Het water in de Nederlandse provincie Groningen is aanzienlijk gedaald. Dat hebben woordvoerders van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's zaterdagochtend laten weten.
De waterschappen loosden in de nacht van vrijdag op zaterdag meer dan 33 miljoen kubieke meter water in de Waddenzee. Bij Lauwersoog kon het waterschap Noorderzijlvest in 4,5 uur 28,3 miljoen kubieke meter water spuien. Daarmee zakte het zowat 80 centimeter ten opzichte van het hoogste punt van de afgelopen week.
Volgens de waterschappen hebben zich geen nieuwe incidenten voorgedaan. Het evacuatiegebied rond Woltersum blijft gesloten. Pas in de loop van zaterdag wordt duidelijk of geëvacueerde bewoners kunnen terugkeren naar hun huizen. en waterschap is een regionaal overheidsorgaan dat bestuurlijk verantwoordelijk is voor de waterhuishouding in een gebied.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 25 januari 2017, 13:40 uur, door Justin
Het hoge water in Nederland is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Een natte december en begin van het nieuwe jaar, hoge temperaturen en een stormachtige noordwester wind zijn de grote boosdoeners van de overlast. Dat stelt het KNMI vandaag op de website.
Doordat het al zolang regent, valt de neerslag op een verzadigde bodem. Daarnaast is het niet alleen nat, maar ook nog eens erg warm. De temperatuur lag in de eerste week van januari 5 graden hoger dan gemiddeld.
En ook december was gemiddeld 2,5 graden warmer.
Door de milde temperaturen verdampt er meer water boven de Atlantische Oceaan. Bovendien kan de atmosfeer wanneer het kwik stijgt meer vocht meevoeren. Als het een aantal dagen waait vanuit westelijke richting, neemt de kans op neerslag eveneens toe.
Maas
Het peil van de Maas bij meetpunt St. Pieter (Maastricht) daalt vanochtend inmiddels licht. Deze langzame daling van afvoer en waterstand zal morgen verder doorzetten, maakte Rijkswaterstaat bekend. Gisteravond om 9 uur bereikte de Maas bij St. Pieter een hoogste stand van 45,61 meter boven NAP bij een afvoer van 1679 kuub per seconde. Deze waterstand zorgde niet voor problemen.
Bron: AD | Gewijzigd: 25 januari 2017, 13:40 uur, door Justin
Waterschap Groot Salland meldt dat de Balgstuw bij Ramspol vanmiddag mogelijk weer wordt opgeblazen. De kans bestaat dat de Noordwesten wind weer opsteekt zoals donderdag. Daardoor werd toen het water uit het IJsselmeer richting het Zwartemeer opgestuwd. Omdat het hoogwater gevaarlijk werd voor Zwolle, Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis werd de Balgstuw toen automatisch opgeblazen. Dat scenario zou zich kunnen herhalen. Volgens het Waterschap is de situatie rond Kampen stabiel. De lager gelegen polders bij de plaats worden vandaag extra in de gaten gehouden.
Bron: RTV-oost | Gewijzigd: 25 januari 2017, 13:40 uur, door Justin
De 800 evacués bij de dijk van het Eemskanaal mogen weer naar huis. Dat heeft de veiligheidsregio Groningen besloten. Het waterpeil is met 20 tot 30 centimeter voldoende gedaald. De bewoners van het gebied kunnen zich melden in Ten Boer, waarna ze onder politiebegeleiding terug naar huis kunnen. Ramptoeristen zijn voorlopig niet welkom in de dorpen.
Sporthal
De inwoners van Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post moesten hun huis gisterochtend verlaten, vanwege een dreigende dijkdoorbraak. De mensen moesten zich melden bij een sporthal in een hoger gelegen stuk van Ten Boer, maar daar heeft niemand de nacht hoeven doorbrengen. Het merendeel kon terecht bij vrienden en familie, tien mensen werden door de gemeente ondergebracht in een hotel. Zo'n veertig mensen hebben de nacht doorgebracht in het gebied, voornamelijk omdat ze niet bij hun vee weg wilden. De sporthal werd uiteindelijk alleen gebruikt door militairen die helpen in het gebied.
Lozen
De waterschappen in Groningen en Friesland loosden afgelopen nacht meer dan 33 miljoen kubieke meter water in de Waddenzee. In Friesland is het waterpeil stabiel, maar zorgelijk. Gisteren is 700 kilometer kade geïnspecteerd op verweking. Op zwakke plekken zal vandaag en morgen zand worden aangebracht. De verwachting is dat er vanaf zondagmiddag normaal gespuid kan worden, dan is de ebstand weer laag genoeg in de Waddenzee.
Bron: NOS
Het waterpeil van de Maas bij Sint Pieter in Limburg is licht gedaald. De topwaterstand werd vrijdagavond rond 21.00 uur genoteerd met 45,61 meter boven NAP, meldde Rijkswaterstaat zaterdag. Eerder deze week kreeg Limburg na het noorden van het land ook last van hoogwater. Het waterschap Peel en Maasvallei heeft vrijwillige dijkwachten ingezet bij de waterkeringen. Ook zijn pompen ingezet waar afwatering op natuurlijke wijze niet meer ging. Op verschillende plaatsen in Noord-Limburg werden dijken verhoogd. De Maas bereikt naar verwachting maandagochtend in Venlo haar hoogste stand. Na het weekend wordt droger weer verwacht.
Bron: Nieuws.nl
wee deskundigen van het waterschap Groot Salland zijn naar Groningen afgereisd om daar te helpen met de problemen met het hoge water. Het waterschap Noorderzijlvest uit Groningen had om de hulp gevraagd. Groot Salland stuurde een opzichter waterkeringen uit Heeten en een dijkendeskundige uit Kampen. Zij houden zich voornamelijk bezig met de problemen die er zijn met de dijk langs het Eemskanaal in Groningen. Volgens het waterschap Groot Salland zijn de problemen met hoog water in de eigen regio genoeg afgenomen om de twee te kunnen missen.
De dijk van het Eemskanaal bij het Groningse Woltersum dreigde het donderdagnacht te begeven door het hoge water. Zo'n 800 mensen zijn geëvacueerd. Donderdagnacht zijn inwoners met behulp van militairen begonnen met het plaatsen van zandzakken om het doorsijpelende water te keren. Vrijdagnacht is miljoenen liters water gespuid en zakte het waterpeil weer. De inwoners uit Woltersum en omgeving konden zaterdagochtend weer naar huis.
Bron: RTV-oost
Het Woudagemaal in het Friese Lemmer verwacht zaterdag al haar tienduizendste bezoeker van het jaar. Het gemaal draait sinds maandag op volle toeren om het hoge water in de Friese boezem het IJsselmeer in te pompen. De attractie wordt sindsdien drukbezocht door nieuwsgierige bezoekers tijdens de kerstvakantie, meldt het Wetterskip Fryslân.
Door de onverwachte status van de attractie worden tientallen medewerkers van het hoofdkantoor van het waterschap ingezet om de topdrukte op te vangen. Daarnaast zijn alle vrijwilligers opgeroepen om te helpen. Het Woudagemaal is het grootste nog werkende gemaal ter wereld en staat sinds 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 25 januari 2017, 13:40 uur, door Justin
Voor veel Friese is het wassende water dat de dijken op veel plekken doet verzwakken een regelrechte ramp. Maar voor veel Nederlanders blijkt het een vervrissend dagje uitje waardoor het oude Friese stoomgemaal het aantal dagjestoeristen bijna niet meer kan verwerken.
Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is maandagavond 2 januari jl. in werking gesteld om de grote hoeveelheid neerslag te verwerken. De hevige regenval en de verzadigde bodem door de natte decembermaand hebben ervoor gezorgd dat het waterpeil op de Friese boezem aanzienlijk is verhoogd en er slechts beperkt waterafvoer mogelijk is bij Dokkumer Nieuwe Zijlen vanwege de hoge waterstand op het Lauwersmeer.
'Niet te geloven' reageren Hilda Boesjes-Beljon directeur van het bezoekerscentrum en Ido Boonstra chef machinist van het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Afgelopen maandagavond werd het gemaal opgestart. Vandaag, zaterdag 7 januari werd de 10.000ste bezoeker ontvangen. Voor vandaag zijn circa 30 vrijwilligers ingezet om de grote toeloop van bezoekers te verwerken.
Het ir. D.F. Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Woudagemaal, dat sowieso gemiddeld tien dagen per jaar draait om haar vaste medewerkers 'vlieguren met stoom' te laten maken, werkt momenteel op volle kracht om de bewoners van Friesland droge voeten te laten houden.
Bron: BoN | Gewijzigd: 24 januari 2017, 11:53 uur, door Justin
Na de storm van afgelopen dinsdag was het gisteren (donderdag) opnieuw raak. De wind hield in het hele land flink huis, er kwamen (zeer) zware windstoten voor en landelijk viel er wederom veel regen. De bodem is op veel plaatsen inmiddels verzadigd geraakt en de waterstanden zijn momenteel dan ook hoog. In enkele kustregio’s worden dijken uitvoerig onderzocht en soms aangesterkt met zandzakken of een nooddijk. Bomen werden door de wind regelmatig omver geblazen, doordat ze in de sompige grond amper houvast hebben. Al met al, een onstuimige en vooral ook natte start van het jaar 2012. Al eerder schreven wij in deze rubriek over het feit dat stormen vaak met zijn tweeën komen en ook nu was dat inderdaad weer het geval. Dinsdag werd met een straffe weststroming al een actieve oceaandepressie ten noorden van ons land langs gevoerd en niet lang daarna, op donderdag, volgde nummer 2 met vrijwel exact dezelfde koers.
Beide depressies trokken over Schotland en koersten daarna over de Noordzee richting Denemarken en de Oostzee. Het meest heftige windveld bevindt zich meestal ten zuiden van het lagedrukgebied en juist dat deel schoof op beide dagen precies over ons land. Vooral aan de kust kwam het beide keren dan ook tot stormkracht, ofwel windkracht 9, soms zelfs even tippend aan windkracht 10 en ook kwamen overal (zeer) zware windstoten voor. Vooral langs de noordkust bereikten de windstoten snelheden tussen 110 en 120 kilometer per uur. Ook landinwaarts waaide het echter fors. Op veel plaatsen kwam het tot een vrij krachtige tot harde wind, kracht 5 tot 7 en er kwamen windstoten voor tot 90 kilometer per uur.
Ook op het Schildmeer waren de golven hoog. Foto: Frits Schothorst.
Veel regen
Naast de stevige en vlagerige wind viel er ook een flinke hoeveelheid regen. Een venijnig lijntje met buien trok in de nacht naar donderdag al vanaf de Noordzee over het noorden van het land en schoof in de ochtend verder zuidwaarts. Tegen het einde van de ochtend vertrok deze richting België, maar volgden vanaf de Noordzee nog diverse losse buien, soms met hagel en onweer. In de oostelijke delen van het land vielen de meest actieve buien en in een etmaal viel daar lokaal ruim 20 millimeter regen, in het westen viel zo’n 5 tot 15 millimeter.
Naast veel wind viel er ook veel regen. Vooral in de oostelijke helft van het land viel lokaal ruim 20 millimeter. Bron: KNMI.
Nu al bijna de maandsom
Na deze natte dagen staat de teller qua neerslag in De Bilt nu al op 44,6 millimeter, tegenover de ‘normale’ 69,6 millimeter voor de hele maand januari. In het noorden, rondom Appelscha, is in deze beginperiode van de januarimaand de maandsom met ruim 80 millimeter al bereikt. In Appelscha zelf staat de teller nu op 82,2 millimeter.
De maandsom ligt na deze eerste 6 dagen landelijk al vrij hoog ten opzichte van normaal. De grootste hoeveelheid viel de afgelopen dagen in het noorden. Bron: KNMI.
In Groningen, maar ook elders in het land, werden nooddijken en zandzakken geplaatst in verband met de hoge waterstanden. Foto: Jannes Wiersema.
Temperatuur
Ook zitten we wat de temperatuur betreft nog erg hoog. Heel december verliep al veel te zacht voor de tijd van het jaar en ook januari zet deze trend voort. De normalen voor overdag liggen begin januari volgens de nieuwe norm op 5,1 graden en de nachten op 0,3 graden. Met overdag echter een gemiddelde temperatuur van een graad of 8 en ’s nachts 4 a 5 graden was het uitermate zacht. De gemiddelde etmaaltemperatuur zit 5,2 graden boven de norm van de eerste 5 januaridagen.
Lange termijn
Ook de komende week blijft het zo zacht, maar er zit op de langere termijn wel een mogelijke verandering in het stromingspatroon aan te komen. Daarmee zou het ten opzichte van nu iets kouder worden met ook een wat grotere kans op winterse neerslag.
Na een zachte december verlopen ook de eerste dagen van januari zacht. Er lijkt op de iets langere termijn echter wel een verandering van het stromingspatroon aan te komen. Bron: KNMI.
Bron: Weer.nl
Het stormachtige weer van de afgelopen week heeft veel jonge zeehonden in de problemen gebracht. Zeehondencrèche Pieterburen zit met ruim 350 zeehonden overvol, liet de opvang zaterdag weten. De beesten worden uit alle hoeken van het land aangevoerd. Bij sommige van de aangespoelde pasgeboren zeehonden is zelfs nog de navelstreng te zien. Het grote aantal zieke of verzwakte dieren zorgt voor zo veel werk, dat de maaltijden gerantsoeneerd worden, aldus de zeehondencrèche. In plaats van drie keer krijgen de beesten nu twee keer per dag eten.
De aanvoer van zeehonden lijkt voorlopig door te gaan. Op vrijdag werd aan 26 nieuwe dieren onderdak gegeven. Op zaterdag rond het middaguur waren er nog eens vijf in aantocht.
Bron: Nieuws.nl
De meeste geëvacueerde inwoners van Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post brengen de zaterdagavond weer thuis door. De laatste evacués keren uiterlijk zondag terug, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio zaterdag. Het laatste weggehaalde vee wordt maandag teruggebracht.
Bewoners van de Groningse dorpen moesten hun woningen vrijdag verlaten, omdat de dijk van het Eemskanaal op doorbreken stond. De inwoners moesten noodgedwongen de vrijdagnacht elders doorbrengen. Een enkeling deed dat in een sporthal of hotel, anderen gingen naar familie en vrienden. Zo'n veertig mensen weigerden te vertrekken. Vanwege de goede weersverwachtingen voor de komende dagen en het succesvol spuien op de Waddenzee is de dreiging aanzienlijk afgenomen.
De waterschappen hebben in totaal meer dan 33 miljoen kubieke meter water kunnen spuien. Daardoor daalde het waterpeil op sommige plaatsen tot tachtig centimeter.
Bron: Nieuws.nl
Mensen die niet uit Woltersum en omgeving komen worden door de politie weggestuurd als ze het geëvacueerde gebied binnen willen.
De evacuatie die donderdagnacht werd ingesteld, is zaterdag opgeheven. Bewoners mogen terugkeren, maar dat gaat niet zomaar. De enige toegang is via Ten Boer, waar iedereen legitimatie moet laten zien. Dat is bovendien eenrichtingsverkeer. De politie vraagt mensen die zijn teruggekeerd, om thuis te blijven. Mensen die toch weer weg willen, moeten via Ten Post rijden.
Veetransporteurs mogen ook naar binnen, maar wel onder politiebegeleiding. Verder is het nog steeds verboden gebied.
Update 20.30 uur
Het gebied is weer voor iedereen toegankelijk.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
Het risico op wateroverlast in de provincie Friesland is voorbij. Het mogelijk bezwijken van kades door verweking en mogelijke overstromingen zijn niet meer aan de orde. Dat meldt het Wetterskip Fryslân zaterdagavond na een risico-inschatting. Op diverse plaatsen zijn kades versterkt. De waterstanden in heel Friesland dalen volgens het waterschap daarnaast. De waterstand is er zaterdagavond 36 meter onder NAP. Het streefpeil is 52 meter onder NAP. Ondanks dat de problemen in Friesland nu echt voorbij lijken, gaat het inspecteren van de kades zondag gewoon door. De provincie Friesland heeft van het waterschap het advies gekregen het vaarverbod maandag om 06.00 uur op te heffen. De polders worden binnenkort leeggepompt. Als dat te snel gebeurt, kan alsnog schade aan de kades ontstaan, dus daarom gaat het leegmalen in etappes plaatsvinden.
Het advies aan bewoners van het eiland De Burd en het waterpark Yn 'e Lijte bij Grou te evacueren is opgeheven. De bewoners kunnen weer terug naar hun woning. Vanwege de hoge waterstand, de stormachtige wind en het gevaar van verweking van de kades werd donderdag een evacuatieadvies voor de gebieden Yn 'e Lijte en De Burd afgegeven. Niet lang daarna brak een dijk door. De situatie was volgens de gemeente niet levensbedreigend, aanwezigen dreigden er alleen natte voeten te krijgen.
Bron: Nieuws.nl
Het stormweer van de voorbije dagen heeft veel zeehonden in de problemen gebracht. In het noorden van Nederland barst het zeehondencentrum van Pieterburen uit zijn voegen. In het centrum zitten 365 zeehonden. Dat is bijna twee keer zoveel als normaal. De dieren zijn aangespoeld op alle stranden. Vooral jonge dieren zijn helemaal verzwakt.
"Al deze dieren hebben problemen. Dat is gekomen door de hevige stormen van de laatste tijd en de enorme tijen water. Als ze een storm over hen heen krijgen en geen rust, dan kieperen ze om en spoelen ze overal aan, bij bushokjes, bij het tankstation, over de dijken heen. Het is echt een puinhoop", zegt Lenie 't Hart van het zeehondencentrum. Over enkele maanden zijn de dieren voldoende aangesterkt om weer te worden vrijgelaten.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 25 januari 2017, 13:41 uur, door Justin
De situatie rond het hoge water in Nederland is aanzienlijk verbeterd. Het water is overal aan het zakken. Rijkswaterstaat ziet af van de sluiting van de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal. Het is niet meer nodig nu de waterstanden minder snel stijgen dan eerder was voorspeld, liet Rijkswaterstaat weten. Met de sluiting van de waterkering moest het gebied ten zuiden van het kanaal worden beschermd tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek.
Rijkswaterstaat verwacht in de loop van morgen een waterstand van 5,5 meter boven NAP. Dan wordt het kanaalpeil te hoog en is het nodig daarvoor al de hoogwaterkering te sluiten. Zondagochtend werden de voorspellingen echter naar beneden bijgesteld.
Peil in Friesland moet verder zakken
Ook in Friesland zakt het waterpeil. Maar er moet nog een hoop water geloosd worden. Het Waterschap Fryslân meldt dat het waterpeil nog ongeveer 15 centimeter moet zakken. Tussen zaterdag en zondag is ongeveer 21 miljoen kubieke meter water geloosd uit Friesland. Het waterpeil is tot nu toe ongeveer 2 centimeter per etmaal gezakt. Omdat er allerlei factoren meespelen, is niet te zeggen wanneer het normale peil wordt bereikt.
Groningen minder gevaar
In Groningen is de situatie verbeterd en mogen evacués naar huis. De laatste 55 militairen die hulp boden bij het hoge water, hebben vanochtend het crisisgebied in Groningen verlaten.
Bron: RTL
De militairen die door defensie beschikbaar werden gesteld voor het noodsituatie tijdens het hoge water in de provincie Groningen, hebben de provincie weer verlaten. De soldaten van de 43e Gemechaniseerde Brigade uit Havelte werden vooral ingezet bij het maken van nooddijken en boden hulp bij de evacuatie van inwoners uit Woltersum en omstreken. Als laatste werden de militairen ingezet bij de zuiveringsinstallatie in Garmerwolde. Hier hebben zij vanmorgen de zandzakken weer opgeruimd. De militairen blijven beschikbaar voor hulp in de provincie.
Bron: BoN | Gewijzigd: 25 januari 2017, 13:41 uur, door Justin
Het vaarverbod in Groningen, dat van kracht was wegens de hoge waterstand, wordt maandagochtend om 06.00 uur opgeheven. Dat maakte de provincie Groningen zondag bekend. Volgens een woordvoerder van de provincie zijn de dijken langs de Groningse kanalen stabiel genoeg om de scheepvaart weer te hervatten. Ook het waterpeil in de kanalen is voldoende gezakt. Het vaarverbod was sinds woensdagavond van kracht.
Bron: Nu.nl
Het vaarverbod in de noordelijke Nederlandse provincies Groningen en Friesland wordt morgenochtend om 06.00 uur opgeheven. Het verbod was ingesteld in verband met de hoge waterstand. Dat maakten de beide provincies vandaag bekend. Het vaarverbod was sinds woensdagavond van kracht.
De dijken langs de kanalen zijn stabiel genoeg om de scheepvaart weer te hervatten. Ook het waterpeil in de kanalen is voldoende gezakt.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0