#gewoonomdathetkan
ik heb zo idioot veel zin in de aankomende winter, net als de rest natuurlijk,
volgens @reinier kunnen we met z'n allen op de schaatsen volgende week!! I'hope'so!
Wind vanaf de Baltische zee, koud met sneeuwbuien. Huidig sneeuwdek is 5-10 cm, Tact -2.5, vanmorgen -10. De vooruitzichten zijn goed, het weer lijkt zich zo te stabiliseren Over een week of 2 maar eens een bezoekje brengen aan Lapland..
en hoelang blijft die kou aanhangen?
Zaterdagavond gaat het langzaam aan beginnen met vriezen, hoelang dit zal aanhouden? Dat is onzeker Waarschijnlijk wel tot woensdag daarna is het 10 dagen en meer, dus kan dan weer alle kanten uit
In de periode met een sterke WC en weinig uitzicht op winterweer waren her en der vele smeekbedes of Johann niet een plaatje kon toveren met wat winterse perspectieven...
Nu komt Johann al weer enige dagen met berichten en kaarten wat duidt op mogelijk serieus winterweer,en nu zijn er al weer velen die bij voorbaat al bijna weer weten dat het allemaal niks voor zal stellen.
We praten over een mogelijke ijsdag die nog een week voor ons ligt,maar sommigen weten al met grote stelligheid te beweren dat het maar enkele dagen zal duren...(dan praten we dus over 10 dagen vooruit)
Nou ,,,,vind het knap hoor ,over 10 dagen al precies weten wat het wordt...
Laten we het nou maar rustig op ons af laten komen,en de boel gewoon reeel bekijken
Citaat van koen17, maandag 23 januari 2012, 21:41 uur
tel al 4,,,,en met een beetje mazzel(zondag) al 5 ijsdagen | Gewijzigd: 23 januari 2012, 22:17 uur, door Marga
En helemaal als er (mogelijk) nog een paar centimeter sneeuw valt voor die tijd.
Met deze pluim met evt wat sneeuw moet het oosten de -10 graden grens zeker kunnen doorbreken lijkt me
/mean_sea_level_pressure_and_temperature_at_850hpa!168!pop!od!enfo!enplot!2012012300!!chart.pdf
5 aantal clusters voor maandag 30 januari
Alleen de members die in cluster 3 zijn ingedeeld gaan voor een (lichte) WC | Gewijzigd: 23 januari 2012, 22:25 uur, door MarkNL
week geleden werden we ook lekker gemaakt met mooie kaarten
daar bleef niets van over
Komt goed,
Denk dat deze winterperiode wel eens langer kan aanhouden dan een paar dagen
Vooral door krachtige Rus en Scandihoog.
Denk dat deze winterperiode wel eens langer kan aanhouden dan een paar dagen
Vooral door krachtige Rus en Scandihoog.
Laten we het hopen we zijn er allemaal wel een beetje aan toe geloof ik
Steeds aan het eind/begin van een maand verandert het weertype - ik denk aan de maanden maart en april - heel droog - juli en augustus heel nat - oktober en november heel droog en vervolgens december en januari weer heel nat.
Zal wel niet helemaal op de dag kloppen, maar frappant.
Dus vanaf 1 februari weer vriezend droog weer .... en als de cyclus klopt misschien wel voor de hele maand
Daarom acht ik inmiddels de kans zeer groot dat we in de loop van het weekend, als achter het zuidwaarts wegtrekkende afgesnoerde lagedruksysteem de wind naar O/NO gaat draaien, de winterkou inrollen.
De nacht naar zondag gaat al algemeen lichte vorst geven, en overdag blijven in het oosten de maxima al rond of iets boven het vriespunt.
Daarna, begin volgende week gaan we snel naar matige vorst in de nacht, en rond het vriespunt tot lichte vorst overdag.
En deze waarschijnlijke kou-periode, onder gezag van hogedruk boven Rusland/Scandinavië met kerndruk tegen komend weekend van 1045-1050 HPa (maar wellicht nog -veel- hoger), lijkt geen eendagsvlieg te gaan worden, zie geplaatste kaart voor eind 10-daagse.
Verscherping van kou medio volgende week lijkt op basis van die drukverdeling zeer wel mogelijk.
Winter 2011-2012 gaat dan eindelijk binnenkort beginnen……..
Mvg, Ronald.
/mean_sea_level_pressure_and_temperature_at_850hpa!168!pop!od!enfo!enplot!2012012300!!chart.pdf
Dat is de run van 0u.
En op welke tijden komt de nieuwe uit? Is dat om 10.00/12.00/18.00/22.00?
Ik kijk altijd hier: http://www.knmi.nl/exp/pluim/vijftiendaagse/
Is dat goed?
Edit Marga: Verplaatst naar goede topic | Gewijzigd: 23 januari 2012, 22:18 uur, door Marga
Zoals in de vorige bijdrage gemeld, blijft het tot en met vrijdag zeker zacht. Daarna is er kans op een winterprik. Op basis van de uitvoer van het Europese weermodel van deze ochtend, bekijken we eventjes hoe groot deze kans op dit ogenblik is.
Twee belangrijke hoofdrolspelers zijn het hogedrukgebied van de Azoren en het Russische hogedrukgebied. Beide zoeken op het eind van de komende week op grondniveau toenadering. Dat verloopt niet zonder slag of stoot, want ze hebben een erg tegengesteld karakter: het eerste is gevuld met warme lucht, het tweede met koude lucht. Op grote hoogte worden ze bovendien gescheiden door de straalstroom. Een fusie of verbinding tussen beide hogedrukgebieden ligt dus niet zomaar voor de hand.
Het EPS van ECMWF2200 komt voor de periode vanaf vrijdag 27 januari met vier zogenaamde "clusters". Wat betekent dat nu? Het weermodel heeft een hoofdberekening gemaakt en daarnaast nog 50 keer dezelfde berekening uitgevoerd op een grovere schaal, met telkens licht gewijzigde beginvoorwaarden (meer uitleg in de rechterkolom). Die 51 oplossingen van vanochtend zijn vanaf vrijdag onder te verdelen in vier verschillende groepen: de vier clusters. In elke cluster heeft elk berekening min of meer dezelfde uitkomst. Zo krijgen we een beeld over de betrouwbaarheid van de verwachting.
In cluster 1 splitst het Russische hogedrukgebied op de langere termijn een afzonderlijk hogedrukgebied af in de omgeving van Scandinavië. Deze cluster telt 16 leden.
In cluster 2 komen we op termijn terecht in een zadelgebied tussen enerzijds het Russische hogedrukgebied en het hogedrukgebied van de Azoren en anderzijds een Atlantische depressie en een depressie boven de Middellandse Zee. Deze cluster telt 15 leden. Ook de hoofdberekening zit in deze cluster.
In cluster 3 trek het hogedrukgebied van de Azoren zich terug boven de oceaan en breidt het Russische hogedrukgebied zich uit tot onze omgeving, met een depressie ten zuiden van ons. Deze cluster telt 11 leden.
In cluster 4 verliest het Russische hogedrukgebied compleet zijn greep op onze omgeving en kruipt het hogedrukgebied van de Azoren het Zuid-Europese vasteland op. In onze omgeving staat dan een westcirculatie. Deze cluster telt 9 leden.
Cluster 4 is voor de winterliefhebber funest: dat zou betekenen dat het zachte winterweer gewoon verder gaat.
Cluster 1 en cluster 3 zorgen voor beduidend kouder winterweer. In cluster 2 zitten zowel koude als zachte berekeningen, afhankelijk van een aantal kleine details.
Temperatuur
Als we dat alles vertalen naar de temperatuur in Vlaanderen, dan kunnen we voorlopig volgende kansindeling maken. Zoals gezegd tot en met vrijdag weinig of geen structurele vorst in onze omgeving. Daarna voor het westen van Vlaanderen een grote kans (meer dan 80%) op lichte vorst 's nachts en maxima meestal rond +2 à+3°C. De kans op ijsdagen, dagen dus waarop het ook overdag blijft vriezen, is kleiner dan 20%. De kans op maxima van +5° of meer is ongeveer 20%. Voor het oosten van Vlaanderen wordt dat een grote kans op lichte tot matige vorst 's nachts en een kleine kans (minder dan 10%) op strenge vorst. De maxima zijn vergelijkbaar met die in het westen.
De kans op sneeuw is eerder klein. De koude oplossingen tonen meestal een geleidelijke afkoeling met droge, continentale lucht . Een bulderende winterval met ijskoude arctische luchten of met een intense sneeuwzone maakt voorlopig weinig kans.
In de loop van komende week zal duidelijk worden welke van de vier clusters uiteindelijk werkelijkheid zal worden. Van zodra dat duidelijk is, kan het EPS op slag een andere richting uitgaan en voluit kiezen voor ofwel een zacht, ofwel een koud weerbeeld.
Update 22u: op basis van de avondruns verandert er weinig. De hoofdberekening van ECMWF volgt nu het koude scenario van cluster 3. Ook het Amerikaanse en het Duitse model kiezen voor dit scenario. Maar de onzekerheid blijft groot. Het aantal EPS-leden dat kiest voor de zachte oplossing van cluster 4 is wat toegenomen en ook het Britse UKMO-model kiest voor de zachte variant.
IJsverwachting
(heel verhaal)
Wil je de bron vermelden Joep?
Europluim 22u
| Gewijzigd: 23 januari 2012, 22:20 uur, door Ben47