Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer in Noord-Holland en Friesland ingetrokken. In het hele land geldt sinds 17.00 uur code geel, waarmee het KNMI nog wel waarschuwt voor harde tot stormachtige wind aan de kust en zware windstoten.
Dinsdag kampte Nederland voor het eerst dit jaar met een storm, die gepaard ging met soms flink wat regen en hier en daar zelfs hagel. De storm hield vooral in het noorden en noordwesten huis en zorgde voor veel overlast.
Langs de kust van Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied werden zeer zware windstoten gemeten van tussen de 100 en 110 kilometer per uur. Vlak aan zee bereikte de wind bij vlagen volgens het KNMI zelfs snelheden van ongeveer 120 kilometer per uur en langs vrijwel de hele kust trok de wind enige tijd aan tot windkracht 9.
Landinwaarts ging het er wat rustiger aan toe en kwamen zware windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer voor. De windkracht in het binnenland was met 7 tot 8 hard tot stormachtig.
De storm hangt samen met een actieve uitdiepende depressie die via Schotland over het noorden van de Noordzee naar het zuiden van Noorwegen trekt. Ook dinsdagavond en -nacht blijft het nog flink waaien. Woensdag is het overdag rustiger, maar in de avond neemt de wind opnieuw toe. Donderdag gaat het weer harder waaien, en ontstaat weer kans op zeer zware windstoten.
Bron: Nieuws.nl
De winter is tot nu toe geen seizoen met sneeuw en vrieskou. Nee, drie woorden zijn momenteel van toepassing: zacht, winderig en nat. En wie het in één woord wil zeggen: herfst. Dit betekent voorlopig uitermate wisselvallig weer met geregeld een stevige wind. Vandaag (dinsdag) en donderdag zijn wat dit laatste betreft de onstuimigste dagen van deze week.
Weerkaart dinsdag 3 januari 13 uur. De diepe stormdepressie ligt met de kern op de Noordzee en de kerndruk bedraagt rond 954 hectoPascal. De depressie trekt snel oostwaarts. Aan de zuidkant van het systeem stormt het. Op donderdag krijgen we met de volgende stormdepressie te maken en die volgt naar verwachting vrijwel dezelfde koers als deze.
Herfstmachinerie
De kolkende rivier van lucht op ongeveer 10 kilometer hoogte, oftewel de straalstroom, blijft de komende vijf dagen op volle sterkte boven ons land liggen en dan wordt wel eens gesproken over de 'herfstmachinerie'. Daarmee worden aan de lopende band oceaandepressies en bijbehorende storingen aangevoerd en dan is het resultaat: geregeld een stevige wind, vaak regen en aanhoudend zacht, aangezien de wind ook aan het aardoppervlak vanuit westelijke richtingen waait. Alleen in de bovenlucht wordt af en toe een portie koude lucht aangevoerd, waardoor buien soms van hagel en een klap onweer vergezeld zullen gaan. Maar voor sneeuwbuien is de atmosfeer (net) niet koud genoeg. Aan het aardoppervlak wordt het voorlopig telkens 7 tot 11 graden en in de nachtelijke uren komt het niet tot vorst met minimumtemperaturen tussen 3 en 6 graden.
Stormdepressies
In de straalstroom worden deze week twee stormdepressies meegesleurd. De ene trok vandaag over de Noordzee oostwaarts en de andere lijkt aanstaande donderdag vrijwel dezelfde koers te volgen. Daarmee zijn het de onstuimigste dagen van deze week. Aan de zuidkanten van beide lagedrukgebieden waait het het hardst.
Om 11.40 uur 48 knopen op Vlieland. Dat komt overeen met netaan 10 Bft.; een zware storm. Elders in het noordelijk en westelijk kustgebied rond 9 Bft. en ook op de dijk Enkhuizen-Lelystad met daar op dat moment 44 knopen.
Netaan zware storm op Vlieland
Deze dinsdag stond in het noordelijk en westelijk kustgebied enige tijd een zuidwesterstorm, kracht 9, en op Vlieland piekte de windmeter om 11.40 uur bij netaan kracht 10; een zware zuidwesterstorm. Verder vielen de felle windstoten op, tot maximaal zo'n 90 kilometer per uur in het binnenland en tot 110 à120 km/u aan zee. Op meetpunt Zandvoort werd vanmiddag om 15.10 uur zelfs een vlaag van 70 knopen geregistreerd, dat is afgerond 130 kilometer per uur!
Tilburg, 11.00 uur. Er waait van alles om of raakt los, zoals hier bij de tennisbanen in mijn woonwijk. Foto: Margreet van Vianen.
Warme sector
In de zogeheten warme sector, het gebied tussen een warmtefront en koufront in, waait het doorgaans ook in het binnenland flink en kunnen de windkrachtverschillen tussen het kustgebied en het binnenland klein zijn. Dat heeft te maken met de warme eigenschappen van de lucht in de warme sector. Daarin is de wrijving minder dan bij koude lucht en zodoende wordt de turbulentie van de wind onderdrukt. Dat was ook nu het geval, want om bijvoorbeeld 12 uur bereikte de zuidwestenwind in Valkenburg bij Leiden 6 Beaufort, maar op datzelfde moment waaide het ook op de Veluwe op meetpunt Deelen met 6 Beaufort. Op het koufront van de stormdepressie neemt de turbulentie juist toe, mede door de temperatuursverschillen (vlak) voor en na het front. Daardoor kon de wind nog iets toenemen (is ook gebeurd, zie windmeting Zandvoort hieronder). Verder ging het op passage van het front even hard regenen en lokaal kwam het tot hagel.
De windmeter maakt overuren. Foto: Ria Luttikhold.
Koufront op de radar: vorm van een touw
We zagen vanochtend op de radarbeelden al een duidelijke lijn terug, lijkend op een touw, en dat is tekenend voor een actief koufront. Toen dat eenmaal was gepasseerd, aan het einde van de middag en begin avond, ging de wind iets afnemen, maar rustig werd het niet. Morgen, woensdag, waait er nog een matige tot harde westelijke wind, 4 tot 7 Beaufort, en is de wind vlagerig van karakter.
Schade
Vanwege de harde wind voer het veer tussen Esonstad in Friesland en Schiermonnikoog niet. En de storm had op tal van plaatsen in de noordelijke provincies schade veroorzaakt, meldde de Meldkamer Noord-Nederland. In Coevorden stond een grote schuur op instorten en in Veendam was de voorgevel van een woning naar beneden gekomen. Verder waren er op meerdere plaatsen golfplaten van daken gewaaid. Uit Friesland kwamen vooral meldingen van omgewaaide bomen op de weg.
Het beeld van de neerslagradar om 12.45 uur. We zien ten westen van Nederland de vorm van een 'touw', tekenend voor een actief koufront, op weg naar ons land met flinke windstoten en even striemende regen.
Gemalen
In de afgelopen weken is er zoveel regen gevallen - op sommige plekken meer dan 150 millimeter - dat de waterstand in rivieren, sloten en beken flink is toegenomen. In Friesland heeft het waterschap alle gemalen aangezet. Ook het Woudagemaal draait op volle toeren. Dit is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Alleen bij extreem hoge waterstanden treedt dit gemaal in werking en dat is dus niet vaak. Belangstellenden kunnen vanaf vandaag tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje komen nemen in het draaiende gemaal. Er worden dan steeds rondleidingen gegeven. Toegang tot het gemaal vindt uitsluitend plaats via het bezoekerscentrum. Daarin draait een indrukwekkende 3D-film en verder bent u vrij om de expositie te beleven of een drankje te drinken in de koffie- en theeschenkerij. Voor kinderen is er een leuke, interessante speurtocht. Zoals het nu lijkt is het gemaal de gehele week onder stoom.
Bron: Meteo Consult. | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:00 uur, door Joyce.s
Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer ingetrokken. Het weerinstituut waarschuwt nog wel voor zware windstoten in het zuidoosten en in de kustprovincies. Weggebruikers worden gewaarschuwd voor gevaarlijke rijomstandigheden. In het oosten van Noord-Brabant en in Limburg komen de komende uren nog zware windstoten voor tot 80 à90 kilometer per uur. In de kustprovincies kunnen tot woensdagochtend vooral tijdens buien zware windstoten voorkomen tot 90 à100 kilometer per uur. Donderdag kunnen opnieuw zware windstoten voorkomen in het hele land.
Aanvankelijk hadden vooral inwoners van Noord-Holland en Friesland en mensen op de waddeneilanden last van de storm die over het land raast, maar inmiddels richten de harde windstoten ook elders in het land schade aan. Hulpdiensten trekken er op uit om omgewaaide bomen weg te halen.
Er komen windstoten voor van 80-90 km/uur, langs de kust kan dat oplopen tot 100-110 km/uur en in Noord-Holland en over de afsluitdijk zelfs tot 120 km/uur, zo schrijft de KNMI op zijn website. Het KNMI heeft voor deze provincies een code oranje (extreem weer) afgegeven. Maar ook in de andere delen van het land waait het hard en geldt een code geel.
Rijstijl aanpassen
Rijkswaterstaat adviseert mensen die de weg op gaan de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen. De ANWB verwacht dat de avondspits ook last zal hebben van het weer. Maar omdat het nog rustig is in verband met de vakantie zal de drukte op de wegen nog meevallen.
Ook schepen kunnen hinder hebben van het weer, aldus Rijkswaterstaat.
Schade
Hulpdiensten worden vooral gebeld voor omgewaaide bomen op de wegen en daken die wegwaaien. Zo raakte een monumentaal gebouw in Vinkeveen zwaar beschadigd. Een omgewaaide boom sloeg een groot gat in het dak van een oude smederij annex wagenmakerij. In Coevorden staat een grote schuur op instorten en in Veendam is de voorgevel van een woning naar beneden gekomen. Op meerdere plaatsen zijn golfplaten van daken gewaaid.
Bron: AD
De storm trekt weg over Oostende richting binnenland. De storm trekt weg over Oostende richting binnenland Tom Vanderhoeght
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:02 uur, door Joyce.s
"De storm is voorbij", zegt weerman David Dehenauw. De wind zwakt vanavond en -nacht af en het wordt droger met opklaringen. Het blijft wel winderig en aan zee zijn nog rukwinden tot 80 kilometer per uur mogelijk. De stevigste rukwind in ons land werd gemeten in Middelkerke, met 104 kilometer per uur.
In de haven van Zeebrugge werd 115 km per uur genoteerd, maar dat meetstation behoort tot de waarnemingspunten op zee en telt niet mee voor de voorspellingen aan de kust en in het binnenland. Over de Belgische territoriale wateren raasde een storm met windsnelheden van 9 tot 10 Bft.
Volgens Dehenauw had het KMI de storm nauwelijks onderschat, want de weerdienst had rukwinden tot 100 kilometer per uur voorspeld. De wind blies het hardst aan de kust, met rukwinden tot 104 in Middelkerke. In het binnenland waren er rukwinden tot 94 km per uur in Ukkel en tot 90 km per uur in Deurne.
Morgen krijgen we rustiger weer met opklaringen en slechts enkele lokale buien. Donderdag komt er op zee alweer storm(achtig)weer uit west tot noordwest. Er kunnen dan opnieuw rukwinden tot plaatselijk 100 kilometer per uur over ons land razen. Vermits het doodtij is, worden geen hoge waterstanden verwacht aan zee en op de Schelde.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:04 uur, door Joyce.s
Een harde windvlaag heeft dinsdagavond voor behoorlijk wat schade gezorgd in Krimpen aan den IJssel. Een dak van een kerk bezweek onder de druk van de wind en belandde op straat, meldt een woordvoerder van de brandweer. Niemand raakte gewond, wel raakten enkele auto's beschadigd.
Het ging om een plat dak van een kerk aan de Meerkoetstraat. De wind tilde even voor 19.00 uur een deel van de dakplaten op die vervolgens op straat terechtkwamen. De brandweer is bezig de troep op te ruimen. Tot die tijd is de straat afgesloten. Dinsdag kampte Nederland voor het eerst dit jaar met een storm en die zorgde overal in het land voor overlast. Vooral in het noorden en noordwesten werden zeer zware windstoten gemeten.
Bron: Nieuws.nl
Door een ongevallen boom is dinsdagmiddag geen treinverkeer mogelijk geweest tussen Eindhoven en Venlo. De boom ging tussen Deurne en Helmond tegen de vlakte, aldus spoorbeheerder ProRail. Oorzaak was de harde wind. Aan het eind van de middag reden de treinen weer.
Het treinverkeer tussen Utrecht en Leiden lag ook stil. Hier was een kapotte bovenleiding tussen Woerden en Bodegraven de boosdoener. Een woordvoerder van ProRail zei dat hier geen duidelijke link is met de weersomstandigheden. Iets na 8 uur ’s avonds reden ook hier weer treinen.
Bron: RTL
De storm die over ons land raast, heeft ook gevolgen voor de werking van de Antwerpse haven. De zeeloodsen kunnen immers vanwege de rukwinden niet vanop de op zee gelegen loodsstations aan boord komen van de schepen die richting de haven varen. "Er vliegen wel nog helikopters uit die de loodsen aan boord kunnen brengen, maar dat kan enkel bij de schepen die daar specifiek voor uitgerust zijn. De allergrootste dus", klinkt het bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Hoe groot de hinder voor het havenverkeer precies is, is niet duidelijk.
Zeeloodsen zijn goed bekend met lokale ondiepe en voor de zeevaart gevaarlijke plaatsen en helpen de kapiteins van schepen bij het navigeren, bijvoorbeeld naar een bepaalde haven. Ze zijn dan ook onontbeerlijk voor het vlotte verloop van het havenverkeer.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:04 uur, door Joyce.s
In de Scheldestraat in Strijenham is dinsdagochtend rond negen uur de gevel van een oude schuur ingestort. De dakpannen vlogen in het rond en een deel van de schuur dreigde met pannen en al de weg over te waaien.
Hierdoor was een gevaarlijke situatie ontstaan. Door een medewerker van de gemeente Tholen is overleg geweest met de eigenaar. Uiteindelijk is besloten de schuur 'gecontroleerd' af te breken.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0
In de Antwerpse gemeente Nijlen, tussen Lier en Herentals, hebben tienduizenden mensen enkele uren zonder stroom gezeten.
Het is nog niet duidelijk of de panne veroorzaakt is door de storm, die de afgelopen uren over ons land is geraasd. Netwerkbeheerder Infrax kon de schade relatief snel herstellen
"Omstreeks zes uur is de stroom weggevallen in Nijlen en een paar naburige gemeenten omdat een voedingskabel het begeven heeft", zegt Jos Liebens van Infrax.
"Dat zou kunnen te maken hebben met het slechte weer, maar dat weten we pas na onderzoek. De stroomonderbreking heeft twee uur geduurd. We hebben geleidelijk aan steeds meer mensen opnieuw van stroom kunnen voorzien en omstreeks acht uur was het helemaal opgelost", zegt Liebens nog.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Harde wind heeft dinsdag in Groot-Brittannië aan twee mensen het leven gekost. In verscheidene delen van het land werden windstoten tot honderdzestig kilometer per uur gemeten.
De Britse meteorologische dienst zei dat de extreem harde wind tot stroomuitval en gevaarlijk verkeerssituaties heeft geleid. Sommige havens moesten worden gesloten. Vooral in Schotland en Noord-Ierland was er sprake van zeer harde wind. In Edinburgh werden windstoten van 164 kilometer per uur gemeten.
Een man kwam om toen een boom op zijn busje viel. Het tweede slachtoffer was een bemanningslid van een tanker die door een grote golf overboord werd geslagen.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Het noodweer dat dinsdagmiddag ons land teisterde, heeft in Nijlen urenlang een stroomonderbreking veroorzaakt. Een van de drie hoofdkabels die voor de stroomtoevoer van een groot deel van de gemeente instaan, viel door de storm uit.
Dat is in principe niet dramatisch, maar maandagavond had toevallig een andere hoofdkabel het begeven. Die was dinsdag nog niet volledig hersteld, waardoor de overblijvende kabel de spanning niet meer kon dragen. Zo meldt de brandweer van Nijlen.
Energiemaatschappij Infrax had van zowat 18.00 tot 22.00 uur nodig voor herstellingswerkzaamheden en om een voor een alle elektriciteitscabines opnieuw in te schakelen.
Intussen zaten om en bij de 10.000 personen in Nijlen en deelgemeentes Kessel en Bevel zonder stroom.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Formeel was de wind gisteren 'stormachtig'. Een windkracht acht die vanuit het zuidwesten over Zeeland blies Een windkracht waarbij de vogels moeite hebben om vooruit te komen en koers te houden, schapen de luwe kant van de dijk opzoeken en grote schuimkoppen op het water verschijnen. Verkeer op de Zeelandbrug mocht in de ochtend maar vijftig kilometer per uur rijden en aanhangers waren tot een uur of elf op de Oosterscheldekering taboe. Wie buiten langs het water liep had het gevoel dat er een fikse storm raasde. Zoals hier bij Moriaanshoofd, waar de wind een nevel van zeewater de wal opblies en mensen moeite hadden recht te blijven staan. foto Dirk-Jan Gjeltema
Bron: PZC
Hoewel de wind minder krachtig is dan dinsdag, moet Nederland woensdag toch nog rekening houden met buien met windstoten tot 80 kilometer per uur. Dat meldt het KNMI op de website. Volgens de ANWB valt de overlast voor het verkeer wel mee. Wel is er op de A27 richting Utrecht ter hoogte van Nieuwegein een vrachtwagen gekanteld. Mogelijk dat daarbij de wind een rol heeft gespeeld.
Bron: PZC
archieffoto Eldridge Pentury
Het fiets-voetveer Vlissingen - Breskens woensdagochtend tijdelijk uit de vaart gehaald. Vervoersmaatschappij Veolia heeft bussen ingezet om passagiers naar de overkant te brengen. Ze moeten wel rekening houden met vertraging. De ferry blijft tot nader order uit de vaart. Op dit moment is de verwachting dat rond woensdag 10.00 uur de omstandigheden om te varen zullen zijn verbeterd.
Bron: PCZ | Gewijzigd: 22 februari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
De stuw in de Regge bij Archem is lek. Medewerkers van het Waterschap Regge en Dinkel ontdekten grote gaten onder en bij de stuw, waar water doorheen komt. Waterschap Regge en Dinkel plaatst een grote hoeveelheid zandzakken bij de stuw. Als die toch bezwijkt, lopen volgens het waterschap mensen geen gevaar. Er woont niemand in een ruime straal rond de lekkende stuw in Archem, in de buurt van Ommen.
Grondverzakkingen mogelijk door regenval
De spoelgaten zijn ontstaan door grondverzakking aan weerszijden van de stuw. Het is niet duidelijk of er een verband is met de hevige regenval van de afgelopen dagen. Het schap heeft het waterpeil aan beide zijden van de stuw gelijkgezet om de waterdruk zo laag mogelijk te maken. Ook is een nabijgelegen gemaal in werking gezet.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:05 uur, door Joyce.s
De waterschappen in Noord-Nederland zetten op meerdere plaatsen landbouwgebieden onder water. Dat is nodig om het vele regenwater van de afgelopen dagen, met name woensdag was erg nat, op te vangen. Ook alle gemalen en pompen in Groningen, Drenthe en Friesland draaien op volle toeren. Die voeren het regenwater af naar zee en het IJsselmeer. Bij Groningen is onder meer de waterberging Peizermade, met een oppervlakte van ongeveer 700 hectare, in gebruik genomen. Daar kan het waterschap Noorderzijlvest zo'n 3 miljoen kubieke meter water kwijt. Het waterschap Friesland zet polders onder water.
Bron: RTL