Die gedachte bekroop me deze dag meerdere malen. En dan doel ik niet op een eventuele omslag in de Uitvoer, maar meer op de reacties die het weer bij een ieder losmaakt.
Net wakker opende ik vanmorgen rond half 7 de computer om GFS oper 00z te bekijken. Een run die grote vraagtekens zette bij de kou rond en vanaf komend weekend.
Op sommige weerfora was de paniek echter al uitgebroken, en slechts bijdragen waaruit bleek dat het ens 00z geheel niet veranderd was, bracht de gemoederen weer enigszins tot bedaren.
UKMO 00z en EC 00z plus ens waren weinig veranderd. Hoopvol voor winterweer kortom.
Maar, de versie van GFS oper (zeker gezien het gegeven dat juist dat model de situatie van vorige week –de net niet dus…- het best in de smiezen had, zorgt toch voor enige twijfel.
Daarna lees je in de krant al berichten over schaatswedstrijden medio volgende week, dan weer een analyse van A3 waarin hij aangeeft dat er juist grotere vraagtekens gezet mogen worden, enige ontwikkelingen bij EC ens en, vooral GFS oper, zouden daarvoor moeten zorgen.
Maar als je zo de Uitvoer 12z tot je neemt, met nu weer een goede GFS oper, maar een uitglijdende EC oper na 192, ja dan is maar 1 conclusie gerechtvaardigd.
De aanstaande intrede van de kou is nu bijna een gegeven. Algemeen gaat de Uitvoer nu al uit van een koude zondag, de opties dat de kou er al in de loop van zaterdag in gaat komen nemen toe.
En dan kunnen we dus concluderen dat we aan de vooravond staan van iets wat niet veel gebeurt, retrograad bewegende hogedruk, met deze waarschijnlijke kracht (tegen komend weekend ruim 1050 HPa) en dan ook nog eens in een fase waarin we de 1 van de krachtigste zonaliteit sinds vele 10 tallen jaren hebben meegemaakt.
De geplaatste GFS pluim 2 m temp ZO NL laat zien dat het vertrouwen in aanstaande kou gerechtvaardigd is.
De geplaatste kaarten, 144 uur vooruit, van de 3 hoofdmodellen laat tevens zien dat de termijn waarbinnen we ontwikkelingen serieus kunnen nemen drastisch omlaag moet.
Zetten we die voorlopig op 72 uur dan zien we de komende 48 uur nog handhaving van het vrij zachte weer in midden en zuiden van het land, het noordoosten heeft al wat kouder weer. Periodiek is er kans op enige regen, in het NO mogelijk wat winters van karakter.
Zaterdag is de dag waarop het afgesnoerde laag (of wat daar van over is…) via ons gebied zuidwaarts moet gaan afzakken. De kans op neerslag lijkt groot, volledig onzeker is nog de vorm hiervan omdat onduidelijk is in welke mate de koudere lucht er al in zal komen.
Zondag is dan in de uitvoer inmiddels algemeen aanvaard als een meest droge winterdag, met in de nacht erheen algemene lichte, lokaal al matige, vorst en overdag niet of nauwelijks boven het vriespunt.
En dan zijn we begonnen, grote vraag gaat dan worden, hoe lang en hoe koud?, bijgevoegde kaarten van begin volgende week laten zien dat daar wezenlijk nog niks over verteld kan worden.
Maar, we gaan zeer waarschijnlijk beginnen, binnen nu en 96 uur, da’s al heel wat…….
Mvg, Ronald de Wilt
.
Het wordt kouder, maar op de schaats? - update 25 januari
Zowel het Amerikaanse GFS- als het Europese ECMWF computermodel voor de middellange termijn blijven met onvervalste winterprognoses voor de dag komen. Vanaf het komend weekeinde verschijnt er boven Noordoost- en Oost-Europa een hogedrukgebied, waarop vrieskou vanuit Rusland richting ons zal kunnen bereiken.
Volgens de prognoses van deze woensdagmorgen is er vanaf het aanstaande weekeinde een overgang naar een winters weertype, maar of het tot een vorstperiode met schaatsijs gaat komen is nog altijd niet zeker. Vanaf het weekeinde komt het tot nachtelijke vorst en temperaturen overdag van dichtbij of zelfs rond het vriespunt. De koudste lucht stroomt waarschijnlijk af naar Oost- en Midden-Europa, bij ons komt een oostelijke luchtstroming niet voldoende op gang om ons in de echte vorst te brengen. Bovendien is het in Midden- en grote delen van Oost-Europa ook minder koud dan gebruikelijk en ligt er buiten de berggebieden om, waar juist veel sneeuw ligt, in het laagland nauwelijks sneeuw. Een dik besneeuwd vasteland van Europa koelt nu eenmaal veel sneller af dan als er geen of weinig sneeuw ligt.
De wonderen zijn echter de wereld niet uit, bovendien houdt het weer zich niet aan statistieken. Zeker als er onverhoopt in grote delen van Europa sneeuw gaat vallen en er zich boven Noordoost- en Oost-Europa een hogedrukgebied weet te handhaven konden de winterkaarten er op termijn wel eens heel anders uit gaan zien!
Het is overigens onwaarschijnlijk dat er bij ons de volgende week sneeuw van betekenis zal vallen.
Een door sommigen verwachte herhaling van de winter van 1956, toen we na een zachte januarimaand in februari snel in stevige vrieskou terecht kwamen met ook in onze regio nachtelijke temperaturen tot ruim -20 graden, lijkt op dit moment evenwel onwaarschijnlijk.
In 1956 werd op 14 februari zelfs een Elfstedentocht verreden, in 1986 gebeurde dit op 26 februari. Puur theoretisch zou het ook dit jaar dus zeker nog kunnen, maar laten we daar voorlopig nog maar niet van uit gaan!
Arie Verhips
@dennis is de oper
Zal het niet zo zijn dat de oper bijna altijd op LT de warme uitbijter is. Ook i.v.m. het klimaat waar we hier in nederland mee te maken hebben.
als dat laagje doortrek hebben we direct kou want je moet eens naar de 85ohpa kijken,koud boven finland als dat hierheen komt
Moet zeggen, die stukjes zijn ook altijd interesant
Waarom gaan de blauwe en rode lijn richting zachtere temps terwijl de meeste leden tegen het einde voor matige tot strenge vorst gaan?