In de Chinese hoofdstad Peking zorgt een dichte smog momenteel voor vertragingen in het verkeer. Voor het eerst beginnen de Chinezen zelf te vrezen dat hun eigen vervuiling de economische groei wel eens kan hinderen. De overheid houdt het echter op "een lichte vervuiling". Dat meldt de Amerikaanse krant Los Angeles Time.
Duizen vluchten ondervinden hinder, snelwegen gesloten
Op de luchthaven van Peking, een van de drukste en meest moderne ter wereld, is de situatie zo erg geworden dat duizenden vluchten geannuleerd werden, en nog veel meer zware vertragingen ondervonden. Ook zijn er tien snelwegen in de regio gewoonweg gesloten door de slechte zichtbaarheid.
Volgens de Chinese autoriteiten gaat het enkel om een erg dichte mist. Er zou geen sprake zijn van zware vervuiling. De regering geeft hoogstens toe dat er "een lichte vorm van vervuiling" is. De bevolking is er echter niet gerust op en koopt grote voorraden gezichtsmaskers in. "De regering behandelt ons als idioten", hoor je er in de straten en op internet.
Luchtmonitor
De Amerikaanse ambassade in de Chinese hoofdstad geeft de inwoners echter meer dan gelijk. De ambassade heeft een luchtmonitor op het dak staan, en zondagnacht is de index fijn stof in sneltempo naar 522 microgram per kubieke meter gestegen. Een meting tussen 300 en 500 wordt gezien als erg gevaarlijk. Ter vergelijking: volgens de Europese richtlijn mogen er jaarlijks maar 35 dagen zijn waarin de dosis fijn stof hoger is dan 50 microgram per kubieke meter.
Studie
Niets aan de hand echter volgens de Chinese regering. Die laat weten dat de luchtkwaliteit in Peking constant verbetert. De standaard voor 'dagen met blauwe lucht', wat wil zeggen dat de luchtkwaliteit acceptabel is, wordt 80 procent van de tijd gehaald. Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) levert wel heel andere conclusies. "Uit een recente studie uitgevoerd in 500 steden over de ganse wereld, blijkt dat delen van Mongolië, Madagascar, Koeweit en Mexico de hoogste dosissen fijn stof ter wereld hadden. Al waren die cijfers nog steeds maar de helft van wat normaal is in Peking."
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:50 uur, door Joyce.s