Wellicht komt het omdat ik van boeren afkomst ben, of van het platteland kom, maar er wordt altijd gezegd dat onweer in de wintermaanden niet duidt op vast winterweer. Ik weet dat de volksweerkunde niet altijd klopt, maar ik ben toch geneigd om het in mijn visie mee te nemen.
Zo acht ik de kans ook groot dat er een koud en nat voorjaar komt. Ook dat ik niet gebasseerd op weermodellen o.i.d.
Je kunt het naar het rijk der fabelen sturen of ter kennisgeving aannemen, hoe dan ook ieder zijn eigen....
we gaan het zien!!!
ik zie Johann rondsnuffelen,en wellicht heeft die nieuws voor ons.
kom er maar in johan
Ja, ben zeer benieuwd, mag altijd graag zijn 'stukjes' lezen en van leren! | Gewijzigd: 26 januari 2012, 15:30 uur, door JPP
Zo acht ik de kans ook groot dat er een koud en nat voorjaar komt. Ook dat ik niet gebasseerd op weermodellen o.i.d.
Je kunt het naar het rijk der fabelen sturen of ter kennisgeving aannemen, hoe dan ook ieder zijn eigen....
Ja, ben zeer benieuwd, mag altijd graag zijn 'stukjes' lezen en van leren!
Dit is niet sarcastisch ofzo, maar wat zijm de kenmerken van strenge winter volgens jou?
Ik kan me de winter 2009-2010 nog zeer goed voor de geest halen. Toen heb ik zelfs meerdere keren onweer tijdens de hevige sneeuwbuien gespot. en man o man, toen hadden we een winter!
Verder zie ik het allemaal wel. Dat eeuwige welles - niettes spelletje. Ga eerst allemaal lekker genieten van wat komen gaat en zie dan verder! .
Fijne winterweek gewenst allemaal!
Nou erg simpel. Des te meer je in de toekomst kijkt des te ingewikkelder het wordt om een correct voorspelbaar scenario te schetsen. De weermodellen veranderen continu door (plotselinge) verandering in atmosferische luchtdrukpatronen boven Europa.
Weermodellen hebben een bepaalde rekenkracht. Deze rekenkracht is groot genoeg om een redelijk betrouwbare voorspelling tot en met 5 dagen. Daarna komt zo'n model kracht tekort om nog een betrouwbare voorspelling te maken oftewel onzekerheid. Een model laat de onzekerheid zien door allemaal berekeningen te maken met een ''storing''. Bij het ECMWF model zijn dat er 50 en bij het GFS model 20. Hoe groter het verschil van deze ''leden'' hoe onbetrouwbaarder een verwachting is. Dit kun je zien in de pluim. Deze onzekerheid wordt steeds groter naarmate de tijd vordert. Daarom is het eigenlijk onzin om een verwachting van 14 dagen te maken.
Ik kan me de winter 2009-2010 nog zeer goed voor de geest halen. Toen heb ik zelfs meerdere keren onweer tijdens de hevige sneeuwbuien gespot. en man o man, toen hadden we een winter!
Verder zie ik het allemaal wel. Dat eeuwige welles - niettes spelletje. Ga eerst allemaal lekker genieten van wat komen gaat en zie dan verder! .
Fijne winterweek gewenst allemaal!
sluit ik mij voor 100% bij aan!de lampjes van de kerstboom kunnen weer aan
hier met die beer!
1. Nooit naar de verwachtingen op weerplaza kijken.
2. Nooit zo ver vooruit kijken. De limiet van enigszins betrouwbare voorspellingen ligt bij zo'n 5 dagen.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
De laatste 2 weken heb ik mij onthouden van het schrijven van stukjes op O.O. Niet omdat ik geen tijd had maar omdat ik het onwijze enthousiasme wat ik bij veel lezers zie niet wil temperen. Een enkele keer heb ik een kleine hint geven dat deze periode van kou nog lang geen " kat in het bakkie" is, maar ik wil nu toch even met jullie delen waarom de komende periode zo fragiel is.
Deze gehele winter staat eigenlijk al in het teken van de 300hPa. Hierover heb ik al het e.e.a. geschreven en ook nu weer zie je op de kaarten dat de 300hPa er mogelijk voor gaat zorgen dat onze periode van vorst misschien toch iets korter gaat worden dan velen ( waaronder ik) hoopten.
Het hele feest begint eigenlijk al op maandag. De 300hPa trekt enorm aan boven de US en geeft als ware een kickstart aan deze stroming om even flink te gaan golven. ( meanderen)
Ik heb hieronder een aantal kaarten geplaatst die dit laten zien. (Let wel dit begin al a.s. maandag dus zelfs binnen de 5 dagen die sommige nu al aanhouden..)
Op de eerste kaart heb ik het aantrekken van de 300hPa omcirkeld. Hoe donkerder de kleur hoe harder het waait. ( dit is op pakweg 10km hoogte)
Op de tweede en vervolgens de derde kaart zie je dat deze winden ervoor zorgen dat de lijnen op de kaart gaan dansen en dat de scherpe stroming naar beneden verdwenen is en dat de 300hPa nu ruim over Scandinavië heen gaat en dat wij aan de verkeerde kant van deze stroming komen te zitten.
Hier de 300hPa voordat die boost is aangekomen.
Hier de 300hPa nadat de boost is aangekomen.
Het gevolg van deze verplaatsing zou zijn dat wij hoog boven Europa krijgen met als gevolg wat stralingskou en meer niet.
Verderop in de run verplaatst de 300hPa zich weer en even lijkt ze zelfs af te vlakken.
Inmiddels heeft het laag wat noordelijk zit dusdanig kracht gewonnen ( mede door deze sterke luchtstromingen) dat zij over NL komt te hangen met als gevolg dat we een zuidwester krijgen die wordt gevoed met warme lucht uit het hoog wat inmiddels ruim over Europa heen zit en gevoed wordt met warmte uit Afrika.
Goed dit is 1 scenario wat zich zou kunnen afspelen de komende tijd.
Wat ik hierboven schrijf is mijn analyse op basis van de huidige run maar met een andere run kunnen er zo weer andere kansen zijn.
Voor nu geldt denk ik dat we echt even moeten genieten van wat we krijgen de komende dagen. Maar hou er echt terdege rekening mee dat het wel eens een hele korte periode van kou zou kunnen worden.. De kaarten zijn nog lang niet geschud !
Ontzettend bedankt voor de informatie! Dus eigenlijk nog niets om druk over te maken?
Van zondag tot en met woensdag lekker koud . Daarna grote onzekerheid. 50/50 Die ontwikkelingen moeten we gaan volgen.
Nee, de is veel kleiner, de kans dat het op of rond normaal is is best groot, anders zou het niet "normaal"zijn.
Druk maken is zonde van de energie.. maar het kan zeker wel anders lopen.. lees mijn post maar 1 pagina terug.
Op basis van de computerberekeningen van vandaag kan het volgende week zaterdag overdag -8 zijn of +8. Zo groot is de spreiding van de onzekerheid.
Dit heeft te maken met de kou in de nachten en overdag. Het gaat vanaf de nacht van zondag op maandag licht tot matig vriezen. Op veel plaatsen-5 of -6 graden. Alleen de dagtemperatuur werkt nog niet geheel mee. Overdag temperaturen rond 0 of -1 graden, samen met de zon en een warme ondergrond of het nog relatief warme water zal dit van invloed zijn op de ijsgroei. Tot en met volgende week donderdag of vrijdag blijft het nog wel winter. En als het meezit, kan er woensdag in de gebieden met matige vorst gemiddeld 3 cm ijs liggen. Dat is niet genoeg om op ijsbanen te schaatsen. Daar zouden nog drie of vier dagen met lichte tot matige vorst achteraan moeten.
Eigenlijk verwacht ik volgende week alweer een kleine inzinking en zou februari wel eens kunnen gaan kiezen voor een weertype met vaak winterweer, soms flink wat kou maar ook wat kwakkelend met sneeuw en overlast. En een kwakkelwinter is ook winter! Ik kom hier morgen nog op terug.
bron piet p