Komt door depressiedruk vanaf halverwege volgende week. In de nachten dan minder koud. Even afwachten hoe dit zich gaat evolueren. Er zitten inderdaad genoeg zachte leden bij... tijdelijk.
Niet alleen is het huidige weertype, zoals je dat vaker ziet bij aanstaande patroonwisselingen in de winter, eentonig en vrij saai.
Ook de Uitvoer gaat onverdroten voort op de weg tussen alles of niks vwb de mogelijke aanstaande winterkansen. Neem GFS oper vandaag, dat weer varieerde tussen diepvries in de 00z run en flink zonaal op de lange termijn in de 12z run.
Mede hierdoor krijg ik meer en meer het idee dat EC de komende situatie beter in de smiezen heeft.
Zoals ik gisteren al eens aangaf is de situatie vanaf 24-48 uur al flink complex aan het worden. Er zijn op de weerkaarten zeker 5 weersystemen die apart en ook in onderlinge samenhang van invloed zijn op de toekomstige ontwikkelingen. Het Azorenhoog, Poolhoog, de lagedruk nabij Groenland, ten zuidwesten én ten (noord)oosten van ons land.
Verwachtingshorizon moet daarom, "tegen mijn geloof in", flink terug, en hangt op dit moment mi tussen 96-120 uur.
Morgen passage koufront in NW aanvoer agv Scandinavische lagedruk én opbouw westelijke hoogterug, zie 1e kaart.
Koudere bovenlucht stroomt dan in, maar maxima bereiken daar vooruit nog waarden tot rond de 10 C. zone met regen zal van noord naar zuid trekken, daarachter buien.
Die buien krijgen op vrijdag een meer winters karakter, nemen echter in de loop van de dag onder invloed van de naderende westelijke hogedruk snel af in aantal.
In het weekend, zie 2e kaart, is de westelijke rug dan inmiddels boven onze regionen aangekomen. Het wordt dan droog en rustig weer, met zonnige perioden met onzekere factor of het tot vorming van mist en nevel in de nacht en ochtend gaat komen. Minima gaan in de nacht naar zaterdag al regionaal en in de nacht naar zondag landelijk naar waarden onder het vriespunt, tot -3 C.
Maximaal is het zaterdag nog gemiddeld 5 C door zwakke aanlandige aanvoer, zondag in meer continentale aanvoer (door positie kern ten N/O) naar 1-4 C.
De nacht naar maandag kan dan al waarden tot minus 5 C geven, en overdag blijft het in rustige omstandigheden (met wel of geen mist al grootste vraagteken) regionaal iets onder het vriespunt.
Daarna wordt het dus volstrekt onzeker wat er gaat gebeuren.
De door mij al gebruikte term klassieke winter is ook nog steeds een mogelijkheid, maar slechts een zeer klein aantal leden hangt dit scenario aan.
Terugkeer zonaal is mogelijk, vooral GFS ens 12z heeft die trend.
Meest waarschijnlijke is dat het door hogedruk bepaalde patroon in ieder geval tot midden volgende week lijkt aan te houden. Derde kaart laat dit fraai zien, met dus al grootste vraagteken welke kern van het Hoog bepalend gaat worden.
Het vrij koude weer houdt tot dan in ieder geval aan.
Vwb terugkeer zonaal geeft EC oper 12z trouwens een schets dat ook dit winterse kansen lijkt te gaan geven begin 3e decade.
Mooi overzichtje! Maar K13 wat is dat dan?
Niet alleen is het huidige weertype, zoals je dat vaker ziet bij aanstaande patroonwisselingen in de winter, eentonig en vrij saai.
Is dit jouw verwachting? Of wie is de bron hiervan?
| Gewijzigd: 11 januari 2012, 22:05 uur, door Tyshane
Olieplatform op de Noordzee
Op dit moment is alles dan toch een stuk rustiger geworden en lijken de westenwinden wat minder sterk te worden. Komende avond en nacht is het nog wel af en toe nat. Ook gaat de wind weer tijdelijk aantrekken en kunnen er aan de kustprovincies windstoten voorkomen tot ca 85 KM/u (Code geel KNMI).
Morgen blijft het overwegend bewolkt met slechts zelden een kleine opklaring. Tevens neemt de wind wel geleidelijk in kracht af en wordt het ook wat minder nat.
Dan komen de eerste voortekenen van een sireuze weersomslag. Een hogedrukgebied vanuit de Zoren die daar ontzettend lang op zijn plaats heeft gezeten lijkt nu eindelijk in beweging te gaan komen. Deze slaat uit richting Engeland en daardoor is het komende vrijdag droog weer en draait de wind naar het noordwesten. Het is nog vrij zacht, een graad of 8.
Zaterdag draait de wind naar het noorden en is het overwegend zonnig en droog. Wel wordt het geleidelijk kouder, zo rond een graad of 6 gemiddeld, en in de nacht naar zondag dan eindelijk de eerste nachtvorst met in het binnenland temps rond 0 tot -2, aan de kust nog wat zachter door invloed van zee.
Vanaf zondag trekt het hoog richting onze omgeving maar komt gunstig te liggen voor aflandige wind. De temperaturen zakken verder in met overdag temperaturen van nét boven 0, en in de nachten lichte tot matige vorst! Kortom de winter komt dichterbij!
Daarna wordt het zeer spannend. Uiteindelijk trekt het hoog naar het oosten weg en zoekt versterking met het Russische hoog. Voor ons tijdelijk ongunstig, maar gelet op de onzekerheid zeker niet kansloos. Een Ijsland-depressie komt dan dichterbij. Trekt dit hoog noordelijk richting Scandinavie dan is het gedaan met de kou. Maar daar ligt een fors hoog die mogelijk sterk genoeg is om het laag ten zuiden van ons weg te duwen. In dat geval tijdelijk zachter maar al snel een naar oost draaiende wind met sneeuw en kou tot gevolg.
Aan het einde van volgende week kantelt de stroming opnieuw van west naar het noorden door een nieuw hoog vanuit het westen. Dan flink kouder met talrijke sneeuwbuien en vooral in de nacht stevige vorst.
De huidige weerkaarten, en ook de nieuwe kaarten van vanavond blijven overtuigend koud. Er is dus een grote kans dat de winter stevig kan uitpakken de komende weken aangezien dit jaar veel weg heeft van 1956. Toen was de winter ook tot rond half januari zacht met regen en storm. Daarna hakte de winter binnen en werd de elfstedentocht verreden in februari. Dit jaar een herhaling van zetten? Wie weet, het mag wel eens een keer!
Kevin op hyves. Ik zocht op google en winter voor laatste uur en vond deze Kevin op hyves.
Vond het wel een mooi verhaal. | Gewijzigd: 11 januari 2012, 22:35 uur, door Debbieke