Zelfs de aan extreme koude gewende inwoners van Alaska worden dit jaar wanhopig door het ongewoon hevig winterweer. Delen van de noordelijkste Amerikaanse staat zijn volledig ondergesneeuwd, andere door dichtgevroren zeewegen nagenoeg van de rest van de wereld afgesneden. Dat deelden de media zaterdag mee.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:09 uur, door Joyce.s
De Beringstraat is veel verder dan het langjarig gemiddelde bevroren. Volgens dat gemiddelde zou op dit moment ca 400.000 vierkante kilometer bevroren moeten zijn, maar inmiddels is reeds ca 690.000 vierkante kilometer bevroren.
Heel wat anders dan de Barents zee ten noorden van Europa, waarvan de bevriezing van het zee-ijs behoorlijk achter blijft.
Bron: Cryosphere Today | Gewijzigd: 14 januari 2012, 23:55 uur, door Ben47
Zelfs de aan extreme koude gewende inwoners van Alaska worden dit jaar wanhopig door het ongewoon hevig winterweer. Delen van de noordelijkste Amerikaanse staat zijn volledig ondergesneeuwd, andere door dichtgevroren zeewegen nagenoeg van de rest van de wereld afgesneden.
Zo is ook de stad Cordova aan de zuidoostelijke punt van Alaska - dichtbij de Canadese grens - intussen volledig ingesneeuwd. Twee verdiepingen tellende woningen zijn volledig onder een wit sneeuwtapijt verdwenen. Op sommige plaatsen heeft de sneeuw zich tot meer dan tien meter opgehoopt, schreef de lokale krant Cordova Times onder de titel "Snowpocalypse".
Het heeft 24 dagen aan een stuk gesneeuwd. Het gewoonlijke jaargemiddelde sneeuwval is al verdubbeld, berichtte tv-zender ABC. De scholen hebben na de kerstvakantie hun deuren nog niet kunnen openen. Het wegverkeer is stilgevallen en sneeuwschoppen zijn uitverkocht.
Zo'n 1.000 kilometer verder in het noordwesten van Alaska wachtte het stadje Nome ook vandaag koortsachtig op de komst van een tankschip uit Rusland met benzine en diesel aan boord. De 3.600 inwoners riskeren in enkele weken door hun energievoorraden heen te geraken, omdat een levering voor de winter was uitgevallen.
De 110 meter lange tanker tracht zich al een maand een weg te banen door de extreem dichtgevroren Beringstraat om de voorraden te kunnen leveren, schrijft de New York Times. De laatste kilometers voor de kust gaan echter tegen een slakkengangetje. Het stadje is enkel bereikbaar via de zee- of luchtweg, niet via de gewone weg of per spoor.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:10 uur, door Joyce.s
Door de langdurig milde omstandigheden in het grootste deel van Europa. Is er voor wat betreft ijsvelden rond ons continent nog weinig in opbouw. Alleen de noordelijke delen van de Botnische Golf beginnen zo zoetjes aan te bevriezen. Serieuzere ijsvlakten zijn te vinden op noordelijker breedtegraden. Zo ligt de oostzijde van Nova Zembla in het ijs, is de Hudson Baai in Canada dicht en is het bij Alaska ook steeds verder aan het dichtvriezen. We nemen u mee naar de oneindige vlakten van het zee-ijs.
Afgelopen donderdag, 12 januari, is deze zee-ijs en sneeuwbedekkingskaart gemaakt. Rondom de Noordpool ligt alles vol met zee-ijs. Alaska en het oosten van Siberie zijn verbonden. De Oostzijde van Nova Zembla ligt ook in het ijs.
Hudson Baai, Canada
December 2010 beleefden de ijsberen in noordelijk Canada een uiterst moeilijke episode. De zomer had het ijs in de Hudson Baai versneld doen smelten en het kwam in de laatste maanden van het jaar maar mondjesmaat terug door een lang aanhoudende zuidwestelijke wind. En dat terwijl het ijs van levensbelang is om op hun belangrijkste voedsel te jagen, zeehonden. Het duurde toen tot halverwege januari 2011 voordat het overgrote deel van de Baai dichtgevroren was, zeer laat.
De afwijkingen in zee-ijs op het noordelijk halfrond, ten opzichte van normaal. Het begin van de metingen was in 1979 en tot en met 1997 was het aandeel zee-ijs over het algemeen beduidend groter dan de afgelopen 12 jaar. Dieptepunt in hoeveelheid zee-ijs was de winter van 2007-2008.
Deze winter ligt de Hudson Baai al een paar weken helemaal dicht. Al was het in november nog even spannend. Elk jaar wordt er daar gevreesd dat de ijsgroei te laat op gang komt, waardoor de ijsberenpopulatie almaar meer gehinderd wordt in haar bestaan. Klimaatverandering uit zich de afgelopen decennia in het steeds verder verkorten van het hoogtij-winter-seizoen. Dat maakt de beren over het algemeen wat zwakker en ook meer geïrriteerd. In de plaats Churchill, Manitoba, krijgt men steeds meer problemen met de beren. Ze noemen dat ‘polar bear occurrences'. Oftewel, ontmoetingen die je liever niet wilt hebben. Hongerige beren kunnen te langdurig niet aan hun hoofdvoedsel komen en gaan op de geur van voedsel af. In combinatie met nieuwsgierige toeristen die steeds vaker een close encounter opzoeken, worden de situaties allengs gevaarlijker.
De afwijkingen ten opzichte van het gemiddelde, maar nu in een kaart uitgezet. Te zien valt dat gemiddeld gesproken ook de westzijde van Nova Zembla al in het ijs zou moeten zitten. De Hudson Baai ligt op schema. Bij de oostkust van Canada loopt de ijsgroei achter schema, terwijl bij Alaska juist meer ligt dan 'gemiddeld'.
Alaska
De afgelopen tijd is het behoorlijk koud geweest in Alaska. Eigenlijk is het bitterkoude winterweer vanaf half november ingevallen, waarna de eerste 15 dagen van december juist 5 tot 10 graden milder dan normaal verliepen. Vanaf 20 december viel de kou opnieuw in en de afgelopen weken is het er ’s middags veelal 30 tot 35 graden onder nul. Tijdens de lange nachten koelt het af naar 35 tot 45 graden beneden het vriespunt. Sinds half december zijn er veel plaatsen waar het gemiddeld gesproken 5 tot 10 graden kouder is dan normaal in deze tijd van het jaar. Vandaar ook dat het ijs langs de west- en noordwestkust van Alaska flink aan het aangroeien is. De ijsuitbreiding is er groter dan de gemiddelde oppervlakte die in de periode van 1979 tot 2000 is gemeten.
Botnische golf en Oostzee
De afgelopen paar winters is de Botnische Golf steeds behoorlijk dichtgevroren. Vorig jaar maart merkten Zweedse meteorologen op dat de Oostzee niet meer zo bevroren was geweest sinds de strenge winter van 1986-1987. Er lag toen zo’n 250.000 vierkante meter aan ijs, waarbij het ijs tot ver in de Botnische golf (tussen Finland en Zweden) diktes van een halve meter bereikten.
Hier de Botnische Golf, met als uitsteeksel naar rechts de Finse Golf en helemaal onderaan de Oostzee. Alleen de grijze delen zijn beijsd. Het aandeel ijs is minder dan normaal.
Tot nu toe is het allemaal nog vloeibaar water. Alleen in de noordelijke delen van de Botnische Golf en vlak langs de kusten bij plekken als Vaasa en Oulu is het nu aan het dichtvriezen. Normaliter zou een aanzienlijk deel al zijn dichtgevoren, maar de uitermate milde lucht in de vorige maanden heeft dat verhinderd. Momenteel is het wel koud in dit deel van Europa. Gistermiddag vroor het in heel Finland nog 5 tot 10 graden en ook het overgrote deel van Zweden bevond zich in de vrieslucht. De komende tijd zal het winter blijven in de noordelijke helft van Scandinavië. De centrale delen van Finland blijven continu in de vorst, waarbij het ’s middags -6 tot -14 is en tijdens de lange nachten gemakkelijk 13 tot 18 graden vriest. In Midden-Zweden is de kou de komende dagen veel beperkter, met vooral ’s nachts enige vorst, maar lijkt het eind komende week weer duidelijk kouder te worden. Een plek als Ostersund gaat volgend weekeinde zo’n 10 graden de vorst in. Al met al zal de Botnische Golf de komende tijd steeds verder dichtvriezen.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
Ja dat dacht ik ook. Die Alaskanen die kennen wel wat hebben! Anyway, als we dat winterweer hier hebben, dan gaat ons nederig landje over de kop, dan kan je wel spreken van horror-toestanden. Als Alaska al kreunt, nou dat zegt wat...
Een Russische tanker en een Amerikaanse ijsbreker zijn erin geslaagd de stad Nome in Alaska te bereiken. De tanker heeft 3,8 miljoen liter stookolie aan boord voor de inwoners van Nome, die al een tijd van de buitenwereld afgesneden zijn door het ijs.
De tanker Renda heeft de 480 kilometer ijs doorkruist van de Beringstraat tussen Rusland en Alaska, begeleid door de ijsbreker Healy van de Amerikaanse kustwacht en heeft nu de haven van Nome bereikt. Het is de eerste keer dat die oversteek is uitgevoerd onder de huidige omstandigheden: het is immers uitzonderlijk koud in Alaska, met temperaturen tot -35 graden. De overtocht werd daarnaast nog bemoeilijkt door hevige wind en sterke stromingen.
De inwoners van Nome en een paar gehuchten in de buurt keken reikhalzend uit naar de komst van de tanker want voor de winter was de bevoorrading mislukt door een hevige storm. Vanaf morgen begint het overpompen van de olie, als het ijs rond de Renda opnieuw stevig genoeg is om de pijpleidingen aan te sluiten. Het pompen zal zo'n 48 uur duren.
De Renda moest een speciale vergunning krijgen om de olie te mogen leveren want de Amerikaanse wet laat normaal dergelijke leveringen enkel toe door Amerikaanse schepen.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:11 uur, door Joyce.s
....
Bron: Meteo Consult
Wie denkt dat Meteo Consult met de kop Hoe staat het met het zee-ijs? in het artikel zou schrijven over het zee-ijs over de hele wereld, komt bedrogen uit.
Dit artikel gaat uitsluitend over het Noordelijk halfrond. Jammer dat dit niet al reeds uit de titel blijkt. Een gemiste kans of een bewust verzwijgen van de al jaren achtereen goede ontwikkelingen op de Zuidpool omdat dat niet in hun straatje past? Gaat de Global-warming invloed al zo ver?
Immers de hoeveelheid zee-ijs in miljoenen vierkante kilometer dat rond de Zuidpool het langjarig gemiddelde overstijgt is groter dan de hoeveelheid zee-ijs dat we in de Noordpool-zeeën te kort komen t.o.v. het langjarig gemiddelde daar.
OP de vraag zoals de kop van het artikel luidt; Hoe staat het met het zee-ijs? kan maar 1 juist antwoord gegeven worden:
GOED!
Waarom?
Over beide polen gerekend is er momenteel meer ijs dan het langjarig gemiddelde!
Dit had Meteo-consult kunnen weten want de gegevens die ik hierboven aanhaal komen o.a. van dezelfde site als die zij hebben geraadpleegd, t.w. Cryosphere Today. | Gewijzigd: 15 januari 2012, 22:30 uur, door Ben47