Citaat van dfromdwgn, zondag 18 december 2011, 7:54 uur Doordat de aarde als het ware onder een bewegend deeltje doordraait, krijgt deze op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts ten opzichte van de snelheidsvector. Op het zuidelijk halfrond wordt een bewegend deeltje naar links afgebogen.
De straalstroom kan flink gaan kronkelen. Bij het ontbreken van Rossby golven hebben we een strakke straalstroom => Depressies komen snel op ons af.
Mooie uitleg, Jouw verhaal of van een 'bron'?
Geldig tot maandag 19 december 2011 24.00 locale tijd. Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een noordwestelijke stroming voert polaire lucht aan. Vannacht trekt een trog van noord naar zuid over het land. In de avond passeert een trog, ook deze is in het hoogtepatroon zichtbaar. In de nacht naar maandag passeert een afvlakkende rug van hogedruk. Maandag overdag nadert van het westen uit een frontaal systeem. De occlusie bereikt dinsdag rond 00 UTC de westkust.
MODELBEOORDELING:
De Uitvoer is zeer consistent. Patronen in de Uitvoer komen grootschalig overeen met de werkelijkheid. Aandachtspunt is sneeuw maandagavond in het oosten.
WIND:
Hirlam Uitvoer vrij goed, boven land is 's nachts de ontkoppeling vaak wat sterker dan in de Uitvoer.
BEWOLKING:
Cumuliforme bewolking. Toppen aan de kust rond FL300, in de namiddag dalend naar ongeveer FL180. In het ZO eerst nog St. Komende nacht landinwaarts een sterk signaal voor St. Maandag overdag van het westen uit dikke gelaagde bewolking, in de avond in neerslag sterk dalende basis.
NEERSLAG:
Signaal in de Hir Uitvoer is realistisch. Vooral vannacht georganiseerde convectie (trog), met in de kustgebieden kans op korrelhagel en landinwaarts natte sneeuw. Zondag overdag ook kans op winterse neerslag (natte sneeuw en korrelhagel). Vooral in de kustgebieden is er kans op onweer, temperatuurverschil van meer dan 40 graden tussen 500 hPa en het oppervlak. Bij de troggen zal de kans groter zijn dan daar tussenin, dit i.v.m. de dan grotere buienactiviteit. Maandag tegen de avond van het westen uit regen. In de oostelijke helft gaat deze tijdelijk in natte sneeuw over. Voorafgaand aan het frontale systeem wordt in de grenslaag drogere lucht aangevoerd. Dit is duidelijk uit de progtemps en NESO en consistent met de EC18 Uitvoer en de EC12 Eps Uitvoer. In het oosten kan het tijdelijk wit worden.
ZICHT:
In polaire lucht overwegend 10+, in buien dalend naar 5-8 km, in een bui met natte sneeuw 3-5 km. Komende nacht is er een duidelijk signaal voor mistbanken. Maandagavond in sneeuw teruglopend naar 1-3 km.
TEMPERATUUR:
Hir DMO laat wat te weinig dagelijkse gang zien. Vanmiddag rond 6 graden. Komende nacht landinwaarts lichte vorst (circa -1 graad), aan de kust een graad of 4. Maandag rond 5 graden.
Bron: knmi
Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 18/12/2011 05.19 uur LT.
De straat en de auto's waren net even wit.
Temperatuur 3,2 graden.
De meeste buien die nu vanuit de noordzee komen gaan ons echter missen, jammer hoor......
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen
ben wel benieuwd of jan of johan hier ook nog eens een stukje schrijven over de komende tijd | Gewijzigd: 18 december 2011, 11:21 uur, door Marga
Geldig van dinsdag 20 december tot zondag 01 januari
Synoptische ontwikkeling
We bevinden ons de gehele periode in een vrij noordelijk gelegen zonale stroming. Dinsdagnacht passeert een occlusie van een Oceaandepressie, woensdag een volgend frontaal systeem. Ook daarna passeren van tijd tot tijd frontale systemen van depressies die over de noordelijke Atlantische Oceaan oostwaarts trekken. Hierbij komen we van tijd tot tijd in maritiem tropische lucht. Tussen de frontale systemen bevinden we ons enkele dagen onder invloed van duidelijke mobiele ruggen van hogedruk.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De Uitvoer is grootschalig zeer consistent. Tijdens de passage van de occlusie dinsdagnacht is er volgens de Eps Uitvoer 40-80% kans op minimaal 1 cm sneeuw, de grootste kans uiteraard in het oosten. Gezien de overschatting van sneeuw in de EC Uitvoer in marginale situaties zal het allemaal niet al te veel voorstellen. Aan het einde van de week ontstaan duidelijke verschillen in de fasering van de rug-trogsystemen. Het zonale patroon houdt echter in alle Leden aan waarbij het Azorenhoog meestal wat ten noordoosten van de normale positie ligt.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Zacht en wisselvallig weer.
Samenvatting EPS-periode:
90% kans op aanhouden van het (vrij) zachte en wisselvallige weer.
Bron: knmi
Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 18/12/2011 04.24 uur LT
Ik denk wel dat Johann nog een kleine update zal doen, weet het niet, maar denk het. p.s. kort mijn quote even in in je post! | Gewijzigd: 18 december 2011, 11:21 uur, door Marga
"daardoor krijg je meer zuid-noord /noord-zuid posities met als (mogelijk) gevolg een verandering in windpatronen" is van mij
2e gedeelte is afkomstig van een weerforum | Gewijzigd: 18 december 2011, 09:55 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
2e gedeelte is afkomstig van een weerforum
Ok, interessant verhaal over die golven en van enorm belang voor het weer. Ik dacht dat Johann vorige jaar ook eens hierover heeft geschreven...
Je kunt ze nog lezen :was in de maand Jan 2011
Ah Jan meld mooi nieuws over morgenavond - voornamelijk voor oostelijk deel van het land
Edit Marga:
Berichten samengevoegd.
Gaarne edit knop gebruiken!!!! | Gewijzigd: 18 december 2011, 11:23 uur, door Marga
Zoals ik ook al schreef gister avond alleen ziet niemand dat...
http://forum.onweer-online.nl/index.php?s=...st&p=326006