De Eemskanaalkade bij Woltersum wordt maandag geïnspecteerd door duikers.
Waterschap Hunze en Aa's wil zo controleren of het kwelscherm, dat vanwege het hoge water tegen de dijk is aangelegd, nog voldoende functioneert.
De dijk dreigde het afgelopen weekend te begeven, waardoor het gebied erachter werd geëvacueerd. Het scherm moest voorkomen dat er water door de dijk sijpelde.
Volgens het waterschap is dat al sinds zaterdag niet het geval.
Op het Eemskanaal mag maandag weer worden gevaren, maar volgens een woordvoerder kunnen de duikers gewoon aan de slag bij Woltersum.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
Het waterpeil in Groningen en Friesland is verder gezakt, vooral omdat de waterschappen Friesland en Noorderzijlvest volop hebben kunnen spuien op zee, meldden die maandag. Dijkinspecties gaan op veel plaatsen door, omdat de waterkeringen nog zijn verzadigd.
Noorderzijlvest (Noord- en West-Groningen) heeft in de nacht van zondag op maandag 21 miljoen kuub water gespuid via de R. J. Cleveringsluizen bij het Lauwersmeer. Dat komt neer op een rij tankauto's van 7000 kilometer. Het waterschap Friesland loosde afgelopen weekeinde eenzelfde hoeveelheid water op de Waddenzee en het IJsselmeer. Dat is te vergelijken met twee keer de inhoud van het Sneekermeer, aldus het waterschap.
Risico voorbij
Door het spuien en de geringe neerslag van de afgelopen dagen is het waterpeil overal flink gedaald, op sommige plekken bijna tot op het streefniveau. Volgens het waterschap Friesland is het risico op wateroverlast voorbij.
Het Woudagemaal in Lemmer, het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld, wordt maandagmiddag stilgezet. Het Hooglandgemaal in Stavoren draait de komende dagen nog wel door.
Bron: Nu.nl
Rijkswaterstaat sluit toch de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal. De laatste voorspellingen van de waterstanden geven aan dat het water hoger dan 5,5 meter boven NAP uitkomt. Dat liet Rijkswaterstaat maandag weten, die de kering rond het middaguur sluit.
Normaal gesproken staat het Amsterdam-Rijnkanaal in verbinding met de Lek. De verbinding wordt gesloten met een keerschuif die in het kanaal zakt. Met de sluiting voorkomt Rijkswaterstaat dat het hoge water problemen geeft in de gebieden langs het kanaal tussen de Lek en de Waal (tussen Ravenswaaij en Tiel).
Bron: RTL
Rijkswaterstaat sluit toch de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal. De laatste voorspellingen van de waterstanden geven aan dat het water hoger dan 5,5 meter boven NAP uitkomt. Dat liet Rijkswaterstaat vandaag weten, die de kering rond het middaguur sluit.
Normaal gesproken staat het Amsterdam-Rijnkanaal in verbinding met de Lek. De verbinding wordt gesloten met een keerschuif die in het kanaal zakt. Met de sluiting voorkomt Rijkswaterstaat dat het hoge water problemen geeft in de gebieden langs het kanaal tussen de Lek en de Waal (tussen Ravenswaaij en Tiel).
Gisteren zag Rijkswaterstaat nog af van de sluiting van de hoogwaterkering. 'Het is niet meer nodig nu de waterstanden minder snel stijgen dan eerder was voorspeld', liet Rijkswaterstaat toen weten.
Hoogste stand grote rivieren
Het waterpeil van Rijn, Waal en IJssel bereikt vandaag zijn hoogste stand en zal morgen weer zakken. Nu is de stand van de Rijn bij Lobith 14,16 meter boven NAP. Tot hoever het peil nog stijgt, valt niet te zeggen, maar boven 14,50 meter zal het niet uitkomen. Dat meldde een woordvoerster van Rijkswaterstaat.
Daarmee blijft het water ruim onder een stand van 15,00 meter boven NAP, die bijzondere maatregelen noodzakelijk maakt. De huidige stand is heel gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Morgen zakt het water naar 14,10 meter, aldus de woordvoerster.
Op de Waal bij Tiel is vanochtend wel het voetveer Tiel-Wamel uit de vaart genomen. Er bleek water op de veerweg te staan aan de kant van Wamel, meldde de gemeente Tiel.
Noorden
Het waterpeil in Groningen en Friesland is verder gezakt, vooral omdat de waterschappen Friesland en Noorderzijlvest volop hebben kunnen spuien op zee, meldden die vandaag. Volgens het waterschap Friesland is het risico op wateroverlast voorbij. Dijkinspecties gaan op veel plaatsen in het noorden nog door, omdat de waterkeringen nog zijn verzadigd.
Een duikploeg is vanmorgen aan de slag gegaan om de dijk bij Woltersum te dichten. Door golfslag van de scheepvaart, die na het vaarverbod weer is toegestaan, raakt de folie los die eerder aan de binnenkant van de dijk was gelegd. Dat was gebeurd omdat er water door de verzadigde dijk sijpelde. Duikers zetten de folie, een zogeheten kwelscherm, vast door onder water zandzakken tegen de dijk te plaatsen.
Vee
Nu het water zakt is een groot deel van het geëvacueerde vee uit Woltersum en omgeving weer terug. Er staan nog 600 stuks vee in andere stallen. In totaal werden vrijdag en zaterdag 3000 dieren geëvacueerd uit vrees voor een dijkdoorbraak van het Eemskanaal. Dat maakte LTO Noord vandaag bekend.
Uiterlijk morgen moet al het vee terug zijn. Ondanks dat de boeren blij zijn met hoe het transport is uitgevoerd, blijft het volgens LTO Noord altijd een stressvolle situatie voor de dieren.
Schade
Eind deze week moet duidelijk worden wat de totale schade is voor de boeren. Volgens LTO Noord hebben ook boerderijen die het vee hebben opgevangen veel kosten gemaakt. Het gaat om schoonmaakkosten, extra melkmachines en kosten voor nieuwe veiligheidscertificaten.
LTO Noord gaat met de gemeenten in overleg om te kijken hoe de schade vergoed kan worden. 'De veiligheidsregio heeft ons opdracht gegeven voor de evacuatie', zegt Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO Noord in Groningen. 'Het lijkt me logisch dat we ook de schade daar neerleggen.'
Museum
Het Groninger Museum opent na drie dagen gedwongen sluiting morgen weer de deuren. Dat meldde een woordvoerder vandaag. Het museum moest donderdagavond de exposities van Azzedine Alaïa en Jan Altink in de benedenzalen ontruimen vanwege de hoge waterstand in het kanaal waarin het museum is gebouwd.
Bij een waterstand van 1,30 meter boven NAP dreigde het water via de ramen naar binnen te sijpelen. Zover kwam het uiteindelijk niet. Volgens een woordvoerder heeft het museum geen schade opgelopen door de hoge waterstand.
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 25 januari 2017, 13:41 uur, door Justin
Onweersdagen: 0
Het waterpeil in de Rijn, de Waal en de IJssel gaat vanaf maandagnacht weer dalen. De Rijn bereikt in de loop van de avond of de nacht bij Lobith een hoogtepunt van 14.20 meter boven NAP, verwacht Rijkswaterstaat. Daarna gaat het peil langzaam dalen.
Pas bij een peil van vijftien meter boven NAP moeten bijzondere maatregelen worden genomen. Een peil van 14.20 meter is nog steeds bijna een meter lager dan de hoogste stand die in januari vorig jaar werd bereikt. Toen stond het peil bij Lobith op 15.15 meter. Het huidige waterpeil is dan ook niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De hoogwatergolf in de Maas bereikt dinsdagochtend Brabant. Oorzaak voor het hoge water is de regenval vorige week in de Ardennen. Omdat er de komende dagen weinig regen valt, verwacht het waterschap Aa en Maas geen problemen. Het waterpeil blijft ruim onder dat van de hoogwaterperiode precies een jaar geleden, zei een woordvoerster maandag. Uit voorzorg is maandag wel de keersluis bij Cuijk gesloten om te voorkomen dat het water in de Kraaijenbergse Plassen verder.
Bron: NU.nl
Waterschap Aa en Maas heeft voorzorgsmaatregelen genomen aangezien het waterpeil van de Maas naar verwachting dinsdagnacht een hoogste punt bij Den Bosch bereikt. Het peil stijgt dan tot rond de 3,15 meter boven NAP, tegenover 1 meter boven NAP normaal.
Zaterdag bereikte de Maas bij Maastricht het hoogste punt. Deze piek stroomt inmiddels richting het beheergebied van Aa en Maas. Via Boxmeer, Cuijk en Grave bereikt het hoge water Den Bosch vermoedelijk dinsdagnacht.
Het waterschap verwacht maandag niet dat de hogere waterstand tot problemen zal leiden. Desondanks zijn diverse uitwateringssluizen dichtgezet, wat moet voorkomen dat water uit de Maas sloten en beken instroomt. Ook is de keersluis bij Cuijk gesloten, omdat de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk een rechtstreekse verbinding met de Maas hebben.
Aa en Maas houdt ook het punt bij Den Bosch in de gaten waar de rivieren de Dommel en de Aa via de Dieze in de Maas stromen. Normaal ligt het peul van de Dieze rond de 2,20 meter boven NAP, maar dat ligt woensdag waarschijnlijk rond de 3,25 meter boven NAP. Ook hier verwacht het waterschap echter geen problemen.
Waterschap Peel en Maasvallei laat maandag juist weten dat het in de loop van de week de keringen afbouwt en de pompen opruimt, aangezien de Maas in Limburg over het hoogste punt heen is. Het water in de Maas daalt wel heel langzaam. Daarom wordt pas afgebouwd als het kan, aldus Peel en Maasvallei.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Duikers zijn maandag in opdracht van waterschap Noorderzijlvest begonnen met versteviging van de dijk langs het Eemskanaal bij Woltersum.
Ze plaatsten grote zandzakken op de bodem van het kanaal aan de voet van de dijk. Daarna wordt de hele dijk in het gebied in en om Woltersum aan een inspectie onderworpen. Het waterpeil in het Eemskanaal is weliswaar flink gezakt, maar de dijk blijft nog instabiel, doordat het dijklichaam verzadigd is van water.
De waterschappen blijven voorlopig doorgaan met het inspecteren van de dijken in onze provincie. het vaarverbod voor de binnenvaart is inmiddels opgeheven. Het vaarverbod werd vorige week ingesteld in verband met de hoge waterstand. Door golfslag zou schade aan de oevers kunnen ontstaan. Inmiddels is het waterpeil zo ver gezakt, dat het verbod niet meer nodig is.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
De gemeenten Groningen, Ten Boer en Leek schieten de kosten voor die veehouders hebben gemaakt om te evacueren als gevolg van hoogwater. Later wordt bekeken wie moet opdraaien voor de schade. Dat maakte de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, voorzitter van de veiligheidsregio, maandag bekend.
In Woltersum en omgeving werd afgelopen vrijdag gevreesd voor een dijkdoorbraak langs het Eemskanaal. Zo'n 800 inwoners en 3000 stuks vee werden geëvacueerd. Volgens Rehwinkel moeten de inwoners eventuele schade melden bij hun verzekeraar. Extra kosten die zijn gemaakt, zoals het vervoer van vee, moeten ze melden bij de gemeente Ten Boer. Rehwinkel sluit niet uit dat een deel van die kosten alsnog voor rekening komt van de boeren.
Crisisteam
Het crisisteam in Groningen had maandagmiddag nog een laatste vergadering en is daarna opgeheven. De waterstand in Groningen is weer op een normaal peil. Zandzakken worden weggehaald en bij Lauwersoog is een noodkade al verwijderd.
Het kwelscherm bij Woltersum, dat vandaag extra is verstevigd, blijft totdat de dijk niet meer verzadigd is. De scheepvaart is weer hervat, maar er geldt nog wel een snelheidsbeperking.
Bron: Nu.nl
Het Groninger Museum is dinsdag om 10.00 uur zoals gepland opengegaan. De tentoonstellingen van Azzedine Alaïa en Jan Altink zijn maandag teruggezet in de benedenruimte, zei een woordvoerder. Museumpersoneel had aan het eind van de dag alles weer op zijn plek gezet. Het museum werd donderdagavond ontruimd nadat het waterpeil in het Verbindingskanaal, waarin het museum staat op een aangelegd eiland, te snel steeg.
Het was niet de eerste keer dat het museum dicht moest vanwege de hoge waterstand. In 1998 bleef het museum ook enkele dagen dicht voor publiek. Door de storm en hoge waterstand in Groningen werden vorige week ongeveer achthonderd inwoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post geëvacueerd. Zij mochten zaterdag weer naar huis.
Bron: Nieuws.nl
Het waterpeil in Twente is weer normaal en de stuw bij Archem in de Regge stabiel. Vorige week ontstonden door het hoge water gevaarlijke spoelgaten bij de stuw. Het waterschap Regge en Dinkel stabiliseerde de stuw met grote zandzakken en dichtte de gaten met stortsteen. De stuw werd tijdelijk opengezet om de druk te verminderen. De grondwaterstanden in Twente zijn nog wel erg hoog, vijftig centimeter hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Daardoor kunnen mensen last hebben van grondwater in kelders en kruipruimtes.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Na een tamelijk natte decembermaand begon het nieuwe jaar ook erg nat. Twee actieve koufronten volgden elkaar in de eerste week van januari snel op en lieten in het hele land een aanzienlijke hoeveelheid regen achter. Het waterpeil steeg dan ook in een rap tempo tot soms kritische hoogte. Na enkele spannende momenten waaronder ‘mogelijke’ dijkdoorbraken lijkt het hoge water weer over zijn hoogtepunt heen te zijn. In diverse rivieren en wateren daalt het waterpeil nu langzaam en er lijkt voorlopig geen echte nieuwe hoogwatergolf in zicht te zijn. Hoewel het hoge water natuurlijk geen pretje is, hoort het op de één of andere manier toch wel echt bij Nederland. Op dit soort momenten realiseren velen onder ons dat we toch in een soort van ‘badkuip’ leven en dat het water en daarnaast ook waterbeheer een zeer belangrijke rol spelen in onze samenleving.
Mooi systeem
Het overtollige water uit de slootjes en de omringende weilanden en polders wordt in vaarten en kanalen gepompt, waarna deze vol lopen en worden afgewaterd meren en uiteindelijk in zee. Samen met ook het hoge zeewater van de afgelopen dagen ging dat laatste echter even niet op. Door de straffe noordwestenwind werd namelijk ook het zeewater flink opgestuwd. Tegelijkertijd stonden de rivieren erg hoog. De laatste twee dagen begon het peil eindelijk iets te dalen. Er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken, maar zo globaal gezien is het een prachtig systeem.
De combinatie van dit alles maakte van ons sterke punt, het steeds wegpompen van water uit laaggelegen gebieden, ons zwakke punt. Het afwateren op zee kon een tijdje niet. Met name het noorden dreigde daardoor deels over te lopen. Iedereen heeft dit in het nieuws wel kunnen zien.
Waarnemingen
Enkele van onze vaste waarnemers trokken er de afgelopen dagen met hun camera’s op uit en daaruit kwam, naast de officiële waarnemingen, ook naar voren dat het water sinds het hoogtepunt op 8 januari al weer een flink stuk gedaald is. Eén van hen maakte op 5 januari een foto van een waterpeilmeter in het erg hoge water, het stond er volledig blank, en vervolgens woensdag een volgende foto van dezelfde meter om te zien dat het peil op die specifieke plaats in Drenthe al zo’n 70 centimeter is gedaald.
Ondanks die sterke daling zijn de waterstanden in diverse grote rivieren nog wel tamelijk hoog. Diverse kades langs bijvoorbeeld de Rijn, de IJssel en de Waal staan nog gedeeltelijk onder water, maar ook daar zien we een voorzichtige daling van het peil. De komende dagen daalt het peil nog iets verder, maar met een naar noordwest draaiende wind wordt vooral morgen het zeewater weer flink opgestuwd. Op verschillende plaatsen zien we dan weer even een lichte stijging in de watergangen, maar in de dagen daarna zal het peil met een oostelijke wind weer snel dalen.
Oude weerwijsheid
Een oude weerwijsheid volgens een weerman uit het oosten luidt dat ‘eerst de Dinkel moet overstromen, voordat het kan vriezen’. Nu is het zo dat de Dinkel, een rivier die bij Losser in Twente Nederland binnen komt om bij Ootmarsum het land alweer te verlaten, de afgelopen dagen ook buiten haar oevers is getreden en warempel.. het gaat de komende dagen en vooral nachten een flink stuk kouder worden. In de nacht naar zondag gaat het voor het eerst echt vriezen, lokaal tot -5 graden, ofwel matige vorst. De dagen daarna blijven nog erg onzeker. Zou het dan toch?
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:21 uur, door Justin
Zestig passagiers hebben donderdagmiddag ongeveer twee uur vastgezeten op een veerboot die tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog op een zandbank was gelopen. De zandbank bleek te zijn verplaatst door de meest recente storm, meldt een woordvoerder van Wagenborg Passagiersdiensten.
De Monnik, die onderweg was van Lauwersoog naar Schiermonnikoog, heeft geen schade opgelopen. Ook is niemand gewond geraakt. De passagiers hebben van de veerdienst eten en drinken gekregen. De veerboot is inmiddels aangekomen op Schiermonnikoog.
Volgens de woordvoerder gebeurt het vaker dat zandplaten verschuiven. "Dan onderneemt Rijkswaterstaat actie. Maar in dit geval was het nog maar net gebeurd." Vroeger gebeurde het vaker dat boten stuitten op verplaatste zandplaten. "Maar tegenwoordig worden de vaarwegen veel beter bijgehouden, dus komt het niet zo vaak meer voor."
Bron: Nieuws.nl
Terschelling is door de harde wind in de afgelopen twee weken bijna vijf hectare kleiner geworden. Het duingebied aan de oostkant van het Waddeneiland op de zogeheten Boschplaat is weggeslagen, meldt het Platform Duurzaam Landschap Terschelling zondag aan Omroep Friesland.
In november en december werd het Friese waddeneiland ook al 12,5 hectare kleiner. Volgens het platform hoort duinafslag bij de natuurlijke gang van zaken, maar gaat het momenteel wel veel sneller. Het platform pleitte al eerder voor extra zandstortingen aan de oostkant van de Boschplaat, om zo de afslag tegen te gaan.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Het waterschap Noorderzijlvest begint morgen met het verstevigen van de dijk langs het Eemskanaal bij Woltersum. Dat maakte het waterschap vanavond bekend op een bijeenkomst voor bewoners van Woltersum en omstreken. Anderhalve week geleden werden 800 bewoners daar geëvacueerd uit vrees voor een dijkdoorbraak.
De dijk wordt verstevigd met een dikke kleilaag waar bijna geen water door kan. Die methode wordt ook bij zeedijken toegepast. Op de bijeenkomst zijn een paar honderd aanwezigen.
F16 controleert opnieuw dijken
Om de dijken te controleren heeft de Veiligheidsregio Groningen vanmiddag ook opnieuw een vlucht met een F16 laten uitvoeren. Anderhalve week geleden voerde een F-16, voorzien van speciale opnameapparatuur, ook een vlucht uit boven het Eemskanaal en het Winschoterdiep. Toen stond het water nog hoog en waren de dijken verzadigd, waardoor het bijna tot een dijkdoorbraak kwam. De infraroodbeelden die vandaag zijn gemaakt, zijn bedoeld om ze te vergelijken met de situatie van toen.
Bron: RTL | Gewijzigd: 25 januari 2017, 13:42 uur, door Justin
De plannen voor een nieuw gemaal bij Lauwersoog moeten snel worden uitgevoerd.
Dat zegt dijkgraaf Van Erkelens wetterskip Fryslan. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een businessplan voor het gemaal dat het water vanuit het Lauwersmeer naar zee moet pompen.
De roep om dit gemaal werd tijdens de wateroverlast twee weken geleden met de evacuatie van Woltersum steeds luider, omdat spuien te veel afhankelijk van het weer is. De plannen zijn er al jaren maar door ruzie over geld tussen de verschillende instanties werd het steeds vooruitgeschoven.
Het businnesplan moet binnen enkele maanden klaar zijn. Daarna moet er snel onderhandeld worden over de financiering, vindt de dijkgraaf. Ook voor Friesland is de afwatering via het Lauwersmeer van levensbelang.
Het nieuwe gemaal gaat tussen de 150 en 180 miljoen euro kosten.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
De kosten als gevolg van de evacuatie van Woltersum en omgeving zijn voor de gemeente Ten Boer zo'n 300.000 euro.
Bij de gemeente Ten Boer zijn daarnaast circa 30 schademeldingen binnengekomen, voor in totaal 30.000 euro. Vooral de boeren hebben veel schadeclaims ingediend.
Toch valt valt de schade nog mee, mede door het goede veetransport, zegt voorzitter Hilbrand Sinnema van LTO Noord. Mogelijk wordt het nog meer, onder meer omdat koeien waarschijnlijk minder melk hebben gegeven, maar dat soort kosten zijn nog niet bekend.
Mensen kunnen alleen maandag nog hun schade indienen.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0