TKE zit wederom erg goed op het actuele beeld. De uitschieters tot 80 km/u gaan er de komende uren uit, daarna alleen nog tijdens buien.Het windveld bij de trog voor woensdagmiddag is een aandachtspunt. Het laagje trekt nu weer een stuk zuidelijker. Voorlopig honoreren we het niet, maar het geeft wel aan hoe onvoorspelbaar het windveld in detail is op deze termijn.
| Gewijzigd: 13 december 2011, 11:57 uur, door Tyshane
Ook in de huidige berekening van de wateropzet is deze invloed al ingecalculeerd. lucht heeft een massa en dat is natuurkundig bewezen.
Een barometer gevuld met water heeft een lengte van ruim 10 meter, een barometer van kwik heeft een lengte van iets meer dan 760mm.
Waarom is dit gegeven dan in de berekening voor de wateropzet wel degelijk ingecalculeerd???
Dank je wel voor de vriendelijke toon van je antwoord.
Natuurlijk moet het 10m zijn. Kwestie van niet hard genoeg op een toets rammen en niet goed naar het resultaat kijken.
Waar het om gaat is dat je in een eerdere post schrijft dat je de waterhoogte die overeenkomt met het luchtdruk verschil telt als een verhoging of verlaging.
Maar de storm van vorige week leverde in het Noorden en in Duitsland een waterverhoging van 2m op. Dat levert een fors drukverschil op met het midden van de Noordzee waar er nauwelijks een verhoging is. Moet ik dat dan er weer vanaf trekken?
Tijdens de storm jaagt de wind het water naar de kust. Daar neemt de waterhoogte toe met als gevolg dat het hoger staat dan verder op zee. De zwaartekracht (het gewicht van het water) probeert het water weer terug te laten lopen. In een ondiepe zee, zoals de zuidelijke Noordzee, wordt dat teruglopen weer geremd door de wrijving aan de bodem.
Ook het verschil in luchtdruk geeft een, klein, effect. Omdat bij de stormen waarover we het nu hebben de luchtdruk op zee lager is dan aan de kust zal dit de verhoging enigszins tegenwerken.
Terwijl dit allemaal gebeurt verandert er van alles. Het water reageert op de steeds veranderende omstandigheden, maar bij een typische storm zijn die veranderingen zo groot en gaan zo snel dat er nooit een evenwicht zal zijn. En daarom mag je dat soort eenvoudige berekeningen als “973 hPa geeft dus een extra verhoging van bijna 41 cm†niet toepassen.
Volgens mij overdrijf je wel een beetje.
http://buienradar.nl/h.aspx?jaar=-3&so...1uur1x1_bliksem
Die paar ontladinkjes is nog geen hele hoop.
Maar een mooie bliksem scoren is met dit weer natuurlijk altijd mooi meegenomen
http://buienradar.nl/h.aspx?jaar=-3&so...1uur1x1_bliksem
Die paar ontladinkjes is nog geen hele hoop.
Maar een mooie bliksem scoren is met dit weer natuurlijk altijd mooi meegenomen
waren paar sirieuse knallen hoor, de ramen trilde
Top dagen dit jaar 2012 ;
20 + 21 Mei
Top dagen vorig jaar 2011 ;
28 April, 10/11Mei, 28 Juni, 26 Augustus en 10/11 September
Top dagen dit jaar 2012 ;
20 + 21 Mei
Top dagen vorig jaar 2011 ;
28 April, 10/11Mei, 28 Juni, 26 Augustus en 10/11 September
Mijn excuses voor de manier van reageren, maar je gaat nu de totale opzet als een drukverschil zien.(zit je ergens rond 800 hPa bij een verhoging van 2 meter)
Denk alle factoren nu weg en hou alleen de luchtdruk over je moet het verschil zien als de actuele luchtdruk op dat moment
t.o.v. de standaard luchtdruk.
Het is een onderdeel van de totale opzet, de algemene formule is hiervoor:
zeespiegelstijging in meters = (1013.6 - actuele luchtdruk) / 100,5
Ik heb hieronder wat linkjes geplaatst zodat iedereen het kan begrijpen want ik vind het wel weer leuk als iedereen er wat van opsteekt.
http://www.keesfloor.nl/artikelen/zenit/opzet/opzet.htm
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/14501
http://www.oanedyk.nl/informatiepanelen/Getij.pdf
Ben benieuwd wie er nu gelijk zal krijgen.
Als dat zo is krijgt NL een N-NO of zelfs Oost-storm (hangt natuurlijk van de positie af)
Hartelijk dank, ik ben weer een stuk wijzer.
Tja, dan heb je de windsnelheid rond het laag verminderd met de snelheid van het laag zelf ten zuiden van het laag de windsnelheid rond het laag vermeerderd met de snelheid van het laag zelf.
Maar de snelheid rond het laag zelf hangt weer af van de drukverschillen ter plaatste (Isobaren dicht op elkaar of juist niet)
Ben benieuwd wie er nu gelijk zal krijgen.
Wat het gaat worden is nog steeds voor iedereen een grote vraag.
Trekt het centrum inderdaad over belgie dan zal de wind tijdelijk uit het O tot NO komen, de temperatuur zou een behoorlijk stuk lager uitkomen met een serieuze kans op natte sneeuw.
Voor het verkeer zeer vervelend en de treinen zullen ook wel moeten oppassen dat ze niet uitglijden.
De meeste wind die vindt je meestal ten zuiden van het lagedrukgebied, dus de kans op een zeer zware storm die is toch niet erg groot.
Misschien dat de wind er pas echt aan gaat trekken als het lagedrukgebied Belgie heeft verlaten, maar dan komt deze meer uit het noorden tot noordwesten.
Het wordt vrijdag een zeer interessante dag en wat gaat het hoog dat al een paar weken boven Zuid Europa uiteindelijk doen, want dat is de grootste factor die een eind aan de WC kan gaan maken.
Als deze opstoomt richting Frankrijk of Groot Britanie dan komt de atmosfeer hier tot rust en bestaat de mogelijkheid dat het hoog contact gaat zoeken met het hoog boven Rusland.
Zover is het nog niet, maar dat de vrijdag een zeer belangrijke dag wordt dat is wel zeker.
Ik snap heel veel van het weer, maar dat mag ook wel met 20 jaar ervaring.
Maar die 2e zin die is nieuw voor mij.
Ik heb juist geleerd dat een orkaan juist hetzelfde is als 12 Bft.
Maar die 2e zin die is nieuw voor mij.
Ik heb juist geleerd dat een orkaan juist hetzelfde is als 12 Bft.
ik denk dat hij bedoeld dat een orkaan (type weersysteem) niet per definitie 12 bft is.
12 bft daarentegen is natuurlijk wel orkaankracht! (-: | Gewijzigd: 13 december 2011, 14:21 uur, door JPP
Ik denk dat het met dat oog wel mee zal vallen. Als de storm over Belgie zal trekken (althans, zoals de modellen er nu voorstaan) krijgt niemand echt veel last. De dichtsbijzijnde windsnelheid die echt serieus is zit dan aan de kust in ZW Frankrijk. Nederland heeft dan aan de kust hooguit een 7, misschien op de Wadden 8 bft. Even een kaartje van de luchtdrukverdeling:
Het heftigste windveld voor de Benelux, vrij lang na passage van het lagedrukgebied:
Een orkaan is wel 12 bft. Een eventuele classificatie als orkaan is gebaseerd op windsnelheden, en voor iets een orkaan is heeft het die snelheid echt wel bereikt Verder nog dat oog: dat is ook onzin. Bij stevige lagedrukgebieden kun je vaak ook een soort oog zien, en bij Polar Lows hebben we het de afgelopen jaren ook regelmatig gezien op de satellietbeelden.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Het oog van de storm is voor ons niets meer en minder dan het centrum van het lagedrukgebied.
Maar ze hebben een weerterm waar ik mij wel in kan vinden en dat is smeltende sneeuw, bij ons in Nederland hebben we het dan over natte sneeuw. | Gewijzigd: 13 december 2011, 14:45 uur, door op bijna 53 graden NB
En in het engels?
Fluffy rain?