Oke, bedankt voor je reactie
En tot hoever naar het noorden denk je dat de (natte) sneeuw kan gaan vallen?
enne, maakt me niet uit of de sneeuw morgen blijft liggen of niet, bel al blij als ik witte vlokken ga zien
Ik denk dat het grootste deel gewoon natte flatsen zullen zijn, dus een evt. tijdelijk "wit" dekentje zou mogelijk zijn (als de intensiteit hoog is)
nu moet alles even goed uitpakken!
http://members.home.nl/tianwa/noni/journaal/weerpraatje.html
Volgens de laatste berekeningen in de afgelopen nacht van diverse weercomputers trekt een depressie morgenochtend vrij zuidelijk over de Benelux: via Limburg of de Ardennen naar Duitsland. Hierdoor valt het met de wind mee. Er valt wel vrij veel regen en natte sneeuw.
leuk filmpje voor zuidoost limburg vanaf 00.00 vanacht
Geldig tot vrijdag 16 december 2011 24.00 locale tijd
Argument voor sneeuwval is de afkoeling grenslaag a.g.v. doorvallende neerslag, progtemps in Hirlam laten dit proces duidelijk zien. Net als bij de wind is de precieze koers van het laag bepalend. Het zuidwesten van het land lijkt met dezelfde bandbreedtemethode 50-60% kans op sneeuw te hebben, richting het midden en oosten lijkt deze kans zelfs nog iets groter te zijn.
Om ook in het zuiden en zuidoosten tot sneeuwval te komen moet het laag aanzienlijk zuidelijker trekken, maar ook dat is niet uitgesloten. Naast de koers moet ook de rest kloppen om tot sneeuwval te komen. De temperaturen liggen in ieder geval te hoog om het meer dan kortdurend wit te laten worden. Voorlopig gaan we uit van een mengvorm, waarbij de sneeuw kan overheersen.
De buien die aan het einde van de middag het land gaan bereiken kunnen vergezeld gaan van korrelhagel en onweer.
| Gewijzigd: 15 december 2011, 18:52 uur, door Tyshane
De koers van de depressie is erg bepalend voor de hoeveelheid aangezogen koude lucht
Denk dat de situatie niet echt te vergelijken is, nl. kwam de depressie toen vanuit het noorden (deze komt van het zw) en bleef als het ware hangen boven Ndl, terwijl deze er echt wel vaart achter zet.
Maar we laten ons graag verrassen natuurlijk
Maar we laten ons graag verrassen natuurlijk
Oke dank voor het antwoord! Ja zou toch een leuke verrassing zijn!
WIND:
Met name aan de zuidflank van het laag worden zware windstoten berekend, Hirlam TKE tekent deze in voor Zuid-Limburg, maar is ook de meest noordelijke oplossing. Als het laag circa 20 mijl zuidelijker trekt, dan ligt dit gebied al weer een stuk zuidelijker. 20 mijl op de bandbreedte van circa 120 mijl om 09 UTC geeft een kans van 15-20% op zware windstoten (uitgaande van een evenredige spreiding van routes). Dit komt exact overeen met de waardes in de staafdiagrammen van het EC EPS. Harmonie, een zuidelijker oplossing laat inderdaad zien dat het gebied met zware windstoten zuidelijker uitkomt. Later bereikt een kleine gebied met zware windstoten het zuidwesten, maar de kans hierop lijkt kleiner te zijn dan in Zuid-Limburg.
BEWOLKING:
Vooral in winterse neerslag en nabij het laag kans op een wolkenbasis onder de 500 voet. Verder vooral stratocumulus/nimbostratus. Zodra de noordweststroming inzet cumuliforme bewolking in de vorm van Cb en TCu.
NEERSLAG:
Argument voor sneeuwval is de afkoeling grenslaag a.g.v. doorvallende neerslag, progtemps in Hirlam laten dit proces duidelijk zien. Net als bij de wind is de precieze koers van het laag bepalend. Het zuidwesten van het land lijkt met dezelfde bandbreedtemethode 50-60% kans op sneeuw te hebben, richting het midden en oosten lijkt deze kans zelfs nog iets groter te zijn. Om ook in het zuiden en zuidoosten tot sneeuwval te komen moet het laag aanzienlijk zuidelijker trekken, maar ook dat is niet uitgesloten. Naast de koers moet ook de rest kloppen om tot sneeuwval te komen. De temperaturen liggen in ieder geval te hoog om het meer dan kortdurend wit te laten worden. Voorlopig gaan we uit van een mengvorm, waarbij de sneeuw kan overheersen. De buien die aan het einde van de middag het land gaan bereiken kunnen vergezeld gaan van korrelhagel en onweer. | Gewijzigd: 15 december 2011, 21:06 uur, door MarkNL