Boarnsterhim, een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland, heeft vanmiddag de bewoners van een recreatiepark en een eiland bij Grou opgeroepen hun woning te verlaten vanwege overstromingsgevaar. De oproep geldt voor ruim 150 vaste bewoners en een onbekend aantal vakantiegangers.
"Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel vakantiewoningen bezet zijn", aldus een woordvoerder. De evacuatie is op vrijwillige basis, omdat de situatie niet levensbedreigend is. De gemeente adviseert de bewoners te overnachten bij familie of in een hotel.
Het wassende water dreigt de bewoners van de buitenwereld af te sluiten, waardoor ze voor hulpdiensten onbereikbaar worden. Er is tot de vrijwillige evacuatie besloten na een waarschuwing van waterschap Friesland dat de boezemkades rond het recreatiepark dreigen door te breken. Op dit moment staat de enige toegangsweg naar het park al onder water.
Volgens de gemeente is de situatie in Grou vooral de komende nacht en morgenochtend kritiek. De verwachting is dat het waterpeil daarna zal dalen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De situatie bij de IJssel rondom Kampen lijkt stabiel. De maatregelen die vandaag door Waterschap Groot Salland zijn genomen, lijken voldoende te zijn om de stad te beschermen tegen hoog water. Aan het eind van de middag ontstond nog wel even paniek. Van de brandweer kwam een melding dat sprake was van een dijkdoorbraak of overstroming. Daar bleek al snel loos alarm.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer beëindigd. Het weerinstituut waarschuwt nog wel voor zware tot zeer zware windstoten langs de kust en in het Waddengebied. De windstoten hier kunnen donderdagavond en - nacht snelheden tussen de 100 en 120 km per uur bereiken. Ook elders in het land kunnen windstoten tot 85 km per uur bereikt worden.
Eerder gaf het KNMI een code oranje voor verschillende delen van het land, maar die waarschuwing werd aan het begin van donderdagavond weer ingetrokken.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
18:12 uur
Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer beëindigd. Het weerinstituut waarschuwt nog wel voor zware tot zeer zware windstoten langs de kust en in het Waddengebied. Daar geldt nog een code geel.
18:11 uur
Het KNMI meldt dat in de loop van de middag zware windstoten zijn gemeld. Het KNMI-weerstation op Terschelling registreerde vanochtend volgens voorlopige gegevens een hoogste windstoot van 120 km/uur. Ook vanmiddag zijn in het noordelijk kustgebied zeer zware windstoten gemeten: Lauwersoog registreerde 119 km/uur, Ameland 117 km/uur.
18:05 uur
Volgens de NS rijden er tot zeker 19:30 uur minder treinen tussen Amsterdam Centraal en Hoorn. Er rijden bussen tussen Zaandam en Kogerveld.
17:58 uur
Door de storm zijn in Duitsland één dode en meerdere gewonden gevallen. In Beieren kwam een 43-jarige automobiliste om het leven, toen een tegenligger door een windvlaag op de verkeerde weghelft terechtkwam, aldus de politie. Dat leidde tot een frontale botsing die de vrouw fataal werd. In Dordrecht heeft het water de kade van de Grote Kerk bereikt, meldt bezoeker Jasper de Bruin. Hij maakte ook de foto.
17:30 uur
Het KNMI verwacht dat in de komende dagen 20 millimeter neerslag valt. Dat is niet alarmerend, zegt burgemeester Rehwinkel van Groningen.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Door de storm zijn vandaag in Duitsland één dode en meerdere gewonden gevallen. In Beieren kwam een 43-jarige automobiliste om het leven, toen een tegenligger door een windvlaag op de verkeerde weghelft terechtkwam, aldus de politie van de Zuid-Duitse deelstaat. Dat leidde tot een frontale botsing die de vrouw fataal werd.
Het verkeer had bij de oosterburen veel last van het weer. In Westfalen ontspoorde een trein toen hij tegen een omgewaaide boom aanreed. Ook veel wegen raakten geblokkeerd door bomen. In Beieren moest de snelweg van Neurenberg naar Passau worden gestremd omdat dakbedekking de weg op was gewaaid.
De storm was vooral in het zuiden van Duitsland hevig. Op de Zugspitze, de hoogste Duitse berg, werden windsnelheden tot 176 kilometer per uur gemeten. Op sommige trajecten in Baden-Württemberg werd het treinverkeer gestaakt.
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De imposante rode beuk naast het gemeentehuis kon niet langer weerstaan aan de voortdurende hevige windstoten en begaf het donderdagvoormiddag omstreeks 10u. De metershoge boom viel op het naastliggende grasplein en gedeeltelijk op straat. Daarbij werd de gietijzeren omheining gedeeltelijk vernield. Er vielen gelukkig geen gewonden. De leeftijd van de boom wordt op 200 jaar geschat en heeft een stamomtrek van ongeveer 5,50 m.
Bron: GVA
Onweersdagen: 0
De sterkste rukwind die donderdag werd gemeten, waaide tegen 122 kilometer per uur. Dat meldt weerman David Dehenauw. De storm is nu voorbij, maar donderdagnacht blijft het winderig met rukwinden tussen 60 en 85 kilometer per uur.
De rukwind van 122 kilometer per uur werd gemeten in het Waalse Ernage (Gembloers), in de provincie Namen. In Sint-Katelijne Waver werd een piek van 108 kilometer per uur bereikt. Koksijde doorstond een stoot van 101 kilometer per uur en de luchthaven van Oostende kreeg een windvlaag van 98 kilometer per uur over zich heen. Op zee werd de stormkracht van maar liefst 9 Beaufort bereikt.
Storm voorbij, maar nog rukwinden
De storm is nu voorbij, maar donderdagnacht blijft het winderig met rukwinden tussen 60 en 85 kilometer per uur. De kans op buien blijft bestaan, vooral in de noordoostelijke landshelft en een lokale donderslag is nog niet meteen uitgesloten. In de hoge Ardennen kunnen die buien winters zijn.
Vrijdag blijven de rukwinden beperkt tot 40 à50 kilometer per uur en zijn er nog enkele lokale buien, maar op veel plaatsen is het vaak droog. Zaterdag waait het tijdelijk vrij krachtig, maar tot minstens eind volgende week verwacht Dehenauw geen storm meer. De wind blijft vanaf zondag matig op de meeste plaatsen en met maxima rond 9 graden in het centrum te zacht voor deze tijd.
Waakpeil rivieren op vijf plaatsen overschreden
Als gevolg van de storm werd omstreeks 17 uur het waakpeil van de Vlaamse rivieren op vijf plaatsen overschreden. Er worden evenwel nergens kritieke overstromingen verwacht. Dat staat op de site van het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC) van het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid.
Op de Grote Nete werd het waakpeil aan meetstations Hulshout en Geel-Zammel donderdagmiddag al overschreden. Het water steeg daarna ook boven het waakpeil op de Kleine Nete in Grobbendonk, op de Demer in Zichem en op de Ringvaart in Evergem. De tendens is overal licht stijgend, maar op de Ringvaart is dat ten gevolge van het getij.
Het HIC verwacht dat door de gevallen en voorspelde neerslag vooral in het oosten van het land nog meer waakpeilen op bevaarbare waterlopen overschreden worden. Langs de Kleine en Grote Nete en de Demer wordt waarschijnlijk de alarmdrempel bereikt in de komende nacht of vrijdag overdag, evenwel zonder problemen te veroorzaken. Ook langs de onbevaarbare waterlopen worden geen kritieke overstromingen verwacht.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De balgstuw bij Kampen is sinds het eind van de middag weer omlaag. Vanwege het hoge water in de IJssel was de stuw rond half twee opgeblazen. De balgstuw is automatisch weer ingeklapt doordat het waterpeil is gezakt. De balgstuw is tot nu slechts enkele keren daadwerkelijk opgeblazen om overstromingen te voorkomen. De laatste keer was in januari 2007.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
19:23 uur
Op het eiland De Burd, bij Grou, is een dijk doorgebroken. 26 vaste bewoners en enkele gasten van de camping daar wordt dringend geadviseerd het eiland te verlaten. Een groot deel van het eiland dreigt nu onder water te komen, meldt een woordvoerder van de gemeente. Als het water verder stijgt, kunnen de mensen de pont niet meer bereiken en zitten ze vast. De elektriciteit moet nu ook afgesloten worden door het dreigende water.
19:18 uur
De komende dagen wordt in de Ardennen een flinke regenval verwacht. Het water daarvan komt met vertraging ons land binnen. Rijkswaterstaat houdt de situatie in de Ardennen daarom nauwkeurig in de gaten om indien nodig tijdig maatregelen te kunnen treffen.
19:03 uur
Het waterschap Roer en Overmaas plaatst vrijdag uit voorzorg pompen langs de Maas bij Itteren, Geulle aan de Maas en Elsloo. Ook worden enkele afsluiters in riolen dichtgezet om het achterliggende gebied te beschermen. Het waterschap en Rijkswaterstaat verwachten vooralsnog geen problemen met hoogwater in Limburg zoals in Noord-Nederland.
18:58 uur
Op Schiphol zijn tussen de 40 en 50 vluchten geannuleerd door de harde wind. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven. De gemiddelde vertraging van alle vluchten die vandaag aankwamen en vertrokken was een uur.
18:29 uur
Het Groninger Museum zet nachtwachten in om de waterstand rond het museum, dat in een kanaal is gebouwd, in de gaten te houden. Vooralsnog worden de benedenzalen niet ontruimd.
18:20 uur
Peter van Mourik stuurde deze foto uit Willemstad in Noord-Brabant naar RTLNieuws.nl.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Bij duizenden Waalse gezinnen is vandaag de stroom tijdelijk uitgevallen, als gevolg van een aantal elektrische lijnen die door hevige rukwinden schade opliepen. Dat hebben de netwerkbeheerders Ores en Resa gemeld.
"In de streek van Namen kwamen bijna 6.500 klanten zonder elektriciteit te zitten. Tegen 14 uur was de stroom er hersteld. Bij Sambreville ging het om minstens 4.500 klanten", aldus de woordvoerder van Ores.
In de provincie Luxemburg viel de stroom uit bij ongeveer 6.000 klanten van Ores en elders in Wallonië werden nog verscheidene duizenden mensen door stroomonderbrekingen getroffen.
De rode alarmfase die in Hoei was afgekondigd, werd rond 16 uur opgeheven. De toestand leek gestabiliseerd en de brandweer was de situatie meester. De brandweer deed een vijftiental interventies als gevolg van het noodweer, vooral voor losgerukte bomen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Op het eiland De Burd bij Grou is vanavond een dijk doorgebroken. Het stijgende water zou over een lengte van 200 meter het eiland opspoelen.
Dat meldt Omrop Fryslân. De bewoners van het eiland worden geadviseerd te evacueren. Volgens 112Fryslan loopt het water nu ook het naburige Yn ’e Lijte op.
In het gebied is GRIP-1 afgekondigd, meldt de persvoorlichting van de politie.
Inmiddels zijn de hulpdiensten en de ME gearriveerd bij Grou. Die laatste zal de omgeving vannacht bewaken.
Dijkdoorbraak bij Leek niet waarschijnlijk
Eerder vanavond maakte burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, Peter Rehwinkel, bekend dat het gevaar van een dijkdoorbraak bij de Tolberter Pettenpolder geweken lijkt te zijn. De hoogste waterstand bij Tolbert wordt een uur na middernacht verwacht. Het water komt dan net niet over de dijk heen.
Het evacuatieadvies blijft nog wel van kracht. Volgens de brandweer is niet iedereen vertrokken. Wel is het leeuwendeel van het vee naar andere plaatsen gebracht. Bij Leek staan vijftig militairen klaar om te helpen bij de problemen met het hoge water. Een compagnie uit Havelte is met vrachtwagens en boten aanwezig.
Bron: NCR.nl | Gewijzigd: 5 januari 2012, 20:09 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Nederland heeft donderdag voor de tweede keer in een paar dagen tijd opnieuw te maken gekregen met een storm. Woensdagnacht wakkerde de wind aan de kust aan tot windkracht negen en kwam het op sommige plekken tot zeer zware windstoten. Ook regende, onweerde en hagelde het op veel plaatsen.
Op een aantal plaatsen viel volgens het KNMI twintig tot 25 millimeter regen. Het noordoosten van het land heeft de eerste vijf dagen van het jaar al ongeveer zestig tot tachtig millimeter neerslag te verwerken gekregen.
Op de Waddeneilanden lijkt het het hardst te hebben gewaaid. Op Terschelling werd een windstoot van 120 kilometer per uur gemeten. Op Lauwersoog kwam het tot 119 kilometer per uur, op Ameland 117.
Het KNMI waarschuwde sinds donderdagochtend en -middag voor extreem weer in Noord-Holland, Friesland en Groningen. Daar werden windstoten tot 110 kilometer per uur verwacht en aan zee tot 120 kilometer per uur. Eerder donderdagochtend werd ook gewaarschuwd voor extreem weer in Zeeland en Zuid-Holland. Daar gold later op de dag code geel, net als in andere delen van het land.
De neerslag en harde wind zorgden op veel plekken in Nederland voor problemen en overlast. Bij de Tolberter Pettenpolder dreigde een dijkdoorbraak, maar dat gevaar leek in de loop van de donderdagmiddag geweken. Het water bleef nog wel stijgen, maar de situatie was onder controle. Mensen en dieren in de polder werden vanwege de mogelijke dijkdoorbraak geëvacueerd.
Ook de gemeente Boarnsterhim vaardigde een oproep uit aan bewoners van een recreatiepark en mensen op het eiland De Burd bij Grou op vrijwillig het gebied te verlaten, omdat huizen onder water dreigden te lopen. Op verschillende plaatsen in Nederland werden verder natuurgebieden onder water gezet om het hoogwater onder controle te houden. Dat gebeurde onder meer in het noorden en in Zuid-Holland. In de Biesbosch raakten enkele polders compleet overspoeld.
Om het wassende water onder controle te houden werden op veel plekken ook waterkeringen gesloten. Rijkswaterstaat stuurde vier noodpompen naar Groningen en Friesland om overtollig water in het noorden van het land weg te pompen.
Op Schiphol werden tientallen vluchten geschrapt en moesten reizigers de hele dag rekening houden met vertragingen. Ook de veerdiensten van en naar de Waddeneilanden hadden last van de weersomstandigheden. Alle veerdiensten naar Vlieland werden uit de vaart genomen en van en naar Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling werd minder gevaren.
In Friesland en Groningen werden voorts vaarverboden uitgevaardigd. Friesland deed dat donderdag doordat de doorweekte dijken en oevers in gevaar zouden kunnen komen door golven van schepen. Groningen stelde woensdag al een vaarverbod voor de scheepvaart in.
Blikseminslagen zorgden donderdag daarnaast voor vertragingen in het treinverkeer. Zo reden tussen Maarssen en Utrecht geen treinen door een blikseminslag in een relaishuis bij Utrecht. Een blikseminslag in een schakelhuisje bij Almere zorgde voor daarnaast voor minder treinen tussen Utrecht en Almere. Ook deden zich vertragingen voor wegens defecte bovenleidingen.
Ook het wegverkeer kreeg te maken met het slechte weer. Een oprit naar de A73 vanuit het Limburgse Hout-Blerick was donderdag urenlang afgesloten toen een modderstroom de weg blokkeerde. De grond onder nieuwe geluidswallen spoelde door de hevige regenval de rijbaan op.
Het Groninger Museum bleef donderdag wel gewoon open. Nadat woensdag nog de verwachting werd uitgesproken dat het museum zou moeten ontruimen vanwege het hoge waterpeil in het kanaal rond het eiland waar het museum staat, bleek het waterpeil woensdagnacht niet verder te zijn gestegen. Het water bereikte woensdag een peil van ongeveer negentig centimeter. Vanaf 97 centimeter boven NAP wordt de situatie riskant.
Marktmeesters in Rotterdam besloten donderdagochtend vroeg de markten in Delfshaven, Hoogvliet en IJsselmonde niet door te laten gaan. Vanwege de harde wind en de voorspelde windstoten zou het niet verantwoord zijn de markten door te laten gaan.
Een stormdepressie die via het noordelijke deel van de Noordzee richting Zweden trekt veroorzaakte het slechte weer. Dinsdag trok ook al een storm over het land. In de noordelijke provincies kwamen windstoten tot 110 kilometer per uur voor en het KNMI waarschuwde in Noord-Holland en Friesland voor extreem weer. Ook deze storm leidde in het hele land tot overlast en schade.
Bron: Nieuws.nl
20:07 uur
Bewoners langs kades in de binnenstad van Dordrecht houden het de komende uren niet droog. Rond 3:30 uur wordt een stand van 2,39 meter boven NAP verwacht. Het peil bedroeg eind van de middag 2,16 meter boven NAP. De gemeente Dordrecht heeft in verband met de verwachte stijging het parkeerverbod in het oude centrum uitgebreid.
19:37 uur
Aan het Lauwersmeer, op de grens tussen Groningen en Friesland, is de situatie nijpend, meldt verslaggever Pim Sedee. Het water blijft stijgen en er wordt zand gestort door militairen om de nabijgelegen kazerne tegen het water te beschermen
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Op het eiland De Burd bij het Friese Grou is donderdagavond een dijk doorgebroken. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente. De situatie is niet levensbedreigend, mensen dreigen er alleen natte voeten te krijgen, vertelt de zegsvrouw.
Volgens Omrop Fryslân loopt het water over een lengte van tweehonderd meter het eiland over. De woordvoerder kan dat niet bevestigen.
De bewoners van het eiland en een erachter liggend waterpark kregen eerder op de dag al het dringende advies het gebied te verlaten. Op het eiland wonen ongeveer twintig mensen permanent. Het waterpark Yn 'e Lijte telt zo'n 120 permanente bewoners. Hoeveel recreanten op het eiland en in het recreatiepark verblijven, weet de gemeente niet.
Het hoogste punt bij Grou wordt volgens de gemeente donderdag rond 23.00 uur verwacht. Dat mensen niet worden gesommeerd het gebied te verlaten, komt volgens de zegsvrouw omdat de situatie niet levensbedreigend is. Mensen die daadwerkelijk vertrekken, wordt verzocht zelf onderdak te regelen. Wie dat niet kan, kan zich melden bij de gemeente.
De politie heeft het gebied afgesloten. De hulpdiensten roepen mensen op niet onnodig naar het gebied te gaan, zodat ze niemand voor de voeten lopen.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De moeilijkheden op het vlak van coördinatie en efficiëntie die de brandweer heeft op een dag met uitzonderlijk noodweer zoals vandaag, tonen aan dat de hervorming van de brandweerdiensten nodig en dringend is. Dat stelt Marc Gilbert, de voorzitter van de Franstalige brandweervereniging FRCSPB (Fédération royale des corps des sapeurs pompiers de Belgique).
"De brandweer moest vandaag uitrukken voor duizenden en duizenden interventies. Het was een erg moeilijke dag voor de dienst. We moeten elke dag levens redden, maar twee derde van onze manschappen zijn vrijwilligers. In die omstandigheden is het soms onmogelijk te antwoorden op alle oproepen en dat is onaanvaardbaar", aldus Gilbert.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:21 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
20:56 uur
Het Groninger Museum is overgegaan tot ontruiming van de benedenverdieping, meldt RTV Noord. Er wordt een waterstand verwacht van 1,30 meter boven NAP. Dat ligt 20 cm boven het peil dat het Groninger Museum hanteert om tot ontruiming over te gaan. De exposities van Azzedine Alaïa en Jan Altink worden verplaatst naar de Gouden Toren.
20:36 uur
Aan het begin van de avond is de balgstuw bij Kampen weer leeggepompt, omdat het waterpeil aan de kant van het Zwarte Meer weer op gelijke hoogte stond met het peil op het Ketelmeer, meldt waterschap Groot Salland.
Verslaggever Floor Bremer: "Om half vier vannacht is er weer hoogwater" http://www.rtl.nl/xl/#/u/5719daf1-f723-442...c-2d6359a6615e/
20:07 uur
Bewoners langs kades in de binnenstad van Dordrecht houden het de komende uren niet droog. Rond 3:30 uur wordt een stand van 2,39 meter boven NAP verwacht. Het peil bedroeg eind van de middag 2,16 meter boven NAP. De gemeente Dordrecht heeft in verband met de verwachte stijging het parkeerverbod in het oude centrum uitgebreid.
19:37 uur
Aan het Lauwersmeer, op de grens tussen Groningen en Friesland, is de situatie nijpend (video), meldt verslaggever Pim Sedee. Het water blijft stijgen en er wordt zand gestort door militairen om de nabijgelegen kazerne tegen het water te beschermen.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Ook Limburg begint last te krijgen van hoogwater. De waterstand in de rivier de Maas en enkele Limburgse beken is de afgelopen dagen door de regen toegenomen. Waterschap Roer en Overmaas plaatst daarom vrijdag waterpompen in Itteren, Geulle aan de Maas en Elsloo.
Het waterschap plaatst de pompen uit voorzorg en verwacht vooralsnog niet dat er wateroverlast zal optreden, meldt Roer en Overmaas donderdag. Het waterschap heeft een team ingesteld om de waterstanden te volgen en eventuele maatregelen te nemen.
De huidige waterafvoer van de Maas levert volgens het waterschap vooralsnog geen gevaar voor overstromingen op. Er is daarom nog geen aanleiding om de kaden van de Maas permanent te bewaken. Roer en Overmaas zet vrijdag wel een aantal afsluiters van riolen dicht om het achterliggende gebied te beschermen. Ook worden regenwaterbuffers extra gecontroleerd.
Ook de situatie rondom de rivier de Geul en de zijbeken houdt het waterschap in de gaten. In de Geul wordt de komende uren nog een piek verwacht in de afvoer. Vooralsnog wordt ook vanuit de beken geen wateroverlast verwacht.
De huidige afvoeren zijn volgens het waterschap niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar. "De situatie in Limburg is niet vergelijkbaar met de huidige hoogwatersituatie in het noorden van het land", aldus Roer en Overmaas.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De politie heeft donderdagmiddadag tussen drie uur en half vijf een verkeerscontrole gehouden op de Stormvloedkering bij Veere. In verband met de hevige wind gold op de kering een inhaalverbod, een verbod voor aanhangwagens en een snelheidsbeperking van 70 km/u. De politie deelde bekeuringen uit voor een verlopen APK (2 stuks), inhalen ondanks het verbod (2) en overschijding van de maximumsnelheid (3 keer).
Bron: PZC
Onweersdagen: 0
et Groninger Museum gaat donderdagavond de benedenzalen ontruimen vanwege de verwachte hoge waterstand. Dat heeft een woordvoerster van het museum gemeld.
De verwachting is dat de waterstand om het museum, dat in een kanaal is gebouwd, rond middernacht stijgt tot 1,30 meter boven NAP. Bij die hoge waterstand kan water via de ramen naar binnen sijpelen.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Het waterpeil in Oost-Groningen stijgt veel sneller dan verwacht. Het waterschap Hunze en Aa's moet in de nacht van donderdag op vrijdag alle zeilen bijzetten om het overtollige water te lozen, zo meldde het schap donderdagavond.
In de dijken van de bergingspolders bij Kropsmeer en Westerbroek worden extra gaten gemaakt om het water sneller weg te laten stromen. Ook neemt het waterschap het noodbergingsgebied Hamdijk bij Bad Nieuweschans in gebruik. Hamdijk kan zo'n 800.000 kubieke meter water opvangen.
Verder worden op meerdere plaatsen kades versterkt met zandzakken. Bij een industrieterrein in de stad Groningen wordt een nooddijk aangelegd.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0