Inmiddels is al bijna 95% van de weervolgers er van overtuigd dat deze winter heel goed gaat passen in het rijtje kansloze winters 1990-2007, m.u.v ‘96/97.
Nadat we komende avond en nacht nog meest droog weer hebben met minima rond de 5 C. Neemt morgen in de loop van de dag vanuit het westen de kans op regen toe, gevolg van passage koufront behorend bij lagedruk dat via Schotland naar het zuiden van Scandinavië trekt
Maxima liggen hierbij rond de 7 C en de wind gaat morgenoverdag flink toenemen, naar 7-8 Bft in de kustdistricten.
Donderdag en vrijdag dan in de achterkamer van het genoemde lagedrukgebied, met vrij onstabiele maritiem polaire lucht enkele winterse buien, maximaal rond de 4-6 C, in de nacht en ochtend lokaal minima rond het vriespunt.
Oudejaarsdag wordt dan ook op weergebied een overgangsdag
Mogelijk dan we overwegend profiteren van een tussenhoog, meest droog en na een frisse start met lokaal lichte vorst, overdag rond de 5 C.
Nieuwjaarsnacht laat dan waarschijnlijk al weer snelle toename regenkansen en wind zien, onder invloed van nieuwe lagedruk bij IJsland.
Maritiem sub tropische lucht wordt dan ingeblazen, temperaturen zullen in de nacht oplopen, en overdag –ruim- boven de 10 C uitkomen.
In de 1e week van januari zal het patroon worden bepaald door hogedruk vanaf Azoren naar zuidelijk Europa gericht én sturende lagedruk nabij IJsland, met steeds zuidelijker komende randstoringen.
Het weerbeeld zal daarom dynamisch wisselvallig blijven, met vaak veel wind en ook kans op aanzienlijke hoeveelheden neerslag. Luchtsoorten zijn afwisselend van maritiem subtropisch en maritiem polaire oorsprong. Afwisseling daarom van zeer zachte regenachtige dagen met wat koudere dagen waarin –winterse- buien en perioden met zon elkaar afwisselen. De maxima blijven hierbij op een hoog niveau, gemiddeld 5-10 C, en ook de nachten grotendeels vorstvrij.
Hoop op omstelling van het patroon is er mi echter ook nog. Al enkele dagen schetst de Uitvoer het beeld van verzwakking van de poolwervel de eerste dagen van het nieuwe jaar. Dit vooral veroorzaakt door sterke hogedruk boven het Amerikaanse -en Euro/Aziatische deel. Een en ander kan zelfs tot een poolsplitsing in de 1e week van januari leiden.
Als resultaat zien we hierdoor boven onze breedten in de loop van 1e decade januari een wat zuidelijkere trend van de straalstroom.
Rond 6 Januari 2012 lijken er wat hoopvollere ontwikkelingen (zoals: opbouw westelijke hoogterug, verdere uitbreiding noordelijke hogedruk, nog zuidelijkere straalstroom) dan mogelijk. | Gewijzigd: 27 december 2011, 22:12 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
dit kaartje is van GFS, zelfde dag/tijd
ik probeer het maar te begrijpen hoor.. maar hier ligt het Hoog weer een heel stuk oostelijker, en ligt die T (??? laag?? waar staat de T dan voor?) ook een stuk naar het oosten..
January
Another fairly mixed month of weather is expected in January with low pressure often fairly close by to the UK meaning rainfall totals will be close to or above average in many areas. Winds from a northerly direction at times are likely to mean some colder shots at times, with temperatures close to or slightly cooler than the norm overall.
February
There is currently a good deal of uncertainty over the outlook for February with a number of contradictory indicators in play at this time. What this particular update shows is a colder scenario with easterly winds potentially playing a significant part during the month keeping temperatures and rainfall below average.
Is een mooi stuk. Maar ik vind het allemaal kort door de bocht. Ik bekijk het liefst per dag. Geeft een betere duidelijk heid namelijk. | Gewijzigd: 28 december 2011, 00:27 uur, door Eifel
Mooi stuk! Aangezien januari zo goed als normaal verloopt qua temperatuur zal er in deze maand ook wel winterse taferelen zijn. Want dit is normaal toch? Kwakkel, af en toe warm, af en toe koud, af en toe regen, af en toe sneeuw. Februari lijkt te koud te gaan verlopen dus moet dit de maand worden (januari zou dan een soort overgansmaand zijn). Al bij al niet zo'n slecht verloop als je ziet wat we al kregen
Maar zoals Eifel zegt, we gaan het dag per dag bekijken. We weten allemaal hoe LT verwachtingen zijn...
Ik heb hem gezien een mooie uit dieper vanaf 10 januari . Dat bied aardige mogelijkheden denk ik zo. Al blijf de echte winter nog ver weg.
Maar zoals gezegd ik bekijk ze morgen nog maar eens | Gewijzigd: 28 december 2011, 01:03 uur, door Eifel
Pff Idd. gewoon copy/paste daar. Zal wel met de kerstvakantie te maken hebben.
misschien ben je hier dan niet op de juiste plek.. Het gaat hier meer over de voorpret van de kaarten en een mogelijke discussie hierover!
leuk hoor die voorspelling van februari, maar we hebben er niks aan.. Ik heb hier ook redelijk vaak gelezen over door de sterker wordende la nina dat we een koude winter toegemoet zouden gaan (nee ik ben niet 1 v/d horrorwintercritici hoor )
more reliable? hmm ik zou het niet weten, het is volgens mij niet zo dat de 1 betrouwbaarder is, GFS is wel wat meer van de extremen, maar ja dat maken die kaarten weer spectaculair natuurlijk
Ik vind 7 januari ook nog te ver weg, maar ik zou zeggen herinner jezelf hieraan op 7 januari om te zien welke gelijk heeft