Ook heb ik kaartjes gezien met meerdere depressies. In dit draadje http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=29805 weer een weerbericht van de BBC waarbij je een depressie over de UK ziet gaan.
Is er nu maar 1 depressie waar men nogal onzeker is wat de richting zal zijn of krijgen we te maken met meerdere depressies die elk hun eigen richting op zullen gaan? | Gewijzigd: 13 december 2011, 15:40 uur, door Jdolky
Ik hoorde vanochtend in het bulletin van meteoconsult op Q-music dat de depressie/storm er nog niet eens is, deze alleen maar berekend wordt en pas 24u van te voren te zien is, als die er al komt?
Fluffy rain?
In Groot Britanie gebruiken ze vijf verschillende benamingen voor neerslag.
Rain : : regen
Hail : : hagel
Frozen rain : ijzel
Snow : : sneeuw
Sleet : een mix van water en sneeuw om en nabij het smeltpunt, deze komt het beste in de buurt van onze natte sneeuw.
In de weerberichten hebben ze het vaak over een combinatie van: sleet or snow of sleet and snow.
Rain : : regen
Hail : : hagel
Frozen rain : ijzel
Snow : : sneeuw
Sleet : een mix van water en sneeuw om en nabij het smeltpunt, deze komt het beste in de buurt van onze natte sneeuw.
In de weerberichten hebben ze het vaak over een combinatie van: sleet or snow of sleet and snow.
Drizzle bestaat ook nog....
OT: het is gewoon afwachten, ik weet uit ervaring dat zelfs de zwaarste orkaan op het laatste uur nog kan afwijken, niets is onverspelbaars als het weer, ik heb van de storm van vanochtend niets gemerkt, gewoon wind en regen, ieder zijn eigen interpetaties, en ervaringen, ja file, maar wie heeft dat veroorzaakt, de mens zelf, want omdat iemand zegt dat het een zware spits wordt, wil niet zeggen dat het ook hoeft te zijn, nee dan gaan we massaal allemaal eerder de deur uit, terwijl op een andere plek in het land echt stormt en daar is geen file te bekennen, hoe zou dat nou komen, die schapen toch.
Rain : : regen
Hail : : hagel
Frozen rain : ijzel
Snow : : sneeuw
Sleet : een mix van water en sneeuw om en nabij het smeltpunt, deze komt het beste in de buurt van onze natte sneeuw.
In de weerberichten hebben ze het vaak over een combinatie van: sleet or snow of sleet and snow.
In de VS worden dezelfde benamingen gehanteerd. Ook wordt daar ook vaak gewaarschuwd voor "Black ice" Maar dat is niet echt een meteorologisch verschijnsel. Het is opvriezen van weggedeelten door bijv. schaduw van bebossing. Zeer verraderlijk. Je rijdt gewoon uren lang vrolijk probleemloos over de highway en ineens beland je op een ijsbaan. Heb zelf wel eens links en rechts om me heen de auto's op elkaar zien knallen in klamath Falls, Oregon.
Zelf belandden we gelukkig zonder een kras op de vluchtstrook. spooky, en vet offtopic trouwens
Zelf belandden we gelukkig zonder een kras op de vluchtstrook. spooky, en vet offtopic trouwens
Inderdaad erg offtopic, maar wel weer wat opgestoken.
De nieuwe GFS run druppelt binnen...
Hagel, wind of donderbui
Overhemd of wintertrui
Voor wat betreft het weer in de aanloop naar de Kerst is de ontwikkeling van de atmosfeer komende vrijdag van groot zo niet cruciaal belang. Het gaat hierbij over de koers van een volgende stormdepressie. De berekeningen over die koers zijn bepaald nog niet eensluidend. Er zijn grofweg drie scenario’s:
Het eerste scenario is dat de depressie in grote lijnen het traject van haar voorganger volgt. Zo van het noorden van Schotland naar Noorwegen. In dat geval krijgen wij met een herhaling van zetten te maken: veel regen en wind op vrijdag maar geen echte storm met ook daarna een overwegend westelijke aanvoer van lucht over zee. (30% kans)
De tweede mogelijkheid is dat het lagedrukgebied een iets zuidelijker koers volgt richting De Duitse Bocht. Dan mogen we onze borst nat maken wat de wind betreft. (50% kans), waarna in het weekend een koude noordwester tijdelijk voor regen- en zelfs natte sneeuwbuien gaat zorgen.
Tenslotte kunnen we ook de mogelijkheid niet helemaal uitsluiten dat de depressie over of zelfs ten zuiden van Nederland langstrekt. In dat geval gaat het stormen boven Frankrijk en de Alpen maar blijft het bij ons betrekkelijk rustig. Bij deze koers wordt de wind tijdelijk oost of noordoost en koelt het flink af. (20% kans).
Voor het zover is beleven we ook nog de nodige wisselvalligheid. Een eerste stormdepressie zorgt vooral dinsdagochtend voor veel regen en wind waarna het woensdag en donderdag weer de beurt is aan de bekende polaire luchten met machtige wolkenformaties, korte en felle opklaringen, regenbogen en fikse buien. De slotconclusie mag dan ook luiden: het weer heeft voorlopig geen rust in het gat.
Ken je de uitdrukking, in het oog van de storm zitten? Blijkbaar niet, daar hebben ze het hier in België over.
feit is wel dat de nieuwe gfs run de als dan niet storm depressie weer noordelijker berekent
dus voor belgie wil dit zeggen tot nu toe volgens gfs windstoten van meer dan 120 kmph
nog 250 km noordelijker en jullie zitten mee in de prijzen
gr | Gewijzigd: 13 december 2011, 17:17 uur, door koen belgie
We blijven nog even bezig...
Yep.... Maar dit is niet de "oorsporonkelijke storm", die kwam meer uit het noordwesten en zou Ierland en (wederom) Schotland (maar dan wat zuidelijker) te grazen nemen.
Maar goed, het is nog maar dinsdag.
naah, laat je verassen.... bovendien is met name de wind in zo'n stad heel anders dan de kaarten aangeven, afhankelijk van de straathoek die je neemt zit je of windstil, of wordt je uit je schoenen geblazen. | Gewijzigd: 13 december 2011, 17:15 uur, door jcroon
De ‘rekenbreinen’ van de belangrijkste weercentra zinspelen al een kleine week op de mogelijkheid van een sterk uitdiepende depressie die aanstaande vrijdag het Noordzeegebied op stelten zou moeten gaan zetten. Het ‘baanvak’ van de storing varieerde tussen de wateren ter hoogte van Schotland/Ierland of via Noord-Engeland en het midden van de Noordzee naar Denemarken en/of de Duitse Bocht. Vooral dat laatste traject zou bij ons op een (zware)storm kunnen uitdraaien: met name dan wanneer de potentiële stormdepressie boven het Noordzeegebied zeer sterk zou gaan uitdiepen. Er was (en is) geen enkele reden om in paniek te raken want niet zelden gaan de meeste stormen in het zicht van de haven ten onder.
Inmiddels verwachten ECMWF (Europees weermodel) en GFS (Amerikaans weermodel) dat het mogelijk niet meer dan een ‘storm in een glas water’ zal worden. Deze weermodellen laten het systeem nauwelijks echt uitdiepend over Frankrijk naar de Alpen trekken. Dat betekent relatief weinig wind en de meeste (overvloedige!) neerslag valt ten zuiden van Nederland. Een zuidelijk traject zou trouwens een enorme opsteker kunnen zijn voor de wintersportgebieden in de Alpen want zware sneeuwval. Echter: de MetOffice (Brits weermodel) opteert nog wel voor een sterk uitdiepend lagedrukgebied boven ons land. Wel ontwikkelt zich aan het koufront een secundair lagedrukgebied. In dat geval zou de wind er snel uit kunnen gaan doordat het isobarenveld wordt opgerekt. De komende dagen zal duidelijk worden wat er vrijdag staat te gebeuren.
Tijdens het weekeinde wordt met een west- tot noordwestelijke stroming koude lucht van hoge breedten aangevoerd. Vooral vanwege een sterk afkoelende bovenlucht krijgen we dan te maken met buien die van onweer, hagel en (smeltende) sneeuw gepaard kunnen gaan. De buiigheid wordt van tijd tot tijd versterkt door de vorming van kleinschalige storingen.