Ik slaap al sinds m'n 6e op zolder (ik ben nu bijna 21 dus dat is al een hele tijd) en al die tijd ben ik echt doodsbang geweest voor onweer op zolder. Ik ren naar beneden zodra ik in de verte de eerste donderslag hoor.
Nu ben ik inmiddels over het grootste deel van mijn angst voor onweer heen, ik durf te kijken voor het raam en ik durf zelfs naar buiten. Maar op zolder zijn durf ik nog steeds niet.
Een paar jaar geleden was er een dag na een flinke onweersbui een nieuws-item over een klein jongetje die op zolder sliep en 's nachts tijdens het onweer beneden bij zijn ouders in bed was gaan liggen. Toen sloeg de bliksem in in het dak, en er was flink wat schade aan het huis. Zijn vader zei toen op het nieuws dat ze veel geluk hadden gehad en dat hij er niet aan moest denken wat er had gebeurd als zijn zoontje op de zolder was gebleven. Dat nieuws-item heeft de angst voor op zolder zijn tijdens het onweer voor mij min of meer bevestigd.
Toch ben ik het zat, die angst. Als er maar een kleine kans op een klap onweer voorspeld wordt (zoals voor komende nacht) heb ik de neiging om al mijn spullen bij elkaar te zoeken en beneden op de bank te gaan slapen. Waarna ik weer gezellig alle nare opmerkingen van mijn huisgenoten daarover moet aanhoren, die vinden dat ik me aanstel en dat ik me kinderachtig gedraag en gaan me gezellig zitten uitlachen met z'n allen.
Dus nu wil ik echt het antwoord eens weten. Ik kan wel googlen, maar ik kom er niet uit. Is het gevaarlijk om tijdens een onweersbui op zolder te zijn? Mijn huis heeft een schuin dak, is een rijtjeshuis, en zo'n twintig meter van mijn huis staat een flat met 3 verdiepingen met plat dak, en volgens mij zonder bliksemafleider. Ook aan de overkant en aan de andere kant van mijn straat (ongeveer een meter of 50 van mijn huis) staan van die flats. Stekkers haal ik altijd uit het stopcontact al voor het gaat onweren en mijn raam + ventilatierooster zitten dicht tijdens onweer. Kan iemand mij vertellen of ik dan gewoon veilig op de zolder kan blijven tijdens onweer of dat naar beneden gaan toch niet zo'n slecht idee is?
Bedankt alvast! | Gewijzigd: 25 maart 2012, 20:31 uur, door Bart Standaert
Bedankt alvast!
Eerlijk antwoord? In huis heb je weinig risico. Maar op zolder onder een houten constructie (geen kooi van faraday zoals je hebt onder gewapend beton) loop je inderdaad meer kans een inslag mee te maken. Al is dat statistisch nog steeds te verwaarlozen. Zou wel uit de buurt blijven van stalen schoorstenen van b.v je cv ketel. | Gewijzigd: 4 december 2011, 16:30 uur, door Shadow112
Als ik jou angst voor onweer had zou ik toch lekker beneden gaan slapen. Als dat beter voelt gewoon lekker doen en laat je huisgenoten maar kletsen. Het gaat er om waar jij je het beste voelt nietwaar? | Gewijzigd: 4 december 2011, 16:32 uur, door Reutel
Uhm, de cv-ketel zit hier vlak naast mijn slaapkamerdeur dus dat vind ik al niet zo'n prettig idee... De schoorsteen trouwens ook. Dus als er daar wat mee gebeurd zit ik opgesloten, dan kom ik niet meer van de zolder af. Tenminste, dat is een deel van mijn angst. Of het een terechte angst is weet ik niet.
De bliksem is hier nog nooit ingeslagen voor zover ik weet, ik denk eigenlijk dat hij altijd in het flat hiernaast gaat ondanks dat het flat niet zo heel hoog is. Heb een aantal keer een hele felle flits en harde knal meegemaakt maar niet het idee gehad dat het in ons eigen huis was.
Dat de kans heel erg klein is weet ik wel, maar wat ik me dan vooral nu afvraag: wat kan er gebeuren als de bliksem inslaat in ons huis terwijl ik op zolder ben?
| Gewijzigd: 25 maart 2012, 20:32 uur, door Bart Standaert
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
En niet wat je huisgenoten daarvan vinden, die slapen toch wel lekker , dus kun jij ook beter naar beneden en ook lekker slapen!
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen
Deze zomer is bij een kennis van me de bliksem ingeslagen op het dak, en bij klanten van me is heel het huis afgebrand door een blikseminslag.
En het is een fabeltje dat de bliksem altijd op het hoogste punt inslaagt. Ken mensen die vlak naast een kerktoren wonen en ook een inslag hebben gehad.
Dus jij moet gewoon doen wat je zelf veilig vindt.
Dat de kans heel erg klein is weet ik wel, maar wat ik me dan vooral nu afvraag: wat kan er gebeuren als de bliksem inslaat in ons huis terwijl ik op zolder ben?
Als er een inslag komt zal de CV ketel, samen met de water- en gasleiding doelwit zijn. De leidingen zijn geaard, dus bij een sterke voorontlading zal vanuit deze leidingen (en de schoorsteen) de vanglading ontspringen. Ik heb deze situatie ook thuis, echter heb ik geen schoorsteen en de rookgasafvoer steekt niet boven de nok van het dak uit. Ik moet zeggen dat ik met een heftige bui ook liever niet op zolder ben, simpelweg omdat daar de inslag zal plaatsvinden en dat je dan eerst nog weer naar beneden moet, waarschijnlijk in het donker.
Nu heb ik ook in de nok van de woning wat TL lampen en bedrading hangen. en loopt er verticaal in een wand een stuk stripstaal. Vanuit deze geleiders zal ook een vanglading kunnen ontspringen.
Maar goed, wat er kan gebeuren is sowieso schade aan de electrische installatie en -apparaten. Hier zit koper in, en hierin wordt een flinke stroom gereduceerd, of krijgt de directe ontlading voor zijn kiezen. Deze piek is funest voor electronische onderdelen.
Voorts kan ik niet voorspellen wat er met de ketel en de water- en gasleiding gebeuren kan. Misschien wordt de stroom wel netjes afgevoerd via deze leidingen en gebeurt er verder niets, behalve dan voornoemde piek.
Of er brand uitbreekt zal liggen aan de sterkte van de ontlading, de hoeveelheid secundaire ontladingen en de materialen die de stroom moeten verwerken.
Of jezelf dan direct getroffen wordt lijkt mij zeer onwaarschijnlijk; de electrische installatie heeft minder weerstand dan je lichaam, dus zal die onderdeel worden van de ontlaadkring.
Nu zei je ook dat je vlakbij flats woont, tientallen meters. Dat is erg gunstig. De gemiddelde voorontlading zal in een straal van 50 meter vangladingen trekken. Dus als er recht boven je huis een voorontlading naar beneden komt, zal die hoogstwaarschijnlijk opgevangen worden door de vangontlading die vanuit de flat op 20 meter komt.
Het is wel zo dat hoe lager de stroomsterkte van de bliksem, hoe kleiner de 'vangcirkel' is. Een klein voorontladinkje recht boven je ziet de flat niet. Ook kan een sterke voorontlading boven de flat een vanglading vanaf jouw huis trekken.
De kans dat jij een zware inslag krijgt te verduren, is dus nog kleiner dan dat je een inslag krijgt te verduren.
Een hoop blabla, ik hoop dat je vraag iets beantwoord is. | Gewijzigd: 25 maart 2012, 20:34 uur, door Bart Standaert
dat is geen fabeltje, de bliksem kiest de weg van de minste weerstand wat meestal een hoog punt is. maar hier zijn ook uitzonderingen op.
Dit gebeurde er vorig jaar bij mij in de straat:
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnh...-Oosterbeek.ece
Dus als ze je uitlachen, dan moet je je familie dit maar even laten zien.
Angst voor onweer is één ding. Weten dat het onveilig kan zijn, is een andere zaak.
Mijn angst voor onweer is zo goed als verdwenen, mede dankzij alle geweldige informatie hier.
Zou ik nu wel weer op een zolder durven slapen tijdens een flinke onweersbui?
Nee, ik denk het niet. Dit heeft echter meer te maken met het idee, dat je daar niet gemakelijk weg kunt komen.
Dus, luister lekker naar je gevoel, die bank slaapt ook prima.
En trek je vooral niks aan van die mekkerende huisgenoten.
Het gaat er om dat jij je veilig voelt!
| Gewijzigd: 25 maart 2012, 20:36 uur, door Bart Standaert
daar waar ik je vroeger groot gelijk had gegeven, en zelf dekking zocht onder een tafel...
lag ik afgelopen nacht onder mijn grote dakraam!
te genieten van de prachtige bliksems en heerlijke roffels...
2 uur slaap gemist...maargoed onweer blijft een obsessie van me!
Wie of wat zegt dan dat de bliksem op het hoogste punt inslaat? Volgens mij is het slechts een oude mythe vanuit de tijd dat we nog niet beter wisten. Jouw conclusie is niet helemaal juist. Zoals al gezegd wordt de weg van de minste weerstand opgezocht. Dat je kennissen vlak bij de kerk een inslag hebben gehad kan heel goed, als de voorontlading maar van de 'goede' kant komt. Ook kan een zwakke bliksem treffen. (Ter info: een standaard bliksemafleider op een normaal huis heeft een horizontale draad over de nok lopen en 2 draden die naar aarde lopen. Deze vangt 99% van de bliksems op. Die 1% die overblijft zijn bliksems met lage stroomsterkte, en kunnen alsnog op een ongewenste plaats in huis inslaan. Wil je meer bliksems afvangen, moet het afleidersysteem fijnmaziger worden).
Al die mythes en spookverhalen over bliksem en onweer moeten maar eens de wereld uit. Hoewel nog steeds niet exact het mechanisme van ontstaan van bliksem begrepen is, is de feitelijke bliksem niets anders dan een simpel stukje basisnatuurkunde. Niks mysterieus, niks geheimzinnigs, gewoon een beetje (veel) stroom.
Ik zou überhaupt al niet op een zolder gaan slapen. Bij een eventuele brand kan je geen kant op.
Thuis zorg ik er ook altijd voor dat de vluchtwegen altijd vrij zijn van rommel (zeker 's avonds/ 's nachts).
Nou heb ik makkelijk praten, in mijn ouderlijk huis kan ik zo het raam van mijn ex-slaapkamer uitstappen in de dakgoot en dan 2 meter naar benden springen, mijn eigen huizen hebben vooralsnog altijd een slaapkamer op de begane grond gehad. (ik heb echt een ******** hekel aan traplopen )
Maar zonder gekkigheid, als je vanaf zolder maar één route hebt om naar buiten te komen en uit/van je huis regel dan in elk geval een blusmiddel en een branddeken. En nog liever een touwladder oid waarmee je uit je dakraam kan vluchten.
Hoop dat ik je nu niet heb veroordeeld tot het slapen op de bank:) | Gewijzigd: 25 maart 2012, 20:37 uur, door Bart Standaert
Ik ben blij dat ik nu in ieder geval kan zeggen dat ik een reden heb om op de bank te gaan slapen. Wanneer ze me uitlachen ga ik in de tegenaanval met behulp van jullie informatie
Die flats hier naast me geven me soms wel een veilig gevoel tijdens onweer, maar zo hoog zijn ze niet. Het zijn flats van 3 verdiepingen en dus maar 1 verdieping hoger dan mijn eigen huis.
Ik weet in ieder geval dat ik lekker van de zolder wegga tijdens onweer. Vanmorgen werd ik door de donder uit bed gedreund en ben ik eerst nog blijven liggen, maar na een felle bliksem en weer een flinke donder toch maar een verdieping lager gaan staan, om daar door het raam naar de bliksem te kijken. Prachtig hoor, ik ben inmiddels niet meer bang voor onweer, maar die zolder, daar blijf ik toch liever weg. Dat zal dus wel zo blijven
Oh over brandveiligheid hoef je mij niet veel te vertellen Ik hou me al jarenlang bezig met brandveiligheid in woningen en vooral in woningen met kinderen en heb hele vluchtplannen opgesteld waaronder ook tips met betrekking tot de zolder. Ik denk dat ik tijdens brand dus wel van de zolder af ga komen. Alleen of me dat tijdens brand na een blikseminslag ook zal lukken? Ik denk dat ik van de klap zo zal schrikken dat ik in paniek raak en niet meer weet wat ik moet doen. Nog een reden dus om tijdens onweer dan maar van de zolder weg te gaan.