Volgende week lijkt het hogedrukgebied zich nog meer standvastig te gaan vestigen boven scandinavië en neemt nog iets in druk toe. Daardoor kan de kou zich extra verscherpen en lijkt dan ook gestaagd deze kant op te komen. Mogelijk strenge vorst snacht's en overdag matig tot streng? Het is nog ver maar ziet er zeer koud uit allemaal. We gaan het afwachten.
Of is het Ijselmeer hier te klein voor?
Om flinke convectie te krijgen, moet de strijklengte ten minste 80 km bedragen.
Voorwaarden Lake Effect Snow
//
Warmwatereffect
De ontwikkeling van de wolken- en buienstraten hangt af van verscheidene factoren. Zo moet de opbouw van de onderste lagen van de atmosfeer onstabiel zijn. Als maat voor die onstabiliteit geldt het temperatuurverschil tussen het water en de luchttemperatuur op 850 hPa; dat verschil moet ten minste 13 graden bedragen. Als de inversie niet hoger ligt dan 1000 meter, is de grenslaag te ondiep voor de vorming van fikse buien. Is de grenslaag dieper dan 2500 meter, dan valt er gewoonlijk een dik pak sneeuw.
Verder moet er voldoende wind staan om de arctische lucht over water te kunnen doen uitstromen en om de lucht de tegenoverliggende oever of kust op te voeren. Bij meer wind is de uitwisseling tussen het relatief warme water en de koude lucht die eroverheen strijkt, effectiever. Het mag ook weer niet te hard waaien; als de arctische lucht te snel over het water van de Grote Meren, of in ons geval het Noordzeewater, wordt gejaagd, is er te weinig tijd om vocht en warmte op te pikken.
De windrichting op 850 hPa bepaalt waar de sneeuwbuien zullen toeslaan. De windrichting legt ook de zogeheten strijklengte (Engels: fetch) vast, de afstand waarover de koude lucht in contact is met het relatief warme water van meren of zeeën. Hoe groter de afstand die de arctische lucht over het warme water aflegt, des te actiever worden de sneeuwbuien. Om flinke convectie te krijgen, moet de strijklengte ten minste 80 km bedragen. Duidelijke, goed georganiseerde wolken- en buienstraten blijken zich alleen voor te doen als het verschil in windrichting tussen het aardoppervlak en 700 hPa niet meer dan 30 booggraden bedraagt.
De vochtigheid van de lucht is eveneens van belang. In vochtige lucht komt het eerder tot condensatie en krijgen de buien meer 'voeding'. Als de lucht die over een wateroppervlak strijkt, ook eerder al over een meer met relatief warm water is gevoerd, kunnen door het 'meer-op-meer-effect' de wolken- en buienstraten zich opnieuw ontwikkelen of verder activeren. De synoptische situatie kan tevens een rol spelen.
De eigenschappen van het terrein aan de overliggende oever of kust zijn eveneens van belang. Hoe ruwer daar het landschap, des te meer wordt de luchtstroming afgeremd. De nieuw aanstromende lucht moet dan naar boven uitwijken, wat eventuele buien een extra stimulans geeft. Als de oevers enkele honderden meters boven het niveau van het meer of de zee liggen, krijgen buien ook nog eens een impuls doordat de lucht gedwongen wordt tegen de bergen of heuvels op te stijgen.
Wanneer later in het winterseizoen de Grote Meren in de Verenigde Staten zijn dichtgevroren, is het daar doorgaans met het lake-effect gedaan. Hetzelfde geldt voor de Oostzee, de Botnische Golf en de Finse Golf. Het dichtvriezen van het gedeelte van de Noordzee waar het warmwatereffect kan optreden, is vooralsnog geen reële optie.//
Bron; Kees Floor, Meteorologica maart 2010. (hele artikel zie >> Warmwatereffect boven Noordzee
En volgens mij ben jij vergeten hoe je zin schrijft.
Nieuwe GFS pluim:
| Gewijzigd: 28 januari 2012, 13:28 uur, door akammd
gepost in http://forum.fok.nl/topic/1770781/2/25
Dus een aantal lijnen met daarin ook de voirge run, erg gemakkelijk! Heeft iemand hier access tot zo'n plaatje? | Gewijzigd: 28 januari 2012, 13:29 uur, door DaOverclocker
.....Verhaal lake effect snow....
Bron; Kees Floor, Meteorologica maart 2010. (hele artikel zie >> Warmwatereffect boven Noordzee
Ah Kees Floor, aardige man, heb ik nog 2 keer cursus meteo van gehad.
wind draait voorzichtig van Zuid-oost naar oost en temp is vrij stabiel 3,4 graden
wat betreft Dat lake effect, heb laatst foto's gezien van muren van sneeuw van meer dan 10 meter in Japan. Ik vroeg me af hoe dat kwam. Door opstijgende lucht tegen de bergen, of juist Lake effect. De exacte locatie van deze 'muren' weet ik niet, iemand? Ondertussen zoek ik het artikel nog even op.
Ik heb het al gevonden, het is in de Japanse Alpen in het westen van Japan. Wellicht een combi van Arctische lucht over de warme zee, die ook nog op moet stijgen? hier de link: http://www.autoblog.nl/archive/2010/12/30/...n-om-met-sneeuw | Gewijzigd: 28 januari 2012, 13:32 uur, door JPP
Ik hoop dat de huidige blauwe lijn qua temperatuur gelijk krijgt, bij de KNMI pluim. Die zit namelijk al die tijd onder nul. | Gewijzigd: 28 januari 2012, 13:31 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Twaalf-tien-achtenzeventig
Frisjes daar in Volkel ook met +1,2.
Een luchtdrukgigant met Siberische allures bevindt zich thans boven het noorden van Europees Rusland. Op verschillende meetpunten stond de barometer vanochtend op ruim 1059 hPa. Verder vriest het daar uiteraard ‘stenen uit de grond’. In de grote houtstad aan de Witte Zee, Archangelsk, wees de thermometer vanochtend een stand aan van -28,8º, Kojnas rapporteerde zowaar -36,0º. Verder in Sint Petersburg -16,5 en in Moskou -19,4º. De thermische voorsprong van ruim 5 graden in de Russische hoofdstad is bijna helemaal verdampt. Het voortschrijdend maandgemiddelde bedraagt tot vandaag -5,5 tegen normaal -6,5º. Archangelsk heeft nog wel even te gaan. Het voortschrijdend januarigemiddelde staat daar op -8,8 tegen normaal -12,8º. Rond 7 januari was het in Archangelsk 12 tot 13 graden te zacht.
De felle kou doet zich in Noord-Europa hoofdzakelijk gelden in Finland. Oliver Oeckerath meldde mij vanochtend: “De Siberische kou is inmiddels Finland binnengedrongen. Om 9 uur vanochtend vroor het in het noordoosten van het land, in de regio Noord-Österbotten, in Taivalkoski boven een sneeuwdek van 75 cm maar liefst 33 graden. In Kuusamo Kiutaköngäs, waar een halve meter sneeuw ligt, ging het kwik kort na zonsopgang onderuit naar -32,5°. Ook in de Baltische staten heeft het tijdens de afgelopen nacht zeer streng gevroren: het stadje Jögeva in Estland kwam uit op -21,1°, het Letse Aluksne noteerde -20,7° en in Litouwen ging Siauliai met een minimum van -17,4° aan de haal. In het skioord Otepää in het zuidoosten van Estland bedraagt de sneeuwhoogte actueel 39 cmâ€Â.