Zaterdagavond 10 december komt de volle maan op tijdens een maansverduistering. Voordat de maan opkomt, is de verduistering zelfs totaal, maar als bij ons de maan boven de horizon verschijnt, is hij al gedeeltelijk uit de kernschaduw van de aarde gekropen en is er al weer een flinke sikkel te zien.
Zo ziet een maansverduistering er vanaf de maan uit. Beeld: Lucien Rudaux.
De maan komt zaterdag om 16.26 uur op. Je hebt goed vrij zicht nodig op de noordoostelijke horizon om dat te kunnen zien, bijvoorbeeld op een hoog gebouw. Waar we normaal een mooie ronde volle maan zouden zien, valt nu op dat we een halve maan zien: het bovenste deel van de maanschijf zit nog in de aardschaduw en is niet of nauwelijks te zien.
Naarmate de maan verder opkomt, valt de nacht ook verder in en wordt de hemel donkerder. Daardoor zal ook het donkere deel van de maan mogelijk wat beter zichtbaar worden. Terwijl de maan verder stijgt, treedt hij ook steeds meer uit de aardschaduw. Om 17.18 uur is de maan weer helemaal vol te zien. Hij staat dan pas 5 graden boven de horizon.
Ook al is de maan weer helemaal zichtbaar, toch is de verduistering nog niet helemaal over. De aarde bevindt zich nog in de zogenaamde bijschaduw van de aarde. De aarde houdt dan nog een deel van het zonlicht tegen. Zou je op de maan staan, dan zag je dat de zon voor een deel bedekt was door de aarde. Toch is het zonlicht al zo fel dat het nauwelijks op zal vallen dat de maan nog steeds iets donkerder is dan normaal. Om 18.28 uur is de maan ook uit de bijschaduw getrokken en is de verduistering helemaal voorbij.
Om een maansverduistering te bekijken heb je geen grote telescoop nodig. Het verschijnsel is mooi genoeg om met het blote oog en eventueel een verrekijker te bekijken. Het mooi om te zien hoe aan het eind van de totaliteit individuele kraters uit de schaduw komen.
Lees ook:
Zaterdag is voor veel amateurastronomen in Europa weer een hoogdag. Die namiddag vindt er immers een totale maansverduistering plaats bij maansopkomst, zo staat op de website van Volksterrenwacht Urania. Bij helder weer zal de verduisterde maanschijf laag in het noordoosten te zien zijn. Tijdens een totale verduistering bevindt de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan. Toch valt een beetje zonlicht door de aardatmosfeer, waar het wordt gebroken en waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Het is rood licht, waardoor er een rode/bruinrode gloed over de maan valt.
Het spektakel begint om 13.46 uur, het maximum is om 15.32 uur en eindigt om 15.58 uur. Maar dan staat de mtelkens nog onder de horizon. Om 16.26 uur komt de maan op in het noordoosten en is dan gedeeltelijk verduisterd. De zon gaat onder om 16.28 uur. Wij kunnen dus enkel het einde zien van de verduistering van onze natuurlijke satelliet. De eclips is gedaan om 17.19 uur.
Bron: HLN
Heb het nu dus mooi gemist. | Gewijzigd: 10 december 2011, 18:31 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21