Novum/AP) - Voor het eerst is door wetenschappers in kaart gebracht welke laaggelegen delen van de bewoonde wereld kwetsbaar zijn voor de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel.
Nederland kwetsbaar voor stijging zeespiegel
Nederland staat samen met de Bahama's, Bangladesh, Frans Polynesië en Gambia in de top vijf van landen die relatief voor het grootste deel in de gevarenzone liggen. Als het om absoluut landoppervlak in de gevarenzone gaat, voeren Rusland, Canada, de Verenigde Staten, China en Indonesië de lijst aan. De top vijf van landen waar het grootste aantal mensen in de gevarenzone woont, wordt gevormd door China, India, Bangladesh, Vietnam en Indonesië.
In het tijdschrift Environment and Urbanization schrijven de onderzoekers dat wereldwijd 634 miljoen mensen in de gevarenzone leven - die is gedefinieerd als gebieden die minder dan tien meter boven zeeniveau liggen.
In meer dan 180 landen wonen mensen in deze zone, en in zeventig procent van de landen liggen er stedelijke gebieden met meer dan vijf miljoen inwoners in. Het gaat onder meer om Tokyo, New York, Mumbai, Shanghai, Jakarta en Dhaka.
De onderzoekers zeggen niet precies wat er volgens hen moet gebeuren, maar waarschuwen dat de te nemen stappen niet goedkoop of makkelijk zullen zijn. Enorme aantallen mensen zouden moeten worden verplaatst en gebouwen moeten op ontzagwekkende schaal worden aangepast om inwoners tegen wassend water te beschermen. Landen zouden moeten overwegen niet meer te bouwen in risicogebieden, stellen de onderzoekers.
Het VN-panel voor klimaatverandering (IPCC) presenteert volgende week een rapport over de schade die zeeniveaustijging nu al toebrengt aan kusten wereldwijd. Vooral in ontwikkelingslanden wordt dit een enorm probleem. Dat geldt ook voor de problematiek die in Environment and Urbanization wordt beschreven.
[Copyright 2007, Novum]