O jawel hoor, ga mijn twitterpagina maar doorspitten, daar staat het plaatje nog op. December 2010 geloof ik
Nee. De koudste dag was daar 20 december. Het was toen in de vroege nacht (nacht van 19-20) wat warmer (-5 ongeveer) maar die temperaturen zal ik even niet meerekenen. Kijken we naar middagtemperaturen was het hoogste dat daar die dag gemeten werd ongeveer -7, iets na 16.00. In de vroege avond dook de temperatuur wel hard omlaag naar -16.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Een twitterpagina is iets anders dan het KNMI webpagina waarin de daggegevens van de officiële temperaturen staan aangegeven.
Ik denk dat ze zullen "uitpakken"
onderbouwd: Russ Hoog (1050-1055Hpa) die erg stabiel de boel beheerst
bv deze kaart
| Gewijzigd: 27 januari 2012, 15:53 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Daar staat het plaatje, maar om jullie gerust te stellen heb ik het zelf maar op gezocht... Het is tendege wel strenge vorst geweest overdag, hierboven zie je het plaatje met -11 te staan. Het is veel kouder geweest dan dat!
@ ijsmist.. Jan bedoeld dus dat hij een kaartje heeft gepost via twitter over de KNMI minimum tempraturen van die dag, en hij heeft geen zin om het op te zoeken. Hij heeft wel wat beters te doen dan continu te zoeken naar oud materiaal.
edit: Jan had daar dus wel zin in
BTW, Dat is toch de mist dag bij jullie toen ? | Gewijzigd: 27 januari 2012, 16:01 uur, door jeffreydekam
OK, als maximum temperatuur geen strenge vorst, maar wel strenge vorst midden op die dag in Herwijnen. Als je met je zin 'Dit soort middagtemps zijn al decennia niet waargenomen hier in NL.' maximumtemperatuur bedoelt, zijn we er uit v.w.b. Herwijnen. Want die max was rond 16.00u even -7, na rond half 1 in de middag nog een minimum gehad te hebben van rond -11.
Klopt, het is overdag beneden de -10 geweest. Dat was echter niet de maximumtemperatuur, die lag rond de -7 (overdag dan, in de nacht van 19 naar 20 december is ie nog iets hoger geweest, KNMI geeft dan ook -5.0 aan als officiele maximumtemperatuur.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Nee Ben, om 1400 was het nog -11, daarna is het nog -15 geweest ook als max temp die dag
@Maxim110 Die data die ik daar neer heb gezet is data wat afkomstig is van het KNMI zelf en ook nog max temp
In Herwijnen (Gelderland) vroor het om drie uur 11 graden. In de plaats werd in de nacht van zondag op maandag de laagste temperatur gemeten: min 14. In de nacht was het zo koud door de heldere lucht, in de middag door mist. | Gewijzigd: 27 januari 2012, 16:08 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
@Maxim110 Die data die ik daar neer heb gezet is data wat afkomstig is van het KNMI zelf en ook nog max temp
Nee, dat was de temperatuur om 14.00, dat is niet per se een maximumtemperatuur, hier even het temperatuurverloop van die dag, KNMI data:
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/art...natuurijs.dhtml
Edit Marga:
De berichtgeving kunnen jullie ook hier vinden. | Gewijzigd: 27 januari 2012, 16:43 uur, door Marga
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/art...natuurijs.dhtml
Zal het dan toch echt??? 2012...??? 11 steden...???
Wetterskip Fryslân, twittert dat dit weekend alle gemalen uitgaan, de sluizen ook dicht gaan en dat alleen per polder nog gemalen wordt mits het nodig is om wateroverlast te voorkomen is. Ze zijn al de hele week bezig om het peil 5 cm onder niveau te krijgen zodat er een buffertje is en niet meten gepompt moet worden bij neerslag. Goede actie dus, soms duurtde het wel dagen lang voordat ze stopten met malen. het water heeft een aantal dagen nodig om tot stilstand te komen.
twitter: @wetterskip
twitter: @wetterskip
wel wel soon starting GFS 12H | Gewijzigd: 27 januari 2012, 16:23 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Dit weekend nog even de schaatsen slijpen. Gaat goed komen voor de schaatsliefhebbers.
Twitter Reinier van den Berg
"Er zijn een aantal factoren die meespelen op het gebied van ijsaangroei. De ene heeft met de locatie en andere eigenschappen van het water zelf te maken, en andere factoren zijn weersinvloeden.
Locatie
Ten eerste moet het water stilstaand zijn. In stromend water kunnen de warmere lagen zich makkelijker mengen met koeler water, waardoor het koeler water warmer wordt en de vorming van ijs vertraagd.
Ook de diepte van het water speelt een grote rol. Immers, een klein laagje water is eerder afgekoeld dan een grotere massa water.
Weersinvloeden
Toch heeft het weer de meeste invloed. Een meer of sloot kan dan wel de perfecte locatie hebben, zonder temperaturen onder het vriespunt wordt het niks. Maar ,zoals eerder vermeld, temperatuur is niet de enige factor. Zo speelt onder andere luchtvochtigheid een rol. Hoe lager de luchtvochtigheid, des te sneller kan het ijs 'zijn warmte'kwijt.
Ook de wind heeft een invloed. Ligt er al een laagje? Dan versnelt de wind het stollingsproces door warmte af te voeren. Als er echter nog geen ijs ligt, dan zorgt een hardere wind voor menging van het water en remt het het stollingsproces af.
Overdag zorgt bewolking voor een natuurlijke schaduw, waardoor er minder snel dooi op treed, maar in de nachten houdt het uitstraling en daarmee warmte afvoer tegen en is het dus weer nadelig voor ijsaangroei. Bewolking in combinatie met neerslag is nooit echt goed: zo beschermt een sneeuwlaagje wel tegen dooi, maar houdt het tegelijkertijd de warmte onder de sneeuwlaag vast waardoor ijsaangroei wordt belemmerd."