Het buitengebied van Geesteren is maandagmiddag getroffen door een kleine windhoos. De krachtige windvlaag richtte flinke schade aan bij een tuincentrum aan de Haarbrinksweg. Twee tuinhuisjes en een afkapping werden volgens de eigenaar in korte tijd vernietigd. Kerstbomen vlogen door de wind meters door de lucht. Ook verschillende woningen in de omgeving zijn door het noodweer beschadigd.
Bron: RTV Oost | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:35 uur, door Joyce.s
Na de o zo kalme novembermaand is het stromingspatroon in december omgeslagen. Morgen resulteert dat zelfs naar verwachting in een heuse westerstorm met zware tot zeer zware windstoten.
Waar de rustige maand november nog werd gedomineerd door een standvastig hogedrukgebied boven het Europese continent dat alle storingen naar het uiterste noorden dan wel zuiden van ons continent af deed buigen, ging begin december het roer om. Het geblokkeerde stromingspatroon maakte plaats voor steeds meer onstuimigheid. Het hogedrukgebiedgebied zakte langzaam naar het zuiden weg, waardoor steeds meer ruimte kwam voor oceaanstoringen met wind en regen.
Het stromingspatroon op circa 5 kilometer hoogte, veelal het sturende niveau voor de belangrijkste weerssystemen. Met grote snelheid trekken actieve storingen met de straalstroom mee, Europa in. Berekening: ECMWF-model voor begin woensdagmiddag.
Westcirculatie
Momenteel zitten we al een flink aantal dagen in een, zoals dat in de meteorologie heet, forse ‘westcirculatie’. Daarbij jakkert de straalstroom (een snelstromende rivier van lucht met windsnelheden tot soms meer dan 200 kilometer per uur op grote hoogte in de atmosfeer) via de Britse eilanden van west naar oost Europa in. Daarin komen actieve storingen in razend tempo over onze omgeving.
De hoogste snelheden - tot ver boven 200 kilometer per uur - zijn woensdag overigens te vinden op ruim 10 kilometer boven het aardoppervlak. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Normaal
Overigens is dat een heel normaal gebeuren in deze fase van het jaar. In de loop van de herfst koelt het in noordelijke streken namelijk al snel af. Op circa 5 kilometer hoogte vriest het boven Groenland tot aan 50 graden aan toe. Dat terwijl de zuidelijker op de oceaan gelegen subtropische zeegebieden, nog maar nauwelijks zijn afgekoeld. In het oceaangebied tussen Portugal en de VS, ten noorden van de Azoren nog, liggen de temperatuur op die hoogte van 5 kilometer op dit moment rond -18 graden (eind vorige week zelfs tussen -12 en -17 graden). Dat zijn grote tegenstellingen. Hoe groter de temperatuursverschillen tussen noord en zuid, hoe sterker de straalstroom wordt. En dat is precies wat er nu aan de hand is. Vooral in dat soort forse westcirculaties kan het in Nederland soms tot storm komen, windkracht 9 of meer.
Aangewakkerd door de actieve straalstroom trekt woensdag een venijnig lagedrukgebied van Schotland naar Denemarken, vlak ten noorden van ons langs. Dat veroorzaakt naar verwachting aan de Waddenzee stormkracht 9 en tot zeer zware windstoten (meer dan 100 kilometer per uur) in de kustprovincies.
Sneeuw
Vorig jaar was het overigens hele andere koek aan het begin van de winter. Toen waren de temperatuursverschillen tussen noord en zuid kleiner, en was daardoor de straalstroom een stuk minder sterk en bovendien meanderde ze flink. In plaats van de normale westelijke stroming met zachte lucht van boven de oceaan waaide de wind op hoogte vaak juist uit noordelijke richtingen. Een koude maar ook wisselvallige richting met als gevolg daarvan een aantal heftige sneeuwsituaties in Nederland.
Voor windmolenparken zijn stormwinden overigens geen goed nieuws. De wieken worden als het te hard waait stilgezet om schade aan de molens te voorkomen. Foto: Jannes Wiersema.
Weerbericht
Op dit moment ziet het er dus heel anders uit. Stormdepressies koersen langs (Noord-)Ierland en Schotland naar het oosten. Morgen raast één van die actieve lagedrukgebieden vrij zuidelijk over de Noordzee naar Denemarken. Dat levert flink wat wind op. Aan de Nederlandse kust gaat het waaien met 8 tot 9 Bft, met de meeste wind aan de Waddenzee en daar dus naar verwachting een officiële storm. In de kustprovincies, ook in het westen van het land, komen bij dit alles windvlagen voor tot boven 100 kilometer per uur (zeer zware windstoten). Ook landinwaarts gaat het echter fors tekeer met vlagen tot 80 kilometer per uur (zware windstoten). Verder zijn er ook morgen buien. Die gaan gepaard met regen, hagel en soms ook een klap onweer. De meeste intensieve buien zijn daarbij naar verwachting opnieuw voor de noordelijke provincies bestemd.
Donderdag en vrijdag blijft het fors waaien: aan zee vaak hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft met een klein risico op een nieuwe storm, 9 Bft.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
Lol 1 cm hagel en dat kom je nu pas melden ? dat is niet allerdaags dus vind het vreemd dat je er zo laat mee komt.
Komt omdat ik ze zelf niet heb gezien, maar andere gezinsleden wel
Het bedrijfsongeval bij FrieslandCampina in Beilen, waarbij gisteren twee bouwvakkers van 28 en 38 jaar uit Winterswijk gewond raakten, is waarschijnlijk ontstaan door een windvlaag. Dat zegt technisch directeur Johan Woestenberg van bouwbedrijf Roma Nederland vandaag. Een muur met isolatiepanelen kwam door de windvlaag los en viel op de bouwvakkers. De toestand van de mannen is volgens Woestenberg stabiel. Eén van hen wordt nog slapende gehouden.
De arbeidsinspectie doet onderzoek naar de zaak.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Wie morgen in het noorden en westen de weg op gaat, moet rekening houden met storm en zeer zware windstoten. Ook in de rest van het land gaat het hard waaien en kunnen regen- en hagelbuien voorkomen. Al tijdens de ochtendspits kan het verkeer last krijgen van de harde westenwind, zegt RTL-weerman Dennis Wilt. Dat geldt voor mensen die met een aanhanger of vrachtwagen de weg op willen, maar ook gewone personenauto's kunnen door de wind in de problemen komen.
Windkracht 9 tijdens avondspits
Tijdens de avondspits neemt de wind nog verder toe. Dennis Wilt verwacht aan het eind van de middag en het begin van de avond in het waddengebied een westerstorm van windkracht 9 met zeer zware windvlagen tot 115 kilometer per uur.
Zware regen- en hagelbuien
In het westen wordt de hele dag langs de hele kust windkracht 8 verwacht. Ook zware regen- en hagelbuien kunnen voor problemen gaan zorgen. In het binnenland moeten mensen rekening houden met harde wind, maar daar zal het waarschijnlijk niet gaan stormen.
Rijkswaterstaat houdt ontwikkelingen in de gaten
Rijkswaterstaat noemt het nog te vroeg om bijvoorbeeld stormvloedkeringen te sluiten, maar de dienst houdt de ontwikkelingen continu in de gaten om wanneer nodig voorzorgsmaatregelen te treffen.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:36 uur, door Joyce.s
Nederland krijgt woensdag te maken met een onstuimige dag. Aan de kust is kans op westerstorm met windkracht 9, waarschuwde het KNMI dinsdag. Vooral in de middag en avond kan het heel hard waaien. ,,Dus het houdt wel een tijdje aan'', zei woordvoerder Harry Geurts van het weerinstituut. Aan de kust, maar ook landinwaarts kunnen zware windstoten voorkomen. De windstoten kunnen oplopen tot rond de 100 kilometer per uur.
Bron: PZC | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:36 uur, door Joyce.s
In de ochtendspits worden geen problemen verwacht, maar de storm die woensdagmiddag wordt verwacht kan de avondspits wel in de war gooien. Vooral het vrachtverkeer kan last hebben van de windstoten tot 75 kilometer per uur, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). De storm bouwt naar verwachting vanaf het middaguur op. "Vanaf 16.00 uur zal het afnemen, dus het is moeilijk te voorspellen hoeveel last de avondspits hier van gaat hebben", zegt een woordvoerder. De VID raadt weggebruikers aan de verkeerssituatie en de weersverwachting goed in de gaten te houden.
Bron: NU.nl
Vliegtuigpassagiers moeten woensdag rekening houden met vertragingen en annuleringen als gevolg van de regen en de stormachtige wind. Dit zei een woordvoerster van Schiphol woensdag. Verspreid over de dag hebben luchtvaartmaatschappijen uit voorzorg al ongeveer 20 vluchten op Europese bestemmingen geannuleerd. Tijdens de ochtendspits had Schiphol ook korte tijd last van onweer, waardoor een zogeheten afhandelingsverbod van 20 minuten gold. Gedurende die tijd mochten onder meer geen koffers in de laadruimen van de vliegtuigen worden geladen.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:37 uur, door Joyce.s
Automobilisten hebben momenteel last van de storm die over Nederland raast. Rond 9 uur stond er rond de 280 kilometer file, aldus de ANWB. Normaal gesproken staat in deze tijd van het jaar maximaal 150 tot 160 kilometer file in de ochtendspits. Als het vanmiddag en -avond hard gaat stormen zoals het KNMI verwacht, wordt het naar verwachting ook tijdens de avondspits druk. Volgens een woordvoerder van de ANWB rijden mensen vanwege de weersomstandigheden minder hard en houden ze meer afstand.
Het KNMI waarschuwt dat er aan de kust kans is op westerstorm met windkracht 9. Vooral in de middag en avond kan het heel hard waaien. Aan de kust, maar ook landinwaarts, kunnen zware windstoten voorkomen. Die kunnen aan de kust oplopen tot rond de 100 kilometer per uur.
Vertragingen en annuleringen
Vliegtuigpassagiers moeten rekening houden met vertragingen en annuleringen als gevolg van de regen en de stormachtige wind. Dit zei een woordvoerster van Schiphol. Verspreid over de dag hebben luchtvaartmaatschappijen uit voorzorg al ongeveer 20 vluchten op Europese bestemmingen geannuleerd. Tijdens de ochtendspits had Schiphol ook korte tijd last van onweer, waardoor een zogeheten afhandelingsverbod van 20 minuten gold. Gedurende die tijd mochten onder meer geen koffers in de laadruimen van de vliegtuigen worden geladen. In de loop van de dag gaat het harder waaien, waar het vliegverkeer hinder van zal ondervinden aangezien er minder capaciteit is op de banen. Bij krachtige wind moeten vliegtuigen in de lucht meer afstand tot elkaar bewaren.
Bron: AD
In verband met de weersomstandigheden heeft rederij Doeksen een aantal afvaarten van de sneldienst naar Vlieland en Terschelling voor vandaag geschrapt. Dat liet de rederij weten. De afvaart vanuit Harlingen naar Vlieland om 17.30 vervalt, net als de snelle veer terug om 19.00 uur. Daarnaast is de sneldienst tussen de twee eilanden van 18.45 uur geschrapt. In verband met het onstuimige weer worden de sneldiensten niet overgenomen door een vervangende langzamere veerdienst.
Bron: AD
Het slechte weer zorgt voor problemen voor het verkeer, de luchtvaart en de scheepvaart. De files in de ochtendspits waren mede door het stormachtige weer twee keer zo lang als normaal. Er stond meer dan 350 kilometer. Schiphol heeft vluchten moeten annuleren en de snelle veerdiensten naar de Waddeneilanden zijn uit voorzorg geschrapt.
Ook landinwaarts harde windstoten
Het KNMI waarschuwt dat er aan de kust kans is op westerstorm, met windkracht 9. Vooral in de middag en avond gaat het erg hard waaien, denken de meteorologen. De zware windstoten zijn niet beperkt tot de kust; ook landinwaarts gaat het flink spoken.
Vluchten op Europese bestemmingen geschrapt
Vliegtuigpassagiers moeten rekening houden met vertragingen en annuleringen. Verspreid over de dag hebben luchtvaartmaatschappijen al ongeveer 20 vluchten op Europese bestemmingen geannuleerd.
ANWB: drukke avondspits
Ook de avondspits zal drukker worden dan normaal, denkt de ANWB. Een woordvoerder van de ANWB zegt dat automobilisten vanwege de weersomstandigheden minder hard rijden en meer afstand houden.
Rederij Doeksen schrapt sneldiensten
De sneldiensten van en naar Vlieland en tussen Vlieland en Terschelling van woensdagavond zijn geschrapt, meldt rederij Doeksen. Het alternatief, een vervangende langzamere veerdienst, wordt ook niet ingezet.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:37 uur, door Joyce.s
Het is al een aantal dagen onstuimig weer in Noordwest-Europa en daar komt voorlopig weinig verandering in. Vandaag komt het in het noordwestelijke kustgebied zelfs af en toe tot een westerstorm, windkracht 9. Verder kunnen er in de kustprovincies windstoten optreden van 90 tot 100 km/u.
Danilo, Ekkehard en Friedhelm
Het onstuimige herfstweer wordt veroorzaakt door een aantal venijnige depressies. Het hoofdlagedrukgebied, meteorologen spreken ook weleens van het “moederlaagâ€Â, ligt boven het zuiden van Zweden en heeft van de Duitse weerdienst de naam Danilo gekregen. Een randstoring met de naam Ekkehard zorgt vandaag voor wind en buien. Als dit lagedrukgebied is weggetrokken komt een volgend lagedrukgebied in sneltreinvaart naar Zuid-Scandinavië. Deze depressie heeft de naam Friedhelm gekregen en zal de rol van Danilo overnemen. Met al deze “slechtweergebieden†in de buurt is het wel duidelijk; het blijft voorlopig behoorlijk wisselvallig en ook de wind zal zo nu en dan fors aantrekken.
Storm en zware windstoten
Aan de achterzijde van Ekkehard waait het vandaag dus behoorlijk. Boven land staat een vlagerige westenwind, kracht 4 tot 6. Aan zee is de wind af en toe stormachtig en langs de Noord-Hollandse kust en ook in het westelijk Waddengebied zullen de windmeters af en toe een gemiddelde windsnelheid van 75 km/u of meer meten en in dat geval is er sprake van storm. De uitschieters gaan richting 90 tot 100 km/u en daarmee komen deze windstoten in de categorie zware windstoten.
In de loop van de nacht neemt de wind overal af. Zo staat er morgenochtend in het binnenland niet meer dan een windkracht 3 en aan zee een briesje van vijf Beaufort. Lang duurt de rust niet want lagedrukgebied Friedhelm gaat niet alleen voor bewolking en regen zorgen, ook de wind zal morgen in de loop van de dag fors aantrekken. Een storm is op dit moment niet zichtbaar in de weerkaarten, maar morgenavond, tijdens de passage van een koufront, kan de wind in de kustprovincies toch weer uitschieten naar 90 tot 100 km/u. Vanaf vrijdagavond wordt het voor een wat langere tijd rustiger, maar na het weekend geven de verschillende computermodellen toch aan dat de wind opnieuw gaat opsteken. Of het dan (opnieuw) gaat uitdraaien op een storm, moet nog blijken. Een storm is een weerkundig fenomeen dat we pas op het laatste moment echt met zekerheid kunnen verwachten.
Vandaag stond er langs de kust een stormachtige wind, kracht 8. Lokaal wordt zelfs even storm, kracht 9 gemeten. Foto: Gerard Boukes.
Het vliegverkeer heeft vandaag wel wat last van de wind. Foto: Gerard Boukes.
Poollucht
De aangevoerde luchtmassa’s zijn afkomstig van de poolstreken, maar met een lang traject over zee, warmen zeker de onderste luchtlagen nog behoorlijk op. Dit effect is in West-Europa goed zichtbaar. Zo werd het in het laaggelegen Nederland de afgelopen dagen nog een graad of 7 waardoor de buien voornamelijk regen en hagel opleverde. Alleen tijdens een echt pittige bui werd er soms wat natte sneeuw waargenomen. Dat was maandagavond bijvoorbeeld in Groningen en Drenthe het geval.
In het Middelgebergte was het echter wel koud genoeg voor sneeuw. Zo viel er op de toppen van de Ardennen geregeld sneeuw en werd het er zelfs een beetje wit. Ook in de Eifel viel de eerste sneeuw van het winterseizoen, maar echt significant was de sneeuw in het Sauerland en het Harzgebergte. Het weerstation op de Kahler Asten (859 meter hoogte) nabij Winterberg gaf vanmorgen 28 cm sneeuw door en nog steeds viel er sneeuw. Wel was de temperatuur opgelopen tot precies nul graden waardoor de neerslag in het net iets lager gelegen Winterberg gewoon als regen viel en het opgebouwde sneeuwdek wat begon in te klinken. Ook in het Harzgebergte was de temperatuur wat opgelopen, maar het op ruim 1100 meter hoogte gelegen meetpunt op de Brocken gaf toch een 38 cm dik sneeuwdek door bij een luchttemperatuur van -4 graden. In combinatie met een stormachtige westenwind en windstoten van 90 km/u was het daar bijzonder guur.
Tot en met vrijdag schommelt de vorstgrens in Midden-Duitsland rond de 1000 meter. Vanaf vrijdagavond wordt het kouder, maar echt veel sneeuw wordt er dit weekend niet verwacht. Toch is het misschien een idee voor de winterliefhebbers in Nederland om af te reizen richting bijvoorbeeld de hoge delen van het Sauerland om nog een beetje winterweer mee te pakken. Op basis van de huidige weerkaarten is er in ons land voorlopig geen zicht op winterweer, al is een enkele winterse bui dit weekend ook niet helemaal uitgesloten en kan het tijdens de lange decembernachten in het binnenland lokaal een graadje vriezen.
Naast regen, viel er de afgelopen dagen ook af en toe hagel. Lokaal werd het hierdoor eventjes glad. Foto: Tom Bloem.
De "winterse buien" zagen er op afstand prachtig uit. Foto: Hennie Herink.
In het oosten van Belgie viel vanaf 500 meter de afgelopen dagen ook wat sneeuw. In het plaatsje Wirtzfeld kon de eerste sneeuwpop van het seizoen gemaakt worden. Na een tijdje regen is deze sneeuwpop inmiddels gesmolten.
Meer sneeuw ligt er in het SauerlandWillingen).
En in het Harzgebergte (Bocksberg).
Bron: Bron: Meteo Consult, ECMWF, DWD, www.upland-wetter.de , www.wirtzfeld.be , www.erlebnisbocksberg.de
De eerste najaarsstorm is een feit. Langs de kust is sprake van een westerstorm met windkracht 9, meldde het KNMI woensdag. Aan de kust, maar ook landinwaarts, komen zware windstoten voor, waarvan de snelheden oplopen tot 100 kilometer per uur in het kustgebied. Het KNMI verwacht dat het voorlopig nog wel even blijft stormen. Pas tegen middernacht moet het rustiger worden. Donderdag in de middag en avond neemt de wind weer toe en gaat het waarschijnlijk opnieuw stormen.
Bron: de Pers
Actuele situatie op moment van plaatsen bericht volgens het KNMI
De storm die woensdag over het land trekt heeft vooralsnog weinig gevolgen voor het treinverkeer. Op drie plaatsen waaiden bomen op het spoor, maar van grote landelijke overlast is rond 16.00 uur geen sprake. Wel staan extra onderhoudsteams paraat om in te grijpen bij problemen, zegt een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail.
Het grootste gevaar voor het treinverkeer vormen bomen en takken die door de wind tegen bovenleidingen of op het spoor terechtkomen. Ook blikseminslagen zorgen voor problemen, maar onweer is niet voorspeld. Tussen Utrecht Centraal en Veenendaal rijden minder treinen door een boom op het spoor. Dat duurt naar verwachting tot 18.00 uur. Op het spoor tussen Leeuwarden en Hurdegaryp ligt ook een boom; dat duurt nog een halfuur langer. In Noord-Holland is een boom inmiddels van het spoor verwijderd.
Prorail heeft op twee plaatsen in het land diesellocomotieven klaarstaan om gestrande treinen te hulp te schieten. Ook zijn aannemers van werkzaamheden aan het spoor gewaarschuwd om spullen vast te zetten, zodat die niet op de rails waaien. Van een aangepaste dienstregeling is voorlopig geen sprake. "Hier moet het spoor tegen bestand zijn."
Bron: Nieuws.nl