Door het stormachtige weer, eind 2011, hebben Britse windmolens een record aan energie opgewekt. Windenergie zorgde op 28 december voor 12,2 procent van de totale energiebehoefde van het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit statistieken van de vereniging RenewableUK. Het vorige record bedroeg tien procent.
Van 1 december 2011 tot 5 januari 2012 werd 5,3 procent van de energievoorziening geleverd door wind. Stevig winden joegen dat aandeel uiteindelijk de hoogte in.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:23 uur, door Justin
Het treinverkeer tussen Den Haag en Leiden is nog steeds ontregeld. Ook vrijdag rijden er minder treinen vanwege herstelwerkzaamheden aan de bovenleiding op dit traject. Donderdag raakte door de storm 600 meter van die bovenleiding beschadigd. ProRail kon pas vrijdagochtend beginnen met de werkzaamheden. Eerder was niet mogelijk vanwege de wind en het verwachte onweer. Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden klaar zijn.
Bron: Westonline
De dijk bij de Tolberter Petten in het Nederlandse Groningen lijkt het te houden. Dat meldde een woordvoerder van het waterschap Noorderzijlvest vrijdag. Donderdag werden 85 bewoners van de polder vrijwillig geëvacueerd vanwege een dreigende dijkdoorbraak als gevolg van hoogwater.
Het waterpeil in de Malsloot bij Tolbert is langzaam aan het zakken. Het waterschap verwacht dan ook niet dat de situatie nog kritiek zal worden. De dijk is versterkt met zandzakken. 'Tenzij er regen valt, zal de dijk bij de polder het gewoon houden', aldus de woordvoerder.
Intussen blijft de noodverordening van kracht die donderdag werd ingesteld. De meeste inwoners, op enkele veeboeren na, hebben de polder verlaten, aldus de Veiligheidsregio Groningen.
Bron: Nieuwsblad
De schade door de stormen van deze week is in totaal bijna 10 miljoen euro, maar valt in Zuid-Holland wel mee. Bij verzekeraar Interpolis kwamen 3500 meldingen binnen. Het ging vooral om omgewaaide bomen en losse dakpannen. Er kwamen ook meldingen van tuinders binnen. De meeste schade was in Noord-Holland en Groningen.
Bron: Westonline
Het gevaar van een dijkdoorbraak bij de Tolberter Pettenpolder lijkt helemaal voorbij. De noodverordening die de gemeenten Maruk, Leek en Grootegast vanwege een mogelijke dijkdoorbraak hadden afgekondigd is ingetrokken, meldt de gemeente Leek vrijdag.
Vanwege de noodverordening mochten mensen die er niets te zoeken hadden het bedreigde gebied in de drie gemeenten niet betreden. De dreiging is volgens de gemeente 'opgeheven dan wel aanzienlijk afgenomen' en daarom is het verbod niet meer nodig.
Donderdagochtend werden mensen en dieren in de polder bij het Groningse Tolbert geëvacueerd vanwege de dreigende dijkdoorbraak. In de loop van de dag leek het gevaar al geweken. Volgens burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio Groningen Peter Rehwinkel was er donderdagmiddag nog kans op een dijkdoorbraak, maar was die kans niet heel groot.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De 800 mensen uit vier dorpen die vrijdagochtend zijn geëvacueerd wegens een dreigende dijkdoorbraak in de provincie Groningen, mogen komende nacht niet terugkeren naar huis.
Dat heeft burgemeester André van Nadort van Ten Boer de bewoners meegedeeld in de Tiggelhal, de sporthal waar ze zijn opgevangen.
De verwachting is dat het waterpeil in het Eemskanaal de komende uren 30 centimeter zal dalen, mede doordat het waterschap Noorderzijlvest heeft kunnen spuien op zee. Maar de komende nacht komt er ook weer 15 centimeter bij, aldus Van Nadort. ''Het risico is minder groot, maar het gevaar is niet geweken'', zei de burgemeester.
In de sporthal verbleven vrijdag enkele tientallen inwoners. Aan het einde van de middag was er wat extra toeloop, omdat mensen terugkwamen van hun werk. Iedereen die er nu is, krijgt een warme maaltijd.
Het is onduidelijk hoeveel mensen in de sporthal blijven slapen. Het Rode Kruis heeft 200 veldbedden achter de hand. Ook worden er douche-units geplaatst. Voor oudere mensen wordt een hotel geregeld.
Huizen verlaten
In het risicogebied bij het Eemskanaal izijn 40 mensen achtergebleven. Zij willen niet worden geëvacueerd. Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, heeft ze vrijdagavond dringend opgeroepen hun huizen toch te verlaten.
De toestand van de dijk is en blijft zorgelijk, aldus Rehwinkel. ''Wie blijft, doet dat op eigen risico.'' Er gaan sirenes af als de dijk breekt of dreigt te breken.
Wie dan niet op eigen gelegenheid het gebied uit kan komen, moet een hoger gelegen punt zien te vinden, adviseerde Rehwinkel. Inmiddels zijn 600 stuks vee geëvacueerd. Er zijn op dit moment nog zeker enkele duizenden koeien en schapen in het gebied.
F-16
Rehwinkel gaat ervan uit dat de luchtbeelden die vrijdag met een F-16 zijn gemaakt, vrijdagavond al duidelijkheid geven over de toestand van de dijken langs het Eemskanaal en zaterdag van het Winschoterdiep.
Het toestel was uitgerust met speciale fotoapparatuur, waarmee in het binnenste van de dijken kan worden gekeken. In ieder geval bleek vrijdag dat ook de dijk langs het Eemskanaal bij Garmerwolde, tussen Ten Boer en Groningen, heel zwak is.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:24 uur, door Justin
Onweersdagen: 0
Nabij Groningen dreigt een dijk door zware overstromingen te breken. Honderden inwoners uit enkele dorpen werden geëvacueerd.
Ook Duitsland heeft te maken met overstromingen
Zwitserland
spanje
Griekenland
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:25 uur, door Justin
Onweersdagen: 0
In het risicogebied bij het Eemskanaal in Groningen zijn 40 mensen achtergebleven. Zij willen niet worden geëvacueerd. Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, heeft ze vrijdagavond dringend opgeroepen hun huizen toch te verlaten.
De toestand van de dijk is en blijft zorgelijk, aldus Rehwinkel. ,,Wie blijft, doet dat op eigen risico.'' Er gaan sirenes af als de dijk breekt of dreigt te breken. Wie dan niet op eigen gelegenheid het gebied uit kan komen, moet een hoger gelegen punt zien te vinden, adviseerde Rehwinkel.
In het Groningse dorp Ten Boer worden bewoners van de polder verplicht geevacueerd en opgevangen in sporthal de Tiggelhal. Het hoogwater bij een dijk langs het Eemskanaal is reden van de evacuatie. ANP CATRINUS VAN DER VEEN.
Duizenden koeien
Inmiddels zijn 600 stuks vee geëvacueerd. Er zijn op dit moment nog zeker enkele duizenden koeien en schapen in het gebied.
Rehwinkel gaat ervan uit dat de luchtbeelden die vrijdag met een F-16 zijn gemaakt, vrijdagavond al duidelijkheid geven over de toestand van de dijken langs het Eemskanaal en zaterdag van het Winschoterdiep. Het toestel was uitgerust met speciale fotoapparatuur, waarmee in het binnenste van de dijken kan worden gekeken. In ieder geval bleek vrijdag dat ook de dijk langs het Eemskanaal bij Garmerwolde, tussen Ten Boer en Groningen, heel zwak is.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Op vijf plaatsen in de dijk van het Winschoterdiep ter hoogte van Winschoten worden door Waterschap Hunze en Aa's zogenaamde kwelschermen geplaatst.
Op die plekken zijn zogeheten wellen ontstaan. Met de kwelschermen moet worden voorkomen dat de dijk verder verzwakt. Ook wordt de dijk met zandzakken verzwaard.
Dertien jaar geleden, bij de watersnood van 1998, dreigde dijk het op dezelfde plek te begeven. Koningin Beatrix kwam toen poolshoogte nemen in Winschoten. Ook in Scheemda ter hoogte van de ijsbaan loopt het water onder de dijk door.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
Tientallen vakantiehuisjes op Camping Wedderbergen staan op dit moment in het water.
Het gaat om chalets die direct aan de Westerwoldse Aa zijn gelegen. Het water staat daar zo hoog dat de huisjes niet meer bereikbaar zijn. Waterschap Hunze en Aa's heeft laten weten dat bescherming van deze huisjes geen prioriteit heeft, omdat ze buitendijks liggen. Bovendien wonen er momenteel geen mensen.
Eigenaar Tony Fluttert zit in zak en as. Hij is druk bezig de eigenaars van de chalets te informeren over de situatie, maar laat tegelijk weten dat hij niets voor ze kan doen.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
Vanwege de aanhoudende hoge waterstanden blijft het vaarverbod in de provincie Groningen tot en met maandag van kracht.
Het vaarverbod is afgekondigd op negen kanalen in de provincie Groningen. De stremming geldt voor het Van Starkenborghkanaal, het Eemskanaal, het Winschoterdiep, de Rensel, het A.G. Wildervanckkanaal, het Noord-Willemskanaal, het Reitdiep, het Hoendiep en het Aduarderdiep.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
In Groningen is het gevaar voor hoogwater nog niet geweken. Ook in Friesland en Limburg worden noodmaatregelen getroffen om overstromingen tegen te gaan.
Het Friesse waterschap gaat 700 meter aan ernstig verzwakte dijken en kades in Friesland verstevigen. Met kleine kranen zullen noodkades achter de verweekte dijkvakken worden aangelegd. "De verzwakte dijken staan niet meteen op doorbreken. Maar uit voorzorg moeten we dit wel doen", aldus dijkgraaf Paul van Erkelens.
Limburg vreest overstroming Maas
Bij Maastricht stroomt zoveel water door de Maas dat men in Noord- en Midden-Limburg bang is dat de Maas daar buiten haar oevers zal treden. Daarom neemt het waterschap Peel en Maasvallei allerlei maatregelen om het wassende water te keren. Daarnaast houden 300 dijkwachten de dijken in de gaten.
Groningers nog niet naar huis
In Groningen mogen de 800 mensen uit de vier dorpen die zijn geëvacueerd wegens een dreigende dijkdoorbraak, vannacht nog niet terug naar huis. Volgens de Groningse burgemeester Rehwinkel is de situatie nog niet overal voldoende stabiel. Dat zegt hij op basis van beelden die een F16 maakte met een infraroodcamera.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Tien dijkinspecteurs van het hoogheemraadschap van Delfland zijn naar Friesland afgereisd om hun collega's van Wetterskip Fryslan te helpen. Het noorden van het land kampt nog steeds met wateroverlast en het risico op dijkdoorbraken is nog niet geweken.
Het waterschap in Friesland wil zaterdag 700 meter aan ernstig verzwakte dijken en kades verstevigen. Met kleine kranen zullen noodkades achter de verweekte dijkvakken worden aangelegd.
Donderdagavond brak op het eiland de Burd een dijk door. Bewoners van het eiland en recreatiepark Yn de Lijte bij Grou werden geëvacueerd. Zij mogen tot zondagmiddag niet terugkeren naar hun eigen woning.
Meer regen
De situatie is inmiddels stabiel, maar het risico op nieuwe overstromingen is nog niet geweken. De Frieze boezem kan het vele water tot zondagmiddag niet lozen op het Lauwersmeer en de Waddenzee, vanwege het hoge waterpeil in het Lauwersmeer. Bovendien wordt zaterdag opnieuw 8 tot 10 millimeter regen verwacht.
Bron: WestOnline
Onweersdagen: 0
De dijk van het Eemskanaal is nog niet geheel stabiel. Met name het deel tussen Garmerwolde en Woltersum wordt nog scherp in de gaten gehouden. Zo'n 800 omwonenden brengen de nacht elders door. De meesten logeren bij familie of vrienden;de rest zit in een hotel. Om het waterpeil in het kanaal te laten zakken, wordt er zoveel mogelijk water in zee geloosd. Tussen de spuiperioden door stijgt het niveau echter weer. Dat leidt tot een waterbeweging in het dijklichaam, die de stabiliteit van de dijk verder aantast. Vandaag wordt bekeken of de bewoners weer naar huis terugkunnen.
Bron: NOS
De Groningse en Friese waterschappen hebben ook vannacht hun handen vol aan de hoge waterstand. Hoewel het grootste gevaar is geweken, gaat het inspecteren van de dijken door. In Friesland worden zwakke dijken en kades over een lengte van in totaal 700 meter verstevigd. Ook wordt er zoveel mogelijk water naar zee afgevoerd. Zo werden bij Lauwersoog de sluizen om 01.00 uur vannacht wijd opengezet. Het peil in het Lauwersmeer moet zo een halve meter zakken. Voor de zekerheid worden in het dorp Veele in Oost-Groningen nog de hele nacht zandzakken gevuld. Dat gebeurt met een vulmachine.
Bron: NOS
Bij ZLM Verzekeringen zijn de afgelopen dagen vierhonderd schademeldingen binnengekomen, met een totale schade van een half miljoen euro. Veruit de meeste meldingen betroffen kapotgewaaide schuttingen, weggewaaide dakpannen tot complete daken die schade ondervonden door het stormweer.
Dinsdag kwamen er honderd meldingen binnen, donderdag kwamen daar nog eens tweehonderd bij. Vrijdag kwam het totaal uit op ruim vierhonderd, aldus Edwin Goetheer van de grootste Zeeuwse schadeverzekeraar.
Bij landelijk marktleider Interpolis zijn deze week in totaal 3750 schademeldingen gedaan door particulieren, zakelijke klanten en agrarische bedrijven die zijn getroffen door de storm. Het schadebedrag wordt geschat op bijna 10 miljoen euro, zo maakte Interpolis vrijdag bekend.
Particulieren en bedrijven hadden de meeste last van omwaaiende bomen, afgebroken takken en losgerukte dakpannen. Die veroorzaakte voor 3,5 miljoen euro aan schade. Verder kwamen er bij Interpolis 250 meldingen van boerenbedrijven binnen. Die schade wordt geschat op 6 miljoen euro. Daar gaat het onder meer om schade aan kassen en gewassen. De meeste schademeldingen kwamen uit Noord-Holland, Friesland, Groningen, Midden-Nederland, Gelderland en Brabant.
Bron: PZC
Aanzet van een duintje bij de Brouwersdam. foto Dirk Jan Gjeltema
Het stormachtige weer van de afgelopen dagen heeft de aanzet van de Brouwersdam flink op z'n kop gezet. Aan de Schouwse kant, ter hoogte van Beachclub Perry's, heeft de wind bijna een nieuwe duin opgeworpen. Om de parallelweg en de opgang naar het strand toegankelijk te houden, heeft wegbeheerder Rijkswaterstaat gisteren alvast wat zand uit de weg laten ruimen. Er ligt nu nog een dunne laag zand, maar daar is veilig overheen te rijden. Ook de berg zand die op de parkeerplaatsen is geblazen wordt volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat nog opgeruimd. Omdat dat minder prioriteit heeft, begint de aannemer volgende week aan die klus.
Bron: PZC
Het waterpeil in Friesland is stabiel, maar de waterstand blijft zorgelijk. Dat heeft een woordvoerster Waterschap Fryslân vandaag gezegd. 'We blijven met inspecteurs door het land lopen om te kijken waar kritieke plekken zitten in de dijken', zei ze. Die inspecties vinden vooral in het midden van de provincie plaats.
In tegenstelling tot de waterschappen in Groningen, kan het Friese waterschap het overtollige water nog niet spuien in de Waddenzee of op het Lauwersmeer. 'Daarvoor is een gunstig, laag tij nodig. Dat is pas morgen.'
Zodra het licht wordt, begint het waterschap met het verstevigen van 700 meter ernstig verzwakte dijken. Die staan niet direct op doorbreken, maar dat gebeurt uit voorzorg.
De bewoners van het eiland de Burd en recreatiepark Yn de Lijte bij Grou mogen tot zondagmiddag niet terugkeren naar hun woning. Ze werden donderdag geëvacueerd na een dijkdoorbraak.
Bron: AD | Gewijzigd: 25 januari 2017, 13:41 uur, door Justin