens een schaatstocht zwaar ten val gekomen. De oud-wielrenner en huidig tv-analist liep daarbij een gebroken enkel en een schouderblessure op.
Jakobs schaatste vandaag in Friesland. Bij Sloten kwam hij ten val. Via twitter meldde de 47-jarige Jakobs een dubbele enkelbreuk. In eerste instantie had de oud-wielrenner het over een schouder uit de kom. Later sprak hij over een spierscheuring in de schouder.
De ongelukkige Jakobs werd naar het ziekenhuis van Sneek gebracht. 'Nu naar huis. Vervelend maar had dit voor geen goud willen missen. Zeer goed geholpen, fijne mensen in Fryslan. Top, kom zeker terug', twitterde hij.
Bron: AD | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
Eerder deze week schreven wij in deze rubriek al over sneeuwcirkels, maar er zijn nog vele andere mooie fenomenen die in de winter af en toe te zien zijn. Ondanks dat het al tijden vriest, worden her en der toch een aantal prachtige ijssterren waargenomen, een soort bliksem- en sterstructuren in het natuurijs. Het was de laatste tijd koud, maar volop zonnig weer en er lag een heel dun laagje sneeuw op het ijs. Het sneeuwlaagje werkte mogelijk net iets isolerend, waardoor het ijs er onder iets beetje begon te smelten. Een perfecte situatie om ijssterren, ook wel dooisterren in het ijs, waar te nemen.
Door bijvoorbeeld wind en beweging van en in het water ontstaan soms prachtige vormen en structuren in het ijs. Vooral langs waterranden zijn soms mooie uitstulpingen, ribbels en figuren in en op het ijsoppervlak te zien. Een vrij bijzondere en niet heel vaak voorkomende structuur is echter die van een ijsster, ofwel dooister. De sterren worden vooral in verband gebracht met convectie. Een warme waterbel die vanaf de bodem bijvoorbeeld omhoog borrelt (denk ook aan kwel) of stijgend warm water door afkoeling aan het oppervlakte van een vijver, maar hoe het mooie patroon van zo’n ster ontstaat, was nog onduidelijk.
Een aantal Amerikaanse natuurkundigen van de Yale Universiteit in de Verenigde Staten heeft in 2007 echter uitgebreider onderzoek gedaan naar de sterren op bevroren meren. Al snel werd duidelijk dat de patronen rondom een gat in het ijs ontstaan, maar de oorsprong van hun bijzondere vorm bleef ook voor hen nog lange tijd een mysterie. Na het onderzoek bleek nu dat de vorm vooral wordt bepaald door de eigenschappen van de sneeuw die op het ijs ligt. Het is dus een combinatie van opborrelend water en de sneeuw die op het ijs ligt.
Domino-effect
De vormen ontstaan zodra het water dat zich onder het ijs bevindt door een gaatje omhoog probeert te wellen, dit kan ook door kwel gebeuren, en op het ijs terecht komt. Kortom, een vorm van convectie. Als er in zo’n geval ook een laagje sneeuw op het ijs ligt, sijpelt het water door de sneeuwlaag en vormen zich donkere schichten vanuit een centraal punt, ofwel het gaatje in het ijs, die opnieuw bevriezen. De vertakkingen ontstaan vervolgens door een domino-effect; het water begint vanuit het gaatje in één richting te stromen, waardoor de sneeuw op dat stukje sneller smelt en het water zich vervolgens ook sneller kan bewegen.
Dichtheid van de sneeuw
De stroomsnelheid van het water hangt daarbij af van de dichtheid van de sneeuw die op het ijs ligt. Is de sneeuw compact en dicht, dan zal het water minder snel stromen en ontstaan een minder grote ijsster. Is de dichtheid van de sneeuwlaag op het ijs heel dun en poreus dan zal het water sneller gaan stromen en vormen zich soms hele grote ijssterren met lange uitgestrekte ‘vingers’, soms in de vorm van bliksems. De ijssterren op de foto’s hiernaast zijn gemaakt op een ondiepe sloot voor het gebouw van Meteo Consult. Daarop lag een dun laagje luchtige sneeuw en de ijssterren hebben dan ook hele lange vertakkingen die er uit zien als bliksems.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
Als reactie op het uitblijven van de echte Elfstedentocht wegens te dun en te slecht ijs, besloot de gemeente Berlare (Oost-Vlaanderen) een zogenaamde 'Driestedentocht' te organiseren. Een ludieke actie die heel wat Nederlanders lokte... en fel teleurstelde.
Door de gelijkenis in naam dachten de Nederlanders dat de Driestedentocht enigszins zou georganiseerd zijn zoals de Elfstedentocht. Niet dus: de tocht bood drie 'parcours' aan (drie, zes of negen kilometer) maar was geen afgebakende wedstrijd. De deelnemende schaatsers schaatsten dus gewoon tussen het publiek door.
Jenever en veel ambiance
Als troost konden de teleurgestelde Noorderburen zich naar goede Belgische gewoonte laven aan talrijke eet- en jeneverkraampjes. "Er was enorm veel sfeer en ambiance", zegt burgemeester Katja Gabriëls. Laat ons hopen dat dat iets goed maakte voor de buren.
De wedstrijd was een relatief succes: 578 mensen namen deel aan de tocht langs Berlare, Overmere en Uitbergen. Tussen acht- en tienduizend bezoekers kwamen opdagen.
Synchroon schaatsen
Ook op andere plaatsen in Oost-Vlaanderen lokten de schaatsveilige vijvers veel volk, zoals op de Kraenepoel in Aalter. Daar vond vanmiddag een demonstratie synchroon schaatsen plaats door de teams die in april deelnemen aan het wereldkampioenschap in Zweden.
Niet in Gent
Voor morgen wordt eveneens een volkstoeloop verwacht op de Oost-Vlaamse schaatsvijvers, waar de Blaarmeersen in Gent helaas nog niet toe behoren. Daar werd 12 centimeter ijs gemeten door de brandweer. Dit is nog enkele centimeters verwijderd van de benodigde 15 centimeter.
Schaatsluwte in West-Vlaanderen
In de naburige provincie West-Vlaanderen was van schaatskoorts dan weer weinig te merken. Niet verwonderlijk: bijna overal gold een schaatsverbod, ook op de Damse vaart. Mogelijks wisten mensen te weinig waar wél geschaatst mocht worden, zoals op de Blankenbergse Vaart, de Gavers en Hooglede.
Blankenberge
Op de Blankenbergse Vaart mocht over de volledige lengte geschaatst worden. "Deze ochtend was de opkomst niet zo groot", zegt Philippe Denoyette, woordvoerder van de politie Blankenberge/Zuienkerke. "Maar in de namiddag kwamen heel wat mensen schaatsen. De mededeling op televisie dat op de Blankenbergse Vaart mocht wat op de Damse niet mocht had daarmee te maken."
Geen succes in Harelbeke
In het zuiden van de provincie werd het provinciaal domein De Gavers in Harelbeke opengesteld. "We hebben vanmiddag een patrouille gestuurd en toen waren er slechts een honderdtal schaatsers op het ijs, een echt groot succes kan je dat niet noemen", aldus de lokale politie PZ Gavers.
Idem klonk het in Hooglede waar één van de vijvers open werd gesteld voor de schaatsers aan de Hogestraat. "Ik denk dat je moet spreken in tientallen als je de schaatsfanaten optelt, veel meer dan honderd zullen er niet geweest zijn."
Wildschaatsers in Kortrijk
Wildschaatsers waren er enkel uit Kortrijk kwamen meldingen binnen bij de lokale politie over jongeren die op de vijver in het Van Raemdonckpark liepen of op het bufferbekken aan het Evolispark.
Nederlanders wel enthousiast
Het enthousiasme van schaatsers in Nederland was, voorspelbaar, stukken groter. Op verschillende plekken waren meer dan 20.000 schaatsers aanwezig, in zuid-Holland lokte een tocht zelfs 70.000 mensen. Ook in Friesland was 'iedereen gezellig aan het schaatsen', al zorgde de populariteit ook voor problemen: er gebeurden veel ongevallen, en er werd 'asociaal geparkeerd'.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
Het lekkere weer, een vrije dag en het vooruitzicht op dooi heeft naar schatting zeker een miljoen mensen ertoe bewogen om van het ijs te genieten.
Schaatsters in Friesland © Heleen van Lier
Tal van schaatsliefhebbers hebben ergens in het land een toertocht op natuurijs gereden of recreëerden op het ijs. Met schaatsen, met kinderwagens, stoelen of met de slee. 'Het was een ongekende schaatsdag', aldus een woordvoerder van KNSB. Door het hele land werden ongeveer 130 toertochten gereden. Ook waren er weer veel schaatsers die op eigen houtje de Elfstedentocht reden. De woordvoerder schat dat er 'zeker wel één miljoen mensen' het ijs op zijn gegaan.
'Bij alle KNSB-toertochten zag het zwart van de mensen. De Westland Toertocht in Zuid-Holland trok meer dan 70.000 mensen.' Tussen de 20.000 en 25.000 schaatsliefhebbers reden De Bannetocht, een schaatstocht langs de Noord-Hollandse dorpen Jisp, Jispersluis, Spijkerboor en Wijdewormer. De organisatie had ongeveer 15.000 schaatsers verwacht. Maar het verliep volgens een woordvoerder, ondanks de drukte goed.
Fantastisch
'Het was een fantastische toeloop, maar omdat vrijdag al 15.000 schaatsers de tocht reden, is het ijs stukgereden. We hebben daarom de tocht voor zondag afgelast.' Een aantal schaatsers liep botbreuken op, 'maar dat kan niet anders als er zoveel mensen op het ijs staan.'
In de gemeente Wijdemeren was het ook en komen en gaan van schaatsliefhebbers. Op de wegen rond de Loosdrechtse en Ankeveense Plassen en andere bevroren waterplassen in het gebied was het langzaam rijden. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Wijdemeren gezegd. Hoeveel schaatsers op de plassen stonden, kon zij niet zeggen.
In de gemeente Nieuwkoop (Zuid-Holland) reden ongeveer 7000 schaatsers een van de drie tochten op de plassen en polders in De Meije, Woerdense Verlaat en Langeraar. Een gemeentewoordvoerster sprak van een superdag, ondanks dat de bekende Nieuwkoopse Plassentocht niet doorging.
Ook voor zondag staan nog 33 KNSB-toertochten gepland. 'Wellicht dat hier of daar nog een geplande tocht wordt afgelast vanwege de ijskwaliteit. Het ijs heeft namelijk flink te lijden door de vele schaatsers, maar ik verwacht dat er volop geschaatst kan worden. Zeker als de eerste dooi pas zondagmiddag begint.'
Heerlijk
In Friesland was het ook enorm druk op het ijs. Secretaris Harm Jan Urbach van de Friesche IJsbond genoot: 'Iedereen was heerlijk aan het schaatsen.' Volgens Urbach waren de plekken waar het ijs minder is, goed zichtbaar afgezet. 'Bovendien zijn de zwakke plekken aangegeven op de website en in kranten.'
Ook de politie is goed te spreken over de drukte en het 'fantastische weer'. Al hadden de hulpdiensten het druk doordat er op het ijs veel ongevallen gebeurden, aldus een woordvoerder van de politie. Bij de Bonkevaart in Leeuwarden stond een tiental auto's 'asociaal' geparkeerd. De hulpdiensten konden er nauwelijks langs. De belemmerende auto's kregen een bekeuring.
Volgens Urbach is morgen schaatsen ook nog mogelijk. 'Maandag is het afgelopen, het dooit en het waterschap zet de gemalen weer aan.' Rijkswaterstaat waarschuwt dat schaatsen op bepaalde kanalen levensgevaarlijk kan zijn. Omdat veel gemalen worden aangezet, komt de stroming weer op gang. Hierdoor schuurt de onderkant van het ijs weg. Ook kan het waterpeil variëren waardoor er een leegte tussen water en ijs ontstaat en het ijs dus zweeft. Het ijs kan er volgens Rijkswaterstaat goed uit zien aan de bovenkant, maar dat zegt niets over de kwaliteit ervan.
Veel gemalen zijn de afgelopen tijd uitgezet, zodat het ijs kon aangroeien. Nu de dooi intreedt, gaan ze weer aan.
Bron: AD
In heel Vlaanderen werden gisteren schaatsen en sleeën bovengehaald voor wat misschien het enige weekend winterplezier van het jaar zal zijn. Hoewel er op heel wat plaatsen een schaatsverbod gold, waagden velen zich toch op het ijs. De politie hield een oogje in het zeil, maar trad niet te streng op voor de 'overtreders'. De langste koudegolf in meer dan zeventig jaar zorgde voor een centimetersdikke ijslaag op heel wat vijvers en plassen. Dankzij het stralende winterzonnetje was dit weekend dan ook het uitgelezen moment voor heel wat winterplezier. In Berlare beleefde het Donkmeer een van zijn topdagen. De ludieke Driestedentocht lokte daar tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers. Het ijs kraakte vervaarlijk onder al dat gewicht, maar dat kon de pret niet drukken. 'Er was enorm veel sfeer en ambiance. Zeker ook dankzij de drukbezochte jenevertenten en eetstandjes langs het parcours', aldus burgemeester Katja Gabriëls.
Damse Vaart
De Damse Vaart was dit keer geen toneel van schaatskoorts. De burgemeesters van Brugge, Damme, Knokke-Heist en Sluis beslisten zaterdagvoormiddag om de waterloop dit weekend niet vrij te geven. De ontgoocheling in de Zwinsteden was bijzonder groot, want de horeca tussen Brugge en Damme verwachtte een topweekend net zoals in januari 2009. Die drukte bleef zaterdag echter uit. Ondanks het verbod waagden enkele schaatsers zich toch op het ijs. De politie patrouilleerde de hele dag langs de Damse vaart om hen van het ijs te plukken. De betrapte waaghalzen kwamen er vanaf met een berisping.
Illegale ijspret
Ook in Kluisbergen werd er genoten van 'illegale ijspret'. Ondanks de verbodstekens werd daar plezier gemaakt op het ijs van de oude Scheldearmen. De plassen zijn eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), dat de vijvers niet vrij wil geven omdat het ijs er niet dik genoeg is. Burgemeester Philippe Willequet van Kluisbergen is niet zinnens om op te treden tegen de schaatsers. 'Ik kan toch moeilijk dag en nacht een politieagent aan de vijver posteren om die kinderen weg te jagen', vraagt hij zich af. 'Het ijs was woensdag al elf centimeter dik. Ik reken op de verantwoordelijkheidszin van de ouders. Iedereen die op dat ijs gaat, doet dat op eigen risico.' Wie nog eens het ijs op wil, kan dat het best vandaag nog doen. Na dit weekend is het hoogstwaarschijnlijk afgelopen met de winterpret, want vanaf maandag begint het onherroepelijk weer te dooien. | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:08 uur, door Joyce.s