Voor een elfstedentocht heb je toch wel minimaal een aaneengesloten vorstperiode nodig met een opgeteld Hellman getal van 80 tot 100 (in 1997 was dat zo) en geen/weinig sneeuw. Als ik de operationele ECWMF run neem van de laatste post van Jan, kom ik op zondag 6 Februari op tot een Hellman getal van 50. Met nog een weekje matige vorst zou het ongeveer moeten kunnen, dus zaterdag 12 Februari...............
Oke bedankt
Word wel weer een keertje tijd, voor de tocht der tochten
Dat is ook mijn gedachte
En laten we eerlijk zijn het gemiddelde ziet er mooi uit.
Laten we eerst maar in de vorst gaan "zitten".
Daarna zien we wel weer
Uiteraard hebben we het dan over zeer lange termijn. Bovendien val k echt van me stoel hoor van de nieuwe run van EC. Ik verwacht wel dat het koud gemiddelde is, maar dit zal een extreem koude uitbijter zijn. De kans dat het zo koud wordt is behoorlijk klein. Maar mooi wakker worden met al die belachelijk goeie kaarten.:)
Ook in maart kan het 20 graden vriezen, zie 2005 maar eens
Gemiddelde komt uit tot en met 6 februari op -4 overdag en -8 a -10 in de nacht
Wat mij opgevallen is aan de zonkracht in de eerste 3 maanden van het jaar is
dat juist bij zonopkomst bij helder,liefst windstil weer ,juist de temperatuur, zeg maar het eerste half- tot
heel uur, nog verder naar beneden gaat
Komt dat door de verdamping die de zon op dat moment weer bewerkstelligt,waardoor de temperatuur
nog even verder door daalt (voor verdamping warmte nodig en wordt ontrokken aan de omgeving) of
heeft dat een andere oorzaak? zo ja welke? | Gewijzigd: 27 januari 2012, 10:13 uur, door albalinda
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met donderdag is de situatie vrij duidelijk. We krijgen vanaf zondag overwegend droge een koude dagen met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en overdag temperaturen van rond of iets onder het vriespunt. De EPS-leden zijn wat dat betreft eensgezind. Vanaf vrijdag beginnen de verschillen te ontstaan en al op vrijdag zien we een enorme spreiding in temperatuur, hetgeen te verklaren valt met de bovenstaande scenario's. Tot en met volgend weekend kiest ca. 75% van de EPS leden van ECMWF voor het koude scenario en ca. 25% voor het scenario van de verzachting. Hiermee lijkt de kans groot dat het koude weer van lange duur is. Een saillant detail is echter dat het ensemble van de 18 UTC-run van GFS vanaf woensdag/donderdag een heel andere verdeling van koud/zacht laat zien, namelijk 40/60. Dit verschil laat zich moeilijk verklaren, zeker omdat het ensemble van de 12 UTC-run van GFS nog een stuk kouder was. Dit toont aan dat verder dan een week vooruit kijken een hachelijke zaak is, het kan volgend weekend (4/5 februari) letterlijk vriezen of dooien.
Het ziet er allemaal redelijk positief uit,zeker tot het volgende weekend kunnen we er vanuit gaan dat het er eindelijk een vorstperiode komt.Laten we daar dan eerst maar eens mee beginnen,als het elke dag net zo fraai opstaan wordt als vandaag ben ik helemaal blij
Vandaag is er ruimte voor de zon en komt er een enkele (winterse) bui voor. Het wordt 5 graden in het noordoosten tot 8 in Zeeland. De zuidwestenwind is matig, kracht 3 tot 4.
Vanavond en vannacht toenemende kans op een enkele (winterse) bui. De temperaturen dalen naar 2 to3 graden. In de oostelijke helft van het land dalen ze tijdens langere opklaringen wat verder en raken dichtbij het vriespunt. In combinatie met een mogelijke winterse bui is daar kans op gladheid en misschien wordt het zelfs wel even wit!
Morgen is het nog een keer zacht alvorens we diep de winter induiken. Er is veel bewolking en aanvankelijk valt er een bui, mogelijk met een winters karakter. Wit wordt het niet omdat de temperaturen enkele graden in de plus liggen. Ook breekt de zon nu en dan door, het meest in zuidelijk Nederland. In de middag verdwijnen de meeste buien naar het westen en wordt het overal droog. De wind draait van het zuiden naar het oosten tot noordoosten en dan gaat het gebeuren: de vorst valt ons land via het noordoosten van Groningen binnen en zal rond 18.00 arriveren. Dit gaat gepaard zonder sneeuw of het moet een hele lokale bui zijn. In de nacht naar zondag breidt de vorst zich gestaag uit over heel het land en zal het overal een graadje vriezen. In het oosten en noordoosten wordt het -2 tot -3 graden! Het is wisselend bewolkt.
Zondag overdag is het dan ronduit koud en schommelt de temperatuur rond het vriespunt. In het (noord) oosten van het land misschien al wel een ijsdag. Het blijft droog en wolken overheersen, hoewel het hier en daar ook zal gaan opklaren. In de avond en nacht zien we de passage van een zwakke storing uit het oosten. De bewolking neemt toe en daarmee ook de kans op enige sneeuw! De kans dat het maandagochtend een beetje wit zal zijn is aanwezig. Het vriest het 2 tot 4 graden. Als opklaringen vanuit Duitsland het oosten van het land vroeg in de ochtend nog kunnen bereiken kan het daar nog net matig vriezen.
Maandag klaart het vanuit het oosten snel op en wordt het een vrij zonnige dag. Misschien in het westen 's ochtends nog een sneeuwbui. Er steekt een matige oostenwind op en het blijft de hele dag een graadje vriezen: een ijsdag dus in veel gebieden. De nacht naar dinsdag verloopt flink koud met lichte tot matige vorst: -4 graden in het zuiden tot -7 graden naar het noordoosten toe en dan is het plotseling volop winter!
Dinsdag is het schraal winterweer. Er is veel zon, al komen er vooral in het zuidoosten een paar wolken voor. Het blijft droog en er waait een matige oostenwind. De temperatuur blijft de hele dag onder het vriespunt, waarbij we kunnen denken aan -1 tot -2 graden. In de nacht woensdag gaat het op uitgebreide schaal matig vriezen, -6 tot -8 graden! En dan kan er woensdag geschaatst worden op de eerste ijsbanen.
Woensdag wordt opnieuw een volle winterdag. Een zeer krachtig hogedrukgebied (1055 hPa) boven Rusland dat zich heeft uitgebreid tot over Scandinavië heeft de touwtjes stevig in handen. We kunnen zowel een vrij zonnige als een ijsdag dag tegemoet zien waarbij het kwik rond de -2 graden schommelt. Ook de nacht naar donderdag geeft matige en misschien lokaal wel strenge vorst! We staan aan de vooravond van een kouinval van allure. De diverse modellen zijn deze ochtend tamelijk eensgezind. Ook de tweede weekhelft blijft het volop winterweer waarbij er zelfs kans is op verscherping van de vorst. Mocht dat gebeuren dan kunnen we serieus aan natuurijs gaan denken. Zover is het nog niet. Maar de winter? Die kan ons niet meer ontgaan. Genieten dus!
Bron: Sneeuwverwachting.nl
Heeeeerlijk!!!
Het wordt inderdaad veel kouder na volgende week zaterdag
Ik weet het is LT, maar stel dat deze temps uitkomen
Hoe koud moet het worden/hoeveel dagen, voor een elfstedentocht mogelijk is?
Als het minimaal zo,n 10 dagen achtereen min 10 graden is dan kan het komen tot een Elfstedentocht en als ik zo kijk naar de vooruitzichten daar word ik blij van en daar zal de vereniging De Friese Elfsteden ook wel blij van worden