Het gaat hier niet om de nieuwe GFS maar om de nieuwe GEFS (Global Ensemble Forecast System).
edit: oh sorry, heb overgenomen wat ik zag staan in Arends eerste bericht, zie dat het inderdaad GEFS is | Gewijzigd: 21 januari 2012, 20:45 uur, door vivalavida
Dat zijn vakjes van 'zoveel bij zoveel kilometer'... hoe groter de resolutie, hoe kleiner de vakjes, hoe 'preciezer' de uitkomsten. Of minder onprecies bij gfs, hoe je wilt.
| Gewijzigd: 21 januari 2012, 20:49 uur, door Tyshane
edit: oh sorry, heb overgenomen wat ik zag staan in Arends eerste bericht, zie dat het inderdaad GEFS is
Hoe hoger de resolutie en hoe meer data input (sonderingen, weerstations, sat etc) hoe "fijner" en "nauwkeuriger het model (en de berekeningen) . Oftewel; Door de verhoging in resolutie en verbetering parameterisaties kan de "werkelijkheid" steeds beter benaderd worden
//
De twee belangrijkste weermodellen die de toekomstige toestand van de atmosfeer op de hele aarde uitrekenen, zijn het GFS (Global Forecasting System) van het Amerikaanse NCEP en het ECMWF (European Centre for Medium-range Weather Forecasting) van het gelijknamige instituut. Beide modellen zijn spectraal-gaussische, hydrostatische modellen. Wat betekent dit?
Gaussisch is de benaming voor het soort rooster dat gebruikt wordt om mee te rekenen. De meeste onderdelen van het model werken op dit rooster: berekening van convectie, straling, wolken, et cetera. Een gaussisch rooster (voorbeeld rechts) is een horizontaal coördinatenstelsel waarbij de afstand tussen lengtegraden gelijk is, maar tussen breedtegraden ongelijk. De afstand tussen de lengtegraden wordt bepaald door de kwadratuurformule van Gauss. Er zijn geen gridpunten op de polen. Het ECMWF en GFS gebruiken een zogenaamde gereduceerd gaussisch grid, dat wil zeggen dat het aantal roosterpunten richting de polen wordt verminderd omdat er anders heel veel roosterpunten bij elkaar komen, wat kan zorgen voor rekenfouten.
Spectraal wil zeggen dat er voor de elementairste berekeningen gebruik wordt gemaakt van een rekenmethode die golfbewegingen in de atmosfeer simuleert. Je kan de omtrek van de aarde opdelen in een aantal golven, hoe hoger het aantal golven dat gesimuleerd kan worden, des te hoger de modelresolutie. De afstand tussen de golven wordt de golfperiode (p) genoemd, de frequentie is 1/p. De kleinste mogelijke golffrequentie die door de weermodellen opgelost kan worden is 1/T, waarbij T staat voor het zogenaamde truncatiegetal. Golven met een kleinere frequentie kunnen niet worden opgelost.
Het ECMWF rekent voor de spectrale vergelijkingen met T799, GFS met T382. Dit betekent dat de kleinste golf een periode een afstand heeft van 50 kilometer voor ECMWF en bij GFS zo’n 105 km. De resolutie van het gaussisch rooster is, bij benadering, de helft van de kleinste golfperiode: bij ECMWF zo’n 25 km en bij GFS circa 50 km. Het spectrale deel van het model en het gaussische deel worden verenigd door de spectrale elementen bij elke tijdstap te vertalen naar puntwaarden op het gaussisch rekenrooster. De verticale resolutie van het ECMWF is 91 lagen, met de top op circa 80 km. Het GFS rekent met 62 lagen en heeft zijn top rond 60 km.
//
Zie verder;
Modellen
Rooster modellen
Ciao Johann | Gewijzigd: 21 januari 2012, 21:04 uur, door Alpenweerman
http://sneeuwverwachting.sneeuwhoogte.nl/w...o_op_de_proppen | Gewijzigd: 21 januari 2012, 21:11 uur, door marks
De Engelsen zijn het minst positief, laten min of meer de zonaliteit er in, in ieder geval t/m 144, laten we hierbij in ogenschouw nemen dat de "vorige" keer UKMO ook niet mee ging in het retrograde-feestje.
Een model, in ieder geval de oper, dat daar wel in meegaat nu, is de GFS oper. De geplaatste 144 laat al grote verschillen zienm t/m 168 is het allemaal nog wankel, maar het uiteindelijke resultaat mag er zijn.
En dan de Duitsers, die zijn- zoals gewoonlijk- heel direct in hun visie: winter volgend weekend
Ronald de Wilt
Dat we ergens in het volgende weekend wellicht wat kouder weer tegemoet kunnen gaan zien ....
Let vooral ook op de termijn waar we het hier over hebben, maar goed we gaan zien wat er van over blijft .
De hoeveelheid leden welke het koudere scenario ondersteunt is significant te noemen, dus wellicht een sprankje hoop... | Gewijzigd: 21 januari 2012, 21:49 uur, door marsel
Hij zakt in elk geval. Als de optimistische visies (overigens gesteund door een aantal modellen) uit gaan komen dan zak de knik voor het komende weekeinde in de loop van aanstaande week flink naar beneden gaan.
Woensdag kunnen we er met redelijke zekerheid meer over zeggen en hopelijk geen afstel of zo'n slopend uitstel.
Let vooral ook op de termijn waar we het hier over hebben, maar goed we gaan zien wat er van over blijft .
De hoeveelheid leden welke het koudere scenario ondersteunt is significant te noemen, dus wellicht een sprankje hoop...
ja dat is ook mijn hoop.
maar het is weer die verrekte LT wat me zorgen baart...vandaar mijn reactie.
maar goed,moet een keer raak zijn!
is deze pluim trouwens niet slechter dan de vorige? | Gewijzigd: 21 januari 2012, 21:57 uur, door miekek
Opnieuw koude inval dag naar later verschoven (Oper). Wel meer leden onder 0 en een lager gemiddelde. | Gewijzigd: 21 januari 2012, 22:16 uur, door Ben47