De winter 2011-2012 begint er nu eindelijk aan. De eerste dagen nog een beetje aarzelend, maar in de loop van de week met meer en meer overtuiging. Het wordt kouder en kouder en tegen het einde van de week vriest het plaatselijk streng in Vlaanderen. Meer dan waarschijnlijk zet het winterweer ook komend weekend nog door en kunnen we op een aantal plaatsen al veilig het ijs op.
Er zijn twee weersystemen die de motor vormen van het invallende winterweer. Aan de ene kant is er het bijzonder stevige hogedrukgebied met kern (1060 hPa) boven het noordwesten van Rusland met een uitloper naar Scandinavië. Aan de andere kant zien we een depressie met kern boven Sardinië. Tussen beide systemen staat een oostelijke stroming die koude continentale lucht naar onze omgeving aanvoert. IJskoude lucht die vandaag nog boven Siberië ligt, komt in een snel tempo onze richting uit en bereikt ons tijdens het tweede deel van de week. De titel boven deze bijdrage is dus geen dichterlijke overdrijving, maar een feitelijke vaststelling.Vandaag zondag is het pal boven ons hoofd op ongeveer 1500 meter hoogte (850 hPa) -5°C. Woensdagavond daalt de temperatuur op die hoogte tot -10°C, donderdagavond tot -14°C. Zelfs de -20°C op 850 hPa is dan erg dicht in de buurt.
De gevolgen laten zich raden: de zon is deze tijd van het jaar lang niet krachtig genoeg om deze ijskoude luchtmassa op te warmen. Ondanks het zonnige weer blijft het ook overdag ijskoud. Als de zon onder is, daalt het kwikt tot rond -10°C.
Deze bel met ijskoude lucht maakt de verwachtingen op de langere termijn ook wat onzeker. Met de oostelijke stroming komt deze lucht boven de Noordzee terecht. Door de interactie met het relatief warme zeewater ontstaan er depressies. De vorming en het gedrag van deze depressies zijn voorlopig nog onvoorspelbaar. Ze kunnen het hogedrukgebied aan de zuidwestelijke flank aanvreten. In dat geval kan de zachtere zeelucht terrein winnen, met al dan niet tijdelijke dooi tot gevolg. Als ze uiteindelijk ten zuiden van ons terecht komen, kunnen ze zorgen voor nog meer toestroom van koude lucht. Voorlopig is het einde van de winterse periode in elk geval nog niet in zicht.
Verwachting
In de nacht van maandag op dinsdag komen er meer opklaringen. Het kwik zakt tot rond -3°C. Dinsdag overdag zijn er brede opklaringen, bij maxima rond +1°C. Nog altijd is het onvoldoende koud om voor ijsvorming van betekenis te zorgen. In de nacht van dinsdag op woensdag is het vrijwel helder en vriest het voor de eerste keer matig, rond -6°C. Tijdens deze nacht zal het water van de meeste populaire schaatslocaties voor de eerste keer dicht vriezen. Woensdag blijft het op de meeste plaatsen overdag lichtjes vriezen, met maxima rond -1°C. De lucht is erg droog en er staat wat wind. Dat betekent dat op de plekken waar er al ijs ligt, het snel aangroeit. Waar er nog geen ijs ligt, maakt de wind het dichtvriezen net moeilijker.
Donderdag vriest het 's ochtends opnieuw matig, met minima rond -7° of -8°C. Overdag is het zonnig maar koud, met maxima rond -3°C. De wind valt wat weg. De meeste schaatslocaties zijn nu volledig dicht gevroren, maar het ijs zal nog absoluut onbetrouwbaar zijn. Donderdag wordt in Vlaanderen dus nog geen schaatsdag.
Vrijdagochtend liggen de minima rond -9°C. Plaatselijk wordt het nog wat kouder en vriest het streng. Overdag ligt het kwik rond -3°C. Allicht kan er dan op een aantal plaatsen veilig worden geschaatst, op andere plaatsen zal het ijs nog onbetrouwbaar zijn. Informeer je dus goed voor je het ijs op gaat en luister naar de aanbevelingen van de plaatselijke evaren schaatsers. Zij kennen de gevaarlijke plekken het best.
Vanaf zaterdag is de verwachting van de temperatuur onzeker. Dat heeft te maken met het gedrag van de eerder genoemde lagedrukgebieden die al dan niet kunnen ontstaan. Volgens het EPS is er ruim 60 procent kans dat ook zaterdag het kwik overdag niet boven het vriespunt komt, op zondag is dat nog 50 procent. De kans dat we volgend weekend kunnen schaatsen, is dus groot.
IJsverwachting
Maar sneeuw op het ijs is juist funest! Dan gaat het 'broeien' en kan het ijs zelfs gaan smelten, laart staan dikker worden. Het is te hopen dat er vrijdag een cm of 5 ligt, dan is het met goed fatsoen te vegen, vanaf 8 cm zal het ook met veegmachines e.d. kunnen.
stand van de route in Workum (7de stad in de route) is nu:
- ijsdikte: 0,0 cm
- temp -2,5 (minimum -4,1) voor actuele weergegevens Weerstation Workum
want ook in 's-gravenzande ligt er een mini laagje sneeuw op de auto zow onwijs gaaf
ik zat op de bank tv te kijken en dag toch ff dat ik het verkeerd zag dus ben ff naar buiten gerend en nee hoor ik zag het goed de auto's ligt een vlinter dun laagje maar toch ben ik er trots op geef de hoop dus niet op
Komende nacht vriest het van minus 4 in Zeeland tot lokaal al minus 10 In het noordoosten.
Morgen overdag is het meest zonnig, ijskoude oostenwind tot kracht 4-5 Bft en maxima -2/-6 C.
Woensdag en donderdag ook meest zonnig, droog weer en een flink doorstaande oostenwind. In de nacht en ochtend vriest het matig tot streng, -7/-12 C. Overdag lichte tot matige vorst met -4/-7.
Derde kaart, die van as vrijdag, laat zien dat de ijskoude bovenlucht-trog, boven ons gebied is aangekomen, de Hpa temp gaan naar waarden tot –ruim- onder de minus 15.
De stroming wordt hierdoor wel minder krachtig en heeft in de loop van de dag de neiging om meer naar het noordoosten te draaien. Vooral het noorden en oosten gaan hierdoor meer last krijgen van Noord- en Oostzeevocht, bewolking neemt toe en in het noorden ook de kans op sneeuwbuien. Na een start met matig tot strenge vorst, gaan de waarden overdag naar rond het vriespunt op de Wadden tot matige vorst in Limburg.
De 4e kaart, as zaterdag, laat zien dat de kaarten door de koudebel iets gewijzigd zijn. De invloed van de NO hogedruk is onderbroken, en tegelijkertijd ontwikkelt zich te westen nieuwe hogedruk door WA.
Stroming valt hierdoor waarschijnlijk praktisch weg boven onze omgeving en op hoogte kan de aanvoer regionaal aanlandig zijn. Met nog aanwezige zeer bovenlucht lijkt dit garant te staan voor vorming van –zware- sneeuwbuien, vooral in de kustprovincies. Na een nacht met matige tot strenge vorst (ingeval aanwezig sneeuwdek nog lager) overdag iets boven nul direct aan zee tot matige vorst in het binnenland.
Verdere vooruitzichten, onder het nadrukkelijke voorbehoud van dat zoiets eigenlijk in dit soort wintersituaties volledig onverantwoord is.
Kort: na ook nog een zondag met kans op sneeuwbuien en grote temp verschillen tussen zee en land, keert de vorst begin volgende week weer in alle hevigheid terug, door opnieuw dominantie van NO H.
Einde niet in zicht kortom, mvg, Ronald de Wilt
ja volgens mij moet ijs minimaal 15 centimeter zijn voor een elfstedentocht
Stukje van wiki
Om groen licht te kunnen geven voor de organisatie van een Elfstedentocht moet er op het gehele traject een ijsdikte zijn van minimaal 15 cm. Kleinere wakken worden eventueel voorzien van ijstransplantaties.
jep... Alleen wordt ie niet in het midden des land gehouden. *sarcasme*
Y
Hopelijk gaat de hardere wind en eventuele sneeuw geen roet in het eten gooien! | Gewijzigd: 30 januari 2012, 21:16 uur, door Poider
Daarnaast nog een vraagje, wordt een sneeuwlaagje ook meegenomen in de berekeningen?
Edit:
@Picobyte, gelukkig dat de Friezen het ook organiseren die zijn te nuchter | Gewijzigd: 30 januari 2012, 21:18 uur, door xzaz
Overal in ons land zijn de waterschappen bezig de condities voor natuurijs zo best mogelijk te maken,een mogelijke elfstedentocht is slechts een deel van de werkzaamheden die voor het bevriezen al gedaan moeten zijn.
Zoals die sluis inpakken met plastic folie om lekken te voorkomen omdat zoiets simpelweg niet meer mogelijk is als die al diepvries ijs is.
Praktische problemen voorkomen is nog lang geen elfstedenkoorts hoe graag de media elke stap in die richting ook op wil blazen.
Hopelijk gaat de hardere wind en eventuele sneeuw geen roet in het eten gooien!
dat nu even goed waait geeft niet kan water even goed afkoelen alleen dan moet van de week wel windstil worden dat dan weer lekker dicht vriest daarna weer beetje matige wind zodat snel dikker word en sneeuw mag van mij pas komen als we de tocht hebben gehad dan mogen er bakken vallen is wel spannend zo allemaal hoop dat de tocht er nu eindelijk weer gaat komen na 15 jaar
Nee, een sneeuwlaagje wordt niet meegenomen in de berekeningen. | Gewijzigd: 30 januari 2012, 21:19 uur, door PatrickM
Volgens het KNMI wel:
Representativiteit
Lokale omstandigheden spelen een belangrijke rol in de groei van de ijsdikte. Een laag sneeuw op het ijs fungeert als een isolatiedeken, waardoor het ijs minder snel groeit. In een dergelijke situatie kan het ijs aan de onderkant door menging met warmer water zelfs afsmelten bij luchttemperaturen onder nul. Bij dooi daarentegen zorgt de isolerende werking van sneeuw juist voor het langzamer smelten van het ijs. Door verschillen in hoeveelheid sneeuw treden er dus ook verschillen in ijsgroei op.
Het KNMI ijsgroeimodel houdt rekening met de sneeuwbedekking en zelfs met de veroudering van de sneeuwlaag. De ijsaangroei verloopt bijvoorbeeld ook anders in water waarin een sterke stroming staat.
Bij het vergelijken van waarnemingen van ijsdikte en modeluitvoer is de representativiteit van de meting voor de gemodelleerde situatie van groot belang. Zo is het b.v. belangrijk te beseffen dat de ijspluim voor 2m diep, open water geldt. In dieper water zal in een vorstperiode minder ijs liggen.
Om het model te calibreren kan er gebruik worden gemaakt van gemeten ijsdiktes.
Bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwa...jsaangroei.html
Vanaf morgen wel denk ik...