Wie heeft er eigenlijk gezegd dat het zou gaan hagelen en onweren? Een sensatiekrant zoals het hln?
Bij het KMI was het kans op een donderslag. | Gewijzigd: 8 december 2011, 21:17 uur, door WimBaens
Tot nu toe valt dat wel erg tegen ja. Ik was nog even op severe weather outlook en las nogmaals Karim Hamids melding, dat suggereert veel en veel meer. Ik ga er dan ook vanuit dat één en ander nog zal oplaaien:
---
'Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een NCFR, welke kenmerkend smal van aard is en dus zeer snel voorbij trekt. Evenwel is de neerslagintensiteit op zo'n front hoog en vaak deels convectief van aard. Bovendien zijn de verticale bewegingen langs het front sterk en dit stimuleert de uitwisseling van de sterke wind in de hogere luchtlagen, in zoverre dat een NCFR typisch gepaard gaat met zware windstoten...'
'Bij eventuele convectie nabij het front zijn, gezien de verticale uitwisseling, onstabiliteit en erg hoge (SR)shear, dynamische cellen mogelijk onder de vorm van een bow echo, al dan niet met bookend vortex. Een low-topped supercell is eveneens niet uitgesloten. De kans op onweer over NL acht ik erg reëel bovendien met kans op wat hagel van zo'n 1 tot hoogstens 2 cm.'
---
Tip voor een ieder die het interesseert; de rest van het verhaal hier! Reeds al geplaatst ergens, maar interessant en leerzaam leesvoer.
| Gewijzigd: 8 december 2011, 21:19 uur, door Tyshane
onderstaande echter (vorige week stond ie trouwens ook al op de kaarten), deze komt vanaf zuid-west, ons land binnen draaien,.. ik persoonljik verwacht een hele hoop van deze depressie (pier trouwens ook)
maar eerst maar even genieten van vanavond | Gewijzigd: 8 december 2011, 21:19 uur, door Serge
Geldig tot vrijdag 09 december 2011 24.00 locale tijd. Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een actieve depressie noordwest van Schotland trekt oostwaarts en arriveert vannacht boven het zuiden van Noorwegen. Het warmtefront ligt net oost van ons land, het koufront wordt om 20.00 lt tegen het noordwesten verwacht en verlaat rond 02 lt het zuidoosten van het land. Actieve buien (lijnconvectie) zijn zeer waarschijnlijk op het koufront. Vrijdagmiddag-avond trekt een trog over het noorden oostwaarts.
MODELBEOORDELING:
De modellen zijn nog steeds goed consistent met elkaar. Allen geven aan dat lijnconvectie op het front zeer waarschijnlijk is. Timing (zie: synoptische situatie) is ook gelijk.
WIND:
Hirlam goed bruikbaar. Langs de kust zuidwester storm 9 Bft, bij het laag op de Noordzee 9-10 Bft en kleinschalig een 11 Bft. Na passage van het koufront afnemend, maar in de nacht blijft de kans op WZW 9 Bft bestaan in het Waddengebied. TKE-winden geven aardige inschatting van de windstoten buiten de buien om. Op passage van het koufront, waar lijnconvectie lijkt te gaan optreden voldoet de TKE uiteraard niet. Harmonie en Arome zijn in staat om ook de convectieve windstoten te berekenen. Die modellen komen met waardes van 90-100 km/uur in het westen en noorden van het land. Naarmate het front verder zuidoostwaarts trekt, zien we dan een afname naar waardes rond 80 km/uur. Vanwege de lijnconvectie hebben we een waarschuwing uitstaan voor het kustgebied uitschieters 100 tot 110 km/u, elders tot 100 km/u.
BEWOLKING:
Veel frontale bewolking tot een gelaagd pakket van 2000 voet tot FL300, dieper in de warme sector voornamelijk gebroken Sc rond 3000 voet. Op het koufront enkele verscholen CB's. Achter het koufront scherp opklarend. Vrijdag Cu/Sc, vooral in het noorden ook CB's. Toppen FL150-200. Hirlam geeft het allemaal aardig weer.
NEERSLAG:
In de warme sector af en toe wat motregen. Bij het koufront geven alle modellen duidelijke lijnconvectie te zien (grote windschering in de grenslaag, orde 50 kt, zorgt voor organisatie van de convectie) en ook lokaal onweer. Vrijdagmiddag vooral in het noorden buien, toppen FL150-200, in het Waddengebied een kleine kans op onweer.
ZICHT:
Goed maar in de warme sector lokaal matige zichten. In zwaardere buien bij het koufront mogelijk 1500-3000 m. Achter het koufront in de polaire lucht wederom goede zichten.
TEMPERATUUR:
Hir DMO in het algemeen vrij goed. De maximumtemperatuur wordt bereikt vlak voor het koufront uit, dat is op de meeste plaatsen pas in de avond, Tx rond 11 graden. Komende nacht Tn rond 5 graden. Vrijdag overdag ongeveer 8 graden.
Bron: knmi/guidance
Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 08/12/2011 17.18 uur LT.
van severe weather, op dat punt zien we nu dus ook een windkracht 9, betekend dat die windkracht in de lijn verder over het land trekt?Met windkracht 9 NO?of zwakt dat naarmate in het land nog wat af?
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/art...-op-komst.dhtml
Windstoten van 70 tot 110 kilometer per uur UPDATE Er is een zware storm op komst vanuit Groot-Brittannië. Hevige rukwinden en regen met kans op onweer teisterden Schotland vanmiddag al. Vanavond en vannacht krijgt ook ons land met storm te maken. Er zijn lokaal rukwinden tot 110 kilometer per uur mogelijk. Vooral het noordwestelijk kustgebied moet het ontgelden.
Dat melden het KNMI en Weeronline.
De verwachting is dat de storm in de loop van de avond onze kust zal bereiken. Tot de vroege ochtend krijgen we te maken met windkracht 8 en windstoten van 70 tot 110 kilometer per uur. De wind kan ook gepaard gaan met stevige regenbuien en onweer.
Naast het wegverkeer zal ook het vliegverkeer, net als gisteren, last hebben van de harde wind. In de loop van de nacht neemt de wind af. Alleen het Waddengebied blijft nog kans houden op storm.
In Schotland zijn windstoten van 264 kilometer per uur geregistreerd. Windmolens zijn onder de extreme wind bezweken en vele duizenden huishoudens zitten momenteel zonder stroom.
Bruggen zijn afgesloten voor het verkeer, Rondvliegende takken blokkeren wegen en mensen wordt gevraagd thuis te blijven. Het openbaar vervoer ligt eveneens stil.
'Mensen lopen aanzienlijke risico's als ze gaan reizen in deze omstandigheden', zei chef Allan Moffet van de politie van Midden-Schotland. De overheid sloot duizenden scholen.
Op enkele plaatsen in Schotland traden rivieren buiten hun oevers. In het hele land waren verkeersongelukken door de wind, maar voor zover bekend vielen daarbij geen doden of zwaargewonden.
(Redactie) | Gewijzigd: 8 december 2011, 21:57 uur, door kdekool
(hier = Echtenerbrug)