27.03.07 13:07
Vandaag en gisteren was er geen wolkje aan de lucht te bespeuren. De temperaturen stegen tot prachtige lentewaarden van 15 tot ruim 18 graden. Ook voor morgen lijkt de verwachting eenvoudig. De aangevoerde lucht komt eerst nog steeds uit een onbewolkt deel van Midden-Europa dus waarom zou er iets veranderen? In de loop van de ochtend draait de stroming echter naar zuidoost en wat hoger in de atmosfeer naar zuid. Boven Frankrijk komt een convergentie lijn onze kant op.
[img width=400 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/62fc0d7c0e.jpg[/img]
Convergentie lijn is in roze en rode kleur zichtbaar van Zeeland tot in Zuid-Holland en in een lijn van Limburg over Brabant op woensdagmiddag. Divergentie is blauw gekleurd.
Wat is convergentie eigenlijk? Bij een gebied of een lijn van convergentie wordt de lucht van verschillende kanten aangevoerd; het is te vergelijken met een oprit op de snelweg. Bijvoorbeeld in Noord-Nederland is de luchtstroming noordoostelijk en zuid van de grote rivieren is de luchtstsroming zuidoostelijk. Dan heeft het midden van het land te maken met convergentie van lucht. Het woord convergentie is hetzelfde als samenkomen. Maar als er lucht ergens samenstroomt moet het ook wegkunnen en de ontsnapping is naar boven. Bij een convergentiegebied ontstaat dus opstijgende lucht.
Divergentie is het wegstromen van lucht en is dus te vergelijken met een soort afrit. De stijgende lucht in het convergentie gebied geeft vaak plaatselijke wolken en zelfs buien. Bij divergentie lossen de wolken juist op. Het Franse convergentie lijntje trekt morgenochtend al ontwikkelend over België en blijft in de middag en avond boven de zuidwestelijke helft van Nederland steken.
Door de convergentie ontstaan er eerst alleen cumuluswolken. In de late middag is er echter in een strook van het Groene hart tot Limburg de ontwikkeling van een lokale bui mogelijk. De stijgende lucht vormt een bui, die uiteindelijk een top bereikt bij -32 graden Celcius. Dat is zelfs koud genoeg om hagel te vormen. Bij maximumtemperaturen van 17 of 18 graden op 2 meter hoogte is het verschil tussen de lucht vlak bij de grond en top van de bui dus ruim meer dan 40 graden. Die 40 graden is een indicatie, dat er onweer zou kunnen voorkomen bij de bui.
[img width=415 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/9f68ddbd80.jpg[/img]
Aan het einde van woensdagmiddag kan er in het gele gebied een bui vallen.
Als het tot een bui komt, dan is er kans op onweer en of hagel.
Omdat de lucht vrij droog is zal er voldoende vocht aangevoerd moeten worden om die bui tot ontwikkeling te laten komen. De neerslag die uit de bui valt zal onderweg deels verdampen, zodat het uiteindelijke resultaat van de bui toch tegen kan vallen.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/d92097f1ea.jpg[/img]
Bij een opstekend zeewindje is het strandweer wel zo lekker met de kleertjes aan.
De zeewind houdt ook al verband met de convergentielijn. De wind zwakt in het convergentiegebied af. Het temperatuurverschil tussen het kustwater (9 graden )en de maximumtemperatuur boven het zand in de duinen (17 graden) is meer dan 7 graden en dat is voldoende om zeewind op gang te laten komen.
Gisteren en vandaag was de matige tot vrij krachtige oostenwind te sterk en was het zeewindeffect nauwelijks merkbaar.
©Weer.nl