De zeespiegel in Nederland en de rest van Europa stijgt deze eeuw mogelijk met 85 centimeter. Dat is meer dan in de rest van de wereld. Dat blijkt uit het VN-rapport over de klimaatverandering, dat in Parijs is gepresenteerd.
Wereldwijd stijgt de zeespiegel in de komende honderd jaar gemiddeld tussen de 20 en 60 centimeter. In Nederland en de rest van Europa tussen de 35 en 85 centimeter.
Wetenschappers van het KNMI, die hebben meegewerkt aan het rapport, verwachten niet dat de stijging van de zeespiegel in ons land grote problemen veroorzaakt. Nederland loopt niet onder, zeggen zij. Het probleem is met de huidige technieken beheersbaar.
Golfstroom
De extra stijging van de zeespiegel in Nederland heeft te maken met een algehele opwarming van de atmosfeer. Daardoor stijgt over de hele wereld de temperatuur van de bovenste laag van de oceanen.
Maar in het Noord-Atlantische gebied blijft de opwarming niet beperkt tot de oppervlakte, maar duikt de warme stroom ook naar de bodem. Dat heeft te maken met de Golfstroom, die van het warme Caribische gebied naar het koude noorden loopt. Bij ons wordt dus een groter deel van het oceaanwater verwarmd. En doordat warm water meer volume heeft dan koud water, stijgt de zeespiegel.
Op dit moment ligt de zeespiegel van de koude noordelijke Atlantische Oceaan 50 centimeter lager dan de rest van de oceaan. Door de opwarming van de aarde stijgt de temperatuur in het noorden van de oceaan.
Meer stijging
Het is niet ondenkbaar dat de zeespiegel nog verder stijgt, omdat niet duidelijk is in welk tempo de ijskappen van Groenland en West-Antarctica afsmelten. Die afsmelting is niet opgenomen in de rekenmodellen van de VN.
Het Milieu- en Planbureau (MNP) pleit er dan ook voor om het ergst denkbare scenario in het achterhoofd te houden. In het ongunstigste geval is een zeespiegelstijging van 1,5 meter in 2100 niet ondenkbaar. Het gaat om een hele kleine kans, maar met grote gevolgen, aldus een woordvoerder van het MNP.
Bestaande technieken
Hoewel de laaggelegen delen van Nederland na 2100 dus toenemende risico's lopen, is het volgens zowel de MNP als het KNMI niet nodig de duinen onmiddellijk met anderhalve meter te verhogen. Bij een stijging van minder dan een meter per eeuw is met de bestaande technieken de zeebescherming op peil te houden.
Wel moet het kabinet doorgaan met het nemen van een aantal maatregelen, zegt KNMI-woordvoerder Van Dorland. Zoals het verminderen van de uitstoot van kooldioxide om ervoor te zorgen dat de klimaatsverandering niet helemaal uit de hand loopt. Daarnaast pleiten het MNP en het KNMI voor dijkverhoging, omdat de grote rivieren wel problemen zullen krijgen met de afvoer van water.
Eén van de belangrijkste conclusies uit het klimaatrapport van de VN is dat de klimaatverandering van de afgelopen 50 jaar zeer waarschijnlijk veroorzaakt is door de mens. Daar werd al langer vanuit gegaan, maar de onderzoekers zijn daar nu nog zekerder van.
©NOS