Onderste plaatje is nog van 0u run.
Klein detail Romigo,laatste kaart is van 00z run,niet te euforisch doen hé
24 januari 2012 - 10:14
Wil het in ons land winter worden dan moet er aan heel veel voorwaarden worden voldaan. Alles moet mee zitten en de puzzel moet precies goed vallen. Dit komt door de grote invloed van de Noordzee. Zo komt er zaterdag een kleine storing vanaf de Noordzee afzakken richting ons land. Trekt dit lagedrukgebiedje recht over ons land naar België of Zuid-Duitsland weg zuigt het snel koude lucht aan vanuit Duitsland aan en kan er zomaar een sneeuwverrassing uit de hoge hoed komen. De Wadden- en Noordzee kunnen in een dergelijke situatie juist als benzine voor de (sneeuw) buien motor dienen maar om een sneeuwdek te krijgen moet het kwik wel onder nul liggen dus koude lucht worden aangevoerd. Trekt deze storing noordelijk langs gebeurt er niets. Dan krijgen we een paar regen- of natte sneeuwbuien. Een de trekrichting van het 'laagje' is weer van cruciaal belang voor het verdere verloop. Komt het boven Duitsland te liggen dan zou het kou op afstand kunnen houden. Alles valt en staat in ons land bij details die pas vaak op het allerlaatste moment juist kunnen worden ingeschat.
Dat maakt ook dat de opwinding en spanning in deze dagen zo oploopt. We willen het allemaal zo graag maar tegelijk weten we ook dat het altijd weer mis kan gaan. Ook vandaag kan de vlag nog niet definitief in top. Het zal nog een poosje spannend blijven maar wel is het zo dat de kans op een winterinval is toegenomen tot boven de 50 procent! En dat is in ons land al heel wat! Eerst maar eens de actualiteit:
Vandaag neemt de bewolking in de westelijke helft van het land snel toe en in Zeeland valt vanmiddag wat regen. De meeste zon is er in het noordoosten en oosten. Daar wel kans op een enkele bui.Het wordt vandaag omstreeks 6 graden en de westelijke wind is zwak of matig, kracht 2 tot 3. Dit alles na een koude nacht met lichte vorst. Deelen (-2.7) Volkel (-1.9) Eindhoven (-1.1) waren de stations met de laagste temperaturen. Op 10 cm hoogte vroor het in Deelen 5 graden. Komende nacht wordt het weer fris en kunnen we rekenen op temperaturen die uitkomen tussen 0 en -3 graden.
De Russische Beer. Alle ogen zijn op hem gericht. Van hem moet de kou komen. Heel stiekem opent de Rus morgen al een filiaaltje van hogedruk boven Zuid-Zweden en het noorden van Denemarken. De aandringende zachte lucht vanuit het westen wordt boven het midden van het land daardoor een halt toegeroepen. Dus begint de strijd eigen dan al tussen de twee luchtsoorten ofwel tussen het Siberische hogedrukgebied en oceaandepressie waarbij ook het Azorenhoog zich nog in de strijd wil mengen. Voldoende zachte agressie vanuit het westen.
Gevolg voor morgen: in de oostelijke helft van het land is het droog, schijnt de zon nu en dan (ook sluierwolken) en is het fris met 3 graden terwijl het in Zeeland 7 graden word. Vooral in het zuidwesten valt soms valt lichte regen. De wind is zuidoosten, kracht 3 tot 4. In de nacht naar donderdag vriest het in Groningen (koude sector) een graadje terwijl de temperatuur elders boven nul ligt.
Donderdag zien we een kleine randstoring (ontstaan op de grens tussen zachte en koude lucht) richting ons land koersen. Deze kleine depressie heeft de sleutel naar winterweer in handen. Het duwt zachte lucht vanaf de Noordzee ons land binnen maar nog altijd biedt het hogedrukgebiedje boven Zuid-Zweden tegenstand en houdt het noordoosten in de koude lucht. Daar wordt het slechts 2 tot 3 graden en is het waterkoud. In Zeeland kan de temperatuur oplopen naar 8 of 9 graden.
Vrijdag komt het lagedrukgebied dichterbij ons land en houdt zowel de allerzachtste lucht als ook den naderbij komende vrieslucht nog op afstand. Er is bewolking, soms ook zon en er valt een enkele (winterse) bui bij temperaturen die in het hele land rond 5 graden liggen. In de nacht temperaturen dichtbij het vriespunt.
Zaterdag vormt een cruciale dag voor het verdere verloop. Vooropgesteld moet worden dat zoals eerder geschreven, een kleine koerswijziging grote gevolgen kan hebben voor het weerbeeld. Hier het meest waarschijnlijke scenario: Er is veel bewolking en er valt soms wat lichte regen of valt re en winterse bui. De wind is west. In de middag zakt het 'laagje' af via Denemarken tot over ons land. De wind draait in het noordoosten dan naar het noorden tot noordoosten en daar stroomt koudere lucht binnen waarbij het in de avond daar al gaat vriezen. De kans op enkele sneeuwbuien neemt toe. In de nacht draait de wind in heel het land naar het noordoosten tot oosten en druppelt vrieslucht het land binnen middels enkele sneeuwbuien. De temperatuur daalt naar 0 tot -3 (Groningen) graden. Misschien dus op zondagochtend wel een winters ontwaken!
Zondag overdag ligt de grens tussen zachte en koude lucht nog altijd dichtbij ons land. Eea kan resulteren in een sneeuwbui. Verder is het koud met temperaturen die met een oostenwind niet of nauwelijks boven het vriespunt uit komen. In de nacht naar maandag volgen opklaringen en vriest het enkele graden.
De kans dat we begin volgende week dan een heuse winterperiode induiken is op dit moment ongeveer 60 tot 70 procent. Reden tot enig optimisme, maar tegelijk is er ook nog altijd de kans van 30 tot 40 procent dat het hele feest niet doorgaat. Daar gaan we vooralsnog dus niet vanuit. Het ECMWF ziet zelfs een lange vorstperiode aanbreken waarbij matige vorst de trend volgende week zal zijn. En dus natuurijs. We houden u op de hoogte!
Bron: Sneeuwverwachting.nl
Westcirculatie gaat voor groot onderhoud op slot.
Rond 17 januari, Sint Antonius, waren er ‘dringende werkzaamheden’ aan de snelweg van de Atlantische depressies ofwel de westcirculatie. Daarna konden storingen weer de weg op maar kennelijk is nu toch groot onderhoud nodig want de A-1 gaat opnieuw dicht. Wel is voor depressies een omleiding ingesteld: via IJsland naar Spitsbergen. Ondertussen dirigeert een luchtdrukkanjer van omstreeks 1055 hPa boven Noord-Rusland een uitloper over Scandinavië naar het Noordzeegebied en daar sluit zich tijdens het weekeinde het Azorenhoog bij aan. Deze ontwikkeling heeft vanaf het weekeinde een oostelijke stroming tot gevolg waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Dat betekent toenemende vorstkansen. Vooral het ECMWF is enthousiast over de kou: het Amerikaanse GFS-weermodel is aan het zwabberen.
Waar dan???, het is nog niet eend middag!!!, het zijn gewoon goede runs. warme uitbijter kan nog altijd. maar vanavond? ik denk ietsjes warmer maar weinig verandering
Neemt niet weg dat de rest van de run Perfect! is.