Het was hier vanmorgen om 9.30 nog wit van de hagel/natte sneeuw na een zeer onstuimige nacht met veel onweer en windvlagen!
groeten,
Frank
Helmond
Het was hier vanmorgen om 9.30 nog wit van de hagel/natte sneeuw na een zeer onstuimige nacht met veel onweer en windvlagen!
groeten,
Frank
Helmond
heet je helmond of kom je uit helmond? want ik heb hier namelijk geen onweer gehoord of gezien vannacht.... wordt ik toch meestal wel wakker van! Wel veel hagel, gisteravond.
Woon in Helmond, heeft wel degelijk flink geonweerd, niet lang maar was wel even heftig. Dakgoot, gras(resten van hagel) en autoruit lagen om 09.30 toch nog onder een dikke lage hagel/sneeuw.
groeten,
Frank
is hier al tijdlang somber mensen en saai
December was aan de zonnige kant met gemiddeld over het land ca. 55 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 49 uren zonneschijn. Het meest scheen de zon in het zuidwesten van het land, met op het KNMI-station Wilhelminadorp ca. 65 uren zon. Maastricht was het somberste station met ca. 43 uren zonneschijn.
Kun je nagaan Nat 133 mm en saai zonder zon.
Dan liever Lentezonnetje al duurt dat nog effe lol
je zegt het goed, zou kouder moeten worden, maar dat is ie nog niet
Komende 10 dagen nog zeker geen verandering naar kouder weer. WC blijft voorlopig nog wel even doordenderen.
GFS 06Z laat het hoog richting NL komen en dus blijft er een zachte bries waaien met weinig potentie voor winterweer.
Wel opvallend de laatste tijd is dat de OPER vrijwel altijd tot de warmste leden behoort.
| Gewijzigd: 30 december 2011, 11:50 uur, door Maarten Dings
Beoordeling door meteoroloog. Geldig van zondag 01 januari tot vrijdag 13 januari
Synoptische ontwikkeling
De gehele periode wordt gedomineerd door een licht meanderende zonale stroming op 500 hPa, af een toe onderbroken door een snel trekkende hoogterug. In deze zonale stroming ontstaan van tijd tot tijd kleine barokliene verstoringen. Aan de grond vertaalt zich dit in een bijna voordurende aanwezigheid van een laag ter hoogte van IJsland waarin aan de zuidwest kant verschillende randstoringen tot ontwikkeling komen die richting ons land trekken en voor veel wind en regen kunnen zorgen. In de eerst week van het nieuwe jaar passeren op maandag, dinsdag en donderdag bij ons dergelijke randstoringen. Rond maandag 9 jan. zorgt een trekrug voor tijdelijk wat rustiger weer.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Deze run vertoont een grote consistentie met de vorige. De clusterkaarten laten nog steeds voor de gehele periode een grote voorkeur zien voor een aanhoudend sterke 500 hPa zonale stroming, wat een aanhoudend wisselvallig weertype betekent. Alleen op maandag 9 jan. wordt dit patroon tijdelijk onderbroken door een trekrug. Deze ontwikkeling zit in de meeste oplossingen. Het diepe laag op dinsdag (3 jan.) zit nog steeds in de operationele run, maar blijft onzeker, alhoewel de 00-run nu dit laag nu ook heeft. Andere modellen (o.a. GFS, UKMO) hebben dit laag ook, maar het loopt veel noordelijker en is minder diep. Alle leden laten die dag in de clusterkaartjes een strakke zuidwest stroming zien, waarschijnlijk is hun rooster te grof om daarin een laag te berekenen. Er zijn aan het einde van de periode maar 4 leden met een koude oplossing (hoog boven Frankrijk en aanvoer koude continentale lucht), dat zijn er 3 meer dan in de vorige run. De kans op blokkades, invallende kou, e.d. is dus klein.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Over het algemeen veel bewolking en perioden met regen of buien. Veel wind en aanhoudend zacht.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op aanhoudend wisselvallig weer, met temperaturen rond of boven normaal.
Bron: knmi
Paraaf meteoroloog: tolvd
Uitgifte: 30/12/2011 04.22 uur LT