Als het vriest en het waait, ja logisch dat dat kouder aanvoelt, maar -5 is -5.
Prima. Ga jij alleen met een T-shirt naar buiten in -5 zonder wind. (Redelijk uit te houden uit te houden,vandaag maar weer gebleken)
En ga naar buiten met -5 en windkracht 4.
Wedde dat er iets kapot vriest!
Nogmaals..................Daar draait het dus om,of je het nu onzin vind of niet. | Gewijzigd: 31 januari 2012, 22:08 uur, door thunderfreak
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Als het vriest en het waait, ja logisch dat dat kouder aanvoelt, maar -5 is -5.
Inderdaad, je zegt het zelf 'kouder aanvoelt' en dat heet de gevoelstemperatuur
Als het zomers 30 graden is, dan word toch ook niet de temperatuur gemeld die gemeten word in de volle zon?
De gevoelstemperatuur (oftewel windchill) wordt berekend met behulp van onderstaande formule van JAG/TI:
Twe = 13.12 + 0.6215*T - 11.37*(3.6*V)0.16 + 0.3965*T*(3.6*V)0.16,
waarbij T de luchttemperatuur in graden Celsius is, V de gemiddelde windsnelheid in meters per seconde en Twe de gevoelstemperatuur in graden Celsius.
Graag hier http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...c=31475&hl= plaatsen en daar verder over discussiëren graag. Dit item is niet voor niets gemaakt.
En ga naar buiten met -5 en windkracht 4.
Wedde dat er iets kapot vriest!
Nogmaals..................Daar draait het dus om,of je het nu onzin vind of niet.
Waarom zou het harder moeten vriezen als het waait terwijl de temperatuur gewoon constant blijft? De realiteit is dat het -5 graden is, dat is het daadwerkelijke temperatuur.
En ga naar buiten met -5 en windkracht 4.
Wedde dat er iets kapot vriest!
Nogmaals..................Daar draait het dus om,of je het nu onzin vind of niet.
Klopt, maar dit heeft te maken met dat door de wind de warmte van je lichaam nog sneller wordt afgevoerd maar de temperatuur blijft hetzelfde.
Ik vind het prettig om te weten hoe koud het echt is, en niet hoe koud het voelt.
Nadat vanmorgen, met Tmin -2/8 C, ook boven het zuiden de wolken waren weggetrokken, volop zon in een "gevoelige" oostenwind met maximaal -3.5 C in het noordoosten tot rond het vriespunt in Zeeland.
Eerste kaart, die van morgen, laat zien dat er hoegenaamd geen wijziging zal optreden. Hooguit een iets meer noordoostelijke component in de aanvoer, dat merk je actueel al in Duitsland waar de koudste lucht zich inmiddels niet meer boven het noordoosten maar meer boven het centralere deel van het land zit.
De effecten krijgen we ook hier morgen in de loop van de dag te merken, als in het noorden en noordoosten er meer bewolking zal zijn, met in de loop van de avond zelfs toenemende kans op sneeuwbuien.
De rest van het land houdt weinig tot geen bewolking, O/NO wind 3-5 Bft en Tmin -6/-10 C. Maximaal -1 C op de Wadden tot -5 C in het oosten.
Donderdag geen enkele wijziging in weerbeeld, temp daalt gem over het etmaal nog 1 a 2 graden.
Tweede kaart, as vrijdag, laat zien dat de vanuit het oosten/noordoosten naderende met ijskoude bovenlucht gevulde trog dan inmiddels boven het westen van Europa is aangekomen.
Waarschijnlijk vormt zich die dag in de bijzonder koude lucht een laag, dat van noord naar zuid over ons land zal trekken en de kans op sneeuwbuien tijdelijk zal laten toenemen.
Na een nacht met matige tot strenge vorst (minima tot -13 C), gaan de waarden overdag naar rond het vriespunt op de Wadden tot -8 C in het oosten.
Zaterdag, 3e kaart, laat hogedrukrug weer herstellen. Een droge, rustige en zeer koude winterdag, met in de nacht en ochtend matige tot zeer strenge vorst (onder -15 C, boven sneeuwdek) en overdag -3/-8 C.
Zondag, laatste kaart, laat de effecten van een afgeslaagde zonale aanval van Ijslandlagedruk van de dag ervoor zien. Het systeem zelf is inmiddels al weer noord/noordoostelijk weggetrokken, maar een afgesnoerd deel trekt dan (eigenlijk net zoals afgelopen zondag!) waarschijnlijk via het Noordzeegebied verder zuid/zuidoost waarts.
Het kan dan tot flinke sneeuwbuien komen regionaal, waarbij de temperaturen onveranderd blijven.
Trend verder vooruit: na passage (hoogte) laag op zondag, begin volgende week opnieuw herstel van patroon met zeer sterke hogedruk boven een breed gebied met stromingsbepalende kern ten noord/oosten.
Daarom handhaving van het droge, vrij zonnige en zeer koude winterweer, zeker tot midden volgende week.
Ronald de Wilt
Geen twijfel meer. Morgen zien we weer verders.
;-)
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Op de LT zien we echter de onzekerheid toenemen, maar nog geen nood aan de man....
Iemand een idee of dit LT kaartje juist goed, of juist een slecht vooruitzicht is voor ons...???
Is voor 16 Feb 2012 GFS model..
Als het zomers 30 graden is, dan word toch ook niet de temperatuur gemeld die gemeten word in de volle zon?
windchill is gewoon belangrijk voor iedereen die buiten is, je koelt bij wind sneller af, dat is windchill.
windchil is niet de eigenlijke temperatuur maar moet je zien als een maat voor wat er met je lichaam kan gebeuren.
windstil weer bij -5? nou niet op de eerste dag maar als dat even aan de gang is kan zelfs ik, zomerliefhebber, nog wel even in een t-shirt naar buiten om de brievenbus leeg te maken of zo. Niet als het dan fors waait.
In de zomer wordt er trouwens wel gewerkt met een afwijkende temperatuur, zelfde idee eigenlijk
hitte index
(goh, wat leuk dit in het winterdraadje te plaatsen).
Nu ik toch over de zomer bezig ben, zelfs bij mooie zomerse temperaturen tot een graad of 20-25 bestaat er nog steeds kans op afkoeling, met name bij slachtoffers na een ongeval, ik geloof dat 60-80% van alle ongevalsslachtoffers uiteindelijk ook nog eens onderkoeld in het ziekenhuis aan komt.