Aardbevingen, zoals die van vorig jaar in Haïti, worden mogelijk veroorzaakt door tropische cyclonen. Dit zijn stormen met snelheden boven windkracht 12 die ontstaan in de tropen. Dat zei Shimon Wdowinski van de Universiteit van Miami tijdens het jaarlijkse congres van de American Geophysical Union dat van 5 tot 9 december in San Francisco plaatsvindt.
''Zware regen is de trigger'', zegt de onderzoeker, ''want dit zorgt voor duizenden aardverschuivingen en zware erosie. Hierdoor wordt grond van de aardschol verwijderd, waardoor deze minder gaat wegen. Dit stimuleert beweging langs de breuklijnen.''
Wdowinski en een collega van de Florida International University analyseerden data van aardbevingen met een kracht van 6 of hoger op de schaal van Richter, die in Taiwan of Haïti plaatsvonden. Ze vonden dat grote aardbevingen in bergachtige gebieden binnen vier jaar na een tropisch cycloonseizoen plaatsvonden.
Zware aardbeving
Zo ontstond de zware aardbeving in Haïti, op 12 januari 2010, 2,5 jaar na twee orkanen en twee tropische stormen, die gedurende 25 dagen over het eiland woedden. Volgens de onderzoekers geldt de invloed van tropische cyclonen alleen voor breuklijnen die over elkaar heen schuiven – en dus niet langs elkaar heen. In de toekomst willen ze ook onderzoek doen in de Filippijnen en Japan, gebieden die ook gevoelig zijn voor tropische cyclonen en aardbevingen.
Schollen
Aardbevingen ontstaan doordat aardschollen onafhankelijk van elkaar langzaam over het aardoppervlak bewegen. Soms schuren ze langs elkaar, soms over elkaar. Waar de schollen elkaar raken, kan zich spanning opbouwen. Als die spanning hoog genoeg is, ontlaadt die zich in de vorm van een aardbeving.
Bron: NU.nl
....
''Zware regen is de trigger'', zegt de onderzoeker, ''want dit zorgt voor duizenden aardverschuivingen en zware erosie. Hierdoor wordt grond van de aardschol verwijderd, waardoor deze minder gaat wegen. Dit stimuleert beweging langs de breuklijnen.''
...
Bron: NU.nl
'Zware regen is de trigger''
Zou kunnen, enkele jaren geleden werd ook geopperd dat daar waar landijs smelt ook een aardbeving eerder zou laten plaatsvinden dan wanneer het landijs niet zou smelten. Dit omdat aardscol dan ook lichter wordt.
In beide gevallen is het niet wat de kop van het artikel suggereert Tropische cyclonen veroorzaken aardbeving . Het veroorzaakt niet de aardbeving, maar versnelt mogelijk de aardbeving die toch wel plaatsgevonden zou hebben. Die aardschollen bewegen immers altijd ongeacht tropisch cyclonen en landijs. Ik ben heel benieuwd of met het aandurft aardbevingen op grond van voorafgaande Tropische cyclonen te gaan voorspellen/verwachten met een geringe marge in tijd tussen de aardbeving en de cyclonen.
Overigens wordt het in het artikel wel duidelijk uitgelegd.