De grote vraag bij vele mensen is... Krijgen we een witte Kerst? Maar goed, laten we eerst eens even de korte termijn gaan bekijken want daarop is ook al het een en ander te zien, wat betreft winters weer. De depressie, waar veel om te doen is geweest de afgelopen week, die aankomende vrijdag over ons land trekt zorgt ervoor dat we aankomende vrijdag al te maken kunnen gaan krijgen met enkele winterse buien. De depressie lijkt vooralsnog recht over ons land te gaan en mogelijk zelfs over het uiterste zuidoosten van het land. Naarmate de depressie verder trekt (noordoostelijke richting) wordt er bij ons steeds meer koudere polaire lucht aangevoerd. Gevolg, sneeuwkansen nemen toe In Nederland en in België.
Zowel het Europees weermodel en het Amerikaans weermodel laten het beide zien in hun verwachtingen dat het aankomende zondag wel eens kan gaan sneeuwen. België lijkt er beter voor te staan dan Nederland. Momenteel staat België er beter voor, daar zou wel eens een mooi laagje kunnen gaan vallen en dan moet je denken om ongeveer 5 centimeter. In Nederland houdt het zoals het er nu naar uitziet op bij een centimeter of 2 en dan met name in het midden en in het zuidelijk deel van het land. In het noorden van Nederland lijkt er alleen maar natte sneeuw te gaan vallen. Echter alles is nog niet zeker temeer omdat we geen hoogte kunnen krijgen van de depressie, beter gezegd de koers van de depressie.
Witte Kerst of niet?
Iedereen is benieuwd of we een witte Kerst gaan krijgen. Voorlopig kunnen we stellen dat die er niet zal gaan komen. Echter, niets is zo veranderlijk als het weer. Werd er vorige week nog geroepen dat we te maken zouden krijgen met een zachter weertype, maar nu is daar weinig meer van over. We zullen ook bij dit topic een poll aanmaken om te peilen hoe andere mensen erover denken.
Tot slot, hieronder een zeer uitgebreid verhaal van Johann. Dit verhaal heeft hij gisteren geschreven (in het vorige topic), maar ik ben van mening dat deze meer aandacht moet krijgen:
Een kleine toelichting en prognose op wat langere termijn;
De meer of minder meanderende hoogtestroming op het noordelijkhalfrond (NH), binnen de de meteorologie aangeduid als "planetaire-golven" of Rossby-golven (naar de ontdekker Carl-Gustaf Rossby.), vormt in de hoogte bulten en dalen. Daar waar een bult in de golf is ontstaat een rug van hogedruk. Daar waar een dal is ontstaat een trog met lagedruk.
Aan de westkant van de troggen (achterkant) wordt koudere lucht vanuit noordelijke breedtegraden naar zuidelijke lagere breedtegraden getransporteerd (aan de grond >> koufronten). Aan de oostkant van de troggen (dus westkant van de hoogterug) wordt warme lucht van zuidelijke breedtegraden naar noordelijke breedtegraden getransporteerd. (warme lucht advectie/WLA). Met betrekking tot de planetaire circulatie overheersen globaal 5, 6 of 7 golven (te zien aan de troggen dan wel ruggen op de 500 hPa kaart). Bij een geringer aantal van bv 2, 4 of 5 komt het tot een vertraging van de west-oostwaarts verplaatsing en tenslotte tot een "stilstand" (blokkade).
Voorbeeld golven en golflengte
Het blokkade hoog of hoogterug is een zgn. dynamisch hogedrukgebied en ontwikkelt (versterkt) zich dus aan de oostkant van de trog door WLA (het instromen van warmere lucht) in de hogere luchtlagen. Dynamische hogedrukruggen kunnen uiteindelijk uitgroeien tot een (stationair) hogedrukgebied en bv boven de Atlantische Oceaan een blokkade vormen. Zijn overigens op de 500 hPA kaarten altijd mooi te herkennen aan de zgn "gele virtuele duim" (de warme lucht op 5 km hoogte.)
WLA
En de gele "vinger"
De grote vraag is nu of het tot een echte "stilstand" zal komen of dat het geheel door een oplevende zonale circulatie weer wordt glad gestreken (nieuw oplevende westcirculatie)? Daarvoor is het het interessant om te kijken wat er hoger in de atmosfeer gebeurt (eigenlijk is hetgeen aan de grond plaatsvindt niet anders dan een soort afvalproduct van hetgeen zich daar afspeelt). Vorige winter heb ik daarvoor ook diverse keren de ontwikkelingen van de stratosferische polar vortex (PV) erbij gehaald en ook nu konden ontwikkelingen welke daar plaatsvinden wel eens belangrijk gaan worden voor ons weer dan het verdere verloop van de winter in Europa.
Polar Vortex
Sinds einde november is de PV steeds meer in beweging gekomen. Aanvankelijk lag het draaipunt bij New-Foundland en vandaag vinden we het terug boven Groenland. Volgens het ECMWF verplaats ze zich de komende dagen verder en rond 22 december vinden we het centrum terug boven Siberië. Iets lager op 100 hPa zien we dat het systeem dan in 2 delen splitst.
13-12-11 PV 50 hPa met centrum Groenland
23-12-11 centrum doorgeschoven naar Siberie
23-12-11 PV split op 100 hPa
Aanvankelijk kregen we door de verplaatsing te maken met de zonale kant van systeem en dus een sterke westelijke hoogtestroming. (pos NAO). Door het verplaatsen van de vortex naar Siberië verliest de frontale zone in de stratosfeer aan zonale activiteit (door afname temperatuurverschillen) zo dat in het vervolg de Rossby-golven meer gaan slingeren (meanderen) met als gevolg afname NAO.
Daardoor verliest het deel van de PV bij New-Foundland meer en meer aan kracht en wordt vooral in de hogere stratosfeer niet meer ondersteund. Dit betekent in het vervolg bij ons de luchtdruk lager gaat worden of dat het daar verzwakt blijft liggen en steeds weer troggen (en ruggen) genereert. Hoe dat uiteindelijk verder zal gaan evolueren is onduidelijk. Een strakke WC lijkt echter minder waarschijnlijk. Veel meer opteer ik de variant met trog over west Europa zoals we ook het komenden weekend al gaan zien. Al met al interessante en spannende ontwikkelingen ! | Gewijzigd: 15 november 2012, 22:03 uur, door Ben47
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Witte kerst? Ik denk het niet, maar het kan ook ineens veranderen, zeker gezien de pluimen en modellen nu, dat gezwabber... dus ik heb ik weet het niet gestemd, het kan vriezen, het kan dooien. | Gewijzigd: 14 december 2011, 14:14 uur, door stratocumulus
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Buienradar heeft er in het zuiden zin in dit weekend! Een witte kerst geeft deze echter niet aan.
Moet zeggen, ik hoop het wel. Belangrijkste is voor me dat 31 december t droog/niet mistig/rustig windje is xD
Al moet ik zeggen dat het er verleden jaar ook erg verraderlijk uit zag. Het leek te gaan dooien. Maar, het mooiste wat er is gebeurde, op kerstdag, vlak voor de avond maaltijd begon het te sneeuwen als gekken, zo een laag van minstens 1 cm.