ESA-astronaut André Kuipers wordt morgen om 14.16 uur vanuit het Baikonoer Kosmodroom in Kazachstan gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Daar komt hij vrijdag aan. Het is zijn tweede ruimtereis.
Kuipers reist met de Sojoez TMA-03M capsule naar het ISS, voor de ruim vijf maanden durende PromISSe missie. PromISSe is de vierde lange Europese missie naar het ISS. De lancering wordt morgen vanaf 13:45 uur live uitgezonden via deze link: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlni...stream/insb.xml
Missie van een half jaar
Ook aan boord zijn de astronauten Oleg Kononenko (Rusland) en Don Pettit (VS). Het team keert op 16 mei terug naar de aarde. Kuipers en zijn collega's landen dan in de steppe van Kazachstan.
Weetjes over Kuipers en de missie:
* De missie duurt 146 dagen
* Andre Kuipers zit al sinds 8 december in quarantaine
* Kuipers kan bellen en emailen
* Een keer in de week heeft hij videocontact met zijn familie
* Kuipers slaapt in soort slaapzak die hij vastmaakt aan de wand van de slaapcabine
* Kuipers werd bij zijn eerste sollicitatie voor astronaut in 1992 afgewezen door de ESA
* In 1998 werd hij alsnog geselecteerd op basis van zijn sollicitatie in 1992
* Na zes jaar trainen mocht hij in 2004 voor het eerst de ruimte in
* Op 30 juli 2007 werd de planetoïde (11244) André kuipers naar hem vernoemd
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 maart 2012, 00:48 uur, door Marga
André Kuipers zwaait nog één keer vanachter een glazen wand. In de zaal waar hij zojuist de laatste persconferentie heeft gegeven waren ook zijn vrouw Helen, zijn dochters Megan, Robyn en Sterre en zijn zoontje Stijn aanwezig. Vanmiddag om 14.16 uur Nederlandse tijd vertrekt zijn Sojoezraket naar het ruimtestation ISS. Kuipers is de eerste Nederlander die voor de tweede keer de ruimte in gaat. Een bijzonder moment, vindt ook koningin Beatrix, die een persoonlijke boodschap liet voordragen door de Nederlandse ambassadeur Ron Keller. 'Mijn allerbeste wensen zend ik u voor uw grensverleggende reis! We allen hopen op een behouden terugkomst op aarde. Beatrix.'
Gemis
Kuipers vertelt dat hij erg uitkijkt naar het moment weer in de ruimte te verblijven. 'Ik ben alleen bang dat ik daarna niet meer terug wil,' legt hij uit vanachter de glazen ruit om zijn gezondheid niet in gevaar te brengen. Een warme douche denkt Kuipers straks het meest te missen. 'En van tijd tot tijd de zwaartekracht,' zegt hij lachend. 'Want het kan heel irritant zijn om spullen te zien wegzweven.'
Trots
Kuipers zal een half jaar lang wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Alleen zijn vrouw Helen mag vandaag nog even bij hem zijn. 'We zijn zo ontzettend trots. Niet zozeer dat hij de eerste Nederlander is die twee keer de ruimte in mag, maar wel omdat hij heel hard heeft gewerkt om dit te bereiken.'
Bron: AD | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:09 uur, door Joyce.s
http://nos.nl/nieuws/live/journaal24/
Let op: Volg de speciale uitzending via Journaal24 vanaf 13.20 uur <--- | Gewijzigd: 21 december 2011, 08:12 uur, door Marga
De tweede ruimtereis van André Kuipers kan elk moment beginnen: Kuipers zit samen met zijn Russische en Amerikaanse collega in de Sojoez TMA-3M ruimtecapsule waarmee ze naar het internationaal ruimtestation ISS gaan. De ruimtecapsule staat nu nog in Baikonoer in Kazachstan. Van daaruit zullen de astronauten er naar schatting twee dagen over doen om bij het ruimtestation aan te komen. Daar gaan ze 5,5 maand wetenschappelijke experimenten doen.
Toch nog even gedag zeggen
Al 2,5 uur voordat de capsule gelanceerd werd, zaten Kuipers en zijn collega's in de capsule. Daar zijn dagen in quarantaine aan voorafgegaan om de kans dat ze tijdens hun reis ziek worden zo klein mogelijk te houden. Kuipers zag nog wel even kans om - tegen de regels in - zijn vrouw en kinderen een zoen te geven voordat hij de ruimte in gaat.
Bron: RTL.nl | Gewijzigd: 26 maart 2012, 20:27 uur, door Sanwa
Onweersdagen: 0
De Nederlandse astronaut Andre Kuipers is op weg gegaan naar het internationale ruimtestation ISS. Een Sojoezraket met Kuipers werd woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Aan boord zijn ook de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit. Kuipers en zijn twee reisgenoten komen vrijdag aan bij het ISS.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 26 maart 2012, 17:34 uur, door Sanwa
Lancering geslaagd Zeer indrukwekkende beelden. #lancering wereldwijd trending op twitter
:D | Gewijzigd: 26 maart 2012, 17:34 uur, door Sanwa
De Nederlandse astronaut Andre Kuipers is op weg gegaan naar het internationale ruimtestation ISS. Een Sojoezraket met Kuipers werd woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Aan boord zijn ook de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit. Kuipers en zijn twee reisgenoten komen vrijdag aan bij het ISS.
Bron: De Pers
Wat een baas! Ik heb net even naar de lancering gekeken en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de Russische techniek.
Vraag me alleen af of ze tot vrijdag in die kleine capsule moeten blijven??? Het ISS is 355 km van aarde, daar zijn ze toch veel eerder? | Gewijzigd: 26 maart 2012, 17:35 uur, door Sanwa
Ja, pas vrijdag koppelen ze de capsule aan het ISS.
De reden dat ze er meerdere dagen voor nodig hebben, is dat de capsule nu op een hoogte van 22 kilometer vliegt en het ISS op iets van 400 km hangt.
Gedurende de komende 2 dagen, wordt een aantal keren de motor van de soyoez gestart en de snelheid wat verhoogt, zodat ie in een steeds iets hogere baan terecht komt.
De Nederlandse astronaut André Kuipers is op weg gegaan naar het internationale ruimtestation ISS. Een Sojoezraket met Kuipers werd vandaag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Aan boord zijn ook de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit. Kuipers en zijn twee reisgenoten komen vrijdag aan bij het ISS.
Het ruimtestation is de woning van Kuipers voor de komende vijf maanden. In mei keert hij terug op aarde. Geen Nederlander is ooit zo lang in de ruimte geweest. Kuipers verbleef in 2004 al anderhalve week in de ruimte. Wubbo Ockels en de Nederlandse Amerikaan Lodewijk van den Berg maakten in 1985 een ruimtereis van een week.
Kuipers zal in de ruimte 57 wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Zo zal hij kijken wat langdurige gewichtloosheid doet met het menselijk lichaam. Ook wil hij kinderen het belang van ruimtevaart en wetenschap duidelijk maken.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 maart 2012, 20:29 uur, door Sanwa
De reden dat ze er meerdere dagen voor nodig hebben, is dat de capsule nu op een hoogte van 22 kilometer vliegt en het ISS op iets van 400 km hangt.
Gedurende de komende 2 dagen, wordt een aantal keren de motor van de soyoez gestart en de snelheid wat verhoogt, zodat ie in een steeds iets hogere baan terecht komt.
Ik ben nogal praktisch ingesteld...
Twee dagen in die kleine capsule, neem aan dat ze een pamper aan hebben?
| Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:09 uur, door Joyce.s
André Kuipers wordt naar de raket begeleid.
Op het moment dat astronaut André Kuipers woensdag met zijn raket de ruimte in schoot, zaten 814.000 mensen voor de buis om het spektakel te volgen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De lancering was te zien tijdens een live-uitzending van de NOS op Nederland 1. Kuipers vertrok woensdagmiddag in een Sojoezraket vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Hij verblijft de komende 5 maanden samen met twee anderen in het internationale ruimtestation ISS.
Bron: AD | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:12 uur, door Joyce.s
Astronaut Andre Kuipers komt vrijdag aan bij het internationale ruimtestation ISS, zijn huis voor de komende maanden. Kuipers en zijn reisgenoten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit, waren woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.
Na de lancering heeft de Sojoezcapsule met de drie 35 rondjes rond de aarde gedraaid. Rond 16:22 uur Nederlandse tijd wordt de Sojoez vastgekoppeld aan het ISS. Na een reeks voorbereidingen volgt om 19:00 uur het grote moment. Dan gaat het luik open en zweven Kuipers, Kononenko en Pettit het ISS binnen. Ze worden daar ontvangen door de drie bemanningsleden die al in het ruimtestation zitten. Kuipers woont tot half mei in het ISS. Daarna keert hij terug op aarde. Geen Nederlander is ooit zo lang in de ruimte geweest.
In de ruimte zal Kuipers tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Zo kijkt hij naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Wetenschappers willen zich zo voorbereiden op een missie naar Mars, als die ooit werkelijkheid wordt. Ook wil Kuipers kinderen het belang van wetenschap, ruimtevaart en gezond leven bijbrengen. Kuipers is verder verantwoordelijk voor de veilige aankomst van onbemande ruimtevrachtschepen.
Bron: PZC | Gewijzigd: 26 maart 2012, 17:37 uur, door Sanwa
De livebeelden zijn te volgen via http://www.hollandspacecenter.nl/Joomla/in...php/docking-day
Ook via twitter te volgen: http://twitter.com/#!/HollandSpaceCen
Yep, hij heeft inderdaad een luier aan gehad
Om 16:19 uur koppelde de Sojoezcapsule met Kuipers aan het ruimtestation. Na de nodige controles gaat rond 19:00 uur het luik open. Dan zweven Kuipers en zijn twee collega's het ISS binnen. Dat is vanaf 18:45 uur live te volgen op RTLNieuws.nl In het ISS worden ze ontvangen door de drie bemanningsleden die al in het ruimtestation zitten. | Gewijzigd: 23 december 2011, 17:54 uur, door TornadoCowboy