Voor de kust geldt donderdag het waarschuwingsniveau 'oranje' door de verwachte stormwinden. Elders in België geldt code 'geel'. Dat meldt het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) woensdag.De waarschuwingen gelden vanaf donderdag 1 uur tot 17 uur. Oranje is het op een na hoogste niveau wat waarschuwing voor gevaarlijke situaties betreft; geel het op een na laagste. Er zijn vier waarschuwingsniveaus.
Het KMI verwacht dat de wind aan het einde van de nacht van woensdag op donderdag in het binnenland gemiddeld krachtig (6 Bft) zal waaien uit zuidwest, met rukwinden tot 90 kilometer per uur. Aan zee wordt de wind al zeer krachtig of zelfs stormachtig (7-8 Bft) met rukwinden tot rond 100 kilometer per uur. Donderdagochtend zal de wind zijn hoogste snelheden bereiken, met rukwinden tot rond 95 kilometer per uur in het binnenland en tot rond 110 kilometer per uur aan zee.
In Wallonië is in vier rivierbekkens de prealarmfase voor de waterstand afgekondigd: beneden-Semois, boven- en midden-Semois, boven-Maas en beneden-Ourthe. In Vlaanderen verwacht men lokale wateroverlast en niet-kritieke overstromingen ten gevolge van de nieuwe stormdepressie, zo staat op de website overstromingsvoorspeller.be.
Bron: de Standaard
Een 16-jarig meisje uit de gemeente Goes is door een windvlaag van een passerend busje gevallen en gewond geraakt.
Dat gebeurde dinsdag rond 15.45 uur op de Abbekindersezandweg tussen Kapelle en Kloetinge. Het meisje, dat uit de richting van Vierwegen kwam, was vanwege het slechte weer naast haar fiets gaan lopen in de berm van de Abbekindersezandweg in de richting van Kloetinge. Een busje dat in dezelfde richting reed passeerde haar. Als gevolg van de windvlaag van het busje werd het meisje weggeslingerd en viel hierdoor op haar eigen fiets. Door de val liep ze buikpijnklachten, schaafwonden en vermoedelijk een gekneusde rib op. Ook haar telefoon raakte beschadigd. Het busje was een zilvergrijs, niet al te groot model met rondom ramen. Er is geen opschrift of iets dergelijks bekend. Mogelijk heeft de bestuurder haar door het zeer slechte weer niet goed gezien.
Bron: PZC
Nederland moet zich schrap zetten voor een nieuwe storm. Volgens meteorologen van Weeronline neemt de wind woensdagavond flink in kracht toe en is er in de nacht naar donderdag aan zee kans op storm met zware windstoten tot 100 kilometer per uur. Ook in het binnenland waait het woensdagnacht krachtig tot stormachtig.
Behalve wind wordt ook een flinke hoeveelheid neerslag verwacht. "Vanavond trekt een regenfront ons land binnen waardoor tot morgenochtend op sommige plekken tot twintig millimeter kan vallen", legt een meteoroloog uit. In het noorden kan volgens hem lokaal wel tot dertig millimeter regen vallen. "Vervelend, want de noordelijke provincies hebben al te maken met hoogwater."
Volgens Weeronline houdt het stormachtige weer nog zeker tot en met donderdagmiddag aan. "Overdag kunnen bovendien felle buien vallen met onweer, zware windstoten en hagel." Donderdagavond neemt de windkracht af. "Maar vrijdag overdag wordt het pas echt rustig en zwakt het af naar windkracht 3 tot 5."
Dinsdag trok ook al een storm over het land. In de noordelijke provincies kwamen windstoten tot 110 kilometer per uur voor en het KNMI waarschuwde in Noord-Holland en Friesland voor extreem weer. De storm leidde in het hele land tot overlast en schade.
Bron: Nieuws.nl
Het veer van en naar Vlieland ondervindt ernstige hinder van de harde wind en het hoge water. Woensdag zijn er geen afvaarten van de sneldienst tussen Harlingen en het Waddeneiland en donderdag wordt er helemaal niet gevaren van en naar het eiland. Dat meldt Rederij Doeksen.
De vervangende veerdienst die voor woensdag voorzien is, kan donderdag niet varen. De boot van Harlingen naar Vlieland moet door een zogeheten zeegat, en aangezien voor donderdag opnieuw harde wind wordt verwacht is kan het water zeer woest zijn. Ook loopt naar verwachting de kade in Vlieland onder water als gevolg van het hoge water.
Volgens een woordvoerder van Rederij Doeksen is Vlieland gemiddeld een keer per jaar onbereikbaar. "Dat is nu eenmaal inherent aan het feit dat Vlieland van het vasteland is gescheiden door woest water." Terschelling en Texel zijn woensdag wel bereikbaar, van en naar Ameland en Schiermonnikoog varen er ook minder boten.
Bron: Nieuws.nl
Verzekeraar Interpolis heeft bijna duizend meldingen gekregen van stormschade. Interpolis kreeg ruim 900 schademeldingen binnen van particuliere klanten. De verzekeraar schat deze schade op 900.000 euro. Ook flink wat agrarische bedrijven zijn getroffen door de storm en meldden 70 gevallen van schade. Dit schadebedrag wordt geschat op 1 miljoen euro.
Omgevallen bomen
De meeste meldingen kwamen uit Noord-Holland, Friesland, Groningen, Midden-Nederland, Gelderland en Noord-Brabant. Volgens Interpolis gaat het vooral om schade door omgevallen bomen, afgewaaide takken of gesneuvelde ruiten, vooral in de kassen.
Morgen nog meer regen
Er is nog meer regen op komst. Voor morgen verwacht het KNMI ook zo'n 6 tot 10 milimeter neerslag. Bovendien geldt dan ook een waarschuwing voor harde windstoten, net als gisteren. In het waterschap Hunze en Aa's wordt dan wellicht de noodberging ingezet.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:07 uur, door Joyce.s
Volgens de meteodiensten is er woensdagavond weer veel kans op stormweer in de provincie Antwerpen. De Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA) hebben daarom beslist om vanavond om 19u de deuren van de domeinen te sluiten. Tussen 16u en 17u worden hevige rukwinden tot 90 kilometer per uur verwacht. De nacht van woensdag op donderdag wordt zeer onrustig, met veel wind en neerslag. Tot donderdagmiddag zou het slechte weer aanhouden.
De parken die worden gesloten zijn Rivierenhof (Deurne), Hof van Leysen (Antwerpen), groendomein Pulhof (Wijnegem), Vrieselhof (Ranst) en Kesselse Heide (Nijlen). Ook de provinciale domeinen de Averegten (Heist-op-den-Berg), Prinsenpark (Retie), Hertberg (Herselt), Hoge Mouw (Kasterlee), d'Ursel (Bornem), Vrijbroekpark (Mechelen), Zilvermeer (Mol) en De Schorre (Boom) worden vanaf woensdagavond verboden terrein voor het publiek. Zodra de storm voorbij is, worden de domeinen opnieuw publiek toegankelijk.
Bron: GVA | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:07 uur, door Joyce.s
Het Groninger Museum wordt misschien ontruimd vanwege het hoge waterpeil in het kanaal rond het eiland waar het op staat. Het zou betekenen dat het gebouw wordt gesloten voor publiek, meldde een woordvoerder woensdag. Het waterschap Hunze en Aa's heeft het museum gewaarschuwd voor de stijgende waterstand. Vanaf 97 centimeter boven NAP wordt de situatie riskant. Het peil staat nu op ongeveer negentig centimeter. Het museum is nog niet bezig met voorbereidingen voor een ontruiming.
In de namiddag geeft het waterschap verder advies over de ontruiming. Mocht het nodig zijn, worden de tentoonstellingen over modeontwerper Azzedine Alaïa, kunstenaar Jan Altink en enkele stukken uit de eigen collectie naar boven verplaatst.
In 1998 moest het museum ook sluiten door wateroverlast. Toen bleef het enkele dagen dicht voor publiek. "Laten we hopen dat het niet zo erg wordt als toen", meldde de zegsvrouw. De noordelijke provincies hebben te maken met de gevolgen van een storm en hoog water. Tot donderdagmiddag moet rekening worden gehouden met een nieuwe storm. Meteorologen verwachten ook een grote hoeveelheid neerslag.
Bron: Nieuws.nl
Het binnenschip dat gisteravond in Luik in de Maas gezonken is, wordt ten vroegste volgende week geborgen omdat het water van de stroom nu te hoog staat. Het schip wordt de komende uren bebakend. De scheepvaart kon worden hervat, want ze wordt niet al te veel belemmerd door het vaartuig.
De aak botste in de wijk Sclessin tegen de pijler van een brug door een probleem met het roer. De kapitein en zijn matroos konden het schip tijdig verlaten. Ingenieurs stelden vannacht vast dat de structuur van de brug niet beschadigd raakte. Bijgevolg kon ze heropend worden voor het verkeer.
De bevoegde Waalse overheidsdienst hoopt dat de aak over een week kan worden geborgen. "Maar de expert van de verzekering van de boot is minder optimistisch", zegt Stephan Nivelles van de dienst. "Het water wast, het debiet is hoog. De lading moet uit de boot worden gehaald, de boot moet beveiligd worden. Dat kost tijd." De aak is met 742 ton dolomiet voor ArcelorMittal geladen.
Vermijd parken en bossen
Ook morgen worden er opnieuw rukwinden voorspeld van ongeveer 100 kilometer per uur: het sein voor Leefmilieu Brussel om alle zeilen bij te zetten. De overheidsdienst raadt aan om de omgeving van parken en bossen te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen. De parken die door Leefmilieu Brussel worden beheerd, zullen vanaf vanavond voor het publiek worden gesloten en vrijdagochtend na inspectie, opruiming en beveiliging opnieuw worden heropend. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zullen aan de ingang berichten uithangen en zullen de parkwachters het publiek inlichten.
Leefmilieu Brussel kondigt ook aan dat bepaalde verkeersassen die het Zoniënwoud doorkruisen in overleg met de plaatselijke politie zouden kunnen worden afgesloten. Meer informatie bij de diensten van de politiezones of op de website van Mobiel Brussel.
Bron: HLN
In de grote mast van de reconstructie van VOC-schip de Batavia in Lelystad is een scheur ontstaan door de harde wind. De mast staat daardoor scheef op het dek.
De mast raakte gisternacht beschadigd, maar kan op zijn vroegst pas vrijdag worden verwijderd met een hijskraan. Tot die tijd is het hopen dat de mast niet verder doorscheurt of knakt, aldus een woordvoerster van de werf. Bezoekers mogen niet meer op het schip komen.
Scheur in bovenste gedeelte
De scheur zit in het bovenste gedeelte van de mast, maar vanwege de weersomstandigheden kan de hijskraan niet eerder dan vrijdag proberen het beschadigde deel naar beneden te halen. De harde wind die is voorspeld voor de nacht van woensdag op donderdag baart de werf zorgen. Volgens de woordvoerster is het niet mogelijk om de mast te versterken.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:07 uur, door Joyce.s
De Sassluis in Enkhuizen wordt woensdagmiddag gesloten als gevolg van het hoge water. Dat meldt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De oude sluis moet door meerdere sterke mannen handmatig worden gesloten. De sluis van zo'n tien meter breed beschermt de historische binnenstad van het IJsselmeerwater. Donderdag wordt er harde wind verwacht, wat in combinatie met hoogwater voor een gevaarlijke situatie kan zorgen. Gemiddeld sluit de sluis eens keer per jaar als gevolg van hoogwater.
Bron: Nieuws.nl
Wat is er toch met de winter aan de hand? In plaats van winterse temperaturen wordt een groot deel van Europa al weken en zelfs maanden geteisterd door zware stormen. Die van gisteren had orkaankracht en richtte vooral in Groot-Brittannië grote schade aan. Met rukwinden tot 170 km/u begon een waterval zelfs bergop te stromen. Er vielen ook twee doden te betreuren. Morgen slaat een nieuwe superstorm met de kracht van een orkaan toe: Andrea heeft het vooral op Duitsland gemunt, maar ook aan onze kust wordt alarm geslagen. Bovendien dreigt in een groot deel van Europa wateroverlast. In de Alpelanden houden ze dan weer de adem in voor een heuse sneeuwstorm.
Over Het Kanaal zijn ze wel wat gewend qua zware stormen, maar wat ze gisteren te verteren kregen, was zelfs daar heel ongewoon. Zeg nu zelf: een waterval die door de wind omhoog geblazen wordt, zelden gezien. Omdat heel wat Britten terugkeerden uit kerstvakantie, was er ook veel ellende op de weg. Een chauffeur kwam om toen een boom op zijn bestelwagen viel en de storm kostte ook het leven van een man op een tanker die getroffen werd door een reusachtige golf. Fietsers werden gewoon van hun fiets geblazen en zelfs vrachtwagens bleven niet overeind. Op het eerste filmpje onder dit artikel is te zien hoe de wind ook een vuilniscontainer te pakken kreeg.
Erger dan Kyrill?
Vooral in Duitsland zullen ze deze beelden bibberend aanschouwen, want morgen liggen onze oosterburen in het oog van de storm. Experts vrezen dat orkaan Andrea even erg kan worden als Kyrill, de orkaan die Duitsland vijf jaar geleden in complete chaos stortte. Ze zien schrikbarende parallellen met die zware storm. Beide diepe depressies ontstonden bij Newfoundland en net als bij Kyrill zal de kern van Andrea zich op het hoogtepunt van de storm tussen de zuidelijke punt van Noorwegen en Denemarken bevinden. Ook de koers na de doortocht in Duitsland richting Baltische Zee is dezelfde.
Ook Alpen hebben prijs
Ook de extreem lage druk (zo'n 960 hectopascal) is vergelijkbaar. In normale omstandigheden bedraagt de luchtdruk 1013 hectopascal. Bovendien liggen de isobaren (lijnen van gelijke druk) heel dicht bij elkaar. Na Duitsland krijgen ook de Alpenlanden de volle laag met heel wat sneeuw en vooral op de bergtoppen orkaanwinden. Het zal er vanaf morgenvroeg mogelijk 36 uur aan een stuk (zwaar) sneeuwen, wat ook daar onvermijdelijk veel ellende zal veroorzaken.
Wateroverlast
Ook België zal niet gespaard blijven. Na middernacht en morgenochtend zal de superstorm Andrea ons land teisteren. Aan de kust verwacht het KMI rukwinden tot zo'n 105 km/h. Daar heerst het oranje alarmpeil, het op een na hoogste. In het noorden van het land is 100 km/u en in het centrum tot 95 km/u als piek mogelijk bij rukwinden. Bovendien zal er veel neerslag vallen: tot 25 mm regen tussen middernacht en donderdagmiddag. Dat kan lokaal wateroverlast veroorzaken.
Bron: HLN
'
Een koufront, gemarkeerd door een zogenaamde 'squalline', trok dinsdagmiddag in razend tempo van boven de Noordzee over ons land. Aan de westkust ging de passage van de squalline gepaard met een snelle en extreme schommeling in het waterpeil. De pijl op de kaart markeert IJmuiden. Tijdstip van het radarbeeld: exact 15.00 uur Nederlandse tijd (14.00 uur UTC).
Het actieve koufront dat gisterenmiddag (dinsdag) over Nederland trok, heeft een extreme schommeling in de waterstand aan de Nederlandse westkust veroorzaakt. In minuten tijd steeg het waterpeil tot meer dan anderhalve (!) meter ten opzichte van het peil ervoor, om vervolgens weer net zo snel te dalen. Je zou kunnen spreken van een ‘meteotsunami’.
De bovenluchtstroming is deze week bijzonder sterk. De straalstroom kent boven ons land soms snelheden tot meer dan 200 kilometer per uur en boven de oceaan soms tot meer dan 300 kilometer per uur. Die snelstromende rivier van lucht voert actieve slechtweergebieden met veel wind en neerslag met zich mee.
Gisteren trok daarbij een actief koufront over het land. Dat veroorzaakte niet alleen overlast door wind en intense regenval, maar daarnaast dus nog een veel bijzonderder meteorologisch fenomeen. Voor de Zeeuwse, Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust steeg en daalde het water rond de passage van het koufront fors.
Bij IJmuiden rees het water in minuten tijd maarliefst met meer dan anderhalve meter. In deze grafiek van de waterstand is dan ook een afwijkende piek te zien tussen de normale getijden door. De zee kwam er korte tijd tot aan de duinvoet en strandtenten, om zich vervolgens weer even snel terug te trekken.
Ooggetuige IJmuiden
Een ooggetuige die rond de koufrontpassage in het Noord-Hollandse IJmuiden was, vertelt op de website van zelfstandig meteoroloog Jan Visser het volgende:
“De zee kwam korte tijd tot aan de duinvoet en strandtenten, maar zakte vervolgens zeer snel zodat het strand even later honderden meters breed was. Raadpleging van de waterstanden op de internetsite van Rijkswaterstaat leverde de volgende waterstanden op: 15.00u 12 cm +NAP, 15.10u 29 cm, 15.20u 57 cm, 15.30u 130 cm(!), 15.40u 75cm en 15.50u -36 cm ten opzichte van NAP. Een daling dus van 166 cm binnen 20 min en 111 cm binnen 10 min!â€Â
Langs de hele westkust
En niet alleen bij IJmuiden blijkt een extreme schommeling in waterstand te hebben plaatsgevonden. Ook andere meetstations van Rijkswaterstaat zoals Petten (ter hoogte van Schagen in Noord-Holland) en Scheveningen en Hoek van Holland (Zuid-Holland) laten een uitzonderlijke stijging van tenminste een halve meter zien, gevolgd door een daling. Ook voor de Zeeuwse kust zijn de uitslagen in de grafiek duidelijk, al zijn ze door de vorm van de kust aldaar wat minder groot. Nog altijd ging het daarbij om een stijging en daling van tientallen centimeters, zoals bijvoorbeeld de meetlocaties ter hoogte van het Haringvliet en Oosterschelde tonen.
De 'meteotsunami' kan verklaard worden door de plotselinge toename van luchtdruk door het abrupt en met grote kracht binnenstromen van de koudere (en daarmee zwaardere lucht) achter het koufront. En dat over een breedte van honderden kilometers. In een tijdsbestek van enkele minuten steeg de luchtdruk 2-3 hectoPascal, zoals te zien is in de bovenstaande grafiek van de luchtdruk in Valkenburg.
Verklaring
De extreme schommelingen kunnen verklaard worden door de enorme treksnelheid en de langgerektheid van het koufront. Precies op de grens tussen de milde lucht er vooruit en de minder zachte lucht erachter, was eerder op de dag boven Engeland en Wales een zogenaamde ‘squalline’ ontstaan. Een squalline is een smalle band van intense regen die dwars op de bovenluchtstroming ligt en door die bovenluchtstroming in razend tempo wordt voortgeduwd. Een squalline kan alleen ontstaan, wanneer het binnendringen van de koudere lucht heel abrupt gebeurt. Het koufront van gisteren, gemarkeerd door de squalline, bewoog in razend tempo. Twee uur nadat ze de westkust had bereikt bijvoorbeeld, passeerde ze alweer de grens met Duitsland. De koudere (en daarmee zwaardere) luchtmassa perste zich aan de grond met veel geweld onder de warmere (en daarmee lichtere) luchtmassa. De binnendringende koude zware lucht drukte over een lengte van honderden kilometers met kracht op het oppervlak en bewoog dus in rap tempo in oostelijke richting. Dit zorgde voor een abrupte luchtdrukstijging die ook duidelijk terugkomt in de metingen. Door de plotselinge druktoename werd het voor onze kust zo ondiepe water aan de voorzijde van de binnendringende koude en zware lucht opgestuwd. Het gevolg hiervan was een brede golf van water die langs de Nederlandse westkust het zeepeil in minuten tijd tientallen centimeters tot meer dan anderhalve meter deed stijgen. Een soort van meteorologische tsunami. Even snel als de zee zich een weg baande richting duinvoet en strandtenten, trok ze zich vervolgens weer terug.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:08 uur, door Joyce.s
De grote mast van de Batavia is gescheurd als gevolg van de storm die dinsdag over het land trok. In de mast is een scheur ontstaan. Het historische VOC-schip in Lelystad is om veiligheidsredenen niet toegankelijk voor bezoekers. Dat meldt de Bataviawerf.
De hoge waterstanden en de harde wind hebben woensdag op verschillende plaatsen voor overlast gezorgd. Het scheepvaartverkeer ondervindt hinder, polders zijn onder water gelopen en de dijken in Groningen, Friesland en Drenthe worden extra gecontroleerd. Het waterschap Hunze en Aa's in Groningen zet donderdag negentig dijkinspecteurs in om de dijken te controleren. Mogelijk worden twee van de vier hiervoor beschikbaar gestelde bergingspolders onder water gezet.
In Groningen wordt de scheepvaart op veel waterwegen stilgelegd. Vanwege de hoge waterstanden en de te verwachten storm en regen heeft de provincie vanaf woensdag om 22.00 uur een vaarverbod op het Van Starkenborghkanaal, het Eemskanaal, het Winschoterdiep, de Rensel, het A.G. Wildervanckkanaal, het Noord-Willemskanaal, het Reitdiep, het Hoendiep en het Aduarderdiep ingesteld.
Het veer van en naar Vlieland ondervindt ernstige hinder van de harde wind en het hoge water. Woensdag zijn er geen afvaarten van de sneldienst tussen Harlingen en het Waddeneiland en donderdag wordt er helemaal niet gevaren van en naar het eiland. Dat meldt Rederij Doeksen. Terschelling en Texel zijn woensdag wel bereikbaar, van en naar Ameland en Schiermonnikoog varen er ook minder boten.
Bij de stuw in de Regge bij het Overijsselse Archem werden dinsdagavond zandzakken geplaatst om de stuw te verstevigen. Bij controles zijn grote spoelgaten ontdekt waar water uit stroomt. Dat meldt het waterschap Regge en Dinkel. Volgens het waterschap is de situatie niet bedreigend voor omwonenden.
Het Groninger Museum moet mogelijk ontruimd worden vanwege het hoge waterpeil in het kanaal rond het eiland waar het op staat. Het zou betekenen dat het gebouw wordt gesloten voor publiek, meldde een woordvoerder woensdag.
Woensdagavond en donderdag gaat het opnieuw hard waaien en regenen. Weeronline.nl verwacht langs de kust windstoten tot 100 kilometer per uur en een flinke hoeveelheid regen.
Bron: Nieuws.nl
Het noorden van Nederland maakt zich klaar voor hoogwater. Na de regen van de afgelopen dagen en de voorspellingen voor morgen worden op allerlei plaatsen maatregel getroffen om de neerslag te verwerken. Na de flinke storm en regen gisteren, wordt voor morgen weer veel neerslag verwacht. De grond is nu verzadigd, daardoor kan het water nergens naar toe. Bovendien draait de wind van zuidwest naar noordwest. Water spuien op de Waddenzee wordt dan moeilijk of onmogelijk.
Maatregelen op een rij:
*Alle gemalen en pompen in Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland zijn volop in bedrijf.
* In Groningen is vanaf 20:00 uur een vaarverbod van kracht.
* Waterschap Noorderzijlvest laat een gebied van ongeveer 700 hectare, ten zuidwesten van de stad Groningen, vollopenmet water.
* De Sassluis in Enkhuizen is gesloten om een deel van de historische binnenstad te beschermen.
* Het waterschap Hunze en Aa's zet vandaag en morgen 90 mensen in die alle dijken in de provincie Groningen gaan controleren.
* Ook waterschap Friesland voert verscherpte controles uit bij kades en dijken.
* Waterschap Regge en Dinkel plaatste uit voorzorg zandzakken bij de stuw bij Archem in de Regge.
Bron: RTL
De Kustweg tussen Oostende en Middelkerke is afgesloten voor alle verkeer. Dat bevestigt het agentschap Wegen en Verkeer. Door de hevige storm van de afgelopen dagen zijn er zandophopingen ontstaan op de Kustbaan. De wind uit noordwestelijke richting deed het zand opwaaien tot op de Kustweg. Die is hierdoor tijdelijk afgesloten tussen het kruispunt met de Dorpsstraat in Oostende en het kruispunt met de Kerkstraat in Middelkerke. Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, De Lijn, de stad Oostende en gemeente Middelkerke zijn bezig met het ruimen van het zand. De Kustweg zal zeker nog tot donderdag afgesloten blijven. Zodra het zand geruimd is, zal die weer opengaan.
Bron: HLN
Verzekeraars tellen slechts een beperkt aantal schadeaangiftes na de storm van dinsdag. Dat blijkt uit een rondvraag woensdag. Verzekeraar Ethias telde woensdag rond de middag 130 schadeaangiftes, wat relatief beperkt is. Ter vergelijking: na de storm van 18 augustus 2011, die over het Pukkelpopfestival raasde, waren er meer dan 600 aangiftes. Woordvoerder Dries Olemans verwacht niet dat er nog veel aangiftes zullen bijkomen - anders dan bij overstromingen wordt stormschade meestal snel aangegeven.
Schade beperkt
Bij KBC klinkt eenzelfde geluid. "We krijgen schadeaangiftes vanuit het hele land", zegt woordvoerster Viviane Huybrecht. "Maar de schade bleef meestal beperkt tot een paar weggewaaide dakpannen of omgewaaide bomen, zonder veel meer. We verwachten niet dat het aantal aangiftes nog sterk zal toenemen, al is het afwachten hoe erg het vannacht en morgen gaat stormen." Ook AG Insurance ten slotte heeft het gevoel dat de schade al bij al meevalt. Volgens woordvoerder Gerrit Feyaerts kwamen de meeste schadeaangiftes uit Vlaanderen en Henegouwen.
Bron: HBVL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:09 uur, door Joyce.s
Enkele wegen voor gemotoriseerd verkeer worden afgesloten als gevolg van de storm die vannacht en morgenvroeg over ons land trekt. Dat besliste het Agentschap Natuur en Bos Vlaams-Brabant. Het gaat om de Vlaktedreef in het Park van Tervuren richting Jezus-Eik, De Vlasmarktdreef en Lorkendreef in het Hallerbos en de Weertsedreef in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee. De Duboislaan (Hoeilaart) in het Zoniënwoud blijft open.
Eerder was al beslist een aantal van de parken uit het westen en noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant te sluiten tot vrijdagmiddag. Het gaat onder meer om de omgeving van het Kasteel van Gaasbeek, Groenenberg (beide in Lennik) en Drie Fonteinen (Vilvoorde). Het Agentschap raadt voetgangers ten stelligste af zich vannacht en morgen in parken of bossen te begeven.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:09 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De achttien meter hoge kerstboom op de Brusselse Grote Markt is vroegtijdig weggehaald. Door rukwinden kwam de boom dinsdag scheef te staan. De brandweer heeft hem daarom uit veiligheidsoverwegingen omgehakt. Dat meldt TV Brussel.
De kerstboom zou normaal gezien nog een week blijven staan, maar vertrekt dus vroeger dan gepland. De kerststal op de Grote Markt is wel nog te bezichtigen.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Vooral in het Noorden staan de medewerkers van de waterschappen op scherp om het wassende water te lijf te gaan. Op meerdere plaatsen zijn landbouw- en natuurgebieden door de waterschappen onder water gezet en draaien alle gemalen en pompen op volle toeren.
Er dreigt flinke wateroverlast om het vele regenwater van de laatste dagen op te vangen. Bovendien gaat het donderdag opnieuw flink regenen. Veel dijken worden extra in de gaten gehouden. Bij sommige waterschappen draaien de zandzakmachines alvast op volle toeren.
Groninger Museum
In het Groninger Museum worden de benedenzalen hoogstwaarschijnlijk donderdagmorgen ontruimd vanwege de hoge waterstand van het kanaal waarin het museum is gebouwd. Het water dreigt door de ramen naar binnen te sijpelen. Uit voorzorg verplaatst het museum twee exposities naar een hoger gelegen deel van het museum.
Nog meer overlast komende dagen
De waterschappen verwachten dat de wateroverlast de komende dagen gaat toenemen. Op veel plaatsen is de grond verzadigd, waardoor het water nergens naar toe kan en het waterpeil in sloten en kanalen verder stijgt. Bovendien draait de wind van zuidwest naar noordwest. Spuien op de Waddenzee is dan erg lastig. De gemalen en pompen voeren het regenwater af naar zee en het IJsselmeer.
Het waterschap Noorderzijlvest is van plan de waterberging Peizermade bij Groningen, met een oppervlakte van ongeveer 700 hectare en goed voor 3 miljoen kubieke meter water, in gebruik te nemen. Ten zuidwesten van Groningen laat het waterschap het waterbergingsgebied de Onlanden vollopen met water. Het is de eerste keer dat dat daar gebeurt.
Het waterschap Hunze en Aa's begon woensdag met de aanleg van een nooddijk in Bad Nieuweschans.
Waterschap Regge en Dinkel plaatste woensdagmorgen uit voorzorg zandzakken bij de stuw bij Archem in de Regge. Onder en bij de stuw zitten grote spoelgaten waar water doorheen komt. De spoelgaten zijn ontstaan door grondverzakking aan weerszijden van de stuw.
Rijkswaterstaat heeft in verband met het hoge water de Hollandsche IJsselkering tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel gesloten. De verwachting is dat de waterkering zeker tot vrijdagmiddag blijft gesloten. In Enkhuizen is de Sassluis gesloten om de historische binnenstad te beschermen tegen hoogwater. Elders in Noord-Holland draaien de gemalen op volle toeren om het water te lozen in onder meer het Noordzeekanaal.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0