De klimaatverandering is voordelig voor reuzenalbatrossen, de grootste zeevogels ter wereld. De wind ten zuiden van de evenaar is sterker geworden en zo gedraaid dat de reuzenalbatrossen makkelijker bij de voedingsplaatsen kunnen komen vanuit hun broedkolonies. Ze zijn gemiddeld een kilo zwaarder geworden in de voorbije decennia, aldus Franse en Duitse onderzoekers donderdag in vakblad Science.
Reuzenalbatrossen worden wel tot ruim 12 kilo zwaar. Ze hebben een vleugelwijdte van ruim 3 meter en kunnen zo uren zweven. De reuzenalbatrossen waren een periode met uitsterven bedreigd, omdat scheepsbemanningen de vogels vingen en opaten.
De klimaatverandering kan op de lange duur echter nadelig uitpakken voor de albatrossen. Als het scenario voor 2080 werkelijkheid wordt, schuiven de westelijke winden verder naar de Zuidpool, waardoor ze juist verder moeten vliegen.
Bron: AD | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:49 uur, door Joyce.s
...
De klimaatverandering kan op de lange duur echter nadelig uitpakken voor de albatrossen. Als het scenario voor 2080 werkelijkheid wordt, schuiven de westelijke winden verder naar de Zuidpool, waardoor ze juist verder moeten vliegen.
Bron: AD
Geweldig artikel ja. Als, als ,als...Als men niet eens een juiste verwachting van het weer voor 5 dagen kan maken, kan je zo'n verwachting voor 2080 gerust voor waar aannemen... | Gewijzigd: 12 januari 2012, 22:57 uur, door Ben47
http://www.youtube.com/watch?v=PlEYlwEhfjU | Gewijzigd: 12 januari 2012, 23:04 uur, door pietjelol
Ben benieuwd trouwens hoe het met 'ons' gewicht zit in relatie tot het klimaat... De ultieme smoes bij overgewicht. 'Ja dat komt door het veranderend klimaat! | Gewijzigd: 12 januari 2012, 23:53 uur, door Tyshane
Ben benieuwd trouwens hoe het met 'ons' gewicht zit in relatie tot het klimaat... De ultieme smoes bij overgewicht. 'Ja dat komt door het veranderend klimaat!
Voor hun studie hebben de biologen de gegevens voor zoeken naar voedsel en broedgedrag over een periode van 40 jaar meegenomen in deze studie, en voor wat betreft voeding zelf en lichaamsgrootte waren deze gegevens voor de laatste 20 jaar beschikbaar.
Het artikel in Science | Gewijzigd: 13 januari 2012, 10:11 uur, door KoenKampioen
Het artikel in Science
Dank voor je aanvulling! Dan zou er tot 2080, als de trend zich zo doorzet, nog eens 1,7 kg bijkomen, ik weet alleen niet of dat zo op deze manier gaat. Anyway; dat is de natuur, die zich aanpast aan de omstandigheden.
Weet ik ook niet, maar die vogels worden heel gezellig al jaren grondig geobserveerd, o.a. door ze te voorzien van GPS-zendertjes.
Zie hier een leuke foto van senior auteur Henri Weimerskirch in actie:
en ook nog een gezellig interview van twee jaar geleden met hem:
Interview Henri Weimerskirch
| Gewijzigd: 24 april 2017, 11:49 uur, door Joyce.s
Te voorzien van GPS-zendertjes, fantastisch... Wedden dat er straks een een wetenschappelijk verhaal komt dat ze zwaarder worden van de stress a.g.v. van het aanbrengen van die zendertjes en de elektro magnetische straling. Wat beïnvloed dieren, indirect door (al dan niet door de mens veronderstelde veroorzaakte) veranderingen van het klimaat of rechtstreeks door mens, a.g.v. het direct ingrijpend gefrommel aan dieren in het kader van 'wetenschappelijk' onderzoek.
Die 'zendertjes' wegen 30 g, en worden na een aantal vluchten weer van de vogels afgehaald. De marktleider in deze heeft hier ruim 30 jaar ervaring in.
Een dergelijke smoes is er al... Ja, dat komt door de enorme welvaart!
ontopic: is toch prettig voor die beestjes...eh beesten zeg maar.
30j ervaring met GPS zendertjes? Denk het niet en zeker niet met die van van 30 gr. GPS-ontvangertjes bestaan voor de civiele sector nog niet eens zo lang, laat staan zendertjes.
Dat er weer afhalen (wederom stress!) zal wel met de batterij te maken hebben of is er een generatortje aangebracht die door de vleugels wordt aangedreven?
Dat er weer afhalen (wederom stress!) zal wel met de batterij te maken hebben of is er een generatortje aangebracht die door de vleugels wordt aangedreven?
Nee, 30 jaar ervaring in het volgen dieren met zendertjes. Het zijn pas sinds 2001 GPS zendertjes.
Een artikel over de zendertjes.
Die stress valt wel mee; deze vogels zitten op geïsoleerde eilandjes waar niet op ze gejaagd wordt, nauwelijks mensen komen, etc. etc.; kijk nog maar eens naar bovenstaande foto!