Nee, te noordelijk.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
We schrijven januari 1990. Het was mijn laatste jaar op de MTS in Arnhem. Januari was altijd de maand van de open dag, en dit keer zou ik weer van de partij zijn. Met hand- en spandiensten en demonstraties zou ik op de 25e 's avonds assisteren. In het weerbericht voor de 25e werd er al gesproken over mogelijk storm aan de kust voor die dag, maar dat loopt meestal niet zo'n vaart in het binnenland; ik dacht dus dat het wel zou los lopen. Mijn vader, die enorm veel kijk op het weer had, zei vrijwel direct dat het wel eens zou kunnen gaan spoken. Hij sprak op de 24e al van de mogelijkheid van zware storm.
De dag brak aan en het waaide al wel maar nog niet zo om nou van op te kijken. Toch veranderde dat wel, gaandeweg de ochtend trok de wind meer en meer aan, en mijn vader glimlachte van oor tot oor bij het horen van de weerberichten; windkracht 9 tot 10 mogelijk 11. "Zie wat heb ik je gezegd", zei hij dan. Dat is een gemeen kreng, zo'n randstoring...
Het systeem verscheen de 24e januari aan de rand van de kaart en in de ochtend van de 25e was het al behoorlijk uitgediept om vervolgens in de avond van de 25e met het windveld over ons land te trekken. Op de 26e trok het systeem van ons weg en op de 27e was het systeem afgezwakt en lag het boven de Oostzee.
Ik moest dus naar de open dag van school. In de middag rond de klok van 15:00 vertrok ik met mijn brommer naar school. Ik had daarbij al wel last van de wind, die af en toe verraderlijk om gebouwen heen blies, maar dat was nog geen probleem. Eenmaal op school merkten we niet zo heel veel meer van de wind.
Na de klok van 18:00 werd het toch wel menens, de wind beukte inmiddels op de ramen van het schoolgebouw. De aula van de school, die een grote glazen pui op het zuidwesten heeft, werd gesloten, omdat de pui met de wind helemaal naar binnen gebold stond. De afdeling bouwkunde kon toen zijn kunnen tonen door het "stutten" van de pui. Op de intercom van school werd omgeroepen dat mensen, die de auto voor het schoolgebouw hadden staan, deze maar moesten verwijderen, omdat de bomen voor school (grote populieren van 10 tot 15 metere hoog) het dreigden te begeven.
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, wij liepen naar buiten en zagen op dat moment nog net de eerste boom vallen; boven op een gloednieuwe Ford Orion van een leraar bouwkunde. Dat was echt een imposant gezicht om zo'n boom een auto te zien pletten alsof het niets is. De wind was inmiddels zodanig toegenomen, dat je elkaar buiten bijna niet meer kon verstaan, vanwege het bulderend geraas.
Terwijl wij buiten nog stonden te kijken naar de andere bomen zagen we van een boom vlakbij ook de grond rondom de stam steeds meer omhoog bewegen, bij iedere windvlaag zag je de grond verder omhoog komen. Wij bleven maar op veilige afstand in de luwte van het schoolgebouw, buiten de valrichting van de boom, staan kijken op wat nog zou komen. Op een gegeven moment kon je gewoon aftellen tot op het moment dat de tweede boom zou vallen. Dit duurde dan ook niet lang, met een grote klap viel de tweede boom op de weg.
De open dag was inmiddels afgeblazen en we werden verzocht naar huis te gaan. Maar hoe doe je dat, op een zware brommer, terwijl je amper kon staan op bepaalde plaatsen in de straat. Ik besloot de brommer op school te laten staan en maar te gaan lopen. Het zou me waarschijnlijk een drie kwartier kosten en leek me gewoon veiliger. Maar op zo'n moment merk je pas hoe "groen" Arnhem eigenlijk is, want het was best beangstigend om te lopen langs al die bomen. Onderweg ben ik nog een aantal omgevallen bomen tegengekomen, maar verder viel de schade mee.
Eenmaal thuisgekomen zag ik dat het muurtje, waar normaal mijn brommer achter stond, helemaal was omgewaaid. Het was kort daarvoor gebeurd, dus als ik met de brommer naar huis was gegaan, zou ik ook eerder thuis zijn geweest, waardoor de brommer dus zeer waarschijnlijk onder het puin zou hebben gelegen.
In ieder geval een dag om nooit te vergeten………
and remember 7 september 1944
Mooi verhaal
Wel als ik de weerkaarten nu bekijk is er dermate veel verandering in de windvelden dat het zomaar eens zou kunnen dat de storm ineens terug staat op de kaarten over een uurtje. Dat van 8 december komt nu ook ineens als een verrassing. Hoe dan ook, zeker is dat we een onstuimige periode tegemoet gaan
Ik heb van de zomer mijn best gedaan om de termen als dauwpunt, schering, cape, enz onder de knie te krijgen, maar mijn vraag is welke de beste sites zijn om de terminologie achter deze kaarten eens uitgebreid te kunnen lezen want dit is enorm interessant allemaal, maar ik begrijp er zo weinig van. (lees: ubernoob)
Please help
ps: i am not dumb, i am special. | Gewijzigd: 1 december 2011, 22:38 uur, door krikkaah
@zorba: thx
Nog een paar.
http://forum.onweer-online.nl/index.php?showforum=63
http://www.keesfloor.nl/weerkunde/index.htm
http://www.zweefvliegopleiding.nl/gpl/meteo/index.html
In de meerdaagse periode (t/m woensdag) is er consistentie tussen de operationele run en EPS-leden. Hoewel er wel wat spreiding is, is de tendens duidelijk, namelijk wisselvallig. De spreiding wordt voornamelijk veroorzaakt door kleine verschillen in de positie van de jet. De verwachte stormdepressie voor maandag is nu slechts een zwakke storing en trekt zuidelijker. Deze tendens was al in de voorafgaande runs ingezet. In de EPS periode (vanaf vrijdag) nemen de verschillen tussen de EPS-leden, en daarmee de spreiding in de pluim toe. Echter, de zonale stroming blijft west en alle oplossingen geven een aanhouden van het wisselvallige weer. De neerslagkansen nemen wel wat af. Pas aan het eind van de periode zijn er, net zoals in de vorige run, een paar leden (20%) met de opbouw van een hoog boven centraal Europa en de advectie van wat kou, wat in de pluim voor de temperatuur terug te vinden is.
Mensen, storm is (samen met onder andere sneeuw) een zogenaamd 'last minute' verschijnsel. Dit houdt simpelweg in dat een dergelijk verschijnsel een zeer beperkte verwachtingshorizon heeft . Kleine verschillen in bijvoorbeeld kerndruk of de koers van een (storm)depressie kunnen enorme gevolgen hebben, zowel positief als negatief. Met sneeuw, maar ook met bijvoorbeeld onweer zijn het juist de details waarop een verwachting onderuit gaat. Zelfs nu nog is de modeluitvoer ontzettend springerig en zullen details de komende tijd uit moeten wijzen of we inderdaad met bijvoorbeeld 9-10bft te maken gaan krijgen.
Met de huidige stand van de techniek (zelfs de grootste rekenbreinen) kunnen we op bijvoorbeeld een termijn van 6 dagen van te voren nÃÂet verwachten of we in NL een 12bft of hooguit een 7-8bft aan de kust kunnen verwachten. Daarvoor zijn onzekerheden gewoon te groot. Zie bijvoorbeeld de afgelopen dagen eens hoe springerig onze 'storm' over de Noordzee werd gepositioneerd. Het zijn juist de details die we pas relatief kort van tevoren met redelijke zekerheid kunnen verwachten. Soms minder dan 24u...en zelfs dan komen we soms nog voor verrassingen te staan.
Ach, dat maakt het weer zo ongekend intrigerend en bovendien elke keer weer uitdagend. Lekker met z'n allen discussiëren mag altijd. Jammer dat de media deze site inmiddels ook weet te vinden en de boel onnodige opblaast... | Gewijzigd: 2 december 2011, 09:39 uur, door marsel
Wel als ik de weerkaarten nu bekijk is er dermate veel verandering in de windvelden dat het zomaar eens zou kunnen dat de storm ineens terug staat op de kaarten over een uurtje. Dat van 8 december komt nu ook ineens als een verrassing. Hoe dan ook, zeker is dat we een onstuimige periode tegemoet gaan
Inderdaad een mooi verhaal, en de storm van 5/6 Dec is nog geheel niet verkeken. Dus wie weet.
De Duitse Wetterdienst, toch minstens zo conservatief als de KNMI, geeft nu ook voor zondag:
"...Es ist mit stürmisch auffrischendem Südwest- bis Westwind zu rechnen. Dabei sind Sturmböen möglich, auf Bergen und an der See kann es Orkanböen geben..."
Oftewel, Zeer zware wind voor zondag, met orkaankracht uitschieters is nog zeer zeker mogelijk. Als ik op de kaart kijk:
Zie je ook dat een groot deel van West, Midden en Noord Duitsland met deze wind te maken kan krijgen. Het zou me dus verrassen als NL hier niks van mee zou pikken..! | Gewijzigd: 2 december 2011, 10:47 uur, door Marga
Ik snap wat je met je reactie bedoelt en je hebt gelijk, maar zou meer gelden voor mensen die niet op deze site komen en / of iets van meteorologie weten, maar in dit topic heb ik niet anders begrepen dan dat de meesten wel goed weten dat het allerminst zeker was dat de storm er zou komen. De storm werd in de kaarten gespot en we zijn het gaan volgen. Niet meer en niet minder...
haha. we zullen zien wat de winter ons brengt:)
Hier ben ik het echt helemaal mee eens!
| Gewijzigd: 2 december 2011, 10:22 uur, door Tyshane
Klopt, het is ook niet voor iedereen bedoelt (wellicht is dat niet helemaal uit mijn bericht te halen). Maar wat me opvalt is dat men soms modeldata op de lange termijn te deterministisch opvat. We zijn een weerforum, daar moet over het weer en dus ook over modeldata gediscussieerd kunnen worden. Dat is ook wat we lustig gedaan hebben de afgelopen dagen. Voorpret is soms nog het leukste wat er is! Daar is niets mis mee.
Maar wat ik probeer mee te geven is dat men niet te veel waarde moet hechten aan dergelijke oprispingen van onze rekenbreinen. De soep wordt in Nederland immers nooit zo heet gegeten als dat hij wordt opgediend....dat is wat ik even mee wilde geven op deze vrijdagochtend . | Gewijzigd: 2 december 2011, 10:29 uur, door marsel
Maar wat ik probeer mee te geven is dat men niet te veel waarde moet hechten aan dergelijke oprispingen van onze rekenbreinen. De soep wordt in Nederland immers nooit zo heet gegeten als dat hij wordt opgediend....dat is wat ik even mee wilde geven op deze vrijdagochtend .
:) Helemaal mee eens! Belangrijke disclaimer!
Zie je ook dat een groot deel van West, Midden en Noord Duitsland met deze wind te maken kan krijgen. Het zou me dus verrassen als NL hier niks van mee zou pikken..!
Het vreemde is dat vooral het midden van Duitsland de zwaarste waarschuwing krijgt. Dan kan het haast niet anders dat Nederland ook wat te verduren krijgt, zou je denken.