Het KNMI waarschuwt voor harde windstoten dinsdag in het hele land. Aan de kust is kans op storm. Dat heeft het weerinstituut maandag gemeld.
In de loop van de ochtend neemt de wind toe. In de middag en avond kunnen in het hele land windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. Aan de kust kan de wind een snelheid van 100 kilometer per uur bereiken en blijft het onstuimig tot woensdagochtend.
Bron: PZC | Gewijzigd: 5 januari 2012, 13:31 uur, door MarkNL
Onweersdagen: 0
Het KNMI waarschuwt voor harde windstoten morgen in het hele land. Aan de kust is kans op storm.
In de loop van de ochtend neemt de wind toe. In de middag en avond kunnen in het hele land windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. Aan de kust kan de wind een snelheid van 100 kilometer per uur bereiken en blijft het onstuimig tot woensdagochtend.
De Waddeneilanden krijgen het meest te verduren met windstoten tot 110 kilometer per uur.
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:56 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Na de kletsnatte en onstuimige decembermaand, krijgen we ook begin 2012 de volle laag. Momenteel teistert een forse storm de Britse Eilanden. De diepe depressie trekt over de Noordzee richting Lage Landen. In de namiddag bereikt de storm onze kust en dat gaan we zeker voelen. Met rukwinden tot 100 km/u waarschuwt het KMI voor mogelijke schade. Ook op de weg wordt het gevaarlijk. Bovendien dropt de depressie ook een nieuwe zondvloed over ons land. In het zuiden van het land staan al enkele rivieren op hun alarmpeil en met meer onstuimig en nat weer op komst, lijkt wateroverlast onvermijdelijk.
Nu al waait het hard met rukwinden tot 70 à75 km/u.
Een in kracht toenemende stormdepressie trekt vanuit Schotland richting het zuiden van Noorwegen. Op de Noordzee komt het daardoor tot zware storm. Vooral in het zuiden van Noorwegen en ook in Denemarken zal het noodweer het hardst toeslaan en de meeste schade aanrichten. Ook in ons land neemt de zuidwestelijke wind verder toe en in de loop van de namiddag trekt ook nog een actief koufront van west naar oost over ons land met bakken regen. Bij rukwinden tot lokaal 100 km/u is er schade mogelijk. Op zee wordt de toestand helemaal gevaarlijk.
Op zee 10 Beaufort
Het KMI heeft dan ook een stormwaarschuwing uitgevaardigd: krachtige tot zeer krachtige wind in het binnenland (6-7 Beaufort) en aan de kust zeer krachtig tot mogelijk stormachtig (7-8 Beaufort). Op zee zelf komt het tot een zuidwesterstorm (9-10 Beaufort). Vanavond en vannacht neemt de wind iets in kracht af, maar het blijft winderig met nog rukwinden tot 60 à80 km/u.
Donderdag noordwesterstorm
En de weerellende begin 2012 is nog niet voorbij. Woensdag krijgen we een adempauze, maar donderdag wordt het weer regenachtig en erg onstuimig weer. Vandaag gaat het om een zuidwesterstorm, donderdag komt het rotweer uit het noordwesten. Daarna wordt het wat frisser met vrijdag in de Ardennen enkele winterse buien. Het weekend belooft weer zachter en vooral zaterdag kletsnat te worden.
Wateroverlast
Al die neerslag, dan dreigt onvermijdelijk wateroverlast. Gisteren bereikten enkele rivieren in het zuiden van het land al hun alarmpeil. Vooral de Semois baart zorgen. In Vlaanderen is de toestand voorlopig nog onder controle, maar dat kan veranderen gezien het nieuwe rotweer dat onze richting uitkomt.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:56 uur, door Joyce.s
Het KNMI waarschuwt voor harde windstoten dinsdag in het hele land. Aan de kust is kans op storm. In de loop van de ochtend neemt de wind toe. In de middag en avond kunnen in het hele land windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. Aan de kust kan de wind een snelheid van 100 kilometer per uur bereiken en blijft het onstuimig tot woensdagochtend.
Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:57 uur, door Joyce.s
Het KNMI heeft in Friesland en Noord-Holland gewaarschuwd voor extreem weer. In de rest van het land geldt een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Het KNMI heeft in Friesland en Noord-Holland een zogenaamde code oranje waarschuwing gedaan. Dat staat voor 'extreem weer'. Er is sprake van groot gevaar, daarom wordt van iedereen oplettendheid gevraagd. De waarschuwing is per direct van kracht, en geldt tot ongeveer 18:00 uur. De reden voor de waarschuwing zijn zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.
In de rest van het land geldt de hele dag de code geel. Dat betekent 'gevaarlijk weer'. Het KNMI hanteert vier kleurcodes: groen betekent geen gevaar, en rood staat voor een weeralarm. Voor morgen geldt in de provincies Friesland, Zeeland, Noord- en Zuid-Holland nog code geel.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:57 uur, door Joyce.s
Het KNMI waarschuwt voor harde windstoten in het hele land. Aan de kust is vandaag kans op storm. Het KNMI verwacht daar windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur, die ook vannacht zullen aanhouden. In de loop van de ochtend neemt de wind toe, dat gaat gepaard met regen. In de middag en avond kunnen in het hele land windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. Aan de kust kan de wind een snelheid van 110 kilometer per uur bereiken en blijft het onstuimig tot morgenochtend.
De Waddeneilanden krijgen het eveneens zwaar te verduren met windstoten tot 110 kilometer per uur. Voor de provincies Friesland en Noord-Holland is door het KNMI inmiddels de code oranje (extreem weer) afgegeven. Het weerinstituut verwacht tot aan het eind van de middag daar windstoten tussen de 100 en 120 kilometer per uur.
Bron: AD
Er woedt dinsdagochtend een hevige storm boven Antwerpen. Rukwinden van meer dan 80 km/u zorgen hier en daar voor schade aan woningen, voertuigen of het wegdek. Zo is op de Oude Bosuilbaan in Deurne een werfafsluiting tegen een geparkeerde auto terechtgekomen die daarbij schade opliep.
Parken gesloten
Intussen heeft het provinciebestuur beslist om de provinciale parken tijdelijk te sluiten. Met rukwinden tot 110 kilometer per uur in het vooruitzicht beslisten de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA) zonet uit veiligheidsoverwegingen de domeinen te sluiten voor het publiek. De domeinwachters van het Rivierenhof (Deurne), Hof van Leysen (Antwerpen), groendomein Pulhof (Wijnegem) en Vrieselhof (Ranst) en Kesselse Heide (Nijlen) informeren het publiek en sluiten de poorten tot het stormweer voorbij is.
Bron: GVA | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:58 uur, door Joyce.s
Met rukwinden tot 110 kilometer per uur in het vooruitzicht werd zowel in Brussel als in Antwerpen beslist om enkele parken preventief af te sluiten. Het stormweer blijft nog enkele dagen duren, van echte wintertemperaturen is ook deze week nog geen sprake.
Stormweer
Dinsdagmiddag is het stormweer: er staat een krachtige, aan de kust een harde tot stormachtige zuidwestenwind. We krijgen rukwinden van 80 tot 90 km/u in het binnenland en tot 110 km/u aan de kust. Op zee staat er een zuidwesterstorm. De maxima bedragen 8 tot 12 graden. Het blijft bewolkt en er zijn periodes met regen.
Dinsdagavond trekt de regen naar Duitsland weg en volgen er opklaringen vanuit het westen. Ook zal de wind iets in sterkte afnemen. Dinsdagnacht is het wisselend bewolkt en meestal droog. De minima bedragen 0 graden op de Hoge Venen en 6 graden aan zee.
Woensdag is er af en toe zon en het blijft op de meeste plaatsen droog. Er staat een matige, aan zee een krachtige westenwind. De maxima bedragen 4 tot 9 graden. 's Avonds neemt de bewolking toe, gevolgd door regen en een aanwakkerende wind met in de nacht stevige rukwinden.
Donderdag is er eerst regen en daarna buien. Er is veel wind en op zee staat tijdelijk een noordwesterstorm. Vrijdag is er af en toe zon, minder wind en op een bui na blijft het meestal droog. Tijdens het weekend is het overwegend bewolkt met af en toe wat regen. Het blijft zacht bij een middagtemperatuur rond 9 graden. Al minstens tot midden januari valt er van de winter geen spoor te bekennen.
Brussel
Leefmilieu Brussel-BIM sluit vanaf dinsdagmiddag de parken die de dienst kan afsluiten. De maatregel geldt minstens tot woensdagmiddag. Aanleiding zijn de rukwinden van 80 tot 110 kilometer per uur die het KMI voor dinsdag aankondigt. Leefmilieu Brussel raadt aan parken en bossen te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen.
In de parken die niet kunnen worden afgesloten, wordt aan de ingang een bericht gehangen en zullen de parkwachters het publiek inlichten. De gewestelijke groene ruimten worden voor het publiek heropend na een inspectie en het opruimen van eventuele schade.
Antwerpen
De Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA) hebben ook beslist om enkele domeinen te sluiten voor het publiek. De domeinwachters van het Rivierenhof (Deurne), Hof van Leysen (Antwerpen), groendomein Pulhof (Wijnegem) en Vrieselhof (Ranst) en Kesselse Heide (Nijlen) informeren het publiek en sluiten de poorten tot het stormweer voorbij is.
Bron: Nieuwsblad
De storm die over Nederland raast heeft dinsdagmorgen op tal van plaatsen in de noordelijke provincies voor schade gezorgd. Dat meldde de Meldkamer Noord-Nederland. In Coevorden staat een grote schuur op instorten en in Veendam is de voorgevel van een woning naar beneden gekomen. Op meerdere plaatsen zijn golfplaten van daken gewaaid. Uit Friesland komen vooral meldingen van omgewaaide bomen op de weg.
Bron: RTL
Rijkswaterstaat waarschuwt dinsdag weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden door de harde wind in met met name Noord-Holland en Friesland. Het KNMI heeft voor deze provincies een code oranje afgegeven. Maar ook in de andere delen van het land waait het hard en geldt een code geel. Rijkswaterstaat adviseert mensen die de weg op gaan de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen. Ook schepen kunnen hinder hebben van het weer, aldus de dienst.
Bron: RTL
Rijkswaterstaat waarschuwt vandaag weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden door de harde wind in met met name Noord-Holland en Friesland. Het KNMI heeft voor deze provincies een code oranje (extreem weer) afgegeven. Maar ook in de andere delen van het land waait het hard en geldt een code geel. Rijkswaterstaat adviseert mensen die de weg op gaan de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen. Ook schepen kunnen hinder hebben van het weer, aldus de dienst.
De noordelijke waterschappen hebben maatregelen genomen om wateroverlast als gevolg van de hoge waterstanden te voorkomen. Pompen en gemalen in het noorden draaien op volle toeren.
Zuidwesten
De harde wind veroorzaakt volgens de waterschappen tot nog toe weinig problemen, omdat die uit het zuidwesten komt. De verwachting is dat de situatie eind deze week problematischer wordt, omdat het de komende dagen veel gaat regenen.
Het KNMI waarschuwde vandaag voor harde windstoten in het hele land. Aan de kust voorspelde het KNMI storm met windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur, die ook vannacht zullen aanhouden. In de loop van de ochtend nam de wind fors toe, wat gepaard ging met regen. In de middag en avond kunnen in het hele land windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. In het hele land blijft kans op regen. De Waddeneilanden hebben het eveneens zwaar te verduren met windstoten tot 110 kilometer per uur.
Avondspits
Al sinds vanmorgen zorgde de storm op tal van plaatsen in de noordelijke provincies voor schade. Dat meldde de Meldkamer Noord-Nederland. In Coevorden staat een grote schuur op instorten en in Veendam is de voorgevel van een woning naar beneden gekomen. Op meerdere plaatsen zijn golfplaten van daken gewaaid. Uit Friesland komen vooral meldingen van omgewaaide bomen op de weg.
De ANWB verwacht dat het verkeer in de avondspits last krijgt van het extreme weer. 'Maar gelukkig is het deze week nog vrij rustig op de weg', zegt een woordvoerder.
Bron: AD
De provincie Antwerpen sluit vanaf deze namiddag al haar provinciale parken af voor het publiek omwille van het aangekondigde stormweer met rukwinden tot 110 kilometer per uur. Het gaat onder meer om het Rivierenhof en het Hof van Leysen (beide in Antwerpen), de Kesselse Heide (Nijlen) en het Vrijbroekpark (Mechelen). De stad Mechelen heeft beslist zeker tot woensdagochtend ook de andere Mechelse parken af te sluiten. In Antwerpen en Turnhout is dat voorlopig niet het geval.
"Volgens de metereologische dienst van de luchthaven van Deurne komt er een piek in de storm tussen 12.00 en 18.00 uur vanmiddag, maar zal de storm ook nadien zeker niet volledig gaan liggen. Daarom zullen de Antwerpse provinciale parken meer dan waarschijnlijk nog tot woensdagochtend dicht blijven", zegt Anouche De Keyzer van de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA).
Rivierenhof
Alle provinciale parken worden in de mate van het mogelijke afgesloten. Waar dat niet kan, zoals in het Rivierenhof, worden wandelaars en fietsers geïnformeerd door de parkwachters en aangemaand het park te verlaten. Ook de bezoekers van de in de parken gelegen horeca en sportdiensten krijgen een soortgelijke boodschap te horen. In Mechelen zullen ook de stadsparken worden afgesloten. Daar komen bovendien infobordjes te staan die waarschuwen voor de gevolgen van het noodweer. In Antwerpen en Turnhout blijven de stadsparken voorlopig wel gewoon open.
Bron: HLN
De harde wind leidt dinsdag tot gevaarlijke situaties op de weg.
* Code oranje voor Friesland en Noord-Holland
* KNMI waarschuwt voor windstoten
Waarschuwing
Rijkswaterstaat waarschuwt dinsdag weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden door de harde wind in met met name Noord-Holland en Friesland. Het KNMI heeft voor deze provincies een code oranje afgegeven. Maar ook in de andere delen van het land waait het hard en geldt een code geel. Rijkswaterstaat adviseert mensen die de weg opgaan, de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen. De ANWB zegt dat weggebruikers die met een lege aanhanger of trailer de weg op willen, beter even kunnen nadenken of dat niet later kan. Dat geldt ook voor caravans, maar die staan in dit jaargetij meestal in de stalling, aldus de ANWB.
Ook schepen kunnen hinder hebben van het weer, waarschuwt Rijkswaterstaat verder.
Bomen waaien op weg
Een verbindingsweg van de A8 in Noord-Holland is dinsdag aan het begin van de middag afgesloten. Door de harde wind zijn er bomen op de weg gevallen. Het is de verbindingsweg van de A8 in de richting van Amsterdam naar de A7. Omdat er maar weinig verkeer op de weg is, heeft de afsluiting nog niet tot files geleid, aldus de ANWB.
Vrachtwagen gekanteld
De A76 tussen knooppunt Ten Esschen bij Heerlen en de Kunderberg richting Aken is dinsdagochtend enkele uren afgesloten geweest, nadat een vrachtwagen door de harde wind was gekanteld. De met pallets geladen vrachtwagen was gedeeltelijk in het talud terechtgekomen. De aanhanger blokkeerde de rechterrijstrook, meldde de politie. De truck moest worden weggesleept. Hoewel het dekzeil is gescheurd, zijn de pallets binnenboord gebleven. Rond half twee dinsdagmiddag werd de snelweg weer vrijgegeven.
Boom op monumentaal pand
Een monumentaal gebouw in Vinkeveen is dinsdagmorgen zwaar beschadigd geraakt. Een omgewaaide boom sloeg een groot gat in het dak van een oude smederij annex wagenmakerij. Hoe groot de schade precies is, is nog onbekend. Het pand stamt uit het einde van de 19e eeuw en staat op de lijst van rijksmonumenten. Het is privébezit volgens de politie.
Bron: De Pers
Het is gevaarlijk op de weg vanwege de harde wind, meldt Rijkswaterstaat. Er is veel overlast op de snelwegen in Noord-Holland. Op de A1 in de richting van Amsterdam naar Amersfoort schaarde een vrachtwagen met aanhanger. Door het incident is tussen de knooppunten Diemen en Muiden nog slechts één rijstrook open. Rond 14:15 uur stond er een file van 2 kilometer.
Bomen op de weg
Een verbindingsweg van de A8 was enige tijd afgesloten omdat er bomen op waren gevallen. Het was de verbindingsweg van de A8 in de richting van Amsterdam naar de A7. De bomen konden snel worden weggehaald. Omdat er maar weinig verkeer op de weg was, leidde de afsluiting niet tot files.
Vrachtwagen omgewaaid
Ook in het zuiden heeft het verkeer last van de wind. De A76 tussen knooppunt Ten Esschen bij Heerlen en de Kunderberg richting Aken is dinsdagochtend enkele uren afgesloten geweest, nadat een vrachtwagen door de harde wind was gekanteld. Rond 13:30 uur dinsdagmiddag werd de snelweg weer vrijgegeven.
Code oranje
Het KNMI gaf vanochtend code oranje af voor Friesland en Noord-Holland. Dat betekent: extreem weer met windstoten tot 120 kilometer per uur. De code oranje geldt tot zeker 18:00 uur. Daarna verwacht het KNMI zwaar weer (code geel) tot morgenochtend.
Al veel schade door storm
De storm heeft dinsdag op tal van plaatsen in de noordelijke provincies voor schade gezorgd. In Noord-Holland hebben de branweerkorpsen Amsterdam-Amstelland en Noord-Holland-Noord tientallen meldingen van schade door de storm gehad.
Bron: RTL
De storm belemmert in de Rotterdamse haven het laden en lossen van schepen. Zo zijn de hijskranen waarmee op terminals containers van en aan boord worden getild, vandaag uit voorzorg veelal buiten bedrijf gesteld. Zodra de storm gaat liggen, worden ze weer actief.
Het loodswezen in Rotterdam-Rijnmond is overgestapt op 'stormbeloodsing'. Dat houdt onder meer in dat loodsen vanuit een helikopter via een lijn op grote schepen afdalen. Normaal gesproken klimmen de loodsen vanaf een boot op een zeeschip dat de haven wil binnenvaren, maar met golven die vanmiddag buitengaats een hoogte bereikten van 3,40 meter is dat te gevaarlijk, aldus een woordvoerder.
Rustiger weer
Schepen die door hun omvang te veel wind vangen of waarvan de lading een extra risico vormt (bijvoorbeeld chemicaliën), gaan in het stormscenario op zee voor anker in afwachting van rustiger weer. Stormbeloodsing is geen uitzonderlijk verschijnsel. In de maand december maakte de helikopter van het loodswezen in de Rotterdamse havenregio 200 vlieguren.
Bron: AD | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:59 uur, door Joyce.s
Het evenement Winterland op het Kolonel Dusartplein in Hasselt is preventief moeten sluiten door het stormweer.
"Er staan grote attracties en ook een grote tent. Vanmorgen is er overleg geweest met de brandweercommandant en de politie, en daaruit volgde de beslissing tot sluiting. We hebben het zekere voor het onzekere genomen", zegt de Hasseltse burgemeester Hilde Claes (sp.a).
Ook over Limburg trekken hevige rukwinden. Er is tot nu toe niets gebeurd op het Dusartplein, waar onder meer tientallen kraampjes van de kerstmarkt staan, een groot winterlandschap met schaatsbaan, een twintig meter hoge kerstboom en een carrousel. Winterland vindt nog tot 8 januari plaats. "Telkens bij een stormmelding wordt de toestand bekeken. Voorlopig is Winterland vanavond tot 18 uur gesloten en dan vindt weer een evaluatie plaats", besluit Claes.
Bron: HLN
| Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:59 uur, door Joyce.s
De storm die dinsdagmiddag over ons land trok heeft ook hier en daar in de regio Zwolle schade en overlast veroorzaakt.
Met name bomen en takken konden een aantal flinke windstoten van tussen 80 en 90 km/u niet aan. Aan de Pijperstraat net buiten Kampen waaide een boom op een boerderij, waardoor behoorlijke schade ontstond. Elders in Kampen, op sportpark De Maten kon erger worden voorkomen door een aantal dakplaten vast te zetten.
In Zwolle waaide het dak van een dakkapel aan de Abel Tasmanstraat en moest de brandweer naar de Thomas a Kempisstraat, alwaar met behulp van een ladderwagen het dak van een koekoek van een woning boven schoenmakerij Den Heijer veilig gesteld moest worden. Een buurtbewoner had de schoenmaker gewaarschuwd dat het stuk dak op straat dreigde te vallen.
Verder rukte de brandweer uit wegens schade aan bomen in Terborchstraat en Mackayware. Aan de Neijerwalstraat in Stadshagen dreigde een aantal dakpannen van een dak te waaien. Ze werden door brwandweermensen weer goed gelegd.
In Nieuwleusen waaiden er halverwege de middag verschillende dakpannen van een gebouw aan de Grote Markt. De schade en het gevaar vielen uiteindelijk mee, maar het plotselinge losschieten van de pannen zorgde voor zo'n paniek dat een hoogwerker van de brandweer werd ingeschakeld. De pannen werden opgeruimd, waarna de rust terugkeerde.
Ook vanuit Genemuiden (Blokhuisweg), Steenwijk (Rozenstraat) en Zwartsluis (Conradsweg) kwamen meldingen binnen van omgewaaide bomen en afgerukte takken. Het KNMI gaf de code oranje (extreem weer) af voor Friesland en Noord-Holland, maar ook in Midden en Oost-Nederland was dus sprake van zware windstoten.
Bron: de Stentor | Gewijzigd: 3 januari 2012, 17:19 uur, door Bronk
De storm heeft vandaag in Overijssel op tientallen plekken overlast veroorzaakt. Zo is door de storm op het Kampereiland een eik omgewaaid op het woongedeelte van een boerderij.
Niemand raakte gewond, maar het dak is door de boom wel flink beschadigd. In Haaksbergen is een weg versperd door een boom en in Hengelo is een boom op een garage naast een huis gevallen. Voor de rest is de brandweer uitgerukt voor kleine meldingen.
Bron: RTV oost
Het treinverkeer ondervindt ook veel last van de storm. Tussen Woerden en Bodegraven moeten reizigers rekening houden met een vertraging van ongeveer 30 minuten door een defecte bovenleiding. Van en naar Rotterdam Centraal moeten reizigers eveneens rekening houden met een vertraging van ongeveer 30 minuten en uitval van treinen. Dit komt onder meer dat bomen en takken op het spoor liggen en m oeten worden weggehaald. Dit geld ook op andere trajecten.
Bron: BoN