Vind dat we nu moeten wachten met voorspellen. En eerst 100% zeker van alles moeten zijn voordat we wat posten hier. Want het lijkt wel of heel het weer in de war is
Tegenwoordig kan je maar gewoon de gordijnen smorgens opendoen en maar zien wat er allemaal gaat gebeuren. Want bijna iedereen zit er tegenwoordig flink naast. Voorlopig geen storm en winterweer op de kaarten
Weet wel dat er verlede jaar deze tijd sneeuw op straat lag hahahahhaha. Dus de winter is dit jaar gewoon wat later en de stormen laten het afweten
100% zekerheid bestaat niet. Ook niet in de wetenschap. Er blijft altijd enige onzekerheidsfactor. | Gewijzigd: 3 december 2011, 23:51 uur, door MarkNL
We staan nu op een niveau van +1.77 N.A.P. en dat is slechts 13 cm onder het waarschuwingsniveau.
Er staat hier in het NW-en een krachtige tot harde wind en die stuwt het water behoorlijk op.
Op 27 november was de uiteindelijke waterstand +2.08 N.A.P, daar zitten we hier slechts 31 cm onder.
Niemand noemt het voorspellingen het blijven verwachtingen, maar dat wordt nog al eens vergeten... Beetje jammer dat mensen dan zeggen "Ja maar jij zei..."
Zijn de typische mensen die niks nuttigers te doen hebben dan de strond emmer over andere leeg te kiepen.
Niemand kan het weer voorspellen dat kan het weer zelf nog niet eens... | Gewijzigd: 4 december 2011, 00:10 uur, door Ries
Vind dat we nu moeten wachten met voorspellen. En eerst 100% zeker van alles moeten zijn voordat we wat posten hier. Want het lijkt wel of heel het weer in de war is
Tegenwoordig kan je maar gewoon de gordijnen smorgens opendoen en maar zien wat er allemaal gaat gebeuren. Want bijna iedereen zit er tegenwoordig flink naast. Voorlopig geen storm en winterweer op de kaarten
Weet wel dat er verlede jaar deze tijd sneeuw op straat lag hahahahhaha. Dus de winter is dit jaar gewoon wat later en de stormen laten het afweten
Dat is waar, onzekerheid is er altijd, en soms worden ook te snel uitspraken gedaan, maar dat gebeurd overal wel eens. Ik heb ook vaak genoeg gezien dat het wel is uitgekomen terwijl het ver vantevoren geroepen is, daar wara weerinstituten zoals het KNMI en Meteo Consult achterbleven op het laatste moment zowat overvallen werden, denk aan bv. sneeuwsituatie's en koude die op o-o al eerder werden gezien, volgens mij.
Bovendien was dit een kans, het was niet zeker. | Gewijzigd: 4 december 2011, 01:37 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Niet getreurd, 8/9 december nog meer dan voldoende mogelijkheden....
Voor hoogwater hoeft het hier perse niet te stormen, het hoogwater van 9 november 2007 was er een duidelijk voorbeeld van.
Er stond een zware tot zeer zware storm op de Noordzee en hier stond meest een harde tot stormachtige wind.Toch werd er toen voor alle kustsectoren code rood afgegeven en dat was sinds januari 1976 niet meer voorgekomen in Nederland.
De wind kwam toen uit NW een stuwde toentertijd het water enorm op.
Komende vrijdag kan er ook hoog water worden verwacht met name in de late namiddag en vooravond.
Ik denk dan eerder aan de standen van de laatste keer op 27 november.
Het is inderdaad dan nog geen nog geen springtij, maar springtij is alleen van doorslaggevende waarde voor Zeeland en een deel van Zuid Holland.
Voor Den Helder, Harlingen en Delfzijl zijn de verschillen doorgaans minder dan 0.60cm tijdens hoogwater springtij en doodtij omdat voor die plaatsen het getij verschil een stuk kleiner is dan met Vlissingen.
Voor de woensdag en vrijdag blijven de stormkansen aanwezig maar het zit allemaal net wel/niet op de grens van windkracht 9.
Op woensdag uit het westen en op vrijdag meer uit het noordwesten.
Misschien dat de (bijna) volle maan op vrijdag als het donker is toch nog voldoende licht geeft om de situatie ter plekke te bekijken en dat met name in Den Helder, Harlingen en Delfzijl.
Bijna niemand heeft het over aanstaande vrijdag.... Ik moet zeggen dat het weliswaar niet recht op ons af koerst maar wel een stuk consequenter op de GFS kaarten staat.
Dat verbaasde mij ook ja.. Vrijdag wordt best duidelijk weergegeven op verschillende kaarten.
Komende woensdag staat er storm op het programma. In de nacht van woensdag zal de wind steeds verder aan trekken, waardoor er aan het begin van de ochtend een volle storm windkracht 9 staat in Zeeland. In de loop van de ochtend zal de storm ook meer delen van de kust gaan bereiken.
rond het middaguur zal er een windkracht 9 aan bijna de gehele kust staan
Wat opvalt bij de windstoten is dat ze tot ver in Nederland gaan voorkomen.
In bijna heel Nederland lopen de windstoten op tot ruim 100 km/u.
Pas donderdagnacht lijkt het eindelijk weer wat rustiger te worden in Nederland. Maar echt lang zal dit niet duren, in de loop van de ochtend zal de wind weer toenemen en op vrijdag is er weer een kans op storm. Het noorden heeft in deze run van GFS de grootste kans op zwaar weer.
kaart voor vrijdag.. op de noordzee staat een volle 10Beaufort
De windstoten voor vrijdag zijn het zwaarst in het noorden
Is me ook al opgevallen, of beter het is me opgevallen dat waar GFS en EC de wind zodra het in de buurt van de kust komt al behoorlijk laat afnemen de kaarten op deze site (wetter3.de) altijd de wind boven land net zo hoog laat zijn.
De (bijna) storm van vrijdag duurt een stuk langer en lijkt op dit moment tot zaterdagmiddag te gaan duren.
Er zal de komende dagen hier en daar nog wel wat worden bijgesteld in de verwachtingen, misschien dat er zelfs een zware storm tijdelijk aan de kust wordt gemeten, maar dat wordt echt pas duidelijk 48 uur van te voren.
Het is in ieder geval behoorlijk onrustig op de Noordzee.
Ik heb even een vergelijkingstabel gemaakt met het astronomisch tij van 27 november en komende vrijdag de 9e.
Je kan hieruit duidelijk opmaken dat het voor Den Helder, Harlingen, Delfzijl niet veel uitmaakt of het nu springtij is of niet.
Hoek van Holland is een beetje twijfelachtig en voor Vlissingen is het verschil net even te groot.
Geldig van woensdag 07 december tot maandag 19 december
Synoptische ontwikkeling
Tot en met donderdag staat er een strakke zonale 500 hPa stroming waarbij het sturende laag zich continu boven de Noorse Zee bevindt. Daarbij zien we op 300 hPa een straalstroom op de Atlantische Oceaan die op West-Europa is gericht. Woensdag passeert er een frontale storing behorend bij een laag boven die noord van Schotland richting Zuid-Scandinavie trekt. Donderdag komt een volgend lagedrukgebied boven Schotland onder de linkeruitgang van de Jet-streak en kan dat flink uitdiepen boven de Noordzee (Rapid Cyclogenesis), het bijbehorend frontaal systeem trekt dan donderdagavond over het land. Op vrijdag zitten we dan in een stevige noordwestelijk stroming maar zaterdag passeert er een zwakke rug. Zaterdagavond en zondag passeert er dan weer een nieuw frontaal systeem onder invloed van een laag noord van Schotland. Ook volgende week volgend ruggen en troggen elkaar steeds op.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met zaterdag wordt de operationele run ondersteund door de meeste EPS-leden. Aandachtspunt is de wind op woensdag, donderdag en vrijdag. De kans op zware windstoten is langs de kust ca. 90%, landinwaarts rond 60%. De kans op zeer zware windstoten is langs de kust ca. 40%, landinwaarts ca. 5%. De onzekerheid zit hem in de mate van uitdieping en de koers van de genoemde lagedrukgebieden. De spreiding in de wind is in de pluim voor deze dag dan ook groot. Vanaf zondag zien we verschillen ontstaan doordat een aantal leden de genoemde rug sterker laten opbouwen met aan de grond een hogedrukgebied boven het Europese vasteland en een enkeling na het weekend zelfs boven Scandinavië. In de loop van volgende week zien we echter dat de meeste leden, 80-90%, kiezen voor een westelijke tot zuidwestelijke stroming. In de EPS-pluim zien we een grote temperatuurspreiding op zondag, maandag en dinsdag waarbij er 30% kans is op nachtvorst. Daarna gaan de meeste leden weer voor temperaturen van rond of iets boven normaal gaan. Een klein aantal leden, ca. 5-10%, gaat voor een vorstperiode, vooralsnog weinig waarde aan hechten.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanhoudend wisselvallig met van tijd tot tijd regen en veel wind, in het weekend iets rustiger.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (ca. 80%) op aanhoudend wisselvallig weer met soms veel wind en temperaturen van rond of iets boven normaal. Kleine kans (ca. 20%) op een droger en kouder weertype met kans op nachtvorst.
Bron: knmi/guidance
Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 05/12/2011 05.40 uur LT
Komende woensdag staat er storm op het programma. In de nacht van woensdag zal de wind steeds verder aan trekken, waardoor er aan het begin van de ochtend een volle storm windkracht 9 staat in Zeeland. In de loop van de ochtend zal de storm ook meer delen van de kust gaan bereiken.
Volgens mij geeft dat bovenste kaartje geen windkracht 9 aan de kust, maar windkracht 8.
Windkracht 9 is de rode lijn en windkracht 8 wat deels over de kust ligt de oranje lijn.
Dus een net wel/net niet storm. | Gewijzigd: 5 december 2011, 20:50 uur, door Debbieke