De harde wind heeft nauwelijks effect op de avondspits. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst. Rond 17.30 uur staat er 166 kilometer file op de snelwegen, wat niet ongebruikelijk is op dat tijdstip. Er zijn volgens de VID ook nog geen vrachtwagens gekanteld door de wind, iets waarvoor werd gevreesd. Dat de storm vooralsnog weinig impact heeft op de files, heeft te maken met het ontbreken van neerslag.Ook op het spoor zijn er vooralsnog weinig problemen door de storm die over het land trekt. Op drie plaatsen waaiden 's middags bomen op de rails, maar van grote overlast is geen sprake. Schiphol heeft enkele tientallen vluchten moeten annuleren. Ook kampt de Amsterdamse luchthaven met veel vertragingen. Deze kunnen oplopen tot ruim een uur, aldus een woordvoerder.
Bron: Nieuws.nl
Een trein van Groningen naar Leeuwarden is woensdagmiddag tegen een omgewaaide boom gereden. Dat heeft vervoerder Arriva gemeld. Het ongeval gebeurde vlakbij het station van Leeuwarden. De trein kon na een half uur met lichte lakschade weer verder rijden.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De hevige wind heeft het tramverkeer tussen het station van Oostende en Westende in de war gebracht. Het zeezand werd landinwaarts geblazen en de tramsporen werden bedekt door het zand. Dat zegt De Lijn woensdagavond. Vooral de sporen langs de Zeedijk waren bijna helemaal bedekt. Op het Arthur De Greefplein in Middelkerke kwam vanmiddag zelfs een tram vast te zitten. De brandweer kwam ter plaatse en spoot het opgehoopte zand nat. Daarna kon de tram zijn weg gewoon opnieuw voortzetten.
Bulldozer en zandzuiger
De Lijn zette vanaf 20 uur bussen in tussen Oostende en Westende. "Om het tramverkeer toch niet te veel in de war te sturen, hebben we een bulldozer en een zandzuiger ingezet", zegt Inge Debruyne, woordvoerster van De Lijn. "De eerste maakte het grootste deel van de sporen zandvrij. De tweede reed zo'n 20 meter voor de trams uit om het zand op te zuigen uit de sporen. Op die manier ondervonden onze reizigers toch niet te veel last van de kleine zandstormpjes."
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:41 uur, door Joyce.s
De hulpdiensten hebben het woensdagavond druk gehad met melding van overlast door de harde wind. Op diverse plaatsen gingen bomen bijna of geheel tegen de vlakte, zoals aan de Petuniastraat in Vlaardingen, en de Wegedoorn in Maassluis. In Schiedam waaide zelfs een complete lichtkoepel van het dak af aan de Oostsingel. De brandweer hielp daar om met oud hout iets in elkaar te knutselen om het gat op het dak tijdelijk dicht te maken. De politie probeerde ook nog een loshangend zeil van een reclamebord naar beneden te halen aan de Marathonweg in Vlaardingen, maar het was te gevaarlijk om zo in het gevaarte te klimmen. Hiervoor kwam de brandweer ook ter plaatse, die met een laddertje de klus zo geklaard hadden. Iets verderop aan de Marathonweg had een reclamestelling het al verloren van de wind; dat gevaarte lag al over het voet- en fietspad heen. Ook lieten de gevelplaten van woningen aan de Gedempte Biersloot in Vlaardingen los, en vielen op het voetpad. Ook deze heeft de brandweer verwijderd.
Bron: BoN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:42 uur, door Joyce.s
Wie vanmiddag de weg opgaat, moet oppassen. Het gaat in de loop van de dag weer hard waaien. De wind kan aantrekken tot stormachtig en gaat gepaard met flinke regen. Vooral langs de kust, op het IJsselmeer en in het noorden van het land wordt storm verwacht. En dat zal, behalve voor het wegverkeer, ook weer gevolgen hebben voor het vliegverkeer.
't Blijft ongedurig in Waddengebied
In de nacht van donderdag op vrijdag neemt de wind af. Alleen het Waddengebied blijft nog kans houden op storm. Gistermiddag en -avond was het ook al stormachtig. De windstoten hadden soms een kracht van 100 kilometer per uur.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:43 uur, door Joyce.s
De harde wind die gisteren over Overijssel trok, heeft nauwelijks schade aangericht. In Zwolle, Hardenberg, Zenderen en Arriën kreeg de brandweer meldingen van stormschade. In de meeste gevallen gingen het om omgewaaide bomen en grote takken op de weg. Weerman Ton ten Hove verwacht vandaag later op de dag opnieuw windstoten.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Bruggen in Friesland worden donderdag mogelijk tijdelijk niet bediend vanwege de verwachte storm. Schippers moeten hier rekening mee houden, meldt de provincie Friesland donderdagochtend.
De harde wind kan volgens de provincie voor gevaarlijke situaties zorgen bij bruggen. Brugwachters kunnen uit veiligheidsoverwegingen besluiten de brug niet open te doen.
Om welke bruggen het gaat, is niet op voorhand te zeggen, stelt de provincie. "Dat hangt af van de stand van de wind."
Nadat het woensdag al op verschillende plekken gestormd heeft, krijgt Nederland donderdag naar verwachting opnieuw te maken met stormachtig weer. Weeronline.nl verwacht vooral overlast in Noord-Holland, Friesland en Groningen.
Het einde van de avondspits kan hinder ondervinden aan het slechte weer. Ook het vliegverkeer heeft er naar verwachting last van. Woensdag moest Schiphol enkele tientallen vluchten annuleren, maar had de harde wind nauwelijks effect op de avondspits.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Het waterschap Noorderzijlvest houdt komende dagen de dijken rondom het Lauwersmeer nauwlettend in de gaten. Inspecteurs van het waterschap zijn 24 uur per dag op pad om de stevigheid van de 20 kilometer aan kades te inspecteren. Het water in het meer, een waterbergingsgebied, staat 90 centimeter hoger dan normaal.
Het is 5 jaar geleden dat deze maatregel voor het laatst werd genomen, meldde een woordvoerder van het waterschap donderdag. De verwachting is dat het water vrijdagavond zo hoog staat dat ook de zeedijken bewaakt moeten worden. Het waterschap Hunze en Aa’s heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat kanalen en sloten komend weekeinde het water niet meer aankunnen. Het gemaal in Termunterzijl draait 24 uur per dag en in Delfzijl is een sluis opengezet om te spuien.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:43 uur, door Joyce.s
De Heinose Winterfair gaat vrijdagavond niet door. Dat heeft de organisatie besloten na overleg met weerbedrijf Meteo Consult. Volgens Meteo Consult krijgt Heino vanaf morgenmiddag te maken met zware windstoten. Dat zou gevaarlijke situatie kunnen opleveren, omdat de Winterfair grotendeels buiten wordt gehouden. Bovendien raadde het weerbureau de organisatie af om vandaag tenten op te zetten. Zo'n veertig standhouders en toeleveranciers zijn vandaag gebeld. Volgens Annelies Borgers van de Heinose Winterfair wordt er met begrip gereageerd op het besluit van de organisatie.
Bron: RTV oost
De atmosfeer is boven grote delen van Europa momenteel zeer turbulent. Met de motor achter de weersystemen, ofwel de straalstroom, recht boven ons hoofd koersen vrij snel achter elkaar depressies over de noordelijke Noordzee en dit gebeurt vaak niet zonder slag of stoot. Ook gisteren, woensdag, trok een lagedrukgebied iets ten noorden van Nederland langs en kwam het langs de kust nu en dan tot windkracht 9, stormkracht en bovendien tot zware windstoten. Deze ‘storm’ wordt echter komende nacht, de nacht naar vrijdag, gevolgd door een tweede depressie, waarvan het windveld vooral langs de noordwestkust soms kan uitpakken tot stormkracht met zware windstoten.
In het hele land waaide het gisteren behoorlijk stevig. In het binnenland kwam het geregeld tot windkracht 6 met soms pittige windvlagen, maar de kustlijn spande de kroon met in de middag en avond op veel plaatsen af en toe windkracht 9. In de meteorologie staat kracht 9 gelijk aan de term ‘storm’ en dat betekent dat de gemiddelde windsnelheid gedurende ten minste 10 minuten een snelheid bereikt van minimaal 75 km/u.
Ook kwamen er zware windstoten voor, waardoor veel afvalbakken die langs de weg stonden omwaaiden. De zwaarste windstoot werd gemeten in Lauwersoog en bereikte 115 kilometer per uur. Foto: John Dalhuijsen.
Deze storm komt echter niet alleen. Zoals vaker gebeurd, volgt al vrij snel weer een volgend actief lagedrukgebied waarbij het langs de kust wederom tot storm gaat komen. Vandaag, donderdag, kan op de westelijke Waddeneilanden alweer windkracht 9 opsteken, maar het hoogtepunt wordt komende nacht bereikt met op meerdere plaatsen aan de noordwestkust stormkracht, gepaard met windstoten tot 100 kilometer per uur, ofwel zware windstoten.
Komende nacht trekt opnieuw een depressie ten noorden van ons langs. Het bijbehorende windveld trekt daarmee precies over ons land heen, waardoor de noordwestkust zich wederom op kan maken voor windkracht 9 met bovendien zware windstoten.
Windveld
We hebben momenteel te maken met een stevige westcirculatie boven Europa en vanaf de Atlantische Oceaan worden daarmee om de haverklap lagedrukgebieden naar de Noordzee aangevoerd. Om het bij ons tot een storm te laten komen, is het over het algemeen het meest gunstig dat de kern van het lagedrukgebied iets ten noorden van ons land langs trekt. Het meest ferme windveld bevindt zich namelijk aan de zuidzijde van de depressie en deze trekt op zo’n moment dan over ons land. Trekt de kern recht over ons land, dan zal het met de wind over het algemeen meevallen.
De straalstroom ligt precies over onze regio. Deze geldt vaak als de motor achter diverse weersystemen en deze koersen hierdoor op dit moment vaak net iets ten noorden van het land langs.
De straalstroom ligt wat de aanvoer van depressies betreft momenteel zo boven Europa dat de krachtigste windvelden steeds over onze regio trekken en het is dan ook niet gek dat de ‘storm’ van gisteren, nu alweer wordt gevolgd door een tweede ‘storm’. Als de straalstroom namelijk zo sterk is, soms met windsnelheden tot ruim 200 kilometer per uur op ongeveer 10 kilometer hoogte en mede doordat er weinig kronkelingen in zitten, blijft deze vaak een tijdje op dezelfde plek liggen. Ook blijft het grote temperatuurverschil in de atmosfeer in deze tijd van het jaar, die vaak ook ten grondslag ligt van een storm, normaliter langere tijd bestaan. Hierdoor is de kans dus groot dat een tweede storing snel zal volgen.
Langs de kust
Over het algemeen worden de hoogste windsnelheden langs de kust bereikt, omdat de wind daar amper geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. Landinwaarts wordt de wind vaak snel minder sterk. Aan zee is de herhalingstijd voor een storm dan ook sowieso een stuk korter dan in het binnenland. In bijvoorbeeld de Bilt komt een storm (windkracht 9) slechts één keer per 70 jaar voor, terwijl deze windsnelheden langs de kust gewoonlijk meerdere malen per jaar voorkomen.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
Er is een zware storm op komst vanuit Groot-Brittannië. Hevige rukwinden en regen met kans op onweer teisteren Schotland. Vanavond en vannacht krijgen ook de Lage Landen met storm te maken. Er zijn lokaal rukwinden tot 110 kilometer per uur mogelijk.
Meerdere weerdiensten waarschuwen voor een hevige storm die de komende uren over het land zal trekken. Het KMI verwacht dat de storm in de vroege avond onze kust zal bereiken. Tot de vroege ochtend krijgen we windstoten van 70 tot 90 kilometer per uur en meer. De kans op windschade is dan reëel. De wind kan ook gepaard gaan met regenbuien en onweer.
Ook onweer-online.nl ziet in de weerkaarten potentieel gevaarlijk stormweer voor de Benelux. In Schotland zijn windstoten van 110 tot 120 kilometer per uur geregistreerd. Daar wordt aanzienlijke schade verwacht. Mensen krijgen de raad om binnen te blijven en zich voor te bereiden op stroomonderbrekingen. Scholen kregen het advies dicht te blijven of vroeger te sluiten.
Weermodellen voorzien voor onze gebieden een smalle, maar erg actieve buienlijn met daaromheen zware onweerders, aldus onweer-online.nl. Lokaal kunnen windstoten van 110 kilometer per uur voorkomen. Ook Meteoalarm plaatst een waarschuwing voor de Lage Landen, maar geeft vooral een code rood voor delen van Schotland en Ierland. Daar krijgen ze de komende uren nog met extreem stormweer te maken.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:44 uur, door Joyce.s
De politie in Schotland heeft gewaarschuwd voor noodweer en adviseert mensen niet de straat op te gaan. Scholen hebben de deuren gesloten en de spoorwegen kampen met uitval van treinen als gevolg van windstoten die snelheden van 137 kilometer per uur kunnen halen. Later donderdag worden rukwinden van orkaanniveau verwacht. In het westen van Schotland kampten duizenden huishoudens met stroomuitval. Volgens de politie wordt een groot deel van het land door het noodweer getroffen en brengen mensen zichzelf in gevaar als ze zich in dit weer op de weg wagen.
Bron: Nieuws.nl
Rijkswaterstaat verwacht dat op verschillende plaatsen langs de kust vrijdag hoogwater zal zijn door de storm. Dat komt aan de kust gemiddeld eens de twee jaar voor. Mogelijk wordt donderdagavond een officiële waarschuwing uitgegeven aan waterkeringbeheerders, zodat die zich kunnen voorbereiden. De kust is ingedeeld in zes sectoren. De verwachting is dat in vijf daarvan vrijdagmiddag en -avond door de storm hoge waterstanden zullen ontstaan. De waarschuwing staat los van een eventuele waarschuwing of een weeralarm van het KNMI. Daar is vooralsnog geen sprake van. Op dit moment is sprake van code geel, met waarschuwingen voor harde windstoten. Bij oranje wordt gewaarschuwd voor extreem weer en bij code rood wordt een weeralarm afgegeven.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:45 uur, door Joyce.s
De storm die vanavond en vannacht over ons land trekt, is maar een fractie van wat Schotland over zich heen kreeg. De zwaarste storm in jaren haalde windsnelheden van zo'n 240 kilometer per uur. De weerkundige diensten hadden een "rood" alarm afgekondigd, dat is het hoogste niveau. De krachtige windstoten bereikten net geen nieuw record in Schotland. Maar ze veroorzaakten wel veel chaos. Zo explodeerde een windturbine door de orkaanwinden. Op luchthavens hadden piloten hun handen vol om toestellen tegen de windstoten in te doen landen. Duizenden gezinnen zitten zonder elektriciteit. Nog tot morgen zal het hevig blijven stormen in Schotland en er zijn zelfs felle sneeuwbuien mogelijk. Vele scholen sloten de deuren. De bevolking kreeg de raad binnen te blijven of tenminste de omstandigheden te controleren voor ze in de auto stapten. Operatoren zetten alle middelen in om de elektriciteitspanne bij zo veel mogelijk mensen op te lossen, maar sommige woningen zijn met de auto niet bereikbaar door omgewaaide bomen.
Ferry vast
De rest van het Verenigd Koninkrijk bleef ook niet gespaard van hevige rukwinden. In North Yorkshire moesten drie mensen per helikopter gered worden, nadat hun wagen in een overstroomde rivier vast kwam te zitten. Meer dan 300 passagiers kwamen vast te zitten aan boord van de ferry tussen Rotterdam en Hull. Het schip mocht niet binnenvaren uit angst voor schade door de wind. Eén van de zwaarste rukwinden zou een kracht van 263 kilometer per uur gehaald hebben. Vanavond en vannacht krijgen ook de Lage Landen hun deel van het stormweer. Hier kunnen rukwinden lokaal tot 90 à110 kilometer per uur bereiken en gepaard gaan met onweersbuien.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:49 uur, door Joyce.s
Stormvloedswaarschuwingsdienst sinds donderdag 8 december actief
Rijkswaterstaat houdt de waterstanden langs de kust nauwlettend in de gaten, omdat hoge standen worden verwacht. Dit komt doordat er op het midden van de Noordzee een zware zuidwester- tot westerstorm wordt verwacht. De Stormvloed Waarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat geeft in dit soort situaties 12 uur van te voren een (voor)waarschuwing of alarmering uit aan waterkeringbeheerders, zodat zij tijdig maatregelen kunnen nemen.
Waarschuwingen
De kust is ingedeeld in zes verschillende sectoren. Per sector kan er een (voor)waarschuwing of alarmering uitgaan. Omdat tijdstippen van hoogwater en de ontwikkeling van de storm niet langs de hele kust hetzelfde is, kan dit dus variëren. Mogelijk zullen er in de loop van donderdagavond 8 december voor vrijdagochtend 9 december al voorwaarschuwingen worden gegeven voor de hoge waterstanden in de noordelijke sectoren. Op dit moment is de verwachting dat er voor de vijf kustsectoren Schelde, West Holland, Den Helder, Harlingen en Delfzijl waarschuwingen gegeven zullen worden voor het hoge water op vrijdagmiddag en -avond. Deze standen komen eens in de twee jaar voor.
Bron: Rijkswaterstaat
De storm heeft donderdagavond huisgehouden in IJmuiden. Op twee plekken werd schade aangericht aan gebouwen. Zo klapte het platte dak van café Savage aan de Wijk Zeeërweg door de wind dubbel en kwam het half over het pand te hangen. Van het woonzorgcentrum aan de Keizer Wilhelmstraat rukte de storm enkele gevelplaten los die op straat terechtkwamen. De politie zette de straat af. Volgens de eigenaar van het café viel bij hem de schade mee en bleef de tap gewoon open. ,,Het was een beetje koud, dat is alles'', vertelde hij. Met hulp van de brandweer werd het dak provisorisch vastgezet.
Bron: de Pers
Medewerkers van het Hydro Meteo Centrum Zeeland van Rijkswaterstaat Zeeland blijven in de nacht van donderdag op vrijdag paraat in het Topshuis op Neeltje Jans in verband met hoge waterstanden die in de loop van vrijdag verwacht worden. Vannacht omstreeks 01.00 uur zou een nieuwe berekening van de te verwachten waterstanden in de monding van de Oosterschelde worden gemaakt. Rond 22.30 uur donderdagavond werd bij hoog water van vrijdag omstreeks 15.00 uur een waterstand van 3 meter bij het meetpunt Roompot-buiten verwacht. Dat is het peil waarop de Oosterschelde stormvloedkering dicht gaat. Bij een verwacht peil van 2.75 meter wordt het alarmpeil beslisteam bijeen geroepen. Dat zou, volgens de verwachtingen van 22.30 uur, vrijdag rond 12.00 uur het geval zijn. Of die peilen inderdaad gehaald worden hangt af van de windrichting en de kracht van de storm. Omdat er ook woensdag al een westerstorm stond is de stand van het water tegen de Nederlandse Noordzeekust hoger dan normaal. Komt daar weer een storm overheen dan zal deze zogenaamde opzet van het water niet afnemen. Vrijdag omstreeks 15.00 is het hoog water. Naar verwachting is de storm dan wel in kracht geminderd.
De waterstanden op het meetpunt Roompot-buiten zijn te volgen op deze website van het Hydro Meteo Centrum Zeeland: www.hmcz.nl/cokinfo/svko.html
Bron: PZC | Gewijzigd: 9 december 2011, 01:56 uur, door MarkNL
De forse storm die donderdagavond over de provincie trekt, heeft geleid tot een stortvloed aan schademeldingen. De brandweer draaide overuren. In IJmuiden ging zelfs letterlijk de dakbedekking eraf bij een bar aan de Wijk aan Zeeërweg. Bij een appartementencomplex aan de Keizer Wilhelmstraat moest de politie de weg afzetten vanwege gevelplaten die werden losgerukt door de wind. Volgens de eigenaar van het café viel bij hem de schade mee en bleef de tap gewoon open. ,,Het was een beetje koud, dat is alles'', vertelde hij. Met hulp van de brandweer werd het dak provisorisch vastgezet.
Bij het zorgcentrum, waar een achttal aluminium gevelplaten werd losgeblazen, kregen bewoners van belendende woonhuizen het advies bij de ramen weg te blijven. Niemand werd geëvacueerd. Ook de bewoners van het zorgcentrum konden in hun onderkomens blijven. Er vielen geen gewonden door het rondvliegende aluminium. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Kennemerland wachten de hulpdiensten op het luwen van de storm. Daarna wordt met de reparatie van de gevel begonnen. Tot die tijd blijft de omgeving in de richting van de storm afgezet. Weerman Gerrit Hiemstra twitterde: "Storm is iets minder krachtig dan die van gisteravond. Alleen Vlieland en IJmuiden 9bft. Ook windstoten iets minder krachtig."
Bron: RTV Noord-Holland