Nederland en de zee, het is een strijd die al eeuwen aan de gang is. In een nieuwe poging om het water tegen te houden hebben onze noorderburen zand over een oppervlakte van meer dan 200 voetbalvelden net buiten de kust gestrooid. Nu is het aan de natuur om de rest te doen.
De wind en de golven zullen de ingenieurs van dit innovatieve project zijn. De 20 miljoen kubieke meter zand zal landinwaarts gedreven worden, waar een natuurlijke barrière tegen de opmars van de zee gevormd zal worden. Over een periode van 15 tot 20 jaar zal het zand naar de kust gevoerd worden.
Het zand zal de bestaande stranden en duinen versterken. Zonder deze ingreep zou de Nederlandse kust met erosie te maken krijgen. Ongeveer 40 procent van het land ligt onder het zeeniveau. Daardoor is Nederland in de hele wereld bekend voor projecten als deze. In opdracht van de Nederlandse overheid hebben specialisten op tien kilometer van de kust zand uit de zeebodem gezogen. Dat zand is dan dichter bij de kust gedumpt.
Als dit project slaagt, zal het elders in het land ook worden toegepast. Veel buitenlandse delegaties kwamen al eens een kijkje nemen. Hoewel deze ingreep nog steeds schadelijk is voor het ecosysteem, is er toch minder overlast aangezien geen nieuw zand toegevoegd wordt en aangezien het proces tot 20 jaar zal duren. Voorlopig is het kunstmatige zandeiland voor de Nederlandse kust vooral in trek bij vogels.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 11:07 uur, door Joyce.s
Maar waar hebben ze dit gedaan dan? Bij Renesse zijn ze ermee bezig en voor kijkduin zijn ze net klaar.
2e maasvlakte is op dezelfde manier aangelegd. Schepen spuiten zand op, op bepaalde plaatsen en daarna doet de stroming de rest
edit: misschien interessant, zandmotor | Gewijzigd: 20 december 2011, 17:09 uur, door Leon!!