Shell zet vliegtuigen en schepen in om een olieramp voor de kust van Nigeria te bestrijden. Volgens het olieconcern worden voor de bestrijding vijf schepen, twee vliegtuigen en gespecialiseerd personeel ingezet. De olievlek drijft zo'n 120 kilometer uit de kust van Nigeria. Door lekkage is daar ruim zes miljoen liter olie in zee gestroomd. Shell wil voorkomen dat de vlek het vasteland van Nigeria bereikt. Het lek ontstond dinsdag toen een pijpleiding tussen een drijvend productieplatform en een olietanker brak. De installatie kan 200.000 vaten olie per dag procuceren.
Bron: NOS
De grote olievlek bij Nigeria is ingedamd voor hij de kust kon bereiken. Dat hebben medewerkers van olieconcern Royal Dutch Shell maandag meegedeeld. Shell onderzoekt nog hoe de lekkage van zo'n veertigduizend vaten in het olieveld Bonga kon ontstaan. Het veld wordt bediend vanaf een groot schip, in plaats van zoals gebruikelijk een olieplatform. Het schip staat via leidingen onder water in verbinding met de oliebronnen en overslagboeien waaraan tankers kunnen vastkoppelen. Volgens de meetapparatuur aan boord leek alles in orde; het lek 20 december werd pas ontdekt toen personeel een oliefilm op het water zag drijven.
De gelekte olie vormde een vlek die uiteindelijk negenhonderd vierkante kilometer besloeg. Met chemische middelen werd de olie opgebroken, terwijl de vlek ook slonk door verdamping. De restanten van de vlek werden zo'n achttien kilometer uit de kust ingedamd, zei manager Cliff Pain.
Ondertussen is rond de monding van een rivier in de deelstaat Delta een nieuwe olievlek ontdekt. Volgens Mutiu Sunmonu van Shell Nigeria is de olie afkomstig uit een andere bron, maar hij beloofde dat Shell ook die vlek zal opruimen.
Shell exploiteert het Bonga-veld in samenwerking met het Italiaanse Eni, Exxon Mobil, het Franse Total en de Nigeriaanse nationale oliemaatschappij. De productie beloopt ongeveer tweehonderdduizend vaten per dag, ofwel een tiende van de totale dagproductie van Nigeria. Het veld is stilgelegd en Shell kon maandag nog niet zeggen wanneer de oliewinning wordt hervat.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 26 december 2011, 23:04 uur, door Sanwa
Het olielek voor de kust van Nigeria is onder controle en de olie zal de kust niet bereiken. Dat zegt oliemaatschappij Shell. Uit de Bonga-installatie is 6,4 miljoen liter olie gelekt in zee, het grootste olielek in Nigeria in 13 jaar.
Een van de olievlekken aan de oppervlakte, zo'n 120 kilometer van de kust
Het lek werd vorige week ontdekt in Nigeriaanse wateren, op zo'n 120 kilometer voor de kust. Een pijpleiding tussen een drijvend platform en een olietanker was lek geslagen. Shell en de Nigeriaanse overheid kwamen in actie om te voorkomen dat de olie de stranden bereikte. Bij de opkuisactie heeft Shell een ander lek ontdekt. Het is niet helemaal duidelijk of beide lekken nu gedicht zijn. Maar Shell zegt dat de situatie nu onder controle is. Shell heeft minstens 200 ton oplosmiddelen aangevoerd om de gelekte olie te verdunnen.
Bij het BP-olielek in de Golf van Mexico vorig jaar is een veelvoud aan olie in de zee gelekt. "Maar er worden dubbele standaarden gehanteerd", zegt Paul Horsman, een woordvoerder van Greenpeace. "De realiteit is dat er chaos is overal waar de olieindustrie komt." Milieuorganisaties hekelen de geringe aandacht voor de olievervuiling in Nigeria.
De Verenigde Naties wezen in een rapport, dat in augustus werd vrijgegeven, met een beschuldigende vinger naar Shell en de Nigeriaanse overheid. Die zouden verantwoordelijk zijn voor de decennialange vervuiling van de Nigerdelta in Nigeria. Het gebied zou de grootste opkuisactie in de geschiedenis nodig hebben, het zou 1 miljard dollar kosten en 30 jaar duren.
Bron: De Redactie
Een olievlek die mogelijk vorige week is ontstaan na een lekkage bij een productieplatform van Shell, nadert de kust van Nigeria. Dat stelde de Nigeriaanse milieuorganisatie Environmental Rights Action dinsdag. De milieubeweging vermoedt dat de olie afkomstig is uit het Bonga-olieveld 120 kilometer voor de kust van Nigeria.
Daar stroomden vorige week bijna 40.000 vaten olie de zee in, doordat een pijpleiding brak die het drijvende productieplatform van Shell verbond met een wachtende olietanker. Shell gaf eerder op de dag juist aan dat de olievlek die door het lek ontstond, grotendeels is weggewerkt. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de gesignaleerde olie waarschijnlijk van ''een derde partij'' afkomstig.
Bron: Nu.nl