Cumulonimbus met mamatus. Deze wolk is "zwanger" van regen, hagel en natte sneeuw. (Foto: Elke van Dommelen)
Het was de afgelopen dagen bijzonder onaangenaam, toch viel er ook volop te genieten van het onstuimige maartweer. De soms hoog opbollende stapelwolken aan het begin van de week zagen er prachtig uit en dat blijkt ook wel uit het aantal foto’s dat we hiervan hebben ontvangen. Links van het verhaal kunt u een aantal foto’s bekijken.
Een prachtige buienwolk bij een laagstaande zon. (D.C. Visser)
Winterse omstandigheden bleven in ons land grotendeels uit, alleen maandag viel er op uitgebreide schaal natte sneeuw, de dagen erna was het regen of hagel dat er uit de buienwolken viel. In de landen om ons heen viel echter wel (volop) sneeuw. In de Ardennen viel gisteren op de hoogste toppen 10 tot 15 cm sneeuw en ook vandaag is het hier nog een witte wereld. Over de grens in Duitsland is nog meer sneeuw gevallen. Zo lag er vanmorgen op de Kahler Asten (nabij Winterberg) 36 cm sneeuw. De Brocken (Harzgebergte) had 91 cm en ook elders in het Europese Middelgebergte ligt een behoorlijke laag sneeuw. Voor ondermeer de Ardennen, Eifel en het Sauerland is het huidige sneeuwdek het hoogste dek van de gehele winter!
Wirtzfeld gelegen in het oosten van Belgie op bijna 600 meter hoogte. Donderdag is hier zo'n 10 cm sneeuw gevallen en dat ligt er nu nog altijd.(Foto: Hubert Savelberg)
In de Jura, de Alpen en de Pyreneeën is ook volop sneeuw gevallen. Aan de noordkant van het Alpenmassief ligt op 2500 meter op sommige bergtoppen 4 meter sneeuw, zoals op de Saentis in Zwitserland. Ook in Zuid-Tirol, de Dolomieten en Slovenie is behoorlijk wat sneeuw gevallen. Het wordt de komende dagen welliswaar droger en zachter, voorlopig kan men nog volop genieten van de sneeuw.
Vanaf zondag volgt een totaal ander weertype. Met een matige oostenwind komt zachtere en drogere lucht richting West- Europa. De sneeuw in de lage delen van het Europese middelgebergte zal snel smelten en ook boven 1000 meter wordt het sneeuwdek sterk aangetast. Alleen hoog in de Alpen blijft de kwaliteit nog goed. De zon gaat namelijk uitbundig schijnen en de temperatuur komt gevoelig hoger uit, het wordt opnieuw lente en dat is voor velen een verademing.
Het lenteweer kan echter ook problemen opleveren voor mensen die last hebben van hooikoorts. Hooikoorts komt bij 5% van de Nederlandse bevolking voor. Het is een afwijking van het afweersysteem tegen stuifmeelkorrels die eigenlijk niet gevaarlijk of schadelijk zijn, maar wel erg vervelend. De belangrijkste verschijnselen zijn niezen, kriebelende neus, jeukende of tranende ogen en zelfs benauwdheid is mogelijk.
Op 22 maart 2006 was het gras behoorlijk bruin als gevolg van het koude maartweer.
Na de zachtste winter sinds 1706 is het gras nu al prachtig groen. Ook de graspollen zullen bij een aanhoudend mild weertype eerder dan normaal in de lucht terecht komen.(beide foto's: Ans Prinsen)
De komende week kan wel eens de eerste vervelende week worden want er waait een oostenwind waarmee droge lucht wordt aangevoerd. Na de zeer milde winter is de natuur ongeveer 4 weken voor op schema en daarom komen de eerste stuifmeelkorrels nu al voor. Normaal neemt het aantal stuifmeelkorrels in de loop van april sterk toe, nu lijkt dat veel eerder in het lenteseizoen te gebeuren. De eerste stuifmeelkorrels kunnen aankomende week zonder probleem meegenomen worden met de oostenbries naar Nederland. Omdat de lucht over de Oekraine, Polen en Duitsland komt, kan er ook al aardig wat stuifmeel opgenomen worden. Voor veel mensen wordt het dus een prachtige week, voor een kleine groep landgenoten wordt het misschien een vroeg begin van het hooikoortsseizoen.
Bron: Meteo Consult, LUMC, Natuurkalender