Op de Zon heeft zich vanochtend vroeg een hevige uitbarsting voorgedaan, zo heeft de gespecialiseerde website Spaceweather.com gemeld. Vrijwel zeker zet een plasmawolk (CME) koers in de richting van de Aarde.
Uitvallen radioverbindingen
De zonnnevlam deed zich omstreeks 05.00 uur Belgische tijd voor, vanuit zonnevlek 1402. Deskundigen evalueren de kracht van de explosie als M9, wat de drempel is tot de X-klasse, die van de meest gewelddadige uitbarstingen. Die laatste kunnen tot het uitvallen van radioverbindingen en elektriciteistcentrales op Aarde leiden. De schokgolf, die een snelheid van 2.200 km per uur zou hebben, zou de Aarde binnen de komende 40 uur kunnen bereiken.
Poollicht
Wanneer een CME botst met het magnetisch veld van de Aarde, kan dit poollicht veroorzaken. Of dit het geval zal zijn, is nog niet zeker. Poollicht België twitterde dat alvast een protonenstorm van de matige S2 klasse actief is. Bij een protonenstorm naar aanleiding van zeer zware uitbarstingen op de Zon kruisen protonen aan lichtsnelheid door de ruimte. Zij kunnen satellieten beschadigen en zijn ook niet zonder gevaar voor astronauten.
Zondagmorgen is later dan verwacht een andere plasmawolk met onze planeet gebotst. Boven Noord-Amerika, Zweden en Groenland waren heldere en schitterende aurora's te zien.
Bron: HLN | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:17 uur, door Joyce.s
Door een hevige uitbarsting op de Zon is een plasmawolk op weg naar de Aarde. Vanochtend rond 05.00 uur produceerde zonnevlek 1402 de explosie. Dat meldt de gespecialiseerde website Spaceweather.com. De schokgolf, die een snelheid van 2.200 km per uur zou hebben, kan de Aarde binnen de komende 40 uur bereiken.
Poollicht boven Nederland (21 januari 2005).
Deskundigen evalueren de kracht van de explosie als M9, wat de drempel is tot de X-klasse: die van de meest gewelddadige uitbarstingen. Deze uitbarstingen kunnen leiden tot het uitvallen van radioverbindingen en elektriciteitscentrales op Aarde.
André Kuipers
Poollicht België twitterde dat een protonenstorm van de zware S3 klasse actief is. Bij een protonenstorm, naar aanleiding van zeer zware uitbarstingen op de Zon, kruisen protonen met de lichtsnelheid door de ruimte. Zij kunnen satellieten beschadigen en zijn volgens de website Welingelichte Kringen ook niet zonder gevaar voor het ruimtestation ISS, met de Nederlandse astronaut André Kuipers aan boord.
Waarschijnlijk zorgt de plasmawolk dinsdagavond voor poollicht (Aurora borealis) boven Noord-Europa. Dit poollicht, ook wel noorderlicht genoemd, ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon botsen met de atmosfeer.
Bron: AD | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:18 uur, door Joyce.s
De grootste zonnestorm sinds 2005 nadert de aarde. Maandagochtend 1 minuut voor 5 Nederlandse tijd werd door een krachtige uitbarsting op de zon een wolk elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geblazen. Dat gebeurde met een snelheid van ruim 2000 kilometer per seconde. Wetenschapsjournalist Govert Schilling meldt dat dinsdag op zijn website allesoversterrenkunde.nl.
De plasmawolk komt waarschijnlijk in de loop van dinsdagmiddag bij de aarde aan en kan satellietelektronica en radiocommunicatie verstoren. De deeltjes vormen waarschijnlijk ook poollicht. Mogelijk is het poollicht ook in Nederland te zien. Dan moeten er geen wolken zijn en dient de omgeving donker te zijn. Ook is een vrij uitzicht naar het noorden vereist. De kans op het zien van het poollicht is klein.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:18 uur, door Joyce.s
De grootste zonnestorm in zes jaar komt naar de aarde toe. De grote golf geomagnetische straling kan ervoor zorgen dat navigatiesystemen, luchtvaartroutes en satellieten worden ontregeld.
De zonnestorm ontstond gisterochtend om 4:59 uur toen de zon een golf deeltjes onze kant op schoot. De golf, die met een snelheid van 2000 kilometer per uur door de ruimte vliegt, bereikt vandaag de aarde. "Het is alsof een grote stormram tegen het magnetische veld van de aarde knalt," zegt een Amerikaanse expert. "Die energie zorgt voor schommelingen.
Gevolgen zonnestorm:
- Satellietnavigatiesystemen kunnen last krijgen van verstoringen door de storm.
- Andere satellieten kunnen ruis op hun signaal krijgen.
- Het elektriciteitsnet kan worden verstoord.
- Vliegtuigen die in de buurt van de Noordpool vliegen moeten hun route aanpassen omdat de hoge radiofrequenties verstoord worden.
- De bemanning van ruimtestation ISS, onder wie André Kuipers, moet in speciale delen van het station schuilen zodat ze niet te veel straling binnenkrijgt.
- Rondom de Noord- en Zuidpool ontstaat een indrukwekkend poollicht. Volgens de website allesoversterrenkunde.nl is er een kleine kans dat dat poollicht ook in Nederland te zien is. Dan is een donkere omgeving, een wolkeloze hemel en een vrij uitzicht naar het noorden vereist.
Bron: RTL | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Als het meezit, maakt Nederland vanaf 19:00 uur een bijzonder natuurverschijnsel mee: het noorderlicht. Normaal gesproken moet je daarvoor richting de Noordpool, vandaag zorgt een zonnestorm ervoor dat de prachtig verlichte luchten op veel meer plaatsen te zien zijn.
Botsende deeltjes
Het noorderlicht ontstaat doordat deeltjes die van de zon komen in de dampkring op andere deeltjes botsen. Ze gloeien op en dat levert een spectaculair schouwspel op. Nu een zonnestorm onze kant opkomt, zijn er veel meer deeltjes, die lang niet allemaal naar de polen af te voeren zijn. En dus is het Noorderlicht op veel meer plaatsen te zien.
Nederland op de kaart
De Britse krant The Guardian heeft een kaartje met daarop de plaatsen waar het noorderlicht al gezien is. En Nederland staat er bij.
Veel bewolking
Om het noorderlicht te kunnen zien, moet het wel onbewolkt zijn en dient de omgeving donker te zijn. Ook heb je een vrij uitzicht naar het noorden nodig. De kans op het zien van het poollicht is klein, omdat het vrijwel in het hele land bewolkt is.
Weervrouw Helga van Leur:
"In het noordoosten maak je de meeste kans om het noorderlicht te zien. Daar wisselen sluierbewolking en opklaringen elkaar af"
'10% kans'
Wetenschapsjournalist Govert Schilling van de site allesoversterrenkunde.nl dempt ook het enthousiasme. "Straks zijn duizenden mensen teleurgesteld. Ik verwacht niet dat er veel van te zien is. In 2005, bij de laatste grote zonnestorm, was het hier ook niet echt te zien, wel in Denemarken en Duitsland. Heel misschien lukt het nu, maar ik schat de kans in op 10%."
Mogelijk stoort de zonnestorm ook het radio- en satellietverkeer. Verder gaan we weinig van de storm merken: hij levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.
Bron: RTL | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
De plasmawolk van de zon heeft zoals verwacht in het noorden van Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland poollicht veroorzaakt. Bij ons niet, de afstand tot de polen is te ver en er waren ook te veel wolken. Rond 5 uur onze tijd gisterenmorgen was er een grote uitbarsting, een zonnevlam, in zonnevlek 1402. Daardoor werd een plasmawolk, een wolk geladen deeltjes, uitgestoten en die bereikte in de loop van de dag de aarde.
Een dergelijke plasmawolk kan het uitvallen van radioverbindingen, satellieten en zelfs elektriciteitscentrales veroorzaken, maar deze zonnevlam was daarvoor niet krachtig genoeg. De geladen deeltjes van een plasmawolk worden door het magnetisch veld vand eaarde afgebogen naar de polen en ze botsen daar aan een hoge snelheid met zuurstof- en stikstofatomen. Daarbij komt hun energie vrij in de vorm van licht, het noorder- of poollicht.
Normaal is dat alleen te zien in het hoge noorden (of zuiden), nu was er dus ook in het noorden van enkele buurlanden noorderlicht te zien.
Bron: De Redactie
Vanuit Noorwegen zijn de eerste beelden binnengekomen van het noorderlicht dat deze dagen zichtbaar is boven Europa. De foto's zijn gisteravond en vannacht gemaakt bij de in noord-Noorwegen gelegen stad Tromsö.
Het noorderlicht gisteravond boven Tromsö, Noorwegen.
Het noorderlicht, ook wel poollicht of aurora borealis genoemd, wordt veroorzaakt door de zware uitbarsting op de zon twee dagen geleden. Door de explosie is een grote plasmawolk naar de aarde geschoten. Als de zonnestorm sterk genoeg is en de hemel weinig tot niet bewolkt is, bestaat de kans dat ook boven Nederland het zeldzame licht te zien zal zijn. In landen nabij de Zuidpool bestaat de komende dagen een vergrote kans op de zichtbaarheid van het zuiderlicht, ofwel aurora australis.
Scandinavië
De grote zonnestorm die de aarde aandoet, is volgens wetenschapsjournalist Govert Schilling de grootste sinds 2005. De storm kan een geweldige lichtshow veroorzaken in verschillende delen van de wereld, waaronder Zweden, Noorwegen en het noorden van Groot-Brittannië. In onder meer Zweden is de lucht prachtig verlicht met (fel)groene strepen en vlekken. Het Zweedse Aurora Sky Station maakt elke 5 minuten een foto, die het op de website plaatst.
Vliegverkeer
Uit voorzorg werden verschillende vliegtuigen die via de noordpool vliegen omgeleid, meldt de Amerikaanse nieuwszender Fox. Daarbij ging het om vluchten tussen de Verenigde Staten en Hongkong. Als een plasmawolk sterk genoeg is, kan deze satellietelektronica, energienetwerken en radiocommunicatie verstoren.Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA moeten we ons opmaken voor een veel zwaardere zonnestorm in 2013, die onder meer stroomnetwerken langdurig plat zou kunnen leggen.
Noorderlicht in Scandinavië.
Bron: AD
| Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
met koude tenen vanaf de pier bij Holwerd gefotografeerd gisteravond rond 20:30
Met iso 1600-2000 was er groene gloed op de foto's te zien, met het bloge oog nauwelijks
het felle groenblauwe licht onderin de foto's is van het AWG platform, dit stoort de vogels minder.
groeten
Peter | Gewijzigd: 25 januari 2012, 09:44 uur, door Tripwire
met koude tenen vanaf de pier bij Holwerd gefotografeerd gisteravond rond 20:30
Met iso 1600-2000 was er groene gloed op de foto's te zien, met het bloge oog nauwelijks
het felle groenblauwe licht onderin de foto's is van het AWG platform, dit stoort de vogels minder.
groeten
Peter
hmmm met die iso waarden krijg je wel snel ruis wat ook die groenige kleur kan aangeven.. maar mooi dat je het gezien hebt
wat voor diafragma en sluitertijd had je? | Gewijzigd: 25 januari 2012, 09:54 uur, door Roan
wat voor diafragma en sluitertijd had je?
dit was geen ruis, dat dacht ik eerst ook zo op het scherm te zien maar heb ook andere foto's die op dezelfde manier zijn belicht waarop de groene gloed niet is te zien, en het bewoog.
de 1d mark iii is tot iso 3200 prima te gebruiken:-)
30 sec F/4
canon 24-105mm (heb nog geen lichtsterke groothoek, nog flink aan het sparen) | Gewijzigd: 25 januari 2012, 10:13 uur, door Tripwire
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Een zware uitbarsting op de zon twee dagen geleden heeft gisteren voor mooie taferelen gezorgd. Zelfs in grote delen van Europa kan het noorderlicht dezer dagen zichtbaar zijn. Waar wij door de bewolking uit de boot vallen, zijn wel al prachtige beelden uit Noorwegen opgedoken. Al is zo'n zonnestorm niet zonder risico. Heel wat vluchten die normaal langs de noordpool zouden vliegen, worden uit voorzorg omgeleid.
Vliegtuigen van maatschappijen zoals Delta mochten de normale route langs het noordpoolgebied niet nemen. Als een plasmawolk sterk genoeg is, kan die de communicatie en GPS-systemen aan boord ernstig verstoren. Het ging om vluchten tussen de Verenigde Staten en Hongkong. De astronauten van het ISS hebben geen hinder ondervonden, maar NASA sluit niet uit dat er wel problemen met enkele satellieten kunnen optreden.
Lichtspektakel
Op plaatsen waar het wolkendek opentrok, konden kijklustigen genieten van een mooi spektakel. In landen nabij de zuidpool bestaat de komende dagen een extra grote kans dat het zogenaamde zuiderlicht er te zien zal zijn. Bij ons zou het noorderlicht zelfs mogelijk zijn boven België, maar het weer lijkt roet in het eten te strooien. In de noordelijke delen van Europa is de kans op het zeldzame licht het grootst. Zo is er dezer dagen een geweldige lichtshow mogelijk boven onder andere Noorwegen, Zweden en het noorden van Groot-Brittannië.
Zwaardere storm op komst
De zonnestorm van twee dagen geleden is volgens NASA de zwaarste sinds 2003. Maar volgens de ruimteorganisatie moeten we ons volgend jaar opmaken voor een veel grotere zonnestorm. En dan zullen de effecten op onze planeet wel voelbaar zijn. De zon bevindt zich dan in de meest actieve fase van een elfjarige cyclus. Al zou de activiteit beperkter zijn dan normaal. Toch kan een zonnestorm in 2013 op plaatsen een heel stroomnetwerk platleggen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
met koude tenen vanaf de pier bij Holwerd gefotografeerd gisteravond rond 20:30
Met iso 1600-2000 was er groene gloed op de foto's te zien, met het bloge oog nauwelijks
het felle groenblauwe licht onderin de foto's is van het AWG platform, dit stoort de vogels minder.
groeten
Peter
Foto net gezien bij RTLweer, leuk man!! Tof dat het gelukt is om het poollicht te fotograferen
De foto ervoor was trouwens een zelfportretje van mij, ik verveelde me een beetje tijdens het wachten
en al zeker geen record van de afgelopen zoveel jaren
Die van afgelopen 25 okt was veel en veel zwaarder kp7 en X1.99 zie:
http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...st&p=309950
Nu was er maar een kp 5 gewoon niets bijzonders,bergrijp echt die ophef ervan niet.
Wel bijzonder dat Peter dit zwakke poollicht toch kon vastleggen proficiat!!!
hopelijk binnenkort een echte zonnestorm van kp 7 of meer en natuurlijk helder (vries)weer
De foto ervoor was trouwens een zelfportretje van mij, ik verveelde me een beetje tijdens het wachten
dankje wel, jij was er ook in inderdaad, ook gefeliciteerd. het was een gok met timing en juiste plek hoor met dat poollicht, ik wist wel dat de KP niet hoog zou worden maar heb er toch nog wat opgekregen en laten ze hem ook nog zien, dat was een grote verrassing, meteen daarop stond de telefoon en de mobiel roodgloeiend, met o.a. een trotse paps en mams, hihi.
groeten
Peter