Dat is elke flink tegengevallen de laatste stormen. Ik wil het hard, ik wil het KEIHARD!
Volgens mij is Utrecht nog niet boven de Bf6 geweest in de laatste stormen.
Dat is elke flink tegengevallen de laatste stormen. Ik wil het hard, ik wil het KEIHARD!
Volgens mij is Utrecht nog niet boven de Bf6 geweest in de laatste stormen.
De storm in september heeft in een deel van de provincie zeer veel schade veroorzaakt, maar ook dat was maar een betrekkelijk klein lijntje over Nieuwegein/Zeist e.o.
Voor de rest valt het hier over het algemeen erg mee inderdaad. Gisteren wel een paar flinke windvlagen gehad, maar de prullenbakken kwamen nog niet door de straat voorbij..... we wachten morgen even af!
Komende nacht zijn er perioden met regen. Met een nachttemperatuur van rond 8 graden is het zacht. De wind is zuidwest tot west en neemt toe naar krachtig boven land, 6 Bft. In de kustgebieden neemt de wind toe tot stormachtig, 8 en mogelijk stormkracht, 9 Bft. Verder komen er in het hele land weer (zeer) zware windstoten, in het kustgebied 90-100 km/uur, landinwaarts 75-90 km/uur
Morgenochtend trekt er in de vroege ochtend een actieve buienlijn van noord naar zuid over het land. Daarna wordt het wisselend bewolkt met stevige buien, die gepaard kunnen gaan met onweer, hagel en (zeer) zware windstoten. De temperatuur ligt in de middag rond 7 graden. De wind draait naar het noordwesten en is aan zee stormachtig, mogelijk af en toe stormkracht. Pas later in de middag en in de avond lijkt de wind wat af te nemen.
Geldig tot donderdag 05 januari 2012 24.00 locale tijd
SYNOPTISCHE SITUATIE:
In een krachtige westelijke stroming passeert momenteel een trog, zowel aan de grond als in de bovenlucht. In de loop van de middag draait naar zuidwestelijke richting op nadering van het volgende frontale systeem. Dit frontale systeem hoort bij een volgend lagedrukgebied dat woensdagavond laat het uiterste noorden van de Noordzee bereikt. Het bijbehorende warmtefront bereikt in de avond ons land en daar vooruit vindt in de middag en avond stabilisatie plaats. Bovendien neemt de luchtdrukgradient in de avond alweer toe.
Donderdagnacht bevinden we ons in de warme sector van het frontale systeem en in de tweede helft van de nacht bereikt het koufront het noorden van het land en verlaat het zuidoosten halverwege de ochtend. Tijdens koufrontpassage donderdagochtend bevinden we ons onder de linker uitgang. Het lagedrukgebied zelf trekt donderdag overdag via het Skagerrak naar de zuidpunt van Zweden alwaar het om 12 UTC aankomt. In het kielzog van dit laag trekt donderdag overdag een trog (back-bent occlusie) van noordwest naar zuidoost over de Noordzee en bereikt dan rond 12 UTC het noorden van ons land om dat in de middag en avond richting Duitsland weg te trekken. Wat verder nog opvalt is de krachtige jet-streak die donderdag NW-ZO georiënteerd van de Britse Eilanden richting België ligt.
MODELBEOORDELING:
Grootschalig gezien is Hirlam tot en met de koufrontpassage consistent met de voorgaande run en de overige modellen. Op donderdag overdag ontstaan er verschillen in de exacte positie en timing van de trog/BB-occlusie, dit geeft weer onzekerheden voor de zwaarte en locatie van de zware windstoten. Hirlam is nu weer een stuk rustiger voor morgenmiddag dan de voorgaande run. Een eenduidig beeld is uit de diverse modellen niet te halen.
WIND:
Actueel langs de westkust af en toe nog zware windstoten tot 80 km/uur. Overdag over het algemeen wat rustiger met aan zee 'slechts' 6 tot 7 Bft. Tegen de avond neemt de wind opnieuw toe op nadering van het volgende frontale systeem met in de avond alweer 7 tot 8 Bft, tegen middernacht buitengaats een 9 Bft. De windstoten gaan morgenavond in de kustprovincies dan weer naar 75-90 km/uur. Donderdagnacht langs de kust 8 tot 9 Bft, dan in het gehele land weer zware windstoten. Landinwaarts dan 75-90 km/uur, in het kustgebied dan 90-100 km/uur. De hoogste uitschieters worden dan nabij het koufront verwacht. Het koufront laat weer het patroon van lijnconvectie zien hetgeen de verticale uitwisseling met de hoge windsnelheden op lage hoogte bevordert. In de TKE zien we dan ook lokaal waarden van net iets boven de 100 km/uur. Na passage van het koufront neemt de wind tijdelijk iets in kracht af maar als snel neemt de wind opnieuw toe op nadering van de trog/BB-occlusie.
BEWOLKING:
Momenteel op de trogpassage convectieve bewolking met af en toe een Cb', toppen tot ongeveer FL200 met T500 van -30 tot -36 graden, koudste lucht over het noorden. De diepste onstabiliteit zit duidelijk in het noorden. Overdag veelal Cu-bewolking, kans op CB's wordt in het zuiden van het land kleiner door een kleine inversie rond 6000 vt en een kortere fetch over de Noordzee. In de noordelijke helft van het land blijft de kans op buien bestaan alhoewel de onstabiliteitsdiepte afneemt. Later in de middag en begin van de avond kan er ook inzaaiing plaatsvinden a.g.v. toenemende warmtefrontbewolking. In de avond verder toenemende frontale bewolking op nadering van het volgende systeem.
Donderdagnacht een dik pakket frontale bewolking, maar door de harde wind is de kans op stratus gering. Bij de passage van het koufront zien we de opbouw direct onstabiel worden hetgeen de aanwezigheid van verscholen CB's aannemelijk maakt, toppen tot FL200. Er is bovendien extra forcering vanwege de linker uitgang van de jet-streak. Na koufrontpassage in de ochtend enkele opklaringen maar tegen de middag van het noorden uit toenemende bewolking op nadering van de trog/BB-occlusie. Progtemps worden dan onstabiel tot FL200-250 hetgeen de kans op geclusterde CB's bijzonder groot maakt. Later in de middag en avond zijn er nog enkele geïsoleerde Cb's.
NEERSLAG:
Vannacht tijdens trogpassage geclusterde buien met mogelijk ook hagel en onweer. Overdag met name in de noordelijke helft van het land aanhoudende kans op een enkele bui. Woensdagavond bij het warmtefront weer af en toe frontale regen, daar vooruit al wat buien door inzaaiing. Ook donderdagnacht frontale regen met bij het koufront waarschijnlijk ook lijnconvectie,de neerslagpatronen geven daar een indicatie voor. Later donderdagochtend en middag weer geclusterde buien nabij de trog/BB-occlusie, de kans op onweer en hagel is gezien de diepe onstabiliteit erg waarschijnlijk. Later in de middag en avond nog enkele losse buien. De exacte positie van de neerslagpatronen moeten morgen overdag niet al te letterlijk worden genomen vanwege de onzekerheden in de trogpositie en timing.
ZICHT:
In de polaire lucht in het algemeen goede zichtcondities, in frontale neerslag en buien matig, in zwaardere buien mogelijk ook slecht. Vanwege de harde wind in de warme sector waarschijnlijk geen echt slechte zichtcondities.
TEMPERATUUR:
In het algemeen zien we weinig verschillen tussen HIRLAM en KTG. Tx overdag 7 a 8 graden. De temperatuur zal donderdagnacht zeer waarschijnlijk hoger liggen dan donderdag overdag. Donderdagnacht tussen de 7 en 9 graden, donderdag overdag 6 tot 8 graden.
Bron: knmi
Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 04/01/2012 04.35 uur LT.
04-01-2012 We spuien momenteel zoveel we kunnen op 2 plekken in Delfzijl en bij Nieuwe Statenzijl. Daarnaast werken de gemalen van Duurswold, Fiemel en Rozema volop.
We leggen barrières aan in de boezemkaden om water tegen te houden voor het stedelijk gebied. Ook inspecteren we alle kades in ons gebied. De voltallige dijkinspectie wordt opgeroepen. Het inzetten van waterbergingsgebieden wordt voorbereid. Later beslissen we of ze ook daadwerkelijk ingezet worden. Het gaat om de Kropswolderbuitenpolder, de Westerbroekstermadepolder, Lappenvoort en Tusschenwegen (Winschoten-Zuid).
We denken rond de middag nog water te kunnen lozen op zee, maar als de wind daadwerkelijk draait van west naar noordwest, dan kunnen we niet meer spuien. Alleen de gemalen werken dan nog.
Zodra we andere informatie kunnen geven, plaatsen wij dit op ons internet.Moet niet veel meer bij komen deze jongens draaien volle uren....maar dat zal wel lastig wezen om te voorspellen hoeveel mm er nog gaat vallen t/m het weekend
Bron: Waterschap Hunze & Aa | Gewijzigd: 4 januari 2012, 14:45 uur, door MarkNL
Je zou de kaarten er even bij kunnen pakken, dan neem je de 'neerslagsommen' bijvoorbeeld, dit geeft je wellicht een indicatie hoeveel het zou kunnen worden. Uiteraard met een slag om de arm. Geen voorspelling dus.
Deze bijvoorbeeld: neerslag van nu tot en met vrijdag aanstaande in mm's.
| Gewijzigd: 4 januari 2012, 12:01 uur, door Tyshane
Gisteren hadden we al te maken met aardige windstoten, maar zal het aankomende nacht en morgen erger worden? Gezien de recente kaarten van het Amerikaans weermodel GFS lijkt het er op dat het ietsjes erger wordt dag gisteren, met name in het binnenland worden nu ook fikse windstoten berekend. Tegen de avond neemt de wind opnieuw toe, op nadering van een volgend systeem. De wind neemt in de kustgebieden dan al weer toe tot een stormachtige wind 8 Bft. De windstoten die dan verwacht worden in de kustgebieden liggen ongeveer rond de 95 km/uur. Vannacht neemt de wind steeds meer toe en kan er storm voor gaan komen van 9 Bft en misschien wel even een 10 Bft op de Wadden, daarbij worden er windstoten berekend tot 110 a 115 kilometer per uur. In het binnenland worden er windstoten berekend van zo'n 100 kilometer per uur. Mogelijk kunnen er nog zwaardere windstoten voor gaan komen nabij het koufront.
Na passage van van het koufront wordt het even wat rustiger, maar op nadering van een trog (blauwe lijntje in de kaart hieronder) en een back-bent occlusie neemt de kans op windstoten weer fors toe. Een back-bent occlusie is een occlusiefront dat om de kern van een depressie heen begint te krullen. Op satellietfoto's is deze herkenbaar als de depressie de vorm van een 'krul' krijgt. Op weerkaarten of op de SatRep gaat het herkennen nog sneller. Tijdens de passage van de trog is de kans op onweer en hagel reeël. De trog trekt vanuit het noordwesten van het land naar het zuidoosten.
België
Het KMI verwacht dat de wind aan het einde van de komende nacht in het binnenland gemiddeld krachtig (6 Bft) zal waaien uit zuidwest, met rukwinden tot 90 kilometer per uur. Aan zee wordt de wind al zeer krachtig of zelfs stormachtig (7-8 Bft) met rukwinden tot rond 100 kilometer per uur. Morgenochtend zal de wind zijn hoogste snelheden bereiken, met rukwinden tot rond 95 kilometer per uur in het binnenland en tot rond 110 kilometer per uur aan zee. Naast de wind moet België ook rekening houden met overstromingen. In Wallonië is in vier rivierbekkens de prealarmfase voor de waterstand afgekondigd: beneden-Semois, boven- en midden-Semois, boven-Maas en beneden-Ourthe. In Vlaanderen verwacht men "lokale wateroverlast en niet-kritieke overstromingen" ten gevolge van de nieuwe stormdepressie. Dat meldt de website overstromingsvoorspeller.be. | Gewijzigd: 4 januari 2012, 12:05 uur, door Marga
Een depressie bevindt zich nabij IJsland. Onder impuls van een zeer sterke jetstreak (ca 90 m/s) zal in de LU van deze jet cyclogenese optreden in het trippelpunt van de frontale structuur in zoverre dat deze nieuwe uitdiepende depressie richting Denemarken zal trekken tijdens de komende 24h.
Het trippelpunt van deze nieuwe depressie trekt vannacht en morgenvroeg over NL. Doordat de jet waarvan eerder sprake snel zuidwaarts trekt zal op dat moment de uitgang (in NL deels LU) over dit frontale gebied liggen. Door de sterke shear (03km: 28-30 m/s & 01km: 20-23 m/s nabij het KF) en sterke geo-wind (850 hPa wind rond 35 m/s) lijkt het KF lijnconvectie te vertonen, vooral over NL en evt. N-BE, dichtbij de LU van de cyclonaal gekromde jetstreak. Bij deze lijnconvectie verwacht in gusts tot makkelijk 90 km/h, lokaal 100 km/h aan aan zee tot 100-110 km/h.
Na passage van het KF zal de onstabiliteit toenemen, vooral over NL en tegen de middag trekt een secundaire trog door met opnieuw een aanwakkerende wind. Dit is tevens te koppelen aan de BB-OCCL. Bij deze trog zijn in de onstabiele lucht opnieuw gusts mogelijk tot 90 km/h, lokaal misschien een 100 km/h. De meeste wind is te verwachten over NL waar de trog zelf het meest significant is. Tegen de avond neemt de wind snel af.
De gemiddelde wind zal landinwaarts voor het KF pieken naar 6, wss regionaal 7 bf, aan aan de kust is vannacht een 9 bf waarschijnlijk uit west, later zelfs NW. Na een windafname is over N-NL en het Waddengebied in de middag en namiddag opnieuw 9 bf waarschijnlijk uit NW. Bij dit alles is er vooral over NL en N-BE onweer mogelijk, vooral dan op het KF en bij de postfrontale buien. Meeste kans over het noordelijke deel van NL.
Bron: Severe Weather Outlook | Gewijzigd: 4 januari 2012, 12:06 uur, door Tyshane
Ik was het al een beetje aan het uitvogelen maar...dat kan inderdaad ook nog anders uitpakken...we hadden hier gister na het koufront ook nog weer losse buien..met Onweer yesss yess en die waren ook nog weer goed voor een mm of 4/5 en als ik de berichten zie krijgen we dat soort buitjes er ook weer bij..bedankt voor je reactie
Hirlam:
GFS:
Voordeel van de nacht is dan weer wel dat het minder "maatschappijontwrichtend" zal zijn omdat nog niet iedereen al op weg is naar zijn/haar werk.
http://puu.sh/cnW7
http://puu.sh/cnW7
Dat is het zelfde dat ik niet begrijp van Guidance... Eergisteren code oranje noemen en nu niets...
op de site van het KNMI wel. is geel want KNMI hanteert voor de kuststrook voor "oranje"meer dan 120 km/u (winterperiode) en voor het binnenland 100 km/u.
De verwachte windstoten blijven daar (net) onder en ook NWC zit ongeveer op dezelfde voorspellingen kwa windstootsnelheden (hoewel in het binnenland soms van 90 à110 km/u wordt gesproken maar als je dat middelt zit je ook op 100...)
De Duitse waarschuwingen spreken ook van mogelijk 110 km/u maar ik heb nog niet zo gek veel kaartjes gezien waarop voor de binnenlanden ook daadwerkelijk meer dan 100 km/u wordt aangegeven. Wellicht nog te onzeker om nu al "oranje"te geven (alleen volgens windfinder krijg ik mogelijk iets van 103 km/u over mijn schoorsteen geblazen). | Gewijzigd: 4 januari 2012, 13:25 uur, door jcroon